CHESSARAMA

CHESSARAMA

7.0

Tak trochu iný šach

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Šach je hrou kráľov nielen svojím názvom, ale aj svojou históriou a samotnou stratégiou, ktorú pri hraní využívate. Dnes snáď nenájdete človeka, ktorý by šach nepoznal, väčšina ho dokonca aj ovláda. Je tu s nami už viac ako tisíc rokov a jeho pravidlá v dnešnej podobe sú stanovené už celá stáročia. Dokáže tak niečo tak známe ako šach aj v dnešnej dobe priniesť svieži a inovatívny herný zážitok. O to sa pokúsili vývojári zo štúdia Minimol Games vo svojej nenápadnej puzzle hre Chessarama, ktorá vyšla koncom minulého roka.

Je to šach, či to nie je šach? Pri niektorej z noviniek, ktoré sme publikovali pred vydaním hry, sa niekto vyjadroval, že čo je na tom vlastne šachové. Že to nie je šach. To je čiastočne pravda. Chessarama je a aj nie je šach zároveň. Jedno nevyvracia to druhé. Ak chcete, môžete si tu zahrať klasický šach, aký dobre poznáte. Ale ten si môžete zahrať aj doma proti niekomu známemu a je to zábavnejšie ako hra proti umelej inteligencii. Ale zároveň si tu môžete zahrať aj niečo iné. Niečo, čo sa na šach tak trochu podobá, čo z neho vychádza, čo je známe, ale zároveň aj nové.

Na tak malú a nenápadnú hru je jej ponuka pomerne dosť rozsiahla a nájdete tu hneď niekoľko rôznych režimov. Pričom tým najdôležitejším z nich sú kampane. Tie musíte hrať aj kvôli tomu, aby ste si odomkli ten ostatný obsah. A prakticky za plnenie všetkého v hre získavate skúsenostné body, ktoré sa vám tiež hodia na odomykanie – ďalších režimov, ďalších figúrok, jednoducho ďalších vecí, ktorých hra ponúka naozaj dosť. Trvá však, kým sa k tomu všetkému dostanete. Nečakajte, že vám hra nové režimy rozdá len tak zadarmo. Tu a tam budete musieť niektoré činnosti aj opakovať, lebo vám pár bodov bude chýbať.

Chessarama
Chessarama Je to síce hlavne i minihrách, ale nájdete tu aj klasický šach
Je to síce hlavne i minihrách, ale nájdete tu aj klasický šach


Chessarama Čaká vás tu viac ako stovka výziev
Čaká vás tu viac ako stovka výziev


Chessarama Niekedy to ani nevyzerá ako šach
Niekedy to ani nevyzerá ako šach





Poďme teda na tie kampane. Tie sú tu 4 a líšia sa nielen tematicky, ale aj mechanicky. Začnete na farme, cez futbalové ihrisko a Japonsko prejdete až na stredoveké hrady. Každá kampaň predstavuje sériu viac ako 20 levelov, ktoré postupne musíte splniť. Ide o komplexné puzzle, ktoré riešite pomocou pohybov šachových figúrok. Napríklad sa niekam musíte dostať, musíte streliť gól, musíte zneškodniť nejakú figúrku na mape a podobne. Pritom nebojujete len s tým, ako túto úlohu splniť, ale neraz aj s limitom na počet ťahov.

Veľmi zaujímavý je režim Bitiek, čo je vlastne ďalší druh výziev, ktoré sa však líšia oproti tomu, čo je v kampaniach. Taktiež sa delia na rovnaké 4 tematické kategórie ako kampane a rovnako si ich musíte odomknúť postupným získavaním skúsenostných bodov. No a opäť to nie je klasický šach. Jednoducho musíte vyhrať bitky tím, že dáte mat kráľovi. Nehrá sa na klasickej šachovnici a ani so všetkými postavami, takže stratégia je tu dosť odlišná. No a v rámci jednej bitky máte niekoľko bitiek, ktoré musíte splniť, takže sa k bitkám budete vracať častejšie, keďže asi len ťažko splníte všetky výzvy v jednej hre. No a potom sa môžete pustiť do vyššej obťažnosti.

A predsa len tu je aj ten šach. Úplne normálny tradičný šach, kde bojujete proti súperovi a aj proti časomiere, takže vaše ťahy by ideálne nemali byť také, že si medzi tým ešte niekto dokáže spraviť kávu, odbehnúť na nákupy, vychovať deti...(aj takých šachistov poznám). Spestriť si ich môžete odomknutím iných figúrok, kde je napríklad namiesto kráľovnej akoby z dreva vyrezaná elfka. Bohužiaľ, šachovnice sa tu meniť nedajú, čo je trochu škoda. Keď sú tu tematické minihry a aj tematické figúrky, mohli by aj v obyčajnom šachu byť tematické šachovnice.

To však nepovažujem za nejaký veľký nedostatok. Horšie už je to, že aj keď tu ten prachobyčajný šach je, tak si ho dokážete zahrať len proti umelej inteligencii. Nezahráte si ho online, nezahráte si ho ani proti živému hráčovi vedľa seba lokálne. Pritom pri spustení šachového súboja sa hra tvári, že akože vyhľadáva niekoho online, no to je len klam, hráte proti botom na nejakej úrovni skúsenostných bodov. A práve toto je asi najväčší nedostatok hry. Mať šach a nemať možnosť zahrať si ho proti živým hráčom? Načo? Jediný náznak online možností sú rebríčky, kde sa porovnávajú nazbierané skúsenostné body v tabuľke s inými hráčmi. Sú tu mesačné, ročné a celkové rebríčky. A to je strašne málo.

Art štýl hry je veľmi pekný a aj keď by šach v skutočnosti mohol pôsobiť fádne, tu to tak nie je. vyzerá to naozaj dobre, pritom je to veľmi minimalistické. V kampani sú figúrky aj animované, takže doslova ožívajú. Hudba je...no je. a to je asi tak všetko, čo sa o nej dá napísať. Nejaká tu je, neutkvie vám v pamäti, je to skôr len pár fádnych slučiek, ktoré hrajú dookola, takže ich po čase začnete vytesňovať, až ich prestanete vnímať. Pre tých, ktorí z nejakého dôvodu neovládajú žiaden cudzí jazyk, je čeština, ktorú si v menu môžete zapnúť. Nie je veľmi dobrá, je skôr strojová, ale je tu. A aspoň vám počas krátkych nahrávaní preloží tých niekoľko slávnych citátov, ktoré tu sú.

Chessarama je fajn šachový zážitok, ktorý najznámejšiu stolovú hru na svete obohacuje o nové výzvy a minihry, ktoré vám ponúknu trochu nový pohľad na to, čo všetko sa so šachovými figúrkami dá robiť. Bohužiaľ, ale vývojári rezignovali na snahu priniesť aj niečo viac a niečo hlbšie. Je tu síce viac ako 100 levelov a viac ako 100 výziev, ale chcelo by to niečo viac. Niečo,  čomu by ste si napríklad večer sadli a zahrali hodinu. Takto si len tu a tam dáte nejaké ten level a časom na hru možno aj zabudnete. Pomohol by multiplayer, ale ten tu nie je vôbec.

Chessarama
Chessarama Hra vám detailne vysvetlí, čo od vás v kampani chce
Hra vám detailne vysvetlí, čo od vás v kampani chce


Chessarama Postupne si odomknete rôzne figúrky
Postupne si odomknete rôzne figúrky


Chessarama V kampani hra naozaj netradične pracuje so šachovými pravidlami
V kampani hra naozaj netradične pracuje so šachovými pravidlami






napísal matus_ace 2.2.2024
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
CHESSARAMA
+ zaujímavé poňatie šachu formou minihier
+ kopa levelov aj výziev
+ pekné spracovanie tematických figúrok
- chýba hĺbka
- chýba multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Hawthorn Games / Minimol Games
Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19968)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk