LASER SQUAD : NEMESIS

LASER SQUAD : NEMESIS

7.2

Tvorcovia obľúbenej taktickej ťahovej stratégie Laser Squad a X-Comu prinášajú online pokračovanie laserovej jednotky.

Recenzia na PC verziu

Tvorcovia  obľúbenej hry Laser Squad  a jeho nasledovníka X-Com pre nás pripravili nový titul s názvom LASER SQUAD NEMESIS. Prívlastok "nový“ vlastne nie je celkom namieste, pretože na titule sa začalo pracovať už pred značným časom a dlho fungoval len cez internetové objednávky bez distribúcie. Do obchodnej siete sa dostáva až v súčasnosti a stále má čo povedať aj napriek svojej jednoduchosti. Otázkou zostáva, je aj Nemesis zabudnutou obeťou času alebo naopak dozrel a prichádza v pravom čase?

 

Ťahové stratégie sú v súčasnosti na vymretie, preto vydanie tejto taktickej hry vzbudilo značnú pozornosť. Napokon ani tvorcovia nie sú žiadni amatéri. Hovoriť o nejakom deji je v prípade danej hry v podstate zbytočné. Hlavný dôraz je kladený na sieťovú hru (hra cez email) a je to naozaj evidentné. Väčšina položiek v menu vyžaduje internetové pripojenie a súvisí s online zábavou (samozrejme za pripojenie do online hry treba mesačne platiť). Ak náhodou nemáte túto vymoženosť, môžete si zahrať proti kamarátovi na jednom počítači. To je ale veľmi nepraktické, keďže vidíte každý súperov postup. Ale nemusíte mať obavy, nezabudlo sa ani na jednotlivca. Okrem troch praktických tutoriálov čakajú na samostatného hráča štyri kampane. Obsahujú len po päť misií, ale konečný súčet (dvadsať) je priaznivý a dostačujúci. Kampane slúžia ako tréning pre začiatočníkov a pripravujú hráča na veľkolepé online súboje a turnaje. Preto je aj príbeh len symbolický a hlavnou náplňou je boj.


Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis

 

V hre nájdete štyri rozdielne strany. Každá má šesť odlišných jednotiek a zložiek. "Mariňáci“ sú skvelí strelci  a predstavitelia ľudskej rasy.  Dominantnou jednotkou je veliteľ, silná postava a líder. Rady bežných vojakov vhodne doplnia granátnici, ostreľovači a nepochybne medici. Určite sa hodí aj základňa, kde sa sústreďujú zásoby munície.

 

Druhú sekciu tvoria inteligentné stroje, ktoré bezcitne likvidujú všetko v okolí. Na čele stojí elitný mech AI, nasledovaný exterminátormi a strojmi na detekciu pohybu. V teréne sa dobre vynímajú raketové tanky a vo vzduchu lietajúci lovec. Podobne ako ľudia, aj stroje majú zásobovaciu základňu.

 

Podhubie je cudzopasná rasa votrelcov, ktorá baží po krvi. Rozmerná kráľovná môže klásť vajíčka a ubráni sa, aj keď nablízku nie sú ozubení služobníci, výbušné monštrá ani lietajúci poskokovia. Všetky jednotky útočia nablízko. Jedinou výnimkou je masívny chrobák, ktorý dokáže útočiť na väčšiu vzdialenosť, kým sa mu neminie munícia a následne nezahynie.

 

Aby bolo veselšie, do konfliktu sa zapájajú aj siví mužíčkovia z vesmíru. Pešiaci s veľkými kukadlami majú rýchlu chôdzu a strelné zbrane. Ich krehkú schránku zakryjú štítom a zneviditeľnia ochrancovia. V boji sa osvedčia aj jednotky so strelami, ktoré obídu prekážky a vyhľadajú cieľ. Na detekciu slúžia psychicky zdatní stopári. Veľkú palebnú podporu zabezpečí  ťažkopádny bojový stroj, rýchly presun a doplnenie energie zas nenápadné regenerátory.  

 

Na počiatku má hráč pridelený určitý počet bodov, za ktoré si vyberie a navolí bojový tím. Samozrejme, lepšie jednotky vyžadujú väčšiu investíciu. Jednotky sa umiestnia na vyhradené územia a čoskoro nasleduje bojová akcia. Hráč ovláda každú postavu jednotlivo. Zadáva waypointy a určuje postup v nasledujúcom ťahu. Po navolení všetkých pohybov a úkonov je vhodné spustiť testovací režim. Jednotky vykonajú požadované činnosti a ak hráč nie je spokojný, môže pozmeniť príkazy podľa potreby. Pri teste nie sú aktívni nepriatelia a slúži len ako cvičná demonštrácia.

 

Po voľbe "koniec ťahu“ je už plánovanie definitívne ukončené. Načítajú sa potrebné dáta a po stlačení aktivačného tlačítka sa už ide naostro aj s nepriateľmi. Podobný systém nájdete v nejednej ťahovej stratégii, ale Nemesis ho výrazne inovuje a posúva na vyššiu úroveň. Keď aktivujete príkaz na vykonanie ťahu, všetky jednotky sa správajú podľa požiadaviek. Ale vykonajú len činnosti, ktoré stihnú v stanovenom časovom limite. To znamená, že ak hráč zadal priveľa inštrukcií, niekedy ich môže zrealizovať až v ďalšom ťahu.


Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis

 

Okrem bežných zadaní, ako je mód streľby a chôdza po stanovej línii, tu nájdete aj  nevšedné rozšírené príkazy. Môžete stanoviť, aby sa jednotka pri stretnutí s nepriateľom stiahla do úzadia alebo naopak zaútočila. Postava zareaguje v súlade s týmto príkazom a ignoruje ďalšie naplánované kroky. Samozrejme, ak sa nevyskytne problém, celý plán je vykonaný až do konca. Táto možnosť je veľmi užitočná, pretože predídete tomu, aby vaši bojovníci slepo vbehli medzi hordu protivníkov. Podobných unikátnych vymožeností tu nájdete viacero. Vďaka prítomnosti takýchto prvkov je hra veľmi presvedčivá a právoplatne nosí označenie taktická.

 

Druhou stránkou mince je zdĺhavé plánovanie a dosť zložitá koordinácia postupu. Vyzerá to krásne, keď si členovia tímu navzájom kryjú chrbát a vhodne sa dopĺňajú. Tomu však predchádza náročné prideľovanie inštrukcií. V bežnom tíme máte neraz viac, ako desať postáv. Každú z nich musíte doslova naprogramovať, čo je dosť zdĺhavé a nie vždy jednoduché. V podstate tvoríte algoritmy – choď do bodu A a chvíľu zotrvaj v pozícii. Ak uvidíš protivníka strieľaj a prenasleduj ho, ak tam nikto nie je, pokračuj do bodu B, rozstrieľaj dvere a vstúp do budovy.

 

Hoci inštrukcie zadávate ľahko pomocou myši a ikoniek s príkazmi, ich koordinácia je predsa len tvrdší oriešok. Najmä ak navrhujete rozdielne programy pre tucet jednotiek. Aj následné vykonanie je zbytočne zdĺhavé. Neviem prečo, keď zadáte koniec ťahu a už nemôžete nič zmeniť automaticky, nenasleduje boj a musíte ho vlastnoručne spustiť. Po dvadsiatich ťahoch vám bude toto nezmyselné klikanie liezť pekne na nervy.

Technické spracovanie je evidentne obeťou času. Pred niekoľkými rokmi moderné, v súčasnosti zastaralé. Prostredie je stvárnené naozaj sympaticky a veľmi mi pripomína starý dobrý Fallout. Postavičky sú milé, hoci po priblížení veľmi kostrbaté a trochu neforemné, zvuky dostačujúce. Ale keď vezmeme do úvahy, že celá inštalácia nemá ani 40MB a na hru vám stačí PIII a 64MB RAM, je to úctyhodné. Určite sa potešia najmä majitelia predpotopných počítačov. Veď, kde dnes nájdete prepracovanú hru s takými smiešnymi požiadavkami?

Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis
Laser Squad : Nemesis


Laser Squad Nemesis je celkom pohodová ťahová stratégia. Nemyslím si, že by vyhovovala každému. Bežného smrteľníka rýchlo odradí zdĺhavé programovanie úkonov a nemenej fádne prepočítavanie ťahu. Ak však patríte k hard-core stratégom, ktorí si vychutnávajú plánovanie postupu, lepšiu hru na trhu nenájdete (a k výslednému hodnoteniu si pripíšte 15 bodov). Ja osobne radšej dám prednosť hre Fallout Tactics. Obidva tituly majú veľa spoločného, ale Nemesis je naozaj trochu ťažkopádny, hoci paradoxne kvôli vydareným inováciám.


napísal uni 12.5.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.2
Ohodnotiť
LASER SQUAD : NEMESIS
+ originálne taktické prvky
+ hardvérovo nenáročné
+ štyri rasy
+ bohaté možnosti pre multiplayer
- hre chýba dynamika
- príliš zdĺhavé plánovanie
- dlhé prepočítavanie ťahov
- zastaralá grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: PIII, 64MB RAM, 8MB VGA
Doporučená konfigurácia: PIII, 256MB RAM, 32MB VGA, internet


RECENZIE HRÁČOV

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19760)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk