GRAND THEFT AUTO 3

GRAND THEFT AUTO 3

8.5

Grand theft auto 3 už aj na PC.

Recenzia na PC verziu

Konečne sme sa dočkali dlho ohlasované a na PS2 úspešné pokračovanie série Grand theft auto 3 je už aj na PC. V treťom pokračovaní sa konečne dostaneme z pohľadu z hora do plne 3D pohľadu tretej osoby. 

Liberty City čaká na vás a vášho zločineckého génia. No dobre, génia možno nie, ale skôr túžbu po pomste. Prevezmete postavu zlodeja áut a šoféra, ktorého pri poslednom prepade  zradila vlastná priateľka. Keby len zradila, ona do vás strelila a ušla s vašimi peniazmi a s vašim bývalým parťákom. Chytili vás, po odsúdení vás práve prevážajú do prísne stráženého väzenia. Ozbrojená lúpež, to bude aspoň 10 rokov, tešíte sa?  Vaša situácia sa už zdala byť beznádejná, keď zrazu auto zastane a počujete výbuch a dym. Niekto prišiel zachrániť vášho spolucestujúceho a vy teraz máte jedinečnú šancu ujsť. Zlikvidujete strážnika a pomôžete ďalšiemu k úteku. Ešte z toho nie ste vonku, ale už to nie je beznádejné. Spolu s vašim novým priateľom ukradnete auto a smerujete do jeho úkrytu, ktorý sa na najbližších pár týždňov stane vašim hlavným stanom. Váš spolucestujúci je člen miestneho mafiánskeho gangu a za vašu pomoc vás zoznámi s bossom, pre ktorého začínate pracovať.


Zo začiatku dostávate ľahšie úlohy len niekoho niekam odviezť, niekoho priviezť, ukradnúť nejaké auto. Také jednoduché veci, pri ktorých nie ste obmedzený ani časom ani rozbitím auta. No neskôr sa vám to bude sťažovať, budete prepadávať obrnené transporty, ktoré budete musieť autom rozbiť, vyhlušiť gang v Čínskej štvrti, nastražiť bombu do auta nepohodlného človeka alebo jednoducho niekoho zabiť skôr, ako ujde. Z ďalších misií budete prestriekavať autá, aby ich pôvodný majiteľ nespoznal, opravovať ich, ak ich náhodou rozbijete a máte za úlohu doviesť auto celé alebo si budete musieť zohnať super rýchle auto, aby ste sa mohli zúčastniť a vyhrať závody po meste. Postupne spoznávate ďalších bossov, ktorí o vás začínajú mať záujem a od ktorých budete môcť brať úlohy a postupovať tak v rebríčku najlepšieho gaunera v meste.  Celkovo v hre stretnete 7 gangov, napríklad Leonov gang, čísku Triádu... Uvidíte, a ak budete chcieť, si aj zajazdíte na 70 rôznych autách vo virtuálnom New Yorku,ktorý sa v hre nazvýva Liberty City. V hre sa postupne dostanete do 3 častí mesta a to Portland (Brooklyn, ghetto ovládané gangmi, továrne, slabé autá), Saunton Island (Mahnattan mrakodrapy a sídla bohatých a korporácií) a Shoreside Vale (niečo ako New Jersey, vilové štvrte, letisko). Každé auto sa ovláda inak, má iné zrýchlenie, inú maximálnu rýchlosť a iné ovládanie a hmotnosť, čo sa značne prejaví pri zatáčaní vo veľkých rýchlostiach a aj na jeho deštrukčnej sile pri búračkách. Napríklad si zajazdíte s rýchlymi BMWéčkami, klasickými americkými sedanmi, ale môžete si vyskúšať aj ťahač alebo autobus. V podstate celú hru sa orientujete podľa malej mapky v rohu, ktorá vám ukazuje vašu aktuálnu pozíciu plus pozície vášho ďalšieho cieľa, váš domov, kde si môžete oddýchnuť a uložiť pozíciu, a aj vášho bossa, ktorý vám vždy zadá nový prípad. A ak sa vám niekedy nebude chcieť plniť ďalšie úlohy, ukradnite si taxíka a prepnite sa do taxi módu, vtedy môžete brať zákazníkov na ulici a odviezť ich, kam len si zaželajú. Ak pôjdete pekne slušne a stihnete to v danom čase, tak vám zaplatia prípadne pridajú rýchlostný bonus, ak ich však veľmi vytrsáte, vystúpia a idú si hľadať nový taxík.  Zo zaujímavých vecí môžete dokonca prebrať kontrolu nad nadzemkou a riadiť ju okolo mesta, zajazdiť si na člne na riekach okolo mesta a môžete ovládať aj záchranku, policajné alebo požiarne auto a plniť záchranné misie. Ako sa postupne misie pritvrdzujú, musíte sa začať vyzbrojovať a to buď zbraňami po padlých nepriateľoch alebo v obchode so zbraňami, ktorý patrí vášmu priateľovi. Celkovo ich budete mať k dispozícii okolo 10 od baseballovej pálky, brokovnice, cez Uzi, M12 až po sniperku, plameňomet a raketomet, samozrejme užijete si aj granáty a molotovove koktaily, ktoré môžu byť extrémne ničivé. 


Čo sa týka vášho ohrozenia, gangy sú oproti policajtom nič, ak tých naserete dávajte si bacha, ani nezbadáte a už sa to bude nimi len tak hemžiť. Hore v rohu máte niekoľko hviezdičiek, ktoré sa zafarbujú podľa toho, ako veľmi po vás idú, od jednej až po šesť. Začnú  vás prenasledovať vždy, ak vás vidia pri nejakom priestupku, ak napríklad nabúrate nejaké auto pred nimi, ak pred nimi strieľate alebo niekoho bijete. Ináč, ak vás policajt nevidí, môžete kľudne zraziť aj milión chodcov v meste a nikoho ani nehne pozrieť sa po nich, keď tak tam budú ležať na zemi. Akurát keď niekomu kradnete auto, chvíľu sa bude snažiť za vami bežať alebo ak budete stáť vytiahne vás z auta a rozdá si vami férovku. Jeden poliš sa dosť nasral, keď som mu skúšal ukradnúť auto práve keď v ňom sedel :) hmm blbé, hneď sa po mne pustil päsťami, keď som nepočúvol a udrel ho, normálne vytiahol zbraň a vtedy už aj prichádzali posily... A keď som ukradol policajné fáro, začali ma naháňať cez pol mesta. Postupne privolávali stále viac posíl, viac strieľali a na ceste už bola aj helikoptéra, ktorá si ma podávala pekne zo vzduchu a kto vie, možno ak by som ešte viac vydržal, uvidel by som aj nejaké zátarasy :) Ale to už moje telo predierkované guľkami nedovolilo a vykydlo sa. Ak vám dôjde energia a nemáte nič s políciou alebo malé policajný level, odvezú vás rovno do špitálu, kde pobudnete pár hodín, zoberú vám všetky zbrane a aj trochu peňazí. Ak však ste už hľadaný, preberú si vás policajti a šupnú vás rovno do basy. Odkiaľ sa však tiež na kauciu kľudne dostanete a pokračujete v hre ďalej, samozrejme misia, na ktorej ste práve boli, sa prerušila. Ďalší spôsob odídenia z tohto sveta je ostať v aute, ak začína horieť. Je to celkom sranda ako sa rozletíte spolu s autom na kúsky a ako sa okoloidúci zhrknú a kukajú, čo sa stalo.  Ak vám smrti ešte nestačilo, môžete skúsiť, či viete plávať, alebo sa hodiť pod vlak.

Grafika je v hre veľmi pekná, kvalitné prostredia, rozľahlé mesto, veľa rôznych typov áut, ktoré môžete kompletne zdemolovať. Užijete si aj niekoľko typov, zmenu dňa a noci, rozsvecujúce sa svetlá nad mestom aj množstvo ľudí po chodníkoch a reálnu premávku v meste. No je tam toho veľa a človek sa ani nediví, keď mu to na Ati7500 a 1Ghz procesore poriadne nejde. Teda trochu ide, ale odporúčam 640x480, ak to chcete mať plynulejšie. Vyššie rozlíšenia sa doporučujú len na karty Geforce 4 alebo Ati 8500. Ono nie žeby hra bola o toľko lepšia a kvalitnejšia ako ostatné, ale jednoducho absentuje tu možnosť nastavovania efektov, kvality textúr, polygóny prostredí a hlavne vypnutie najspomalujúcejších svetelných efektov. Autori zabudli asi na to, že hra môže byť hocijako dobrá, ale je to na prd, keď pôjde len 10 ľudom :) Dúfam, že čoskoro vydajú nejakú utilitu, čo by dokázala niektoré efekty minimalizovať, aby to išlo ako tak dobre. Mimochodom, ako minimum je na hru napísaný 450mhz procesor, ja by som skôr povedal 800mhz a karta aspoň Geforce MX.


Autori ma však veľmi potešili s ovládaním, konečne má konzolovská záležitosť normálne ovládanie. Čiže žiadne pohyby čisto šípkami, ale pekne mouse look a pohyb šípkami ako v normálnych 3Déčkach. Samozrejme tu sa ovládanie po nastúpení do auta mení na klasické racing ovládanie bez pohľadov myši. Okrem základných kláves na pohyb tu máte ešte tlačidlá na výmenu zbraní, otváranie auta a bitku alebo strieľanie. To je všetko, teda nič zložité a ľahko si na to zvyknete. Ešte som zabudol spomenúť tlačidlá na ladenie rádia, kde si môžete nastaviť niekoľko staníc. To už zachádzam do zvukovej stránky hry, ktorá je veľmi kvalitná. Síce zvuky mesta, trúbenie áut, búračky, prestrelky a rozhovory sú klasika na úrovni, určite vás zaujme super spracovaná hudba, kde vždy, keď si sadnete do auta, vám hrá rádio a môžete si ho prelaďovať na rôzne stanice, kde si vypočujete všetko od klasiky, cez rap, po techno a do toho samozrejme rôzne pokecy moderátorov, mixy DJejov alebo si môžete naimportovať vlastný výber MP3 súborov a počúvať ich. Veľmi dobre to pôsobí počas dlhých náročných jázd. Ak by vás zvuky nechytili, započúvajte sa do hlasov známych hercov ako Robert Loggia, Kyle Maclachlan, Michael Madsen, Joe Pantoliano a Michael Rapaport. V meste si ešte užijete aj množstvo nadávok od šoférov, ak do nich nabúrate, výkriky ľudí, ak vytiahnete medzi nimi zbraň a aj rôzne hlasy z budov, keď okolo nich prechádzate.

Celkovo je to relatívne dobrá hra, pekná grafika, dobré ovládanie a kvalitný vývoj. Možno hru trochu ničí tá pomalosť, ale dá sa prežiť.  Z fyzikálnej reality nečakajte veľa, skôr taký arkádový prístup, síce autá môžete rozbiť skoro až na kostru (teda oddrapíte dvere, rozbijete sklá, odletí vám kapota), ale reálnosť riadenia  nie je extrémne vysoká (mimochodom, autá v hre nemajú tachometer, takže nikdy neviete, ako rýchlo idete). Ale hra ani viac nepotrebuje, ide tu o zábavu a nie o realitu. Ak budete chcieť niečo viac pripomínajúce skutočnosť, v dohľadnej dobe by mala vyjsť aj Mafia od Illusion softworksu, kde budete robiť niečo podobné ako tu len v roku 1930 pre starú dobrú mafiu. Tam budete mať reálne fyzikálne pohyby auta, obmedzenia na rýchlosť po meste a tiež všade prítomných policajtov. Celkovo je však GTA 3 hra veľmi vďačná, 70 rôznych misií a množstvo rôznych submisií, špeciálnych skrytých bonusov, skokov vám zaberie možno aj zo 100 hodín čistého času. Škoda však, že môže začať už v tretine nudiť.  Ale zase, ak si to ešte budete chcieť zachrániť, použite niekedy geniálne cheaty, ktoré vám spravia zo všetkých občanov ozbrojencov a vytvorí vám pouličnú vojnu,  pridá vám všetky zbrane, tank, zmení vašu postavu alebo pridá do hry viac krvi... celkom cool. A nakoniec jedna nepríjemná správa, nečakajte od hry žiadny multiplayer. Ten nám sľubuje až nové pokračovanie Grand Theft Auto Vice City, v ktorom uvidíme nové mesto pripomínajúce Las Vegas, nové zbrane, možnosť jazdy na motorkách a možno aj zoptimalizovanú grafiku.


napísal saver 26.5.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
GRAND THEFT AUTO 3
+ grafika
+ množstvo možností
+ veľká dĺžka
- časom znudí
- pomalý engine, veľké HW nároky
- moc arkádové

Zaradené pod: grand theft auto


RECENZIE HRÁČOV
Grand Theft Auto 3
9.1
PETER5NUMBER    9.4.2005
Hra GTA má už svoju históriu, ktorá sa začala písať v 2D prostredí a teraz v trojke sme sa konečne d...prečítať celé
Grand Theft Auto 3

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk