MIDNIGHT CLUB II

MIDNIGHT CLUB II

8.4

Recenzia na PC verziu

Pár mesiacov po vydaní na PS2 prichádza aj na PC nová racingovka od Rockstaru. Hra sa volá Midnight Club II a zavedie vás do sveta ilegálnych mestských závodov.  Ako viete, Rockstar má na svedomí aj hit GTA 3, a tu môžeme čakať niečo podobné len zamerané čisto na závody. Hra podobne ponúka voľný pohyb po meste, reálnu premávku, obyvateľov, ničím neobmedzené trate, ľubovoľný výber protivníkov a niekoľko typov závodov.  K tomu všetkému sa prirátajú policajti, množstvá rôznych skokov a nakoniec pekná zbierka áut a motoriek, ktoré budete postupne získavať po výhre nad protivníkmi.

Na začiatku hry si v trochu komplikovanom a typicky konzolovom menu môžete vybrať Kariéru, Arkádovú hru alebo Multiplayer. V kariére si začínate s malým, starým, pomalým autom, budovať svoj image medzi automobilovým podsvetím v Los Angeles. Začínate ľahšími závodmi vždy proti  trochu rýchlejším autám ako máte vy. Preteky musíte vyhrať, ak to dokážete, získate lepšie auto, aby ste mohli vyzývať stále ďalších protivníkov s lepšími autami.  Ďalej v arcade móde si môžete vybrať niektorý typ závodu, mesto, auto a len si zajazdíte. V multiplayerovom móde je to podobné, len hráte proti protivníkom cez Lan alebo Internet. Nakoniec je tu ešte Race Edit, možnosť, v ktorej si vyberiete mesto a nadefinujete si vlastnú trať závodu, teda rozhodíte checkpointy určíte štart cieľ a môžete súťažiť.

Midnight Club II
Midnight Club II
Midnight Club II

Ako som spomínal, v kariére sa najskôr dostávate do LA, najľahšieho mesta v hre. Máte k dispozícii detailne prepracovanú časť mesta, po ktorej sa môžete voľne premávať. Potom si už v meste nájdete len protivníkov a zablikáte na nich. Tí vás potom vyzvú, aby ste ich nasledovali na miesto začiatku závodu. Tu vás čaká prvá jednoduchšia úloha a to prenasledovanie protivníka spleťou uličiek, musíte byť rýchly a snažiť sa ho nestratiť z dohľadu. Ak ho stratíte, výzva sa ruší, no ak to však zvládnete, pokračujete na naozajstné preteky. S každým si zajazdíte niekoľko rôznych typov závodov a ak všetky vyhráte, získate jeho auto.  Keď už zvíťazíte a oberiete o auto aj toho posledného, pokračujete do ďalších miest a to do Paríža a Tokya. Sú to iné mestá s rozličnými typmi ulíc, prostredím, premávkou a aj protivníkmi. Zatiaľ čo LA je len úvodné mesto s pomalými autami, v Paríži sa to už zostruje a pribúda množstvo skokov, zvyšuje sa náročnosť tratí a hustejšia bude aj premávka. Všetko to však vrcholí až  v Tokyu, kde vás čakajú tie úplne najrýchlejšie autá. V každom meste je prepracovaná reálna štvrť, skutočné ulice, cesty a pamätihodnosti. Mestá sú kvalitnou kombináciou reálnosti Midtown Madnessu s arkádovítými skokmi GTA 3, teda medzi ulicami nájdete množstvo skratiek, skokov, podjazdov tajných prechodov.

Celkovo budete môcť v hre získať  cez 30 rôznych áut, zo začiatku len malé a pomalé, no postupne sa to zrýchľuje až nakoniec získate super autá so všetkými upgradmi, aké ste mohli vidieť napríklad v 2 Fast 2 Furious. A ak všetko prejdete, získate jedno špeciálne auto s raketovými tryskami a obrovskou rýchlosťou. Ale to nebude všetko. Do hry sa zapletú aj motorky, ktoré budú síce len tri, ale určite postačia a poskytnú úplne iný štýl jazdy. Na motorkách bude síce jazda rýchlejšia, ale o to nebezpečnejšia a trochu náročnejšia na ovládanie a brzdenie. Nepoteší hlavne nabúranie, kde sa vždy po nárazoch ocitnete na zemi a strácate tak sekundy. Na druhej strane je to takto celkom pekne vykompenzované s pomalším zrýchľovaním áut. Inak po získaní motorky si ju môžete vybrať na ľubovoľný závod, teda aj proti autám.

Midnight Club II
Midnight Club II
Midnight Club II

Typov tratí bude v hre niekoľko. Sú tu checkpointové, kde musíte prechádzať zaradom všetkými checkpointami z jedného miesta na druhé, okruhové, kde prechádzate niekoľkokrát určité kolečko a nakoniec sú tu trate s voľne rozmiestnenými checkpointmi, ktoré musíte čo najskôr pozbierať, pričom je jedno akú trasu si zvolíte a v akom poradí ich prejdete. Checkpointy  nájdete veľmi ľahko, nie len že vám cestu k ďalšiemu ukazuje šípka, ale žiaria až do neba a ako by to nestačilo, ešte aj v checkpointoch máte šípky k ďalšiemu checkpointu. Nie že by to bolo zlé, ale vyzerá to až príliš arkádovo. Nakoniec je tu ešte aj malá mapka, ktorá vám ukazuje aktuálnu časť mesta a ďalšie checkpointy, podľa ktorej sa najlepšie zorientujete a nájdete si uličkami najvýhodnejšiu cestu. Ak by vám nestačilo malé zobrazenie mapy, môžete si ju nechať zobrazenú celú na hornej polovičke obrazovky. Tak či tak myslím, že nikdy neprejdete trať na prvý krát bez vybúrania a vždy si ju budete musieť niekoľko krát zopakovať a naštudovať, aby ste vedeli, kde presne odbočiť a čo očakávať. Hra vám ešte na tratiach generuje aj určité predscriptované situácie, ako zablokovanie cesty kamiónom, zapchaté križovatky a rôzne iné situácie vyžadujúce postreh a šikovnosť.

Z fyzikálneho správania sa auta je hra výrazne arkádovo spracovaná. Tu je celý engine v podstate len vylepšením GTA 3, tak aj takú hru čakajte. Menej reálne ovládanie, správanie sa auta a aj nabúravanie. Ničenie auta našťastie trochu znížili oproti GTA a nerozbijete sa hneď po pár búračkách s inými autami alebo nejakom smiešnom náraze do betónovej steny v 200 km/h rýchlosti. Takisto aj plechy tu odpadávajú trochu menej a viac-menej si užijete len pár škrabancov a pokrčenú kapotu. Pozor si treba dávať akurát keď auto dymí, tam už motor zjavne melie z posledného. Čo sa týka ovládania auta, myslím, že je trochu jemné a nenatáča sa plynule, ale po skokoch. Zbadáte to hlavne vo veľkej rýchlosti, keď sa budete musieť trafiť do úzkej medzery medzi autami alebo domami. Na druhej strane vám auto aspoň rýchlejšie zatočí v ostrých zákrutách. Trochu nereálne sa mi zdalo aj zrýchľovanie, ktoré je až veľmi pomalé, hlavne ak si ho porovnávam so zrýchľovaním protivníkov na štarte. Našťastie tu však ešte bude aj možnosť používať nitro, ktoré vám ukáže, ako sa má naozaj zrýchľovať. Nitro a ďalšie extra veci si postupne po závodoch odomkýnate alebo získavate z vyhraných áut. Bude tu ešte napríklad regulátor dopadu auta pri skokoch, kde si auto môžete trochu navažovať, aby ste neodbúrali celú kapotu, zistíte ako robiť slipstream a ďalšie špeciality.

Midnight Club II
Midnight Club II
Midnight Club II

Čo sa týka samotných závodov, súťaženie s nepriateľmi je tiež značne arkádovité. Teda napríklad ak nabúrate, nepriatelia trochu pribrzdia, aby ste mali šancu dohnať ich a zase keď ste moc vpredu, pridajú, aby ste sa necítili  taký sám :). Ale našťastie sa to postupne, ako prechádzate ďalej, stráca a zistíte, že aj jedno nabúranie vás bude stáť prvé miesto, bez ktorého nemôžete pokračovať.  AI v hre nie je zlá, ba dokonca celkom zaujímavá. Napríklad protivníci sa vás snažia blokovať, policajti vás rovnako odtláčajú niekde na bok. A vy im za odmenu môžete spraviť to isté a odpálkovať ich niekde do protiidúceho auta alebo stĺpa. Niekedy to ani nemusíte robiť lebo AI nie je dokonalé a niekedy nabúra aj samé a značne sa tak spomalí. Vtedy prichádza váš čas a máte najväčšiu šancu vyhrať. Zaujímavo si AI autá vyberajú aj trasu, niekedy používajú skratky, niekedy si obiehajú vedľajšími ulicami a pekne je spravené aj ich rozpŕchnutie po okolí pri voľných jazdách cez checkpointy, kde je niekoľko desiatok rôznych rovnako dlhých tratí a kombinácií prechodov. Nakoniec si musíte dávať pozor aj na policajné zátarasy, ktoré sa čas od času objavia na cestách. Niekedy sa dajú obísť dierou medzi autami, niekedy musíte preraziť a niekedy je výhodnejšie ísť vedľajšou ulicou.

Grafika v hre nie je zlá. Je tam Renderware engine, na ktorom beží aj GTA. Len tu je to celé prispôsobené na nočné mestá a plocha mesta je aj trochu menšia. Vďaka tomu prostredia sú trochu detailnejšie a viac textúrované.  Napríklad teraz veľmi pekne vyzerajú textúrované cesty, kachličkované námestia a chodníky, okolo ciest sú elektrické stĺpy, lampy okolo a množstvo prepracovanejších detailov. Autá sú vymodelované celkom slušne, aj keď kvalitnejšie textúry a pár detailov naviac by im neuškodilo. Vylepšili ale demoláciu prostredia, kde teraz budete môcť rozbúrať výplne obchodov, prejsť cez ne a vytvoriť si tak skratku, prebúrať rôzne ploty, stĺpy elektrického vedenia alebo osvetlenia, ktoré po zbúraní vytvárajú pekný iskriaci efekt. Škoda však, že väčšinu svetelných efektov, vďaka ktorým hra na konzolách vyzerá veľmi pekne, na PC výrazne zredukovali a obmedzili. Zjavne to však bolo dobré pre rýchlosť grafiky v hre, ktorá mi išla v pohode a až na pár zatrhnutí na 1024x768 na AT8500 a 1.3ghz. Predpokladám že 800 Mhz a Geforce 2 MX by to ešte zvládal. Z grafiky ešte spomeniem dosť slabé prestrihové scény, kde sa vám na obrazovke zobrazí hlava nepriateľa a stále niečo kecá. Ale musím povedať, že intro je naozaj celkom pekné, presne ako za starých dobrých čias NFS.
 

     

Multiplayer hra má na počudovanie celkom rozvinutý. Okrem hry cez Lan ponúka aj hru cez internet, kde vám rovno vylistuje aktívne hry. K dispozícii sú klasické módy checpoint, circuit, ale aj špeciálne ako capture the flag a detonator. V detonator závode musíte získať detonátor skôr ako ostatní. A odpáliť ho v najbližšom checkpointe. Ostatné autá vás zatiaľ naháňajú a snažia sa ho zničiť. Auto s detonátorom má ešte k tomu sprístupnené všetky upgrady. V multiplayeri si zahrá naraz 8 hráčov. A okrem klasických upgradov áut tu hra ponúkne aj niekoľko zaujímavých zbraní.

Hudba a zvuky v hre sú celkom pekné. V pozadí vám hrajú celkom slušné skladby, v popredí zase počujete nadávanie protivníkov cez vysielačky, sirény policajtov, hluk okolia atď. Počas hry to znie dobre a rozmanitá trancová a rapová muzika pridáva hre na atmosfére. Ak by sa vám štýl hudby nepáčil, môžete si samozrejme naimportovať vlastné MP3.

Celkovo hra nie je zlá, možno však až priveľmi arkádová, ale dá sa pri nej veľmi dobre zabaviť. Hlavne ak ste obľubovali GTA :) Pre mňa však v hre bolo až priveľa konzolových prvkov a radšej si počkám na Midtown Madness 3, kde okrem iného uvidíme mestá aspoň v slnečnom svetle. Inak  sa vám Midnight Club bude zdať dosť podobný s posledným Midtownom. Bude to tým, že Rockstar San Diego je v podstate bývalé Angel Studios, ktoré má na svedomí Midtown Madness sériu. Ak však máte radi takéto nočné nelegálne preteky, odporúčam vám ešte posledné Test Drive (síce nebolo také dobré ako Midnight), alebo si určite počkajte na nové NFS Underground.

Plusy:
- prepracované mestá
- veľa áut
- motorky
- upgrady
- multiplayer

Mínusy:
- iba nočné a večerné jazdy
- arkádovosť

      


napísal saver 9.7.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
MIDNIGHT CLUB II


RECENZIE HRÁČOV
Midnight Club II
7.0
LILIANA1110    8.4.2005
Midnight club 2 (MC2) bol vyvinuty skvelymi vyvojarmi zo studia Rockstar Games,ktori maju na svedomi...prečítať celé
Midnight Club II

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk