POPCORN HOUR A-110

POPCORN HOUR A-110

Riešite otázku, aký si zaobstarať prehrávač s podporou všetkých multimediálnych formátov za rozumnú cenu?

Test

Riešite otázku, aký si zaobstarať prehrávač do obývačky? Obyčajným a nenáročným užívateľom možno postačí DVD prehrávač ázijského výrobcu nevalnej kvality za pár šupov, no vy chcete určite viac ako len toto. Chcete podporu všetkých multimediálnych formátov za rozumnú cenu? Máte ho mať.

Niekto chce pozerať svoj obľúbený seriál, niekto mať zasa svoju naškrečkovanú filmotéku po ruke, keď je treba, iný počúvať hudbu pri sobotňajšom vysávaní alebo vystrihovaní receptov zo Slovenky, no to všetko bez zbytočného púšťania PC, vŕtania do múrov na prestrčenie káblov, búrania stien a horekovania, ako to všetko vlastne dotiahnuť z rôznych miest do obývačky k televízoru. Skúsiť to môžete s HTPC, bareboneom alebo iným mediálnym centrom, ale s Popcornom môže byť cesta najschodnejšia.

Na testovanie sa mi dostal do rúk model A-110, čo je vlastne mladšia sestra (brat) úspešného modelu A-100. Po otvorení nie veľmi rozmernej škatule na vás okrem samotného zariadenia vypadne externý zdroj, USB (A-B), 1,5 metrový HDMI kábel, diaľkové ovládanie a tenučký manuál. Prvú vec, ktorú musím sprdnúť, je samotný manuál. Dozviete sa len základné informácie ako Popcorn zapojiť a to je všetko. Ostatné veci ohľadom používania a ovládania si musíte nájsť na webe sami. Zariadenie samotné prichádza bez HDD a ak ho teda chcete využiť aj na skladovanie filmov, treba ešte pustiť trocha perie a HDD doň dokúpiť. Podporované sú 2,5“ aj 3,5“ disky so SATA rozhraním (novinka oproti A-100), ktorých ceny dnes sú veľmi priaznivé.

Popcorn Hour A-110

Dizajn nie je všetko, to podstatné je vo vnútri.
Popcorn Hour A-110

Pohľad na zadný panel.
Popcorn Hour A-110

Vpredu nechýba USB 2.0 a tlačidlo reset.


Samotné vloženie disku nie je veľmi praktické a výrobca nepočíta stým, že HDD budete často vyberať a prenášať. Treba odskrutkovať 4 šróbiky, odňať vrchný kryt a následne bočnú mriežku, aby sa dal vložiť. Voči neželanému pohybu ho musíte zospodu zaaretovať dodávanými skrutkami. Pred samotným vložením treba mať disk sformátovaný, napr. na FAT32 alebo NTFS. Pripojenie k TV môžete realizovať cez HDMI 1.3 (opäť novinka voči A-100), komponentným, kompozitným alebo S-video káblom. Okrem posledne zmieneného môžete ísť až do rozlíšenia 1080p. Audio okrem HDMI môžete zapojiť cez optický S/PDIF (A-100 len koaxiál) alebo Stereo analog audio.

 

Novinkou je funkcia PC-slave, ktorá umožní Popcorn zapojiť k PC pomocou USB A-B kábla ako ďalší disk a pohodlne tak nakopírovať vzácne zbierky bez vyberania HDD. Taktiež nepohrdne ani iným NAS zariadením v sieti a filmy dokáže prehrať aj odtiaľ. Ak radi prenášate záznamy na kľúči, má pre vás Popcorn priprávený jeden USB 2.0 slot spredu a druhý zozadu.

Poďme sa teraz pozrieť na to hlavné, a to, aké formáty nám Popcorn zhltne. Smelo môžem povedať, že mu chutí takmer všetko a nie je veľmi vyberavý. Cez všetky základné mpegy spapá aj väčšinu Divxov, Xvidov, WMVčiek, ASFiek, či MOVov, no problémy mu nerobí ani H.264 alebo MKV v 1080p, čo väčšina cenovo zrovnateľných HTPC už nerozdýcha. S audiom taktiež nerobí Popcorn žiadne orácie a rozlúskne MP3, AAC, WMA, Flac, Ogg alebo aj nekomprimovaný WAV.

Pri prehrávaní som síce narazil aj na filmy, ktoré Popcorn neprežul, no to skôr pripisujem za vinu neštandardne použitým kodekom alebo zlou kompresiou pri vytváraní. Pri niektorých preskakoval zvuk, iným aj obraz a jeden pri pretáčaní zamrzol úplne, až bolo treba mašinku vytiahnuť z elektriky. Bolo to však len malé percento zo skúšaného materiálu a určite sa situácia ešte zlepší novým firmwarom.

Isto vás bude zaujímať aj podpora titulkov. Takže áno, podpora je, a problémy nerobí ani slovenčina a ani čeština. Podporované sú štandardné Sub a Srt a o niečo menej štandardné Smi a Ssa. Trocha ma hnevalo, že podpora *.Sub nefunguje veľmi dobre, titulky predbiehajú dopredu a stále zrýchľujú. Nepomôže ani zapracovaná časová korekcia priamo počas filmu. Riešením je zmeniť Sub na Srt, potom už všetko funguje ako švajčiarske hodinky.

Užívateľské prostredie je na oko celkom príjemné a navigácia jednoduchá. Za trocha zbytočné pokladám výberovú akciu pre video, audio alebo fotografie. Ak vyberiete audio, tak video adresáre sa budú javiť ako prázdne a platí to aj opačne. Ak teda chcete prehrať po pozretí videa nejakú mp3ku, musíte sa vrátiť z vnorených adresárov na začiatok menu a až potom prehrať audio. Pri prehrávaní tiež dosť chýbala funkcia bookmarku videa, teda označenie aktuálnej pozície v prehrávaní, pretože po stopnutí, resp. vypnutí, si prehrávač nepamätá poslednú pozíciu a treba ju manuálne vyhľadať.

Popcorn Hour A-110

Úvodná obrazovka s ponukou.
Popcorn Hour A-110

Prehrávač audia.
Popcorn Hour A-110

Štartovacia obrazovka.

Prehrávač audio súborov ma však sklamal. Ani nie tak zvukom ako komfortom ovládania, ktoré nie je veľmi intuitívne. Nedá sa vytvoriť playlist ani piesne v rámci jedného adresára sa nedajú preskakovať. Nezobrazovala sa ani dĺžka prehrávanej skladby ani iný časový interval. Prehliadač obrázkov je riešenie z núdze cnosť a platí to isté ako pri pesničkách. Jednotlivé slideshow sa síce ako tak nastaviť dajú, no určite ho nejde odporučiť ako implicitný prehliadač. 

Pod položkou Web Services nájdete komunitné weby a internetové vysielanie. Menu je veľmi pekne dizajnovo spracované a pomocou ovládača vľavo a vpravo vyberáte z rôznych webov ako youtube, flickr alebo CNN. Dovedna je ich 39 a nové samozrejme môžete pridávať. V ponuke sú aj RSS kanály, video-audio podcasty, či internetová televízia Saya TV.

Nepotešila neprítomnosť akéhokoľvek kopírovania z kľúča na HDD, zlá podpora *.sub titulkov, nedotiahnutý prehliadač obrázkov a prehrávač audio médií a ich neintuitívne ovládanie. Celý zovňajšok zariadenia nejaví top-notch dizajn niečoho, čím by ste sa chválili návštevám, skôr pôsobí ako rámček na externý HDD. Pasívne chladenie zdvíha teplotu celej škatuľky, takže potrebuje priestor okolo.

Na druhej strane poteší rýchly štart do pár sekúnd, podpora takmer všetkých známych aj neznámych formátov, hlavne HD videa (xvid HD, mkv, mov), podpora slovenských a českých titulkov, absolútne tichý chod (záleží len na zvolenom HDD), pripojenie cez ethernet alebo dokúpeného wifi (cca +1500 Sk) a pridaná hodnota internetových aplikácií.

Za cenu zhruba 6700 SK sa vám otvárajú možnosti multimediálneho úložiska s rozmermi 270x132x32 mm, ktoré tvrdo atakuje podobne drahé (a oveľa väčšie) HTPC, no naviac zvláda aj video až do FULL HD (1080p) a inštaláciu zvládne aj menej technicky zdatná osoba.

Za požičanie Popcorn Hour ďakujeme firme hdshop.


napísal fendi 11.11.2008
Páči sa mi!
POPCORN HOUR A-110


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk