ASUS ROG STRIX SCAR - GL504G

ASUS ROG STRIX SCAR - GL504G

8.5

Kvalitný herný notebook v strednej triede

Asus do svojej ROG - Republic of Gamers série pridáva novú verziu Strix Scar II notebooku. Spája v ňom pekný kompaktný 15-palcový dizajn, podsvietenie a výkon. Konkrétne ho ponúka vo verziách s novými Intel procesormi ôsmej generácie a grafikami GTX 1060 a GTX 1070. My tu máme i7 verziu s GTX 1060, ktorá plne postačí pre pohodové hranie prakticky všetkých hier. 

Nakoniec v 15-palcovom notebooku je takýto výkon ideálny keďže ak ho beriete, chcete prijateľnú veľkosť a ideálny výkon. Je to stredný výkon, ale plne postačujúci. Konkrétne naša testovaná konfigurácia vyzerala nasledovne:

Displej: 15.6-palcový LCD  1920x1080  so 144 Hz  a 300cd/m2 podsvietením
CPU: i7 8750H  2.2Ghz, s boostom 4.1 GHz
GPU: GTX 1060 6 GB GDDR5
RAM: 16 GB DDR4
HDD: 250 GB SSD + 1 TB SSHDD
Batéria: 66 W
Adaptér: 180 W
Reproduktory: 2x1 W
Webkamera: 720p
Iné: čítačka SD kariet, podsvietená klávesnica 
Pripojenia: Wifi 802.11ac 2*2, Bluetooth 5.0, LAN - 10/100/1000 Mb/s
Porty: USB-C 3.1 (Gen.2), 2 x USB 3.1, 1 USB 3.1 (Gen.2), HDMI 2.0, Mini Display port

Rozmery: 36.1 x 26.2 x 2.56 - 2.61 cm
Hmotnosť: 2.40 kg

Dostanete tak nie úplne najtenší, ale výkonom nabitý notebook. Nakoniec o hrúbku tu Asusu ani nejde, na to má iné modely. Tu ide o ponuku všetkých potrebných portov a funkcií a zároveň aj efektivitu chladenia.

Asus ROG Strix Scar - GL504G
Asus ROG Strix Scar - GL504G Strix Scar je veľkosťou spratný a dizajnovo decentný notebook.
Strix Scar je veľkosťou spratný a dizajnovo decentný notebook.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Podsvietenia nechýbajú, jedno je aj na prednej hrane.
Podsvietenia nechýbajú, jedno je aj na prednej hrane.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Podsvietené logo to celé dopĺňa na vrchnej strane.
Podsvietené logo to celé dopĺňa na vrchnej strane.





Je to tohtoročná verzia Strix notebooku s aktuálnym i7 8750H (nedávno sme testovali verziu s i7 7700HQ procesorom), ktorý je už šesťjadrový s multithreadingom, teda aj s 12 vláknami. V notebooku je to niečo nové, keďže doteraz boli notebookové i7 štvorjadrá. Ak robíte náročnejšiu prácu napríklad v grafike alebo iných oblastiach, pomôže to. V hrách to pocítite menej, ale stále to bude celé svižnejšie. 

Notebook to ponúkne v pekne dizajnovanom balení so síce plastovým obalom, ale témou pripomínajúcou leštený kov a s plochou pod klávesnicou ozdobenou maskovaním. Neviem presne čo tým chcel výrobca povedať, keďže sa k zvyšku notebooku nehodí. Dopĺňa to podsvietenie ako vpredu na prednej hrane notebooku, tak aj loga na kryte a, samozrejme, pod celou klávesnicou. Všetko má plne RGB podsvietenie a Asus vám to náležite bude pripomínať dúhovými farbami. Možno až príliš, ale, samozrejme, viete si to vypnúť a nastaviť.

Porty má notebook umiestnené na pravej strane, pričom na ľavej nájdete jedno USB. Osobne mám radšej čo najviac portov vzadu, nech má po bokoch notebook miesto. Hlavne na ľavej strane, keďže som ľavák.  Ale je to už otázka toho, ako komu káble vadia a koľko si ich pripájate. Je tu HDMI, displayport, ethernetový kontektor, čítačka SD kariet, obrazové výstupy a štyri rôzne USB porty. Pekná výbava portov, kde vám určite nebude nič chýbať.

Asus ROG Strix Scar - GL504G
Asus ROG Strix Scar - GL504G Klávesnica nesklame, dominujú jej priesvitné WSAD klávesy.
Klávesnica nesklame, dominujú jej priesvitné WSAD klávesy.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Vetranie na spodnej strane je minimálne a náležite tomu sa spodok viac zahrieva.
Vetranie na spodnej strane je minimálne a náležite tomu sa spodok viac zahrieva.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Na ľavej strane nájdete prakticky všetky porty.
Na ľavej strane nájdete prakticky všetky porty.





Displej je 15.6-palcový IPS s klasickým 1920x1080 rozlíšením, ale s pekným 144 Hz framerate. Samotný displej však má decentné 300-nitové podsvietenie, ale hlavne kvalitné a verné farby. Podľa testov 120% sRGB spektra, čo nie je zlé na tento typ notebookov a hrám to pomôže. Tentoraz je však bez G-syncu, ktorý v Scar II edícii Asus zrušil. Je to síce škoda, ale nie tragédia. Tragédia je skôr umiestnenie kamery pod displejom vpravo dole. Čo je znovu ešte viac zvláštnejšia pozícia pre kameru ako minule. Ešte pri minule testovanom Lenovo Legion bola kamera síce dole, ale aspoň v strede. Tu je to až naboku. Firmy totiž chcú umiestniť displej čo najvyššie a nechať mu čo najmenšie okraje. Preto kameru posúvajú naspodok. Osobne ich nepoužívam, ale ak komunikujete cez kameru, budete sa musieť nastaviť, tak aby ste boli v zábere či už nastavením displeja, alebo pootočením notebooku.

Náležite hernému ladeniu je tu klávesnica podsvietená plne RGB s tým, že klávesy WSAD sú úplne priesvitné. Podsvietenie je zónové a nie pod každým klávesom. Znamená to skôr len farebné dúhové efekty alebo nastavenia ľubovolnej farby. Asus do notebooku zapracoval takmer plnú klávesnicu, kde nechýba numpad ani šípky, síce sú mierne posunuté nižšie, ale dobre dostupné. Pridané sú k tomu aj štyri vlastné klávesy, dva sú na ovládanie hlasitosti zvuku, ďalší na vypnutie mikrofónu a posledný na spustenie Asus ovládacieho centra, v ktorom si notebook detailne nastavíte.

Cez Asus herné centrum môžete detailne monitorovať a nastavovať možnosti notebooku. Môžete to ovládať rovno z PC cez aplikáciu, alebo si ju otvoríte aj na mobile. Na oboch vidíte záťaž a teploty notebooku a môžete nastavovať farebné profily, zvuk, displej, ako aj výkon ventilátorov. Dopĺňa to aj možnosťou streamovania hier cez XSplit Game center. Trochu mi vadilo, že aplikácia nemá monitorovanie výkonu procesora, hlavne v mobilnej verzii by sa to zišlo, pretože by ste si mohli lepšie sledovať záťaž, takto vidíte len úpravy frekvencie procesora.

Asus ROG Strix Scar - GL504G
Asus ROG Strix Scar - GL504G Vzadu má notebook vetráky a aj indikátory disku a nabíjania viditeľné pri zatvorenom kryte.
Vzadu má notebook vetráky a aj indikátory disku a nabíjania viditeľné pri zatvorenom kryte.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Výkonom GTX1060 nesklame, veľmi dobre čip dopĺňa šesťjadrový i7 procesor.
Výkonom GTX1060 nesklame, veľmi dobre čip dopĺňa šesťjadrový i7 procesor.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Obal notebooku je plastový, ale pokrytý textúrou leštenej ocele.
Obal notebooku je plastový, ale pokrytý textúrou leštenej ocele.





Samotný výkon s i7 procesorom a GTX 1060 je slušný a notebook prekvapivo dobre zvláda chladenie. Vďaka zadným a bočným vetrákom stíha odvádzať teplo, ktoré sa nesústredí pod klávesnicou. Na druhej strane sa viac sústredí na spodnej časti notebooku, a teda nie je práve najpríjemnejší, ak ho máte na nohách, ale tak určite hrávať nebudete.

Treba si tu však dať pozor na nastavenie ventilátorov. V Asus utilite si môžete nastaviť tichý režim, balanced a overpowered. Hlavne overpowered veľmi hučí a počujete ho aj cez slúchadlá, ale na balanced ste v pohode ako s teplotami, tak aj hlukom. Je to na prijateľnej úrovni, kde ventilátory síce počujete, ale nerušia nejako výrazne.

Samotný herný výkon notebookového i7 s GTX 1060 6 GB je približne na úrovni GTX 970, respektíve GTX 1060 3 GB v desktope s rýchlejším i5 procesorom. V 3D marku získal pekných 3768 bodov, čo v praxi v hrách znamená bezproblémové hranie na najvyšších detailoch v 1080p pri väčšine hier. V menej náročných nad 60 fps, vo viac náročných nad 30 fps. Napríklad Fortnite dáva 80 fps, Hitman 70 fps, PUBG ide okolo 60 fps,  Metro Last Light 50 fps. Nový Assassins Creed Origins už je nižšie a na ultra má benchmark 32 fps, priamo v hre v bežnom prostredí ide okolo 35-38 fps.  S malým znížením antialiasingu ide nad 40 fps. Je to pekný výkonový priemer v notebooku.

Poteší aj zvuk - dva reproduktory umiestnené po bokoch notebooku ponúknu hlasný a čistý zvuk. Síce basy nie sú až také výrazné, ale to je aj vzhľadom na absenciu aspoň malého notebookového subwoofera očakávané. 

Batéria vydrží niečo nad 5 hodín bežného používania, čo stačí na internet a jednoduché aplikácie pri strednom nastavení jasu displeja. Je to pekná, nadštandardná výdrž. Samozrejme, pri hraní pôjde rýchlo dole podľa nárokov hry, ale medzi hodinou až dvomi vydrží pri väčšine hier. Ale nie je to práve notebook, s ktorým by ste chceli hrať bez napájania. Nie je tu Nvidia Optimus technológia ,čo má dopad na výdrž ani Maq-Q čip, ale to sa väčšinou montuje do tenkých notebookov určených na prenos a používanie aj mimo siete. Toto je 2.5 cm hrubý a 2.5 kg ťažký notebook, a teda je skôr na domáce použitie s občasným presunom na iné miesto. Nie je to notebook, ktorý si zoberiete do školy na prednášku.

Asus ROG Strix Scar - GL504G
Asus ROG Strix Scar - GL504G Podsvietenie si môžete nastavovať, klávesnica je však podsvietená len v zónach.
Podsvietenie si môžete nastavovať, klávesnica je však podsvietená len v zónach.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Klávesnica je prakticky plná a ponúka všetky základné klávesy. Pod displejom si môžete všimnúť zvláštne postavenú kameru.
Klávesnica je prakticky plná a ponúka všetky základné klávesy. Pod displejom si môžete všimnúť zvláštne postavenú kameru.


Asus ROG Strix Scar - GL504G Asus Gaming Center vám umožní nastaviť prakticky všetko v notebooku, od podsvietenia, cez farebnosť displeja, až po zvuk a ventiláciu.
Asus Gaming Center vám umožní nastaviť prakticky všetko v notebooku, od podsvietenia, cez farebnosť displeja, až po zvuk a ventiláciu.




 

Strix Scar je dizajnovo pekný herný notebook, ktorý s i7 a GTX 1060 ponúkne slušný výkon ako na prácu, tak aj na hry a zároveň má dobré rozloženie tepla a nie príliš hlučné ventilátory. Keď k tomu pripočítame kvalitný displej s peknými farbami a 144 Hz podporou, jednoducho nenájdete výraznejšiu chybu. Možno G-sync nemusel byť vypustený v tejto verzii a kamera umiestnená tak zvláštne, ale okrem toho sa už dá sťažovať len na cenu. Tá je však vzhľadom na 144 Hz displej, nový i7 procesor a slušnú grafiku celkom primeraná.

U nás dostanete Asus GL504GM za 1610
Vyššiu verziu s GTX 1070 grafikou - Asus GL504GS-ES056 za 1948 €.

napísal saver 12.10.2018
Páči sa mi!
8.5
ASUS ROG STRIX SCAR - GL504G
+ pekné dizajnové vyhotovenie
+ kvalitný 144 Hz displej s dobrým farbami
+ nový i7 procesor
+ čistý a hlasný zvuk
- chýba G-sync
- zlé umiestnenie kamery (ak ju používate)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19435)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk