MOTORSTORM

MOTORSTORM

8.0

Je hlučný, špinavý, smradľavý a nedisciplinovaný. MotorStorm je skutočne buranom medzi racingami.

Recenzia na PS3 verziu

Keď sa uvádzala PS3 na trh v Amerike, hlavným ťahákom bol Resistance: Fall of Man, killer titul, ktorý sa v mnohom až nezmyselne zrovnával s konkurenciou a predstavoval hru, ktorá vyťažuje PS3 na maximum. Bez nejakých dlhších preslovov presne toto môžeme povedať o MotorStorm, o jednom z najočakávanejších racingov, ktorý šokoval špičkovým renderom na E3 2005. Vo svete motorov, kde sa dávajú pozor na čisté prejazdy zákrut, prepracovanú telemetriu a fair-play, je MotorStorm typickým buranom toho najhrubšieho zrna. Hlučný, špinavý, smradľavý a nedisciplinovaný. Presne taký je racing, ktorého meno sa zapíše do histórie hier, ako ten, kto pozdvihol špinu, blato, prach a štrk na novú, doposiaľ nedosiahnuteľnú úroveň. Cesty už nie sú také, ako bývali. Na festivale MotorStorm ste cestou vy a kadiaľ sa rozhodnete ísť, je len na vás.

Zablatený next-gen

Evolution Studios využili pri vývoji MotorStorm dlhoročné skúsenosti so sériou WRC. Spojili tradičné rally s divokosťou áut rôznych kubatúr a nechávajú ich súťažiť na ťažko dostupných terénoch v Monument Valley. Ich skúsenosti sa odrážajú na neuveriteľne realisticky spracovanom teréne. Nejde však iba o lákavo vyzerajúce povrchy, ktoré si doslova pýtajú, aby ste na nich zanechali stopy pneumatík, ale o úžasnú plasticitu a hlavne fakt, že skutočne cítite terén pod kolesami a to aj napriek tomu, že SIXAXIS-u chýbajú vibrácie.

Na štrku sa inak šmýka pomerne vyvážená bugina, inak ľahká motorečka, blato spomalí rally auto, ale kamión bude doslova krochkať blahom, keď budete brázdiť prázdne koryto rieky ponorený v lepkavej a ťažkej hmote. Budete si hľadať vhodné cestičky využívať mnohé skratky a celkovo sa snažiť, aby ste za ďalšou zákrutou dokázali udržať vysoké tempo s rýchlymi ATV-čkami. Trate sú dostatočne členité, aby ponúkli naraz niekoľko úsekov, kde na jednom síce budete rýchlo akcelerovať, ale spomalíte v zákrute, kde je sypký povrch.

MotorStorm

MotorStorm podporuje aj pohybové senzory, ale neodporúčame využívať tento systém ovládania.
MotorStorm

Naučíte sa milovať blato! Naučíte!
MotorStorm

Kto z koho? Každý má šancu vyhrať.

Táto diferenciácia terénov a ich rozdielne vlastnosti umožnili autorom postaviť proti sebe vozidlá, ktoré by za iných podmienok nemohli proti sebe nikdy súťažiť. Je to ako Rally Paríž Dakar, len bez pravidiel. Motorkári môžu naložiť kamionistom, po buginách poskákajú ATV-čka a v zákrute ich priklincuje o ostré skaly mocný off-road. A to je na tejto hre najlepšie. Každý druh vozidiel má svoje silné a pochopiteľne aj slabé stránky, ale vďaka zmenám povrchu a geniálne navrhnutým tratiam sa rozdiely výkonov motorov a počtom konských síl pod kapotami mažú. V MotorStorme má každý šancu!

Nájdi ideálnu stopu

Hra obsahuje osem tratí, čo sa môže na prvý pohľad zdať málo. Lenže, každá trať ponúka svoju ideálnu trasu pre každé z kategórií vozidiel. Keď si zrátate dva a dva vyjde vám, že s každým môžete odjazdiť trať inak. Je to, ako keby v jednej trati kooexistovali spolu ešte ďalšie s rôznou dĺžkou a v iných úrovniach (inej výške). Súťaž nie je len o tom byť neustále na čele, ale dokázať si svoju pozíciu udržať. Inteligencia protivníkov nikdy nenahradí živých protivníkov, ktorí vás jedným poriadnym úderom môžu zhodiť z motorky tesne pred cieľom, alebo pekným bodíčkom poslať do betónových blokov, ale dokáže vám pekne podkúriť a pokiaľ nebudete poznať zákutia tratí, získať zlato bude sakramentsky ťažké.

MotorStorm predstavuje presne ten typ hry, ktorý sa ľahko hrá, ale ťažko vydáva svoje trofeje. Každú jednu trať si v hlavnom a jedinom singleplayer režime Festival prejdete so všetkými kategóriami vozov. So získanými bodmi, ktoré sa za každú medailovú pozíciu spočítavajú, si odomykáte nové a nové vstupenky do čoraz ťažších súťaží a za medaily nové autá. Krivka obtiažnosti začne zhruba od polovice drasticky stúpať a hra od vás bude vyžadovať tvrdý dril. Naučiť sa trať naspamäť nestačí, každý jeden meter môže byť zradný a to kvôli rastúcej agresivite protivníkov. Nič vám nedarujú a máte ich neustále v pätách. Mela krátko po štarte je úplne normálna. Keby bolo možné hneď akcelerovať odpáleným nitrom a nečakať kým bude pripravené, tak dôjde určite aj k niekoľkým výbuchom.

MotorStorm

Vo svete MotorStorm nič neobvyklé.
MotorStorm

Rozdiely medzi vozidlami stierajú samotné trate.
MotorStorm

Nie každé vozidlo si môže dovoliť preletieť cez obývačku.

Nitro v MotorStorme funguje na princípe nekonečného paliva, s jednou malou výnimkou. Pri jeho používaní sa zahrieva motor. Pri rovnici, čím dlhšie ho máte aktivované, tým vyššia teplota, vám musí vyjsť, že ak to preženiete, nasleduje explózia a strata cenných sekúnd. Nitro vám mnohokrát zachráni krk, keď sa budete brodiť blatom, pomôže preraziť silné prekážky ľahkým vozidlom, na dlhých rovinkách vám získa náskok, ale aj dostatočnú rýchlosť, aby ste kolesá motorky nenechali na rozpadávajúcej sa drevenej rampe, ktorá vás vystrelí až k nebesám.

Čistý adrenalínový zážitok

Hrať MotorStorm je skutočný zážitok. Nie je to obyčajný racing, ako si môže niekto myslieť. Členitosť tratí, množstvo skratiek šitých na mieru rôznym kategóriám vozidiel, ale hlavne rôzne povrchy vám sprostredkujú zážitok, na ktorý sa nedá zabudnúť. Keď to prvý krát preženiete s nitrom a auto sa rozletí na tisíc kusov po všetkých stranách, keď vás zhodí z motorky súper, keď vás nekontrolovaný šmyk pošle dolu do rokliny, keď to vo výskoku napálite do reklamnej tabule, keď prefrčíte okolo kamióna so vztýčeným prostredníkom a on vás na oplátku v úzkom žľabe doslova zošrotuje, keď získate zlato na 20-ty pokus a ovládač zahodíte s typickou pózou víťaza. Každá ďalšia hra je iná a plná adrenalínu!

Kým prebrázdite krížom-krážom každú trať bude vás to stáť mnoho úsilia a možno si ani neuvedomíte, že okrem Festivalu si jednotlivec viac dovoliť nemôže. Keby nebolo online multiplayeru pre 12 hráčov, asi by sa MotorStorm u mňa zapísal čiernymi písmenami, ale to, že ho tu nájdete a máte si s kým rozbíjať držku a merať si sily, robí z hry jednoznačného favorita. Hrať proti skutočným oponentom je ten pravý adrenalín, o silnej návykovosti nehovoriac.

Kto má na to?

Áno, grafika nie je ten špičkový render spred dvoch rokov, ale má k nemu veľmi blízko. Pre tých neveriacich Tomášov tu mám jednu múdrosť, čím väčšia, tým lepšia. Mám na mysli samozrejme uhlopriečku a poviem vám prečo. Nikdy a znovu opakujem nikdy nepúšťajte MotorStorm na televízore s uhlopriečkou menšou ako 82 cm! Povedal som, že sa bavíme výhradne o HDTV? Hrať MotorStorm na SD televízore je zverstvo! Čím väčšia uhlopriečka, tým väčší zážitok. Blato vám frká do ksichtu, dýchate zvírený prach a po výbuchu zapálené palivo. Piesok vám dáva peeling a plamene príjemne opaľujú. Priznám sa, ja som si next-gen hody dopriaval skutočne kráľovsky s HD projektorom a 1,8m uhlopriečkou. Vtedy je jazda ako z rozprávky a atmosféra má tak pohlcujúci účinok, že sa dusíte blatom a vypľúvate ho po miestnosti.

MotorStorm

Online multiplayer je presnou polovicou hry. Je návykový!
MotorStorm

Nočné jazdy vám vďaka absentujúcim reflektorom sťažujú situáciu. Sú však nádherné.
MotorStorm

Búračky sú efektné, ale po čase začnú spomalovačky na nervy.

Nie je to len špičkový vizuál s realisticky nasvietenými prostrediami, ale aj ako hodinky pracujúci Havok a hlavne surové zvukové efekty, ktoré minimálne u mňa dostali prednosť pred licencovaným soundtrackom s takými kapelami ako Wolfmother, Nirvana, či Monster Magnet. Patria síce k drsnej festivalovej nálade, ale zvuky motorov si zamilujete, rovnako ako váš subwoofer bude mať rád, keď bude môcť zaplniť miestnosť poriadne hlasnou explóziou. MotorStorm musíte hrať nahlas, veľmi nahlas. Je to predsa festival.

Muchy v bahne

Nik nie je bez viny, žiadna hra bez chýb. MotorStormu chýba pridaná hodnota, ktorú pravdepodobne zachráni prvý update s novými módmi a traťami. Po pár hodinách hry začnete nenávidieť zdržovanie v podobe spomaleného záberu na letiaci vrak, alebo situácie, keď sa kotúľate a nemáte absolútne žiadnu šancu nič spraviť. Oh, áno, loadingy sú dlhšie (ale nie až také ukrutné ako pri F1), ale na obranu musím povedať, že ak si dáte reštart súťaže, stojíte okamžite na štarte a čakáte na odpískanie preteku.

MotorStorm sa na nič nehrá. Uskutočnil neuskutočniteľné - postavil na štartovnú čiaru vozy rôznych kategórií a s vyváženou hrateľnosťou, špičkovým dizajnom tratí a diabolskou hrateľnosťou, prechádza cieľovou rovinkou s vavrínom za jedinečný arkádový next-gen racingový zážitok.


napísal spacejunker 23.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
MotorStorm
| MOTORSTORM
[22.7.2006]
MotorStorm
| MOTORSTORM
[6.1.2007]
8.0
Ohodnotiť
MOTORSTORM
+ špičkový dizajn tratí
+ vyvážená hrateľnosť
+ online
+ zážitok z jazdy
- absolútne žiadne bonusy
- žiadne ďalšie herné režimy


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Evolution Studios
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk