FARMER'S LIFE

FARMER'S LIFE

6.0

Farmár hľadá prasa

Recenzia na PC verziu

Vývojári z Freemind Games, ktorí po nás hádžu svoje nové výtvory s tvrdohlavou vytrvalosťou iniciatívneho blbca, konečne vypustili z predbežného prístupu východoeurópskeho farmára. Plány na tento kalendárny rok majú viac než naivne optimistické, a preto medzi nimi nechýba simulátor materstva, psychiatra či vodiča snežného pluhu. Nepýtajte sa viac. Farmer's Life patrí k tým lepším a rozumnejším kúskom. Aj keď...

Ak vám starecké spomienky občas vyčaria v pamäti časy, kedy sa na banány čakalo v zelovoci, mäso ste mali na stole maximálne tak v nedeľu a s červenými šatkami sme si hrdo vykračovali ulicami, spoznáte Zalesie. Kúsok zeme, ktorá sa ťažko postaví na vratké nohy po krvavej vojne. V hre Farmer's Life akoby sme sa vrátili do minulosti. Na vidiek, kde sa akoby zastavil čas a kde jedinou povinnosťou je každý večer sa zrúbať ako zákon káže. Inak panenská príroda, rieky plné rýb, raj na zemi. Najväčšou technickou vymoženosťou je elektrina rozsvecujúca skromné domácnosti rozhodne nie úspornými žiarovkami.

Hlavnému protagonistovi Kazimírovi (osobne som si ho volal Andrej) ostala na krku farma, kam sa vracia po vojne a necháva rodinný majetok úspešne chradnúť. Jediné čo mu zostane, je verné prasa so sliepkami a kopa hnoja pri maštali. Keď už nie je z čoho zaplatiť pravidelnú dávku medicíny, povie si hrdina dosť a pustí sa do zveľaďovania statku. Neustále brble, nič mu nie je rozumieť, myšlienky hádže zo svojho vnútra s kadenciou guľometu. Skrátka Andrej. Semafor sa, žiaľ, v hre nevyskytuje.

Farmer's Life
Farmer's Life Zanedbaná farma je príjemným útočiskom pred realitou.
Zanedbaná farma je príjemným útočiskom pred realitou.


Farmer's Life Škoda, že rúbať stromy je možné len s povolením. V tom sa hra so zasadením do nášho regiónu rozchádza.
Škoda, že rúbať stromy je možné len s povolením. V tom sa hra so zasadením do nášho regiónu rozchádza.


Farmer's Life Maľovanie skoro ako v House Flipperovi.
Maľovanie skoro ako v House Flipperovi.





Najprv však spravíte neporiadok. Vo svojom živote, pretože návrat do domoviny ja krutý a zároveň aj na hrobe svojich rodičov. Svedomie sa vo vás pohne a začína sa hlavný quest. Vytriezvieť a možno aj prestať piť. Vau, zas si treba dať realizovateľné predsavzatia. Najprv splníte zopár úloh pre miestnych obyvateľov: pre farára postavíte truhlicu, obchodníkom donesiete suroviny, uvaríte kvalitný vývar, tamto ulovíte rybu, narežete dosky, pokosíte trávu, hodila by sa kožušina z líšky a podobne. Všetko v rámci učenia sa množstva drobností, ktoré hra obsahuje. Plynúci čas vám dáva často nôž na krk a rozhodne sa nestane, že by ste stihli všetko, čo ste si zaumienili. Hoci vlastne nemusíte nič z toho. V tom tkvie zásadné kúzlo projektu, ktoré je bláznivo šialené a niekedy až trpko kruté.

Základná myšlienka je až smiešne jednoduchá. Bolo by fajn, aby Kazimír prežil. Takže musí hodiť dačo do žalúdka. Surovín je hneď niekoľko desiatok, na výber je aj množstvo receptov. Stačí mať všetko potrebné, zapáliť v sporáku a už len čakať, prípadne nastaviť platne. Z pece musíte zobrať jedlo v stanovenom limite, aby sa nespálilo, ale inak stačí klikať. Žiadne QTE a chvalabohu za to. Jedlo môžete aj nakupovať, mäso získate z ulovenej zveri, vajíčka vám znesú sliepky, ryby získate udicou a všetko to dobre poznáte – tak isto, ak je potrebné uhasiť smäd hrdinu, tak si môžete dať jedno pivko, vodečku alebo sa radšej napijete vody zo studne.

Okrem toho musí náš chlapík spať, aby nabral energiu a, samozrejme, má aj ukazovateľ zdravia. Pretože sa môže v dedine pobiť. Alebo stúpiť na mínu. Zábavy kopec. Mapa Zalesie nie je vôbec veľká. V porovnaní s Assassin's Creedmi ide o pľuvanec v mori, ale vlastne to aj stačí. Premiestňovať sa môžete po vlastných, sú tu aj waypointy, no to nesmiete prekročiť nosnosť v batohu alebo nasadnete na svoje prasa. Alebo bicykel.

Môžete sa vybrať do lesa a ak máte povolenie od starostu (to niečo stojí), rúbete drevo, spracujete ho na dosky, odseknete konáre a predávate. Alebo sa staráte o vybudovanie úspešnej farmy: sliepky, ovce, kravy. Všetky produkty sa dajú predávať a aby toho nebolo málo, môžete sa venovať už spomínanému rybárčeniu. Nie je to nič zložité: máte čo do brucha a taktiež si zarobíte. Nesmie chýbať ani tradičné obrábanie pôdy, sadenie a zber produktov – a tu si na rozdiel od konkurencie užijete skutočnú drinu. Poorať pluhom nie je zábava, ani ak zapriahnete svojho jediného koňa a na úrodu musíte čakať. No ide to.

Na mape nájdete mnoho vrakov tankov – môžete ich vybrakovať, podobne ako bunkre, ktoré vo svojich útrobách ukrývajú nesmierne bohatstvo. Alebo sa bijete s chlapmi v dedine, šúľate cigarety a neskôr ich predávate, ak teda máte vo svojom inventári tabak. Je toho naozaj neúrekom a nejde len o zvelebovanie farmy (môžete prosperovať aj skladovaním a predávaním sena, opravíte si traktor a všetko pôjde ľahšie, lovíte zver v lesoch alebo si nájdete ženu a vezmete si ju, zbierate jablká, pálite alkohol a dokonca aj na sporáku môžete experimentovať s otváraním a zatváraním platní a variť tak lepšie jedlá).

Desiatky činností sa len tak povaľujú akoby bokom a čakajú, kedy o ne zakopnete alebo sami na ne prídete. Tento koncept sa nemusí páčiť všetkým a pre svoj nemotorný a nie vždy sympatický a príťažlivý zjav sa Farmer's Life nemusí páčiť každému. Čas, ktorý je nutné často hre venovať a neúnavne grindovať, sa pokojne počíta na desiatky hodín. Na druhej strane tu máme otvorený svet: síce skromný a vôbec nie pestrý, rozmanitý, ale stále svojím spôsobom romantický. To, že hra obsahuje množstvo chybičiek a grafických glitchov, sa v konečnom hodnotení premieta len čiastočne. Áno, hra ich má, ale občas ide o úsmevné problémy, ktoré nijakým spôsobom neovplyvňujú finálnu hrateľnosť.

Farmer's Life
Farmer's Life Rybačka ako má byť.
Rybačka ako má byť.


Farmer's Life Budgetové Call of Duty? Ale kdeže - a hlavne nemierte na civilov, pretože pred vami začnú utekať. AI za všetky drobné.
Budgetové Call of Duty? Ale kdeže - a hlavne nemierte na civilov, pretože pred vami začnú utekať. AI za všetky drobné.


Farmer's Life Občas sa v hre vyskytnú aj grafické problémy.
Občas sa v hre vyskytnú aj grafické problémy.





Práve hrateľnosť – a teda to podstatné – je síce príjemne relaxačná, ale niekedy až príliš únavná a monotónna. Teda aspoň kým sa dopracujete k výsledku, ktorý ponúkne adekvátnu odmenu za vašu námahu. Hra je svojím spôsobom staromódna: všetky NPC čakajú na svojich miestach, krajina sa nijako nemení vašim vplyvom, fyzika je nulová. Ale kvôli tomu sa do hry vracať nebudete. Nie je svojským spôsobom naškrobená, ale pôsobí skôr surovo a každá činnosť je svojím spôsobom námaha. Zvelebovanie statku však má niečo do seba, takže okrem opráv si dom vymaľujete, dovediete doň elektrinu, postavíte si garáž na traktor a podobne.

Robiť je stále čo, inventár je niekedy až zúfalo obmedzujúci a vaša nosnosť klesá s energiou, neustále musíte pendlovať tam a späť, riešiť manažment toho, čo máte vo vrecku, do toho chce Kazimír stále jesť, piť a aspoň jedno pivko by bodlo. Až je to niekedy viac než únavné. Čas beží možno až príliš rýchlo a nikdy sa nestane, že by ste nemali čo robiť a len tak sa flákali. A to je na hre to dobré i zlé zároveň. Farmer's Life je o grinde, o tom, že sa vám chce neúnavne klikať a snažiť sa odhaľovať zákutia bohom zabudnutej krajiny. Niektoré činnosti sú príliš obmedzené a zjednodušované, vizuálne hra neoslní, hrateľnosťou zaspala dobu. Zároveň je však preto i príťažlivá.

Čas je vaším najväčším nepriateľom. Činností, ktoré môžete (a teda nemusíte, ale chcete) vykonávať je hromada. Svoju úrodu môžete okamžite predávať alebo začnete slamu balíkovať a prestávate stíhať, pretože ak to nestihnete do nástupu jesene, všetko vám to zhnije a zarobili ste figu borovú. Tam, kde Farming Simulator dovoľuje čas markantne znížiť a nechá vás hodiny behať po poliach hore a dole (a je to zábava), ste vo Farmer's Life neustále niekam hnaní, aby vaša snaha nevyšla nazmar. Čo sa nie raz stane, pretože systém pokus - omyl vás všetko naučí. 

Farmer's Life
Farmer's Life Hľadanie pokladov v bunkroch má svoje čaro, len pozor na míny.
Hľadanie pokladov v bunkroch má svoje čaro, len pozor na míny.


Farmer's Life MasterChef Zalesie v priamom prenose. Ryba je správne prepečená a bavilo nás to.
MasterChef Zalesie v priamom prenose. Ryba je správne prepečená a bavilo nás to.


Farmer's Life Po ťažkom dni padne vhod zaslúžený spánok.
Po ťažkom dni padne vhod zaslúžený spánok.




Stále tu máte desiatky hodín, ktoré si s hrou môžete užiť, ale časom sa pri snahe expandovať začnete stretávať s časovým deficitom. Aj preto je finálne hodnotenie možno o stupienok nižšie, než si hra na prvý pohľad zaslúži. Pretože má čo ponúknuť, ale od tvorcov si to žiada tvrdé balansovanie. Farmer's Life nie je podobne zameranou hrou ako iné farmárske simulátory či hry z „dynasty“ série (nedávno sme vám priniesli prvý pohľad na Sengoku Dynasty, čaká nás aj divoký západ, boli sme už v stredoveku či práve na farme). Farmer's Life je svojským produktom, ktorý si žiada more vášho času a keď mu ho venujete, adekvátnu zábavu, žiaľ, neponúkne. Plusom je funkčnosť na Steam Decku. Vývojári už už pracujú na predchodcovi, kde zistíte, ako to bolo s Kazimírovým otcom, takže veľké úpravy v pôvodnej hre asi očakávať nemôžeme.


napísal kordi 30.1.2024
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
n.u
Ohodnotiť
FARMER'S LIFE
+ otvorený svet plný možností
+ humor
+ decentné, ale prítomné príbehové pozadie
- neustále grindovanie
- nedostatok času
- grafické problémy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5, 8 GB RAM, GeForce GTX 750
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i7, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Playway / FreeMind
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk