Recenzia deviatej epizódy seriálu The Last of Us s názvom Look for the light

Konečne sme sa dočkali posledného dielu tejto velkolepej ságy, alebo aspoň tak ju mnohé mediálne a bulvárne plátky označujú.

-
pridal PrecedaVlasť 13.3.2023 o 11:29 pod používateľské články

10


Konečne sme sa dočkali posledného dielu tejto velkolepej ságy, alebo aspoň tak ju mnohé mediálne a bulvárne plátky označujú. Osobne si myslím, že po tejto otrasne natočenej, reźírovanej propagandy a tragikomických hereckých výkonov v podaní kompletne šialeného kastingu neštekne po pár mesiacoch ani pes a minimálne do druhej série, ktorá je naplánovaná na budúci rok bude kľud.

Hneď na úvod záverečnej epizódy, ktorá nesie názov Look for the light, teda slogan teroristov zo svetlušiek, hľadajte svetlo sa nám snažil rejža epizódy vysvetliť ako Ellie prišla na svet. Bolo to viacej komické ako strašidelné, hlavne po zmene loru a kánonu hry kde sa infikovaná najprv nebojácne dobíjala za Annou a ako sa ku nej dostala tak náhle prestala byť agresívna a chcela jej dať cucáka na ústa pomocou mungo klíčkov. Trapas nad trapas. Predtým ju stihla samozrejme pohrýzť na stehienko, lebo asi vyzeralo lahodne.

Po úvodnej znelke, ktorá je celkom vydarená, aj keď na znelku z originálu to nikdy nebude mať sme sa konečne dočkali Marlene, ktorá je asi ako jediná postava v celom seriály správne obsadená. Okrem nej samozrejme exceluje aj Ashley Johnson, ktorá stvárnila za tak kratučký čas matku ellie bravúrne. Veľmi smutný úvod do poslednej epizódy. Kde sa ale vytratil záverečný dopis od Anny pre Ellie je neznáme. Marlene jednoducho Annu chladnokrvne odpráskne kedže je infikovaná, škoda, znova zmena loru hry v priamom prenose. Celkovo táto kratučká scéna s Merle Dandridge a Ashley Johnson bola skutočne vierohodne zahraná, vidieť že obe herečky sú sympaťačky od pohľadu a vedia aj hrať, na rozdiel od niektorých iných hercov a herečiek obsadených v seriály.

Dnes už notoricky známa feel good pasáž so žirafou z hry je podaná trošku inou formou, kedže herečka, ktorú stvárnila ellie nevie prejavovať takmer žiadne emócie, za čo z veľkej ćasti ani nemôže, kedže má strnulý ksicht, ale nevadí, dialóg viacmenej sedí aj počet žirafieho stáda. Dokonca animácia žirafy pri kŕmení bola celkom realistická, na to že väčšina rozpočtu išla na honoráre hercov a herečiek a reklamy a do kapies médií, ktoré seriál propagovali pozitívne.

Joel po zhliadnutí žirafieho stáda a vyrozprávaní sa zo svojej predošlej prežitej traumy dostal chuť na pár vtipov zo slovných hračiek a tak ich Ellie číta z knižky ako 9 ročný žiačik v prvej ľudovej, že jej ani boh nerozumie no ale idylku naruží flešbeng od teroristov z fireflies, ktorí ellie s joelom omráči a my sa samozrejme nedočkáme najlepšej pasáže z hry s infikovanými v tunely.

Joel sa prebudí po riadnej rane do temena hlavy v nemocnici a znova je na scéne Marlene, teda Merle Dandridge, ktorá ju zas a znova hraje absolútne bravúrne. Rovnako aj Joel hraje svoju rolu presvedčivo a takmer podľa predlohy. Je mi jasné, že Merle nie je bohvieako vychytená herečka v hollywoode, je to skôr teatrálna herečka, ktorá je známa predovšetkým klasickými rolami ktoré hraje v divadlách. Ale role Marlene sa zmocnila naozaj dokonalo. Prečo kasting nemohol byť zhovievavý aj v prípade iných dôležitých postáv. Seriál by hneď nabral automaticky na kvalite o niekoľko stupňov a seriál ako taký by mal nejakú úroveň.

Kedže v hre to bolo viacmenej vágne vysvetlené, prečo Joel nedostal za eskort Ellie cez polku krajiny ani zaplatené ani nič, ani len vrúcne ďakujem, akurát ho násilne chceli vyviesť von z nemocnice tak som si myslel, že práve v seriály sa dozviem niečo viac. Ale nie dej sa odohráva presne podľa herného a Joel odpraví nie jedného ale rovno dvoch teroristov od svetlušiek, ktorí ho mali za úlohu vyviesť von z nemocnice, ale záhadne si na záverečný masaker zoberie poloautomatickú karabínu namiesto útočnej pušky. Nedáva to zmysel, ale tých vecí čo nedávajú zmysel je v seriály pomerne hojne, takže som voči týmto typom inkonzistencií už aj nejaký flegmatický.

Čo ale nastáva potom je ten pravý akčný masaker, na ktorý som čakal takmer celý poodniaty seriál. Je to natočené bravúrne za podmanivej temnej hudby od virtuóza Gustava Santaollalu si Joel podmaňuje takmer celú nemocnicu plnú teroristov svetluškovských kde bez pardonu a milosti odpravuje zo svetla sveta všetkých, aj tých čo sa vzdávajú. Konečne si do rúk berie aj automatickú útočnú pušku a likviduje amatérov z kultu svetlušiek jedna radosť rad za radom. Je to asi, teda nie asi ale určite najlepšia pasáž z celého seriálu, ktorá je zakončená vyslobodením Ellie zo spárov mäsiara Jerryho, ktorý dostane jednu ranu milosti rovno medzi oči tak ako si zaslúži. Veľmi mi táto kratučká pasáž pripomínala predzáverečnú scénu z filmu Taken s Liamom Neesonom, kde tiež ide ako otec vyslobodiť svoju dcéru a bez milosti odpravuje zo sveta všetko čo mu stojí v ceste.

Presne takto nejako som si predstavoval, že bude Joel konať, no záhadne sme sa poriadnej akcie v podaní Joela museli počkať až v úplne záverečnej epizóde. Keby bolo týchto akčných scén v seriály viac, možno by bol v mojich očiach aj úspešný. No keď si spomeniem na fakt, že sme sa nedočkali až na jednu výnimku poriadnej akcie, kde by joel používal aj niečo iné z jeho arzenálu ako napr. brokovnicu, luk,  a videli by sme aspoň raz molotov alebo klincovú bombu v akcii, napr. proti nejakým infikovaným hordám, ale nie, bohužiaľ museli sme si nechať zájsť chuť.

Čo ma zaráža asi najviac je fakt že táto epizóda nemá ani len trištvrte hodinu. Ako sa hovorí v amerike, tzv send off pre postavy trval pomerne krátko a je to jedna z najkratších epizód. Taká tretia epizóda mala stopáš skoro hodinu a štvrť a tá bola celá o riadnom hovne kde sa kopulovali dvaja chupáči a pestovali si jahôdky.

Celkovo záverečná pasáž seriálu za mňa 10/10 . Najlepšia epizóda zo seriálu, zachraňujú to hlavne herecké výkony Ashley Johnson, ktorá hrala mamu Ellie, Merle Dandridge, ktorá hrala vodcu Boston sekcie svetlušiek a samozrejme bezkonkurenčne akčná pasáž v nemocnici, kde sme sa konečne dočkali nemilosrdného Joela v podaní Pedra Pascala, ktorý mi akosi prirástol ku srdcu viacej ako som očakával. Prečo nemohli všetky epizódy seriálu byť aspoň z polovice tak dobré ako táto záverečné deviata epizóda, mi je záhadou. Možno za to z veľkej časti môže aj schizofrenické rozvrhnutie jednotlivých epizód pod rôznych scénaristov a režisérov. Určite sú aj preto v mojich hodnoteniach také obrovské výkyvy.


napísal PrecedaVlasť 13.3.2023



Páči sa mi! (+2)

10
RECENZIA DEVIATEJ EPIZÓDY SERIÁLU THE LAST OF US S NÁZVOM LOOK FOR THE LIGHT

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk