STAR TREK ELITE FORCE 2

STAR TREK ELITE FORCE 2

9.2

Recenzia na PC verziu

Star Trek Elite Force 2 je už konečne tu, a potom ako som si to zahral, myslím, že je to jedna z najlepších hier Star Trek univerza. Kvalitným spracovaním a atmosférou má hra tentoraz šancu zaujať aj bežných hráčov, nie len skalných fanúšikov Star Treku.

Príbehom vás hra zavedie na koniec série Voyager, kde sa práve loď USS Voyager nachádza v zajatí Borgov a bez rýchleho nasadenia vášho Hazard Teamu, bude celá posádka asimilovaná. Tak sa vydávate na prvé misie, ktoré vás zavedú medzi stovky Borgov. Po prebití sa nimi a vypnutí energetických polí vyslobodzujete vašu loď a letíte preč. Predtým vás však loď Borgov ešte prenesie z Delta kvadrantu späť domov, do známeho, federáciou ovládaného vesmíru. Celých 7 rokov trvala vaša cesta Voyagerom, 7 rokov napätia a obáv z nemožnosti návratu sa už pre celú posádku skončilo. Ste doma.  Bohužiaľ, tu vás  nečaká nič pekné, vaša jednotka je rozpustená. Podľa predstaviteľov Federácie, Hazard team vraj na lodiach v mierovej oblasti nie je potrebný. A tak každý z členov odchádza na nové miesto. Vás zaradia na Zem do Vesmírnej akadémie, kde budete trénovať mladých vojakov Federácie. Z nudného života, vás našťastie vytrhne legendárny Jean Luc Picard, ktorý sa zastaví na akadémií práve keď si bravúrne v holokabíne poradíte so simulovanými nepriateľmi. Ten má po krátkom rozhovore na existenciu vašej jednotky iný názor a veľmi rád by niečo podobné zriadil aj na svojej lodi. A tak sa vďaka jeho vplyvu, znovu dostávate do aktívnej služby tentoraz na Picardovu loď  USS Enterprise. Ešte si ani nestihnete obhliadnuť loď a zoznámiť sa s vašim novým teamom a už je tu prvá úloha. Loď USS Dalas pohybujúca sa na okraji územia Federácie vyslala núdzový signál a vy jej letíte na pomoc.

Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2

Ferengi Rule 125. You can't make a deal if you are death

Hra, ako som už načrtol, prináša veľmi kvalitný príbeh odohrávajúci sa v dvoch sériach Star Treku a to Voyager a Next Generation. Podobne ako Elite Force jednotka aj toto bude 3D akcia, no s množstvom inovácií, ktoré hru zaraďujú až niekde medzi štýl akčnej adventúry. Teda nebudete len strieľať, ale čakajú vás aj logické úlohy, rozhovory s niekoľkými možnými odpoveďami a celé to samozrejme bude podfarbené množstvo prestrihových animácií veľmi pekne dopĺňajúcich atmosféru. Okrem toho hra poskytuje aj značnú interaktivitu, kde sa napríklad po vašej lodi sa budete môcť voľne premávať, používať výťahy, sledovať ľudí okolo, počúvať o čom sa rozprávajú a popritom hľadať miestnosti, do ktorých sa máte dostaviť.

V hre preberáte postavu Alexandra Murtoa šéfa Hazard teamu, pod vami vo velení je Telsia Murphy (s ktorou máte mimochodom dosť blízky vzťah). Ďalej je tu demoličný expert  Austin Chang, pilotka Sydney Stockman, modrohlavý technik Chell, špecialista na lodné systémy Jack Franklin, doktorka Juliet Jurot, ktorá vám pomôže preskúmať novú rasu mimozemských bytostí. Nakoniec ešte ostali špión Jorge Gonzalez a klingon Korban špecialista na ťažké zbrane.  Tak to je asi všetko. Väčšinou však nepôjdete do akcie zo všetkými a doprevádzať vás budú hlavne Chell, Telsia, Chang a Korban. Inak na Telsiu si dávajte pozor, a hlavne pred ňou nečumte na polovyzlečné Idrillské ženy. Lebo kto vie, možno z toho na konci niečo bude. A možno nie a skončíte s polovyzlečenou Idrillskou vedkyňou.

Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2

Z levelov navštívite už spomínajú Borg Sphere, medzi misiami si dokonale prekutráte Enterprise, čaká vás aj zničený USS Dallas, obrovská vesmírna základňa, planéta mimozemšťanov, bane, továrne atď. V polovičke hry príbeh dostáva veľmi zaujímavých zvratov, kde si zabojujete dokonca aj na vlastnej Enterprise, a priatelia sa menia na nepriateľov, následne zase na priateľov a znovu na nepriateľov. Ale nebojte sa, to ešte nebude ani zďaleka všetko, čakajú vás ešte aj misie na obchodnej stanici a na ďalších planétach. Z jednoduchých medzilevelov vás čakajú pravidelné tréningy v Holodecku s novými zbraňami a poteší aj arkádový level, kde preberiete pod kontrolu laserové delo a budete zostreľovať útočiacich nepriateľov. Dokonca sa dostanete aj do jedného stealth levelu, ktorý budete môcť prejsť buď takticky, alebo silovo. Misie sú celkovo dosť nápadité a rozmanité určite sa nebudete sťažovať na nudu alebo neustále opakovanie.  Všetko rozličné priestory z rôznymi nárokmi na taktiky a prístup.  Stále budete mať so sebou váš team, ktorý síce nebudete môcť ovládať, ale zato je dosť inteligentný aby vám pomáhal v boji a popritom aj otváral niektoré dvere prípadne robil iné prieskumy, na ktoré sú členovia určený.  Na väčšinu vecí však ostávate vy, vy budete odstraňovať všetky prekážky, otvárať dvere,  dekódovať panely, preliezať vypálenými dierami v trupe, dostávať sa do neprístupných oblastí a aj zachraňovať a eskortovať ľudí alebo rôznych mimozemšťanov, aby vám pomohli zapnúť určité systémy atď.

Nebude núdza ani o rôzne typy  nepriateľov, začnete  nebezpečnými  Borgmi, ktorí si vás pri prvom priblížení nevšímajú, no akonáhle zaútočíte idú všetci po vás a čo je najhoršie prispôsobujú svoje štíty energií vašich zbraní takže po pár výstreloch už daná zbraň na nich neúčinkuje. Potom vás čaká druhá, úplne nová, rasa  a to arachnoická rasa Exomorphov zložená z rôznych zmutovaných hmyzov a rôznej inej hávede. Zabojujete aj s rasou stvoriteľov, zamiešajú sa do toho aj obchodníci Ferengiovia (s ktorými si zabojujete hlavne slovne) a nebudú chýbať ani zákerní Romulani. Plus každých pár levelov vás čaká aj väčší boss, s ktorým to už bude ťažšie ako s obyčajnými nepriateľmi.

Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2
Star Trek Elite Force 2

Ferengi Rule 34. War is good for bussines

Zo zbraní máte vylepšený Tricoder, ktorý bude slúžiť na rozkódovavanie rôznych vecí, niekedy automaticky a niekedy sa budete musieť zapojiť aj vy, okrem toho má aj niekoľko typov videní a to štrukturálnu analýzu, umožní vidieť aj stopy plynov, bio-scan a môžete ním zadávať aj súradnice na bombardovanie. Okrem toho si ním môžete spraviť analýzu hociktorého objektu, ukáže vám jeho váhu, rozmery, meno, a popis.  Ďalej máte váš základný samodobíjací phaser, dôležitú útočnú pušku a potom už rôzne špeciálne zbrane, ktoré nachádzate postupne v misiách. Z ďalších zbraní bude zaujímavá  I-mod puška ktorá je najúčinnejšou zbraňou proti borgom vytvárajúca vlny na náhodnej frekvencií, pekný bude  Roumlánsky disruptor vhodný na veľké skupiny nepriateľov, granátomet, klasický klingonský Bathlet na boj z blízka (užijete si ho hlavne pri súboji s jedným Klingonom), Quantum burst s automaticky navádzanými nábojmi a nebude chýbať ani gatling rotačák aj keď tentoraz mimozemskej výroby. Mimochodom skoro všetky zbrane majú aj sekundárne funkcie väčšinou s nejakou pomalšou a viac ničivou streľbou.  Pekne je spravené dobíjanie kde základné laserové zbrane dobíjate v zabudovaných energetických termináloch kde len prídete a načerpáte si koľko potrebujete alebo koľko vám automat dá. Podobne je aj energia kde si z automatu dočerpáte hlavnú energiu a shield vášho obleku. Ak neviete vaše obleky sú vybavené nanobotmi, ktoré vás dokážu vyliečiť a tenkou energetickou vrstvou, ktorá sčasti zabraňuje, alebo stlmuje prienik laserov a podobných zbraní. Okrem toho na HUDe máte aj  malý radar, ktorý vám zobrazuje pozíciu okolitých nepriateľov okolo, a aj smer k ďalšej úlohe.

Čo sa týka logických úloh budú tu dve a to prepojenie energetickej siete a modulovanie frekvencie. Teda v prvej úlohe musíte vždy prepojiť modrú a žltú energetickú líniu z ľavej strany do pravej.  Máte na to rôzne rúrky, ktoré môžete otáčať a spájať ich tak s ďalšími časťami obvodu. Červeným máte zobrazené poškodené časti systému, ktoré musíte skúsiť obísť, ak tak neurobíte systém sa skratuje a musíte na to ísť odznovu. V modulácií frekvencii musíte zmodulovať frekvenciu na požadovaný tvar, takže musíte nastavovať moduláciu, frekvenciu a amplitúdu tak, aby vám výsledná čiara sadla. Nie je to veľký problém, ale niekedy treba konať rýchlo pretože čas, vám bude ubiehať a ak to nestihnete niečo pravdepodobne vybuchne.

   

Hra obsahuje aj bonusové veci, môžete nachádzať tajné miestnosti, alebo dôležitejšie  zlaté bonusové loďky. Zozbierané bonusové lode vám postupne odomkýnajú tajné levely, ktorých je dokopy 6 a ktoré vás zavedú na rôzne miesta Star Trek univerza. Nie je to však ľahké odomknúť ich všetky, pretože nájsť 60 skrytých lodí vo všetkých leveloch, to je dobrá fuška. Ono je to vhodné prejsť na dva krát, prvý krát prejdete hru pre príbeh a potom znovu si zahráte a poprekutrávate všetky zákutia misií s cieľom nájsť všetky lode.

Grafika v hre je veľmi pekná. Vidieť, že sa autori snažili a Quake 3 Team Arena engine využili až na samé maximum a pekne vidieť aj pridaný Havok fyzikálny engine. Okrem veľmi pekných a detailných prostredí čakajte kvalitné animácie postáv, detailné mimiky ich tvárí, pohyby postáv a nakoniec v hre aj slušné efekty (napríklad vycucnutie nepriateľov von dierou v trupe lode bolo pekné), alebo pohyb po vonkajšom povrchu lode enterprise,  a ako som spomínal množstvo prestrihových animácií na ktoré by boli aj autori seriálu hrdí. Modely boli veľmi pekné ako postavy, tak prostredia a detailne prepracované boli aj celé vesmírne lode zvnútra aj zvonku. Jedinú pripomienku by som mal ku kvalite textúr, ktoré mohli byť ešte detailnejšie a ešte vo vyššom rozlíšení. Možno vzhľadom na veľký počet textúr v každom levely, sa autori rozhodli pre menšie rozlíšenia. Nie že by to vadilo a bolo pod aktuálnym štandardom, ale mohlo to byť ešte lepšie. V každom prípadne,  hlavne v lodiach sú textúry pekne rozanimované, všetko bliká, a vyzerá to skoro ako v seriály. Čo sa týka rýchlosti, predsa je to už rokmi overený Quake 3 engine takže nečakajte problémy ani na starších a pomalších kartách. Teda na ATi8500 a 1.3 ghz v pohode na 1024x768 v najvyšších detailoch.

Zvuky sú veľmi pekné od hudby čo vám hrá do pozadia až po stovky rozhovorov či už interaktívnych, rozhovorov v prestrihových scénach, alebo náhodných, ktoré si vypočujete keď prechádzate okolo nejakých ľudí. Celkom pekné vždy sa tam rozprávajú o aktuálnom dianí a ako sa im nepáči postup kapitána a že oni by to riešili lepšie, prípadne ako radi by išli domov,  viac študovali ako bojovali atď.. Niekedy zaujímavé počúvať, hlavne na obchodnej stanici ktorú navštívite toho bude až dosť.  Okrem toho hlasy samozrejme nahovorili reálny herci zo seriálu.

   

Ferengi Rule 31. Never make fun of Ferengi's mother. 

Ak by vám nestačil single playerový príbeh, hra má aj multiplayer je v hre tentoraz ešte rozsiahlejší ako minule a prináša niekoľko  módov (Holomatch, Team Holomatch, CTF), rôzne postavy z hry, sériu 13 máp a množstvo modifierov podobných ako sme videli v UT2003 (Desintergration, Action Hero, Auto Handicap, Weapon Score, Elimination a ďalšie 4 ktoré odomknete už spomínaným zbieraním zlatých lodí v single player kampani). Okrem toho si môžete zahrať aj SoloMatch proti botom na ľubovoľnej mape a nastavení.

Celkovo veľmi kvalitná záležitosť, predbehla všetky očakávania a momentálne je jednou z najlepších hier tohto roku. Prináša nových pohľad na Star Trek, množstvo noviniek do sveta 3D akcii a myslím že tento rok bude rozsiahlejší už len Half Life 2. Inak od Star Treku by sa mohol Unreal 2 trochu priučiť, takto totiž má hra vyzerať. Hra ponúka dosť rozsiahlu zábavu tak za 10-12 hodín, plus hodiny na multiplayeri alebo ešte pri znovu prechádzaní a hľadaní rakiet. Inak, aby ste hru plne pochopili, je dobré, aby ste aspoň zbežne vedeli niečo o Star Treku, rasách v ňom, Voyageri a Pickardovom Enterprise.

Plusy:
- grafika
- príbeh, rozmanité levely
- interaktívnosť
- veľmi pekné prestrihové scény

Mínusy:
- typy riešenia úloh sa opakujú
- zasekávanie sa v členitom teréne

 

   



napísal saver 24.6.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Elite Force II Trailer
9.2
Ohodnotiť
STAR TREK ELITE FORCE 2


RECENZIE HRÁČOV
Star Trek Elite Force 2

Vývoj: Acitivsion / Ritual
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  jún 2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk