LENOVO LEGION Y530 - NA HRANIE AJ NA PRÁCU

LENOVO LEGION Y530 - NA HRANIE AJ NA PRÁCU

8.5

Notebook s dobrým pomerom ceny a výkonu

Pozreli sme sa na 15-palcový Lenovo Legion Y530 notebook, ktorý je priam stavaný na kombináciu hrania a práce, respektíve štúdia. Je to pekné spojenie malého notebooku s nie extra vysokým, ale plne postačujúcim herným výkonom. 

V Y530 ponúka konfigurácie s i5 a i7 procesorom a grafikami GTX 1050, GTX 1050ti, s tým, že v októbri príde GTX 1060. My sme tu mali i5 a GTX 1050 konfiguráciu. Presnejšie vyzerá nasledovne:

Displej:  15,6“ IPS displej s rozlíšením FHD (1920 × 1080)
CPU: i5 8300H 2.3GHz
GPU: GTX1050   4GB GDDR5
RAM: 8GB 2666 MHz
HDD: M.2 PCIe SSD  128GB SSD + 1TB SSHDD
Batéria: 52 W
Pripojenia: 3x USB 3.1 A, 1x USB 3.1 typ C, Mini DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, RJ-45, zvuk
Wifi:  WiFi 1x1 AC + Bluetooth 5
Veľkosť: 365 mm x 260 mm x 24,2 mm
Webkamera: 720p
Váha 2.3kg

Nižšie konfigurácie ponúknu rovnakú zostavu bez SSD alebo len s GTX1050 len s 2 GB grafickou pamäťou, s i5 procesorom nájdete aj konfiguráciu s GTX 1050ti a najvyššia konfigurácia ponúka i7 8750H  250 GB SSD, 2 TB HDD, a 16 GB RAM.

Dizajn

Výrobca chcel s Y530 docieliť jednoduchý, decentne vyzerajúci notebook, ale s hernými charakteristikami. Preto aj dizajn je viac hranatý, jednoduchý, ale pritom na pohľad aj pocit kvalitný. Je to prekvapivo pekné s jemne drážkovaným povrchom a len minimom podsvietenia. Jediné čo svieti, je svetielko v Legion logu. Takže ak nemáte radi milióny farieb, táto jednoduchosť vás poteší. 

Veľkosť je veľmi prijateľná, Lenovo sa snažilo o minimálne okraje okolo 15-palcového displeja a aj to pekne dosiahlo. Klávesnica je síce mierne stlačená, ale stále máte šípky a aj bočný numpad.  Šípky sú umiestnené pod numpadom. Je to veľmi dobré rozmiestnené a ak hrávate šípkami, budú sa vám hry dobre ovládať.

Chýbajú klávesy, ako Page up, down, insert, delete, ktoré sú posunuté na šípky s Fn klávesom.  Numlock a printscreen klávesy sú náhodne rozhádzané. Funkčné klávesy tu nájdete štandardne na F1-F12 a ponúkajú tradičné utlmenie zvuku, jasu, mikrofónu, letecký mód. Pod klávesnicou je menší touchpad s dobrou odozvou, ale možno hlučnejšími tlačidlami.

Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu
Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Y530 ponúkne spojenie jednoduchého dizajnu a výkonu.
Y530 ponúkne spojenie jednoduchého dizajnu a výkonu.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Klávesnica je jednoduchá bez doplnkových klávesov.
Klávesnica je jednoduchá bez doplnkových klávesov.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Displej nie je najlepší, ale na svoju triedu dostatočný.
Displej nie je najlepší, ale na svoju triedu dostatočný.





Klávesy majú nízke položenie a sú podsvietené bielym svetlom, kde si môžete nastaviť dve úrovne intenzity podsvietenia. Ak by ste chceli plné RGB podsvietenie, to tu nenájdete, ale môžete sa pozrieť po Y730 sérii. Tá je určená presne na toto, plus má vylepšený aj zvuk.  Zvuk je v tejto verzii v priemere, ale nič čo by pri bežnom používaní prekážalo, je dostatočne hlasný (75 dB) a čistý. Tvoria ho dva Harman reproduktory zapojené vpredu v rohoch notebooku. Systémovo ich dopĺňa dolby audio podpora. Samozrejme, ak si chcete zvuk naplno užiť, slúchadlá sú pri notebookoch základ.

Displej

Displej je tu natiahnutý na celú otváraciu plochu notebooku s minimálnymi okrajmi. Má 15,6 palca IPS technológiu a ponúkne nie výrazný, ale prijateľný obraz na svoju kategóriu. 250 nitov nie je veľa, ale postačí ak nechcete používať notebook vonku za jasného slnka.  Podľa testov má aj slabšie RGB pokrytie. V základnej verzii funguje na 60 Hz, ale Lenovo už teraz na jeseň ponúkne aj 144 Hz s GTX1060 grafikou, kde môžete v nenáročnejších hrách dostať plynulejší obraz.

Pánty displeja sú umiestnené pár centimetrov pred zadným rohom notebooku. Čo je zaujímavé posunutie, ale viac miesta nepotrebujete a otvorený notebook vyzerá kompaktnejší. Porty sú umiestnené hlavne vzadu, kde má notebook všetky video výstupy a napájanie. Na bokoch je po jednom USB porte pre rýchle pripojenia napríklad USB kľúčov, HDD alebo myši. Dopĺňa to aj 3.5 mm jack na headset. Nehľadajte tu optickú mechaniku a ani čítačku SD kariet.

Ak používate webkameru na komunikovanie alebo streamovanie, rátajte s tým, že je dole pod displejom a budete si musieť nastaviť sklon obrazovky tak, aby vás dobre zaberala. Je to nový trend, kde firmy chcú využiť otváraciu časť čo najlepšie a displej dajú čo najvyššie. Kameru, ktorú používajú len niektorí, odsunú niekde dole. Podobne to spravil aj Asus v ROG Strix sérii.

Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu
Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Klávesnica má biele podsvietenie v dvoch úrovniach.
Klávesnica má biele podsvietenie v dvoch úrovniach.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Na bokoch nájdete len po jednom USB porte.
Na bokoch nájdete len po jednom USB porte.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Všetky ďalšie porty sú orientované dozadu, a to aj nabíjanie.
Všetky ďalšie porty sú orientované dozadu, a to aj nabíjanie.





Výkon

Notebook so svojím i5 procesorom a GTX1050 grafikou ponúkne decentný výkon na jednoduchú prácu a aj hry. Štvorjadrový i5 procesor rýchlo zvládne bežné browsovanie, office práce do školy a aj jednoduchšie grafické alebo video programy. Pri náročnejších úlohách už budete cítiť spomalenia a je možné, že sa vám zaplní 8 GB pamäť. V PC marku dosiahol notebook 4050 skóre.

Čo sa však týka hier, je GTX1050 prekvapivo svižná. So skóre 1852 bodov v Time Spy vám síce grafika neodfúkne gate, ale zahráte si prakticky všetky hry.  Napríklad na najvyššom nastavení v 1080p Fortnite ide okolo 40-50 fps, PUBG 30-40 fps, Metro ako-tak dávalo najvyššie nastavenia bez teselácie nad 30 fps, Just Cause 3 pekne ide medzi 40-50 fps.  Jediná z testovaných hier, pri ktorej som už musel použiť nižšie nastavenia, bola Assassins Creed Odyssey, pre ktorú je ideálne medium nastavenie pri 1080p a zapnuté automatické upravovanie kvality, aby sa držalo nad 30 fps.  

Hier sa ani pri tomto grafickom čipe nemusíte báť, spustíte všetko bez problémov. Samozrejme, pri nových hrách s kompromismi, ale na to, že je to prakticky najnižšia trieda novej generácie grafík, je to nad očakávania slušné. Staršie hry a Battle Royale tituly tu dáte na maxime, nové náročnejšie tituly skôr na medium alebo nižších parametroch, ak si budete chcieť udržať framerate. Grafika má 4 GB pamäte, a teda tam zmestíte aj kvalitné textúry.  Pri verzii notebooku s 2 GB grafickou pamäťou bude dobré stiahnuť textúry nižšie, aby vám hry nesekali.

Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu
Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Nabíjačka  nie je veľká, ale pre 4-hodinovú výdrž bude pri dlhšom používaní potrebná.
Nabíjačka nie je veľká, ale pre 4-hodinovú výdrž bude pri dlhšom používaní potrebná.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Ak je notebook spustený, svieti mu malé logo v Legion nápise.
Ak je notebook spustený, svieti mu malé logo v Legion nápise.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Displej si môžete preklopiť úplne dozadu, ak by ste potrebovali.
Displej si môžete preklopiť úplne dozadu, ak by ste potrebovali.





Samozrejme, pri notebookoch všetok tento výkon vytvára teplo, ktoré musí notebook vetrať. To vďaka nižšie výkonnému spojeniu CPU a GPU zvláda Legion veľmi dobre, teplo prakticky vôbec necítite na klávesnici a hluk síce je, ale podľa nášho merania pri bežnom sedení je to 35 dB - 40dB pri bežnom hraní, čo je síce silnejšie šušťanie ale nie je to doslova hluk. Na notebooky v tejto triede dobrý výsledok.  Pri bežnej práci a browsovaní idú ventilátory len na nízkych otáčkach a prakticky ich nepočujete.

Batéria

Notebook má aj štandardne nastavené šetrenie batérie a ak hráte bez zapnutého napájania, automaticky sa obmedzí na 30 fps a upraví jas. Viete si to aj vypnúť.  Pri hraní na batériu nečakajte veľkú výdrž, podľa náročnosti hry vydržíte hodinu až dve,  pri bežnom browsovaní na webe a v jednoduchých office aplikáciách vyjde batéria na 4 hodiny. Prípadne viac podľa toho ako si znížite jas displeja. Je to tak notebook vhodný na domáce použitie, nie celodenné použitie mimo siete. Ak by ste brali i7 verziu, výdrž batérie pôjde mierne nižšie a teploty pri zahrievaní mierne vyššie.

Systém

Systém je tu, samozrejme, Windows 10, ktorý Lenovo dopĺňa o svoju jednoduchú utilitu Lenovo Vantage, v ktorej si môžete monitorovať systém, batériu, updatovať, spúšťať extrémne chladenie (ventilátory na maximum)  alebo ho aj nastaviť na niektorú konfiguráciu klávesov. Podobne aj kombináciu na zablokovanie Windows klávesu. Okrem toho však výrobca ponúka takmer čistý systém len s predinštalovaným McAfee antivírusom, ktorý vás každú chvíľu otravuje s tým, či si ho nekúpite. Osobne by som to hneď riešil odinštalovaním a nainštalovaním niečoho menej otravného.

Systému je dobré nechať 128 GB SSD disk ktorý si postupne bude aj sám zapĺňať a hry skôr inštalovať na pridaný 1TB HDD. Jedine ak ste si istí, že si viete dobre manažovať miesto na SSD, môžete si tam dať menší titul, ktorý pravidelne hrávate pre čo najrýchlejšie nahrávanie. 

Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu
Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Zo spodnej strany vidíte ventilátory, ktoré fúkajú vzduch do zadu a na boky.
Zo spodnej strany vidíte ventilátory, ktoré fúkajú vzduch do zadu a na boky.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu Porovnanie s 15-palcovým ASUS ROG Strix.
Porovnanie s 15-palcovým ASUS ROG Strix.


Lenovo Legion Y530 - na hranie aj na prácu GTX 1050 grafika postačí na všetky hry, v náročnejších musíte znížiť nastavenia.
GTX 1050 grafika postačí na všetky hry, v náročnejších musíte znížiť nastavenia.




Hodnotenie

Celkovo sa Lenovu v Legion Y530 pekne podarilo spojiť hernú stránku a pracovnú stránku v jednoduchom nenápadnom dizajne, ale v prekvapivo oslovujúcom a pevnom vyhotovení. Je to notebook pre tých, ktorí nechcú veľa platiť a chcú dostať základný výkon, ktorý postačí na hry a aj prácu. Ak vám stačí jednoduchšia verzia, i5 je ideálny, ak chcete aj niečo na náročnejšie úkony, i7 verzia bude lepšia. Nemá síce najlepší displej, neohúri ani intenzitou a farbami, ale na túto lacnejšiu kategóriu je notebook dostatočný a užijete si s ním ako hry, tak aj filmy. 

Verzie:

Najnižšia verzia: Y530 s i5, 1TB HDD, GTX1050 bez OS od 
Naša testovaná verzia: Y530 s i5, 128GB SSD, 1TB HDD, GTX1050, s Win10 od 

napísal saver 5.10.2018
Páči sa mi! (+4)
8.5
LENOVO LEGION Y530 - NA HRANIE AJ NA PRÁCU
+ dobrý kompromis a pomer ceny a výkonu
+ kvalitná a pevná konštrukcia
+ prijateľné teploty a hlučnosť aj pri plnom výkone
+ aj s GTX 1050 rozbehnete všetky hry,
+ nové Intel procesory s vyšším výkonom
- displej mohol byť jasnejší s lepšími farbami
- kamera umiestnená pod displejom
- môže vám chýbať slot na SD karty


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk