GTA: Vice City

Hneď úvodom by sme si mali položiť otázku - O čom GTA vlastne je? Je to fakt len bezduchá hra nejakých maniakov z Rockstar North ktorí nepoznajú nič iné ako zabíjanie, alebo je to jedna naozaj podarená hra s veľmi úspešnej série GTA?

PC
pridal HomerJay 21.1.2009 o 14:44 pod používateľské recenzie

8.5


Hneď úvodom by sme si mali položiť otázku - O čom GTA vlastne je? Je to fakt len bezduchá hra nejakých maniakov z Rockstar North ktorí nepoznajú nič iné ako zabíjanie, alebo je to jedna naozaj podarená hra s veľmi úspešnej série GTA?

Séria Grand Theft Auto sa začala u jednoduchých 2D hier - GTA1, GTA2, GTA: London 1969 atď. Potom Rockstar presedlal na 3D - GTA3. GTA3 bola na ten čas proste vynikajúca hra s príbehom, autami, zbraňami, všetko čo k dobrej hre patrí. Problém bol jedine u požiadaviek, teda väčšina počítačov mala s touto hrou problémy (problém sa opakuje - GTA IV).

Myslím že by som najprv mal prejsť k príbehu: Hlavnou postavou je Tommy Verceti. Tommy sa práve vrátil z väzenia a hneď prvý job od príchodu z basy pokašle. Podarí sa mu aj s Kenom Rosenbergom utiecť, no prídete o prachy a váš šéf Sonny ich chce späť. Od tohto momentu sa Tommy stáva nástrojom niekoľkých vysoko postavených ľudí, či už mafiánov alebo drogových dealerov, ktorí od neho niečo potrebujú. Odmenou mu sú peniaze, možno dokonca aj vlastný dom (aj keď trochu vynútene :D).

Čo sa týka misií - zdá sa že Rockstar prišiel o nápady. Väčšina misií sa kruto podobá na misie z GTA3, aj keď vďaka novému mestu prichádzajú aj námety na iný príbeh a iné misie. V niektorých misiách vám pomôžu vaši priatelia, ktorí vás toho aj veľa naučia, dajú zbrane a ide sa. Je s nimi však občas problém, keď sa zle trafíte alebo na nich nebudete dávať pozor, misia sa dosť skoro skončí... Ďalším problémom u misií sú policajti. Nie je to žiadna sranda, ich AI od GTA3 dosť postúpila (alebo sú stále sprostejší a bláznivejší?). Pochôdzkári vám budú hádzať pod kolesá zátarasy s klincami, autá vás budú búrať, dokonca od stupňa hľadanosti 6 vás nemilo prekvapia tanky a vojaci... Striasť sa policajtov bude v tomto dieli hry o niečo ľahšie. Okrem základných misií si dosť užijete aj tých vedľajších, teda preteky, misie za chod svojich nehnuteľností, alebo tie naozaj vedľajšie ako pomáhanie polícií alebo práca taxikára. Dosť ma na misiách zaráža, že dosť ľudí pre ktorých ste pracovali alebo sa s nimi nejako užšie stýkali, nakoniec sami zabijete. Toto sa pokiaľ viem objavilo aj v GTA3 a San Andreas.

Keď už som spomenul tú AI... Vaši protivníci síce inteligenciu neprekypujú, je ich dostatok nato aby vám znepríjemnili život, takže by ste si na nich mohli dať pozor (zvlášť keď majú v ruke M4...). Čo sa týka premávky, najradšej by som bol ticho. Premávka sa správa až podozrivo "normálne", občas sa nejaké to auto zrazí alebo okolo vás prebehne auto so zaveseným policajným autom za sebou... Čiže spracovanie AI nie je vôbec zlé, hlavne na to že hra má už svoj vek je to super.

Mapa mesta Vice City a celková dostupnosť mesta je SKVELÁ! Mesto je veľmi nápadné jednému v USA (Miami), budovy sú skvele nadesignované (teda väčšinou sa žiadne nepodobajú) no a tá dostupnosť - Máte dostupných niekoľko budov s interiérom, do ktorých môžete vstúpiť, napr. Lekáreň alebo dokonca aj Policajnú Základňu. Vice City dokonca ponúka kupovanie nehnuteľností. Ich výhoda spočíva v tom, že vám po splnení určitých misií začnú zarábať, alebo že si v nich môžete uložiť pozíciu. Niektoré získate aj misiami. Mimochodom po celej mape je rozmiestnených veľa "Easter Eggov", ktoré sú vám nanič, alebo aj "balíčkov", ktorých keď nájdete určitý počet, odomkne sa vám nejaká vec, ako napríklad zbrane, alebo dokonca bojový vrtuľník Appache, ktorý nájdete na vojenskej základni.

Grafiku som v podstate spomenul aj u mesta. Proste všetko bolo skvele nadesignované, voda, tráva, budovy, autá, postavy. Mesto, na rozdiel od GTA3 nevyzerá stále rovnako pochmúrne, tento krát má hra oveľa svetlejší nádych - teda či už je ráno alebo večer, vždy dobre dovidíte. Jediný problém v grafike je snáď len ... Vlastne nie je :D V tomto Vice City naozaj dominuje nad jeho starším bratom.

Áut je v hre naozaj viac než dosť. Celkovo cez 100 modelov áut, motoriek, lodí a helikoptér. Od GTA3 toho v oblasti dopravy pribudlo naozaj veľa. Autá môžete nájsť po meste vo viac ako 80 farebných prevedeniach. U áut sa však vyskytuje pre GTA veľmi známy bug zobrazovania viac úplne rovnakých áut za sebou. Vice City v tom má asi najväčšie problémy, aj keď sa to stáva dosť zriedka. Mimochodom dosť ma zarazila ovládateľnosť áut, reaguje veľmi rýchlo, aj keď nerealisticky, čo však pri hrách nie je až tak podstatné (myslím že o dosť lepšie ovládanie bolo až v GTA:SA).

A konečne to, načo som od začiatku recenzie čakal - MultiPlayer! S ním však Rockstar North nemá absolútne nič spoločné - vytvoril ho nezávislý tím programátorov, ktorí vytvorili aj známy SA:MP a Vice City modifikáciu LC:MP (ktorá vám zmení Vice City na Liberty City). Jeho predchodcom bol VC:MP, o ktorom sa ideme baviť. Systém týchto MultiPlayerov je u oboch rovnaký, aj keď SA:MP obsahuje o niečo viac funkcií a jeho servery zvládnu toho viac. VC:MP môže hrať ktokoľvek kto pozná nejaký server (Master Server bol už pred rokmi vypnutý, takže vyhľadávanie nie je možné, nájdete ich však na oficiálnom fóre VC:MP - forum.vicecitymultiplayer.com). Hrať VC:MP sa naozaj oplatí, je to fakt zábava, až na to že VC:MP často crashuje. Okrem VC:MP existuje aj MTA:VC ktorý je vytvorený na úplne inom systéme a je o niečo chudší o funkcie.

Zhrnutie: Vice City je jedna super hra, na rozdiel od jeho predchodcu obsahuje oveľa viac funkcií, príbeh je bohatší, modely sú prepracovanejšie a misie zaujmú oveľa viac. Bolo pridaných niekoľko vecí ako kupovanie nehnuteľností alebo vykrádanie obchodov... Jednoducho je vidieť že Rockstar sa počas dvojročného vývoja hry nenudil...

+++++++++++++++++++++++
+ Misie + Grafika + AI
+ Spracovanie hry + MP

-----------------------
- Zriedkavé herné bugy

- To je jasných 85%! -
Stoj ty bastard, kde je môj sandwich?
Ééj, to som ale frájo!

napísal HomerJay 21.1.2009



Páči sa mi!

8.5
GTA: VICE CITY

PC
PS2

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12.5. 2003
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk