ASUS ROG G752 VY

ASUS ROG G752 VY

9.0

Skúsili by ste 17-palcový herný notebook?

Test

Asus postupne vylepšuje a rozširuje svoju ROG, Republic of Gamers sériu herných produktov a hi-end herný notebook tam nesmie chýbať. Nedávno predstavil Asus G752 notebook, ktorý ponúka parádne parametre a rovno aj so 17-palcovým displejom. Vďaka tomu spojeniu sa dostáva na územie medzi malými prenosnými notebookmi a ťažko výkonnými desktopmi. Berie si niečo z oboch častí - prenosnosť z notebookov a výkon z desktopov.

Samozrejme, nie je to notebook, ktorý budete nosiť zo sebou každý deň. Je to jednoducho notebook, ktorý potrebujete preniesť len raz za čas a stále si na ňom môžete seriózne zahrať. A na tomto si určite seriózne zahráte. Aj keď aj zaň zaplatíte serióznu cenu. Stojí totiž od 2000 eur vyššie a najlepšia konfigurácia je za 3600 eur. Za túto cenu však dostanete jedinečné kovové telo skrývajúce najrýchlejší mobilný i7 procesor a aj najrýchlejšiu mobilnú grafiku.

Teda naša verzia Asus ROG G752VY mala v sebe:

- Procesor: Intel i7 6820HK  2.7 GHz s 3.25 GHz turbom
- Systém: Windows 10
- Displej: 17.3-palcový IPS displej (1920 x 1080) s G-Sync / 75 Hz
- Grafický čip: NVIDIA GTX 980M s 8 GB pamäťou
- Pamäť: 32 GB DDR4
- Disk: 2x 512 GB SSD
- Chladenie: 3D Vapor Cooling
- Antighosting klávesnica s makro klávesmi
- USB 3, USB-C 3 s Thunderbolt portom, HDMI,
- Nahimic zvuk s basovým wooferom
- Blu-ray mechanika
- Batéria 66 WHrs
- Rozmery 48.2 cm x 53 cm x 4.8 cm
- Hmotnosť 4.3 kg

Asus ROG G752 VY

V noteboouku tak dostanete parádny pretaktovateľný štvorjadrový procesor s hyperthreadingom, ktorý doplní GTX 980M grafika s vlastnou 8 GB pamäťou. Asus týmto prekonáva prakticky všetku svoju konkurenciu. K tomu ešte pridáva parádny displej s G-sync a chuťovku pre hráčov. Možno síce mohlo byť rozlíšenie displeja vyššie ako 1920x1080, ale na 17 palcov je stále veľmi prijateľné a hlavne vhodné pre grafický 980M čip, takže nemusíte riešiť znižovanie rozlíšenia.

Okrem toho sa notebook vyznačuje kovovým telom kombinovaným s čiernym plastom pod klávesnicou a okolo displeja. Naspodku nájdete malý reproduktor. Asus kombinuje oranžové podsvietenie zozadu s červeným podsvietením klávesnice. Zo vstupov už má okrem klasických USB 3.0 aj nové USB 3.1 type-C, dopĺňa to Thunderbolt a Display port. Nechýba čítačka kariet, zvukové vstupy a výstupy a ani blu-ray mechanika.

Cenu pri tomto modeli navyšujú hlavne dva 512 GB SSD disky, čím sa posunie na 3660 eur, ale nižšia verzia s 256 GB + HDD 2 TB stojí na takýto notebook pekných 2300 eur a je možno aj kombináciou diskov vhodnejšia pre hráčov. Aj keď je tam nižší Core i7 6700HQ procesor, grafika tam už má len 4 GB vlastnej pamäte a z 32 GB RAM sa zmenší na 16 GB, stále je to však plne v štandarde a o veľa pohodlia neprídete.  Plus stredná verzia za 2800 ponúka kompromis, má síce nižší procesor a nemá bluray, ale má 32 GB RAM, 8 GB pamäť pre grafiku a SSD 2x 512 GB a  2 TB HDD.

Asus ROG G752 VY

Výkonovo čakajte vyšší štandard notebookov, a teda GTX 980M zaisťuje podobný výkon ako GTX 970 na PC, čo zaistí bezproblémový chod hier v 1080p, a to medzi 30 a 60 fps - podľa náročnosti hry. Teda náročnejšie ako Assassins Creed Unity majú okolo 30 fps,  GTA V, Just Cause 3 a podobné 60 fps a viac. Tu je veľkým plusom G-sync rovno v displeji (nielen pre externý displej ako majú konkurenčné notebooky), a teda môžete si framerate plne odomknúť a hrať bez trhania alebo lagov. Aj keď len do 75 Hz na monitore, ale plne to na tento výkon postačí.

Na Firestrike benchmarku dosiahol s napajaním notebook 8280 bodov (na batériu 5600), bežné GTX 970 majú okolo 9000. V Userbenchmarku išiel veľmi dobre a v hrách dal hodnotenie 74% - battleship, v desktop výkone pekných 101% - ufo, a ako workstation mal 68% - destroyer. Prakticky tak notebook mal mierne nižší grafický výkon ako Lynx PC s GTX970, ale s prehľadom predbehol jeho i5 procesor, kde ho aj notebooková i7 zadupala. Teda síce grafický výkon je mierne nižší ako pri GTX 970, a to o približne 10%, ale kompenzuje to procesor, ktorý to v hrách môže vynahradiť. 

Čo sa týka batérie, tá je pri herných notebookoch skôr doplnok na núdzové napájanie, ale stále dostanete 6 hodín pri minimálne záťaži, 3-4 hodiny pri bežnej práci v desktope alebo pozeraní videa a okolo hodiny-dvoch pri hraní. Just Cause 3 hneď vyšťaví batériu za hodinu. Pritom vám Nvidia automaticky obmedzí framerate na 30 fps aby sa výdrž aspoň ako-tak optimalizovala. Samozrejme, primárne určite je lepšie hrať so zapojením do siete, máte tam vyššie taktovanie, neobmedzený framerate a aj vyšší jas displeja.

Asus ROG G752 VY

V ohľade vetrania a hlučnosti je na tom notebook prekvapivo dobre. Ventilátory fúkajú dozadu a pri hraní môžu poslúžiť aj na zohrievanie nápojov, ale samotný notebook sa príliš nezahrieva a nie je ani prehnane hlučný. Počujete šušťanie ventilátorov, ale nie je rušivé  a vo zvukoch hry sa to stratí

Z doplnkov ponúka Asus predinštalovaný ROG Gaming Center, ktorý umožňuje vytvoriť vlastné profily, sledovať taktovanie procesora, GPU, teploty a aj pamäte. Pridáva rôzne utility na streamovanie hier, nastavovanie zvuku, obrazu a všetkého potrebného pre hranie. Špeciálne sa tu Asus orientoval na streamerov, ktorých vybavil rovno v základnej inštalácii. Majú aj samostatné streamovacie tlačidlo medzi makro klávesmi, ktoré spustí Xsplit gamecaster, ostatné makro klávesy si môžete ľubovoľne nadefinovať.

Pri samotnej klávesnici môžeme ešte vyzdvihnúť veľmi dobre umiestnené šípky, ktoré nie sú orezané ako to býva u notebookov a rovnako zvýraznené sú aj WSAD klávesy. Zo zaujímavostí Asus pridáva do balenia aj svoju myš, konkrétne káblovú ASUS ROG Sica, čo je decentná herná myš s 5000 dpi a 1000 Hz odosielaním údajov. 

Asus ROG G752 VY

Ak teda potrebujete herný výkon, veľký displej, a zároveň byť raz za čas mobilným, 17-palcový herný notebook je veľmi dobrá voľba a Asus ROG G752 VY je teraz jedna z najlepších možností. Ponúka vysoký výkon ako procesora, tak aj grafiky, k tomu G-sync na 17-palcovom displeji je parádne spojenie a nakoniec na herných notebook má aj prijateľnú hlučnosť ventilátorov. Samozrejme, je tam otázka ceny - tá je síce vyššia ako pri desktopoch, ale na herné notebooky v tomto výkone veľmi slušná - hlavne v nižšej konfigurácii. Ale ak máte na viac, môžete sa poohliadnuť aj po strednej alebo najvyššej verzii.


napísal saver 26.7.2016
Páči sa mi!
9.0
ASUS ROG G752 VY
+ vysoký výkon
+ decentný dizajn
+ 17-palcový displej
+ kvalitné chladenie
- chýba plne RGB podsvietenie klávesnice
- vyššia váha a slabšia batéria (ak by ste ho chceli prenášať alebo robiť bez pripojenia k sieti)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk