SILENT HILL EXPERIENCE

SILENT HILL EXPERIENCE

7.5

Obyčajne sa nevenujeme recenzovaniu filmov a už tobôž nie filmom na UMD diskoch, ktoré sú už ohrozeným druhom.

Článok

Obyčajne sa nevenujeme recenzovaniu filmov a už tobôž nie filmom na UMD diskoch, ktoré sú u nás a aj v zahraničí ohrozeným druhom. Silent Hill Experience je iný. Dôverne známa tematika donútila hladné PSP na chvíľu otvoriť vráta, aby sme vymenili LocoRoco za umeleckú cestu cez bránu hmlou zahaleného mesta a boli odmenení skrytými tajomstvami. Vlastne pri cene necelých 700 korún nebolo ani iného východiska. Čo však sedem kilový lístok do Silent Hill ponúka okrem avizovaných grafických noviel, komixov?

Kto sa bojí, nech nechodí do Silent Hill

Hneď na začiatok treba povedať, že Experience je príjemnou skúsenosťou s rozprávaním príbehu cez bubliny a pohyblivé obrázky. Netreba a ani nesmiete brať tento experiment za akúsi bibliu, ani za vstupenku do zákulisia tvorby hier Silent Hill. Experience stojí a padá na komixoch! Navyše oba komixy – Hunger a Dying Inside (u nás sa predáva pod názvom V nitru hynoucí) – nemajú s udalosťami v hrách nič spoločné. Ich inšpiráciou je samotný pokrútený svet Silent Hillu, kde sú unášaní hrdinovia v tanieroch UFO, kam sa chodí hľadať mŕtva manželka, kde krvácajú prostitútky a kde každý príchodzí čelí vlastným vnútorným démonom.

Isté spojitosti sa začnú vynárať pri hlbšom sledovaní dialógov a štúdiu pozadí. Spomína sa požiar, Samael a pozornému oku neuniknú rôzne insígnie, ako pečate, znaky, či tieň Pyramid Heada. Znalci hier budú ako doma a práve pre nich je táto Silent Hill Skúsenosť určená. Usmejú sa nad pozornými hnijúcimi sestričkami, beztvarou páchnucou hmotou a budú loviť v pamäti, na ktorý diel SH odkazuje práve videná scéna v komixe.

Príbehy Hunger a Dying Inside sú rozprávané odlišným, menej stresujúcim, ale o to možno viac atraktívnejším spôsobom ako v hrách. Nechýba im grotesknosť a morbídnosť, nie je však vyjadrená obrázkami, ale popísaná zopár slovami. Aj keď krv nie je ani jednej novele cudzia, nedokážu vyvolať mrazenie v zátylku ani prebudiť vnútorný strach; skôr zvedavosť, ako dopadnú hlavní hrdinovia.

Silent Hill Experience
Silent Hill Experience
Silent Hill Experience

Hlad po komixoch

Oba komixy odlišuje hlavne kresba a zvolené tempo, ktoré budujú početné hudobné tracky. Dying Inside používa chaotickú kresbu, farebné plochy sú vyplnené šmuhami a postavy majú často vykrútené ksichty. Hunger je uhľadenejší. Z rozmazaných pozadí vystupujú zdigitalizované zretušované fotografie hercov. Výsledok je ostrý kontrast vyblednutých postáv, akoby blúdiacich ulicami mesta zaliateho živými farbami. Takýchto paradoxov je v Experience viac a výborne sa hodia k vytváraniu čudesnej atmosféry a ukazujú, že sa dajú príbehy rozprávať aj iným spôsobom, ako iba baterkou v ruke a rezaním hmly kovovou tyčou.

Dying Inside sleduje v piatich 15-minútových kapitolách mladú študentku filmu, ktorá sa v duchu Blair Witch rozhodla točiť v Silent Hille. Že si vybrala nesprávne kulisy, dokazuje jej transport do sanatória, kde sa jej ujme uznávaný doktor. Ale ani ten, ani podávané drogy nedokážu pochopiť podstatu jej snov. A tak sa rozhodne zobrať ju tam, kde je možno pes zakopaný. A doktor ho naozaj stretne, len nemá kožu a na uvítanie mu odhryzne z predlaktia. V uliciach Silent Hillu sa mihnú počas viac ako hodinovej exkurzie strelení metalisti, sadistické dievčatká, stratený video materiál, jednoducho propriety, ktoré sa nesmierne hodia k šialenosti Dying Inside.

To je možno aj dôvod, prečo si tento komix znovu pozriete (prečítate), pretože v krátkej minutáži sa toho udeje naozaj dosť. Hunger na druhej strane nie je taký chaotický. Jeho 55-minútové vystúpenie nie je delené zbytočne na kapitoly. Príbeh nie je zbytočne naťahovaný, má viacej vykreslené postavy a ponúka rozhodne viac napätia. Hlavnou postavou je žurnalista Douglas, ktorý vymení noc plnú sexu za senzáciu v Silent Hille. Stala sa tu prvá vražda po desiatich rokoch. Vydavateľ chce story a novinár Pulitzera. To, že sa rýpať v minulosti, ako aj detskom denníčku plnom uťatých rúk a iných zvrhlých kresieb, nie je dobré, zistí veľmi skoro. Behom pár hodín vymení mesto svoju pokojnú tvár za pekelný hlad svojich obyvateľov a túžbu ukojiť ho čo najrýchlejšie.

Silent Hill Experience
Silent Hill Experience
Silent Hill Experience

Čo na to Pyramid Head?

Základná škola Midwich, kde sa Silent Hill Experience odohráva, ukrýva vo svojich chodbách oveľa viac ako komixy. Týmto bonusom sa opäť najviac potešia fanúšikovia. Sú tu obrázky z hier, všetky trailery, vrátane filmového (ten k SH3 má otrasnú kvalitu), poriadne dlhý rozhovor s Akira Yamaokom, producentom hernej ságy a Christophe Gansom, režisérom filmu. Tým najhodnotnejším bonusom je však 20 pozorne vybraných skladieb zo všetkých soundtrackov. Má to jednu obrovskú chybu, You're Not Here, Room of Angel, True, Theme of Laura, či Silent Hill sa nedajú vypočuť priamo z hlavného menu a púšťať si ich ako klasické mp3, ale musíte sa k všetkým skladbám pracne prehrabať cez chodby školy a to bez možnosti vytvoriť si playlist!

Experience je bohužiaľ „iba“ UMD videom. Nie je hrou, čiže zabudnite na rádio, baterku, zadávanie kódov alebo zbieranie informácií (napríklad aj z obalu), ktoré by sa dali využiť pri odomykaní skrytého obsahu. Takto vám musí stačiť sledovať pravú dolnú stranu displeja a keď tam zasvieti symbol, tak stlačiť tlačítko akcie, čím získate napríklad alternatívne zakončenia z hier. Škola mohla byť rozhodne interaktívnejšia, ale aj UMD má svoje kapacitné limity. Osobne mi najviac chýbal v obale booklet s mapou celého videa, alebo aspoň zoznam kapitol, ktoré pri DVD-čkách s obľubou ignorujem. Pritom priesvitný obal by si zaslúžil viac ako iba dva úbohé obrázky. Tou pravou dýkou od Konami v chrbte fanúšikov je ale absencia lokalizovaných titulkov! A keď si mám zarýpať, tak mi v komixoch chýbali zvukové efekty. Spolu s hudbou by diváka uväznili v dusnej atmosfére oboch noviel.

Kúpiť, či nekúpiť? Od vás bude závisieť, či dáte prednosť papierovej forme v češtine za 900 Sk, alebo si päť kapitolový anglický Dying Inside vychutnáte s hudbou, dynamickým strihom, prechodmi, zachránite stromy a za 700 Sk si na UMD odnesiete aj kopec ďalšieho obsahu, vrátane výborného The Hunger. Experience nemožno neodporúčať fanúšikom. Je určite vhodným doplnkom ku kompilácii Silent Hill Complete a spríjemní čakanie na Silent Hill Origins a piaty plnohodnotný diel.


napísal spacejunker 31.7.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
SILENT HILL EXPERIENCE
+ výborne zostavený bonusový disk
+ soundtrack
+ komix The Hunger
+ cena
- absencia lokalizácie
- drobné chybičky s kompresiou a rýchlosťou videí
- chýba rádio


Silent Hill Experience
PSP

Vývoj: Konami / LOGUS / Konami
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18408)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk