SAM & MAX: SITUATION: COMEDY

SAM & MAX: SITUATION: COMEDY

7.0

Prásk, PRÁSK! Sam & Max sú späť a majú za vagón zabijáckych hlášok.

Recenzia na PC verziu

Spomedzi všetkých velikánov sa iba jedna firmička môže pochváliť prvým videoherným seriálom na pokračovanie a funkčnou distribúciou, ktorá je pravidelne obohacovaná novými epizódami. Ak hádate Valve, mali by ste sa vrátiť k lešteniu gravity gun a čakať ďalší rok na nekonečne naťahovaný príbeh v Episode 2, ak ste hádali Ritual, tak si radšej zahrajte SiN, od prvej časti uplynulo more času a druhá je v nedohľadne. Kto si tíško zašeptal Telltale Games, má u mňa malé plus a ostatní gumený projektil vystrelený do hlavy, sponzorovaný spoločnosťou Bosco.

Telltale Games sa z adaptátorov licencií vypracovali na pioniera v oblasti videoherných seriálov. Za adventúru Bone by si zaslúžili po prstoch, pretože o tretej epizóde ani vidu ani slychu, ale pri ich pružnosti a flexibilite môžeme počítať, že jednom týždni ohlásia jej existenciu a v ďalšom si ju už budete môcť zakúpiť, presne ako to spravili v prípade Sam & Max: Episode 2: Situation: Comedy. V poradí druhá časť šesťdielneho videoherného seriálu prišla nečakane a nedostalo sa jej toľko pozornosti ako pilotnému dielu, ktorý vďaka úderným gagom presvedčil, že zvieracie detektívne duo zažíva svoj vytúžený comeback.

Kamoš, tak sme to dotiahli až do telky

Sam a Max nepotrebujú dlhý preslov. Legendárne postavičky si získali hráčov inteligentným humorom a absurdnými situáciami, do ktorých sa počas vyšetrovania prípadu výhradne šialenými metódami dostali. Sú jednoducho vo forme a čakajú opäť na telefonát, predznamenávajúci nový prípad. Znudené duo miluje zbrane a po scénke ala William Tell stoja zoči-voči v kovbojskom duchu (Sherlock by z toho čakania určite obhrýzol fajku a preventívne vyfackal Watsona). Atmosféra je nasiaknutá iskrením medzi koltami. Kto z koho? Rozhodne jedno zazvonenie, Max dostane pecku do hlavy a v ďalšom momente nasadajú do DeSota a už trielia do televízneho štúdia WARP, kde potrebujú ich pomoc.

Sam & Max: Situation: Comedy

Akčná minihra sa vrátila, ale absolvujete ju iba raz.
Sam & Max: Situation: Comedy

Potrebujeme urýchlene zničiť scénu, volajte Sama a Maxa!
Sam & Max: Situation: Comedy

Hlavný zloduch, ukecaná blablabla Myra.

Kto to kedy videl, aby účastníkov talkshow držal proti ich vôli hostiteľ (predstava, že sedíte v štúdiu pri točení Vadkerti show je desivá, brrr)? Prípad ako šitý pre nebezpečne pokojného Sama a jeho roztomilo sprostého sidekicka Maxa. Lenže. V štúdiu, ako aj celom okolí sa dejú čudné veci. Režisér je nešťastný, že celý štáb je väznený Myrou Stampovou, nestíha točiť ďalšiu produkciu a hladní televízni diváci pomaly zaspávajú pri svojich prijímačoch, pretože nedostávajú svoju povinnú dávku relácií: Varíme so zaviazanými očami, Hľadá sa Supertrapko, či Sedliaci v centre. Sam & Max majú jedinečnú príležitosť prežiť svojich 15 minút slávy vo vymenovaných reláciách a pritom vyriešiť jeden zo zapeklitých prípadov. Potrebujú vôbec väčšiu slávu?

Čo nám môže viac chýbať? Videohra?
Videohry? Ugh. Zničia vám oči. Sú odporné!

Pilot Culture Shock sme označili za interák (interaktívny animovaný film), v prípade Situation: Comedy musíme opäť zmeniť terminológiu a odhaliť zámer autorov. Sam & Max: Season 1 nie je videoherným seriálom, ale sitcomom a ako sitcom sa naň treba pozerať. Kým pilot ponúkal zhruba 4 hodiny hracej doby, čo je na jednu epizódu akurát, Situation: Comedy skracuje tento čas na polovicu. V prísne limitovanej minutáži sa autorom podarilo vystihnúť podstatu sitcomu, čo je vzhľadom na interaktívnu podstatu média pôsobivé.

Prostredie, ako aj postavičky sa vyvíjajú, čo znamená, že aj znalí neustále objavujú nové veci a dávajú si ich do kontextu s predošlým dielom. Predavač Bosco je ešte väčší držgroš, vie vyrábať tie najluxusnejšie hračky zabalené do zlatavého pozlátka marketingu, za ktoré pýta hriešne prachy. Sybil zmenila svoj obor a namiesto psychoanalýzy sa venuje bulváru a škandálom. Aj takýmito obmenami sa kompaktné už preskúmané prostredie stáva znovu atraktívne, pričom autori nezabúdajú ani na také maličkosti, ako zmena profesie gangsterských potkanov. Všetky postavy majú opäť svoj nový minipríbeh, ten nosný je však v rámci jednej časti uzavretý, a na pozadí vyšetrovania sa pomaly odkrýva niečo veľké, čo má tendenciu pritiahnuť pozornosť hráčov k ďalšej epizóde.

Sam & Max: Situation: Comedy

Potkaní gang ide s módou, Skinbodies sú in!
Sam & Max: Situation: Comedy

Hádajte, kto zaspieva superšláger?
Sam & Max: Situation: Comedy

Niečo nám hovorí, že v ďalšej epizóde zájdeme aj k Smraďochovi.

Situačne roztrhané bránice

Tým najväčším magnetom a najväčšími stárs sú Sam & Max a strelený humor. V dnešnej dobe by ste len ťažko hľadali humornejšiu hru, ktorá rozhovormi a hláškami hrdinov ironizuje popkultúru v globále. Dialógy sú opäť bezchybné, plné tých najkrutejších narážok na celebrity, neboja sa parodovať ani sami seba a nechýba im odvaha brať do úst aj slávne mená ako Tom Hanks (Kto je jeho kaderník? :-)). Humor nezalieza do vôd fekalizmu, ale udržuje si svoju veľmi vysokú intelektuálnu hodnotu ťažkou angličtinou.

Situation Comedy stojí a padá na dialógoch, čomu zodpovedajú aj logické problémy, ktoré už ani logickejšie nemôžu byť. Vždy dopredu viete, čo použijete a za kým treba zájsť, dokonca si viete v predstihu poskladať sled úkonov. Druhá epizóda sa hlavne odohráva v televíznom štúdiu, kde si natočíte svoje vlastné šou a zažijete tú najväčšiu zábavu. Nakrúcanie epizódy Midtown Cowboys, či live prenos Kto nechce byť Milionárom vás dostanú do kolien. V domácom prostredí, kde je éter presýtený nemožnými reláciami, padne takáto “deštrukcia“ vhod.

Hra si po technickej stránke zachováva svoj štandard, grafika je vo vysokých rozlíšeniach hladká a evokuje sledovanie animovaného filmu, čomu pomáha bezchybný dabing. Pre našinca bude predstavovať najväčší problém cena. Jedna epizóda sa predáva za baťovských 9 dolárov. Sam & Max bude rozhodne stáť za skúšku, keď bude distribuovaná celá sezóna za 35 dolárov. V terajšej forme ho môžeme doporučiť iba fanúšikom a ľudom, ktorým niečo hovorí inteligentný humor a pociťujú jeho akútny nedostatok.

Sam & Max je stará vojna. Toto sú tie postavy, toto je ten ich humor. Telltale Games patrí obdiv za postavenie sa novému prúdu, skráteniu hracej doby na úroveň sitcomu a veľmi flexibilnej adaptácii televízneho formátu. Už po druhýkrát nás presvedčili, že táto forma hre naozaj sadne. A kto vie, možno po seriáli príde celovečerný film. Dopozerania priatelia.

Sam & Max Episode 2 je v predaji odo dnes iba pre predplatiteľov služby GameTap (funguje iba na území US), 5. januára vychádza celosvetovo a bude dostupná v obchode Telltale.


napísal spacejunker 21.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: SITUATION: COMEDY
+ Sam & Max
+ všadeprítomný humor a zabijácke hlášky
+ nenáročnosť
- krátke
- čakanie na ďalšiu epizódu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, VGA 32 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  január 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk