GTA VICE CITY

GTA VICE CITY

9.3

Po úspešnom GTA 3, Rockstar nové pokračovanie

Recenzia na PC verziu

Po úspešnom Grand theft Auto 3, pre nás pripravil Rockstar nové pokračovanie s názvom GTA Vice City. Hra bude oproti trojke obsahovať množstvo vylepšení a zavedie nás do 80-tych rokov so všetkým čo k tomu patrí, farebné košele, staršie autá, drogy, hudba.

V hre znovu preberáte postavu zlého chlapíka, tentoraz Tonnyho Vercettiho. No teraz už neutekáte pred basou, ale sa z nej vraciate. Po príchode domov, vás rodina chce odstrániť niekam na bok a pošle vás vybaviť transakciu do mesta Vice City. Máte len vymeniť peniaze za drogy a vypadnúť odtiaľ. Ale nie všetko pôjde podľa plánu a niekto vás pri transakcii prepadne. Z týchto jatiek sa podarí utiecť len vám a vášmu novému priateľovi právnikovi Kenovi Rodgersovi. Pre vás teraz nastáva nový problém a to váš šéf Sonny, ktorému sa to všetko vôbec nezdá a obviňuje vás z ukradnutia peňazí a má aj nepríjemné narážky na vašu budúcu existenciu, ak mu prachy nevrátite. Po tomto sa vám už vôbec nechce ísť späť domov a zostávate vo Vice City, kde musíte zistiť kto za tým prepadom stojí a okrem toho si už dlho plánujete rozbehnúť aj vlastný biznis. A tu je na to celkom pekné prostredie. Vice City je prímorské slnečné mesto ležiace niekde na pobreží mora niekde vo Floride. Máte tu všetko čo potrebujete, od drogových barónov, kubánskych emigrantov, cez nebezpečné gangy, až po silnú políciu.


Systém hry ostáva rovnaký ako v GTA3, teda voľný pohyb postavy po rozsiahlom meste, kradnutie ľubovoľného auta, a teraz pribudnú aj motorky, lode, helikoptéry a dokonca lietadlá. Okrem toho sa už nebudete pohybovať len vonku v meste, ale užijete si  aj vnútorné priestory, kde budete môcť vôjsť do domov a plniť tam rôzne misie.  No to stále nie je všetko, hra ponúka ešte sériu ďalších vylepšení a noviniek, ktoré si priebežne spomenieme.

Dostávate sa teda do mesta, ubytujete sa v hoteli v ktorom budete od teraz bývať. Tu si môžete celú hru ukladať pozíciu. No nebude to jediné miesto kde sa bude dať uložiť pozícia. Na rozdiel od GTA3, budete môcť v meste kupovať rôzne nehnuteľnosti,  a ukladať si pozíciu aj v nich. Samozrejme budú stáť balík peňazí a ten zo začiatku nemáte, tak vám nezostáva nič iné iba sa uspokojiť s hotelom.  Jediný koho v meste poznáte je Ken Rodgers, ku ktorému hneď zo začiatku zájdete a porozprávate sa s ním o pomeroch v meste, zistíte kto to tu vedie a aké gangy a mafiánske skupiny sa tu nachádzajú. Potom už ostáva len na vás obehať si ich, skontaktovať sa s nimi a budete pre nich plniť pár misií. Zo začiatku to bude potrebné, nie len pre peniaze ale chcete sa  v meste trochu zviditeľniť, aby ste si mohli začať vytvárať vlastný biznis. Väčšinou zo začiatku dostávate ľahšie misie, ako naháňanie niekoho, rozbitie auta, zabitie niekoho,  nastraženie bomby, prezlečenie sa za policajtov. Tieto ľahšie misie sú poprepletanými zložitejšími ako napríklad ukradnutie obrneného tanku, záchrana priateľa, vystrieľanie vily kubáskeho bossa, alebo obrana lode pred útokom nepriateľov. Pribudnú aj čisto arkádové misie kde sa chytíte guľometu a len strieľate na nepriateľov,  napríklad z lode, alebo helikoptéry, zatiaľ čo niekto iný riadi. Samozrejme nechýbajú tu ani rôzne závody a misie na čas kde sa naozaj musíte snažiť, aby ste stihli niekam dôjsť na čas.

Mesto Vice City je dosť rozsiahle, delí sa na dve časti oddelené prieplavom ústiacim do mora. Čo sa týka jeho veľkosti je určite väčšie ako mesto v predošlom GTA. Z designovej časti je mesto celkom pekné, sú tu pobrežné ulice obklopené palmami, centrum s mrakodrapmi, rôzne časti vo výstavbe, piesočná pláž, prístav, vilové štvrte na ostrovoch, šrotovisko, ghettá ovládate rôznymi skupinami. 

Policajti sú všade, a sú ešte otravnejší ako v minulom GTA. Ak niečo spravíte, alebo nabúrate niekam pred policajtom, začne vás prenasledovať a hneď vás nahlási. Zo začiatku vás prenasleduje len jeden, potom pribúdajú ďalší, neskôr vás už naháňa aj špeciálna policajná jednotka, začnú klásť reťaze, zátarasy, priletí helikoptéra a keď si vôbec nedáte povedať príde aj FBI. Samozrejme dá sa tomu ujsť a to buď tak že sa im stratíte v meste (čo je dosť ťažké keď ich je veľa), alebo si necháte vaše auto prefarbiť a zmeniť číslo motora. Vtedy sa policajtom stratíte a máte od nich pokoj. Inak chytenie policajtmi nie je nič strašné, jedine sa vám preruší misia, prídete o zbrane a objavíte sa pred policajnou stanicou, to je všetko. Potom si dokonca hneď môžete zobrať taxík a dôjsť na miesto zadania vašej poslednej misie. Podobne je to aj keď sa zraníte a vaša energia klesne na nulu, vtedy sa dostanete pred nemocnicu a môžete pokračovať ďalej.


V meste máte aj niekoľko typov obchodov do ktorých môžete ísť. Budú tu tri a to obchod so šatstvo, kde dostanete nový oblek. Ďalej obchody s náradím kde si môžete kúpiť baseballovú pálku, kladivo, mačetu a podobné srandičky na rozsekanie nepriateľa. Nakoniec je tu obchod so zbraňami kde si môžete kúpiť niektorú so zbraní. Tu však pozor vždy môžete držať len jednu zbraň z jedného druhu, teda jednu palicu, jednu pištoľ a jeden samopal. Rozdiely medzi zbraňami veľmi neuvidíte. Samopaly sú skoro také isté, pištole tiež. Celkom  pekná zbraň je sniperka, kde máte prepracovaný aj zooming. Mimochodom pri samopaloch sa veľmi rýchlo míňajú náboje, postava nestíha ani meniť zásobníky keď sa poriadne rozohníte. Často sa potom stane že práve v najlepšom vám dôjdu náboje. V meste  sú ešte aj lekárne kde môžete nájsť energiu, alebo adrenalínové tabletky, ktoré vám spomalia čas a všetko sa bude pohybovať pomalšie na štýl Bullet Time. Veľmi sa mi to tu nepáčilo, ale možno pri zabíjaní by to vyznelo celkom efektívne.

Príbehovo je hra teraz, na rozdiel od GTA3, značne spestrená a medzi každou misiou si užijete prestrihové scény kde debatujete so šéfmi gangov, príjmate od nich misie, alebo sa s vašimi priateľmi rozhodujete koho idete zničiť teraz. Toto dodáva hre aspoň taký nádych príbehu, síce sa to nedá nejako porovnávať s príbehom Mafie. Ale zase v GTA až tak o príbeh nejde, ide hlavne o zábavu. Aj keď je celkom zaujímavé sledovať ako sa vy s vašou partou prebíjať na samý vrchol podsvetia vo Vice City a postupne preberáte kontrolu nad všetkým čo sa dá. Mimochodom hru prejdete tak za 20-30 hodín podľa toho koľko vedľajších misií budete spĺňať a ako sa ešte budete zabávať. Ak by ste chceli splniť úplne úplne všetko z hry, rozplánuje si to na celý mesiac.

Z pôvodného GTA v hre ostali klasické voľné misie ako taxikárčenie kde vozíte zákazníkov na požadované miesto, jazdenie záchrankou a hľadanie zranených, jazda policajným autom, teraz dokonca pribudlo aj jazdenie autom FBI s ktorými budete hľadať kriminálnikov, a máme tu aj záchrannú helikoptéru a hasičské auto. Nakoniec ak vás už nič nebaví môžete začať rozvážať pizzu.  A ak vás nič z toho nebaví môžete si len tak zajazdiť po meste, kradnúť a skúšať autá, lode, skákať s nimi cez rôzne prekážky, prechádzať ľudí a potom sa už len snažiť sa čo najdlhšie prežiť útoku policajtov.


Áut bude teraz v hre cez 120 a budú mať mierne vylepšené riadenie a navzájom sa budú líšiť v akcelerácií, brzdení, a aj rozbíjaní. Okrem áut teraz potešia aj motorky kde si zajazdíte od malého choppera, cez terénnu až po cestné super rýchle motorky. Nakoniec sú tu ešte lode, helikoptéry a lietadlo. Konkrétne lodí tu budete mať tiež dostatok malé nafukovacie člnky, drevené loďky, rýchle člny a aj luxusné jachty (mimochodom postava stále nevie plávať takže do vody veľmi neskáčte). Helikoptér nie je veľa, ale budú sa deliť na policajné, záchranné, bojové a vyhliadkové. Nakoniec natrafíte aj na lietadlo s ktorým však budete môcť pristávať len na vode.  No to ešte stále nie je všetko, autori pripravili aj niekoľko špecialít a to auto, helikoptéru a lietadlo na diaľkové ovládanie, s ktorými budete vykonávať misie na diaľku tak, aby vás nikto nevidel.

Pribudli aj nové zbrane. Celkovo ich bude asi cez 40. Máte viac úderných zbraní na boj zblízka - ako kladivo, basebalku, golfovú palicu, mačeta a nájde sa aj motorová píla. Z normálnych sú tu zase klasiky pištoľ, samopaly a nájde sa aj raketomet, plameňomet, sniperka, potešia aj granáty a molotov koktaily. Oproti GTA3 teraz budete môcť vystrčiť zbraň aj z okna auta a strieľať po nepriateľoch pred vami. To isté platí na aj na motorke. A z detailov pribudlo aj prestreľovanie pneumatík. Rozstrelenie pneumatiky je dosť nepríjemné hlavne preto že nepriatelia a policajti väčšinou mieria hlavne na ne, a ak chcete utiecť s rozstrelenou pneumatikou to už je ťažšie.

Ovládanie postavy je teraz detailnejšie a dokonca pribudol zameriavací krížik, ktorým môžete jednoducho zameriavať nepriateľov. Ovládanie áut nezaznamenalo zmenu, a je viac menej akčné a arkádové. Teda veľká rýchlosť, veľa nárazov,  menej reálna fyzika ovládania. Teda nič také ako reálna Mafia, hlavne zamerané na rýchlosť a akčnosť. Môžete prechádzať chodcov, búrať stĺpy, preskakovať rieky a budovy prednastavenými mostíkmi. Len si dávajte pozor na zničenie auta, a keď vám začne horieť hneď z neho vystupujte. Podobne je to aj keď sa vám prevráti. Vtedy už nastáva len veľký výbuch. Je tu ešte ovládanie helikoptéry a lietadla, a aj ich vysielačkové modely, tie sú už trochu náročnejšie a musíte si tu zvyknúť na trochu zmenené ovládanie.

Z  interaktívnych vecí trochu vylepšili prostredie mesta, kde vám napríklad autá zostávajú na mieste aj po uložení misie. Obyvatelia mesta už majú aj iné záujmy ako chodiť len tak hore dole po uliciach, už sa aj rozprávajú, zgrupujú, demonštrujú, bijú a často aj naháňajú s policajtmi. Stávajú aj náhodné nehody pri ktorých niekoho raz za čas zrazia aj obyvatelia a kde sa všetci okolo zhŕknu a sledujú čo to tam z toho tela vyteká.   

Grafika v hre je kvalitná a rýchla, na rozdiel od starého GTA, úplne zoptimalizované. tentoraz Rockstar už pochlapil. A to nie hocijako, kompletne prerobili všetky textúry do vyššie ho rozlíšenia, upravili  engine na podporu DX9 a pridali množstvo efetíkov. Najdôležitejšie však je, že to zoptimalizovali na rýchlosť. Takže vám to teraz pôjde aj na pomalších šunkách. Napríklad mne v 1024x768 najvyšších detailoch išiel úplne plynule na ATI8500 a 1.3Ghz, a to už je čo povedať. Úplné mimimum však je 800mhz , 128mb Ram a Geforce 2 Mx.  Okrem toho poteší aj nenáročnosť na pamäť a rýchle načítavanie celej hry, kde sa v podstate všetko potrebné načíta pri spustení hry a potom už loadovanie pozícií a a vstupovanie do budov a rôznych objektov prebehne za pár sekúnd. Mesto je ešte rozdelené na dve loadovacie zóny, ktoré si ani veľmi nevšimnete pretože samotný prechod a loadovanie ďalšej zóny trvá asi len sekundu.

Veľmi pekne spravené aj prestrihové animácie, ktoré pôsobia priam filmovým dojmom a užijete si ich tu veľmi vela. Postavy sú v hre pekne rozanimované, a aj viac polygónové ako v minulej časti. Teraz vôbec nepôsobia hranato a detaily tvárí sú úplne super. Len neviem z akého dôvodu, ale nerozdelili postavám prsty a jedine im z ruky trčí palec, ostatné prsty sú len textúrované.  Svetelné efekty sú v hre pekné, máte tu striedanie dňa, noci, raz za čas tu aj  zaprší a na mokrej ceste sa potom odrážajú svetlá. Podobne sa slnko odráža aj zo skiel ostatných áut.

Brutality je v hre znovu dosť, preto je hra určená až pre 18+ vekovú hranicu. Napríklad môžete odstreľovať nepriateľom hlavy a sledovať ako im z krku ešte strieka krv, rozpárať ich motorovou pílou, ubiť baseballovou pálkou, golfovou palicou, alebo mačetou.

V hre si môžete prepínať niekoľko pohľadov na auto, a aj v samotnom boji si vyberiete pohľad s tretej alebo s prvej osoby. Teda do klasického FPS pohľadu sa dostávate pravým tlačidlom a zameriavate tak nepriateľov trochu presnejšie, prípadne ak máte sniperku prepnete sa tak do zameriavacieho módu.  Nakoniec má hra ešte replay, kde si po stlačení F1 môžete pozrieť poslednú pol-minútu hry ešte raz.   

Zvuková stránka hry je tiež veľmi dobrá, v pozadí vám hrajú licencované skladby z 80-tych rokov, a do popredia vám hovoria kvalitne nadabované hlasy niektorých známych a aj neznámych hercov.  Máte tu znovu niekoľko rádií z ktorých si môžete vybrať, hrajú tam vždy buď skladby alebo majú nejakú reláciu a niečo v nej kecajú, väčšinou nejaké brutality a psychologické poradne. Z hudby si vypočujete napríklad Jacksona, Ozzyho Osbourneho, Iron Maiden,  Brayn Adams,  Davy DMX, Run DMC,  Megadeth, Judas Priest a množstvo ďalších.  Ak by ste mali záujem môžete si kľudne naimportovať vlastné mp3 súbory.  Hlasy postáv nadabovali známi aj neznámi herci ako Ray Liotta, Tom Sizemore, Dennis Hopper, Burt Reynolds, Jenna Jameson, alebo Lawrence Taylor.  Je ich tam samozrejme viac pretože celou hrou si pocekáte najmenej s 50 interaktívnymi postavami.

Multiplayer hra nemá, čo je trochu škoda. Určite však čoskoro vyjde nejaký kvalitný multiplayerový mód. Na pôvodnom GTA3, už začali byť tento rok nejaké pokusy o multiplayer tak uvidíme kam to dotiahnu s Vice City. Napríklad závody po meste by potešili, alebo aj policajti vs zlodeji mód by nebol zlý.

 Celkovo myslím že bestseller GTA3 dostal množstvo vylepšení, od grafiky cez ovládanie až po obsiahlosť hry. Určite všetkým fanúšikom GTA odporúčam, hra prináša len samé pozitíva. No mohli však vylepšiť AI postáv (niekedy sa zasekávajú z autami, postavy bežia do steny atď), a aj správanie sa policajtov na cestách. Ani trochu tvrdohlavejší vodiči by nezaškodili, však keď im stojím pol hodinu na ceste pred autom tak by ma mohol obísť, zraziť alebo to otočiť a ísť preč. Nemusia sa ani nechať dobrovoľne vyhadzovať z auta. No uvidíme čo vylepšia nabudúce práce na GTA4 sú už v plnom prúde. Zatiaľ sa však Vice City stáva adeptom na hry roka. Ale nepredbiehajme, ešte nás čaká ešte množstvo ďalších zaujímavých hier. GTA však zostane jednou z tých pri ktorých sa dokážete odreagovať bez zbytočného nervovania. No štýl hry nemusí sedieť každému. Mne sa viac páčila Mafia, toto bolo na mňa trochu priveľmi arkádové.


napísal saver 19.5.2003
Páči sa mi!
9.3
Ohodnotiť
GTA VICE CITY
+ grafika
+ obsiahlosť
+ ovládanie
+ prestrihové animácie
- slabší príbeh
- nie je multiplayer
- AI mohla byť lepšia

Zaradené pod: gta


RECENZIE HRÁČOV
GTA Vice City
9.0
ABSTER    12.7.2012
V roku 2003 vydalo Rockstar* pokračovanie ...prečítať celé
GTA Vice City
10
N_GAGE092101    12.10.2009
Každý s nás určite pozná legendárny názov, názov ktorý sa ako tak všetkým hráčom vyryl ako názov kto...prečítať celé
GTA Vice City
8.5
HOMERJAY    21.1.2009
Hneď úvodom by sme si mali položiť otázku - O čom GTA vlastne je? Je to fakt len bezduchá hra nejaký...prečítať celé
GTA Vice City
8.8
CANADIAR1    16.9.2006
Dlho očakávané Vice city prišlo na svet medzi rokmi 2001 a 2002. V Guinessovej ...prečítať celé
GTA Vice City
9.5
STARWARS    22.2.2006
Výtajte vo Vice City , ktoré pripomína Miami osemdesiatych rokov.Príbeh:Sonny Forelli po...prečítať celé
GTA Vice City
9.7
PATO007    15.2.2006
Dalši úspech od GTA Rokstarsgames na moj vkus je to dobrá hra dá sa povedať ze klasika ,lebo dá sa n...prečítať celé
GTA Vice City
8.1
LIAM GALLAGHER    1.2.2006
Zdravím :-) . Myslim,že uspech hry "GTA 3" netreba nikomu nejako bližšie predstavovať,ale aj tak spo...prečítať celé
GTA Vice City
9.8
BIGGI    22.11.2005
Zrejme každí majiteľ PC pozná legendárnu sériu Grand Theft Auto.Ich hry jednoducho prekypujú dokonal...prečítať celé
GTA Vice City
9.3
TIDUS    11.7.2005
Ďalšia moja recenzia je na hru,ktoru musel hrať asi kazdy,no veď povedzte mi...nehral to z vás niekt...prečítať celé
GTA Vice City
9.5
RAINBOW    8.5.2005
V súčasnej dobe asi každý vlastník PS2 hrá GTA:SA, no my PCčkári si musíme ešte chvíľu počkať. Zatia...prečítať celé
GTA Vice City
PC
PS2

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. máj 2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk