CORSAIR K83 WIRELESS ENTERTAINMENT KEYBOARD

CORSAIR K83 WIRELESS ENTERTAINMENT KEYBOARD

Univerzálna klávesnica pre celú obývačku

Pri recenzovaní hier sa neraz stane, že do rúk dostanete niečo, čomu možno príliš neveríte, prípadne to ani nepoznáte, no zrazu objavíte neuveriteľne chytľavú hru, ktorú si zamilujete až tak, že ju nedokážete vypnúť. Toto sú momenty, ktoré mám veľmi rád – nečakané a najmä príjemné prekvapenia. Pri hardvéri sa to takmer nestáva. Často už dopredu viete, čo môžete od nejakého výrobcu a dokonca aj konkrétneho produktu očakávať. Prekvapenia bývajú skôr tie negatívne, keď nejaký známy výrobca prinesie niečo slabé a menej kvalitné. Teraz som ale prvý raz prekvapený pozitívne.

Pravdepodobne hlavne kvôli tomu, že som od Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard nečakal až tak veľa. Už od prvého predstavenia som si myslel, že to je predražené hračka k Smart TV do obývačiek a konferenčných miestností. V prvom prípade si na nej budete vyťukávať názvy seriálov vo svojej obľúbenej streamovacej aplikácii, v druhom zas prepínať „slajdy" pri firemných prezentáciách. Ak si k tomu pripočítame fakt, že Corsair za klávesnicu pýta stovku, fakt som od nej nečakal, že by ma dokázala osloviť. No mýlil som sa. Niežeby tu neboli nejaké chyby, pričom niektoré idú priamo na vrúbok výrobcu, no aj tak ma prekvapila, ako kompetentná bola samotná klávesnica v rôznych situáciách na rôznych platformách.

Hodí sa totiž k viacerým zariadeniam, nie iba k TV. Náznak toho môžete badať už pri rozbalení balenia. Okrem klávesnice tu nájdete samozrejme dokumentáciu, no najmä takmer dvojmetrový USB kábel (na nabíjanie či pripojenie) a hlavne bezdrôtový prijímač pre pripojenie s frekvenciou 2,4 GHz a odozvou 1 ms. Okrem toho môžete klávesnicu súčasne pripojiť cez Bluetooth k dvom ďalším zariadeniam. Môžete ju tak mať káblom pripojenú k PC, cez Bluetooth k TV a nejakej streamovacej krabičke, cez prijímač zas ku konzole.


Stavaná je pritom tak, aby ste ju mali neustále v rukách, či na kolenách. Jednak vyhotovením, ktoré pôsobí luxusne, príjemne, no najmä pevne. Povrch je z brúseného hliníka, spodná časť zase z pevného plastu. Aj keď na ňu zatlačíte napríklad v návale spravodlivého hnevu pri hraní, neohýba sa. No pomáhajú aj jej rozmery. Klávesnica totiž meria 381x125x28 mm, vďaka čomu je malá a dobre padne do rúk. Obeťou za zmenšené rozmery sú však neplnohodnotné šípky a chýbajúci Delete (čo je občas peklo pri písaní a radšej ho tu mohli dať a zmenšiť Backspace, nie ho prepínať cez Fn). Váha je len 0,48 kg, čo je vynikajúce a neporovnateľné s rôznymi lapdogmi.

Väčšinu plochy tvorí klávesová časť. Rigoróznu prácu na nej nenapíšete, to skôr akurát tak na kapitána skopírujete, ale nebude to nepríjemné kopírovanie. Nie je teda stavaná na hodiny práce pozostávajúcej práve z písania, no to menšie množstvo textu, ktoré pri používaní so všetkým možným potrebujete, zvládnete hravo. Klávesy sú príjemné, aj keď membránové. Zdvih je pod  2mm a WASD klávesy sú farebne odlíšené. Pravá strana je mierne vyvýšená a nájdete tu najmä veľký kruhový touchpad s dvoma tlačidlami, valcový ovládač hlasitosti (s možnosťou stlačenia pre úplne stlmenie), tlačidlá pre ovládanie intenzity osvetlenia a funkčné klávesy, no a nakoniec stlačiteľný joystick. Ten je jedným z troch prvkov, ktoré naznačujú, o čo Corsairu s touto klávesnicou ide. Ďalšími dvomi sú bumper vpravo vzadu a trigger vpravo dole. Aby ste tak mohli klávesnicu držať a používať ako gamepad.

Corsair sa tak s K83 sústredí najmä na to, aby ponúkol univerzálnu klávesnicu všade do domu – k PC, ku konzole, k TV či streamovacím zariadeniam. Pripojíte ju tiež k Shieldu od Nvidie a samozrejme neprekvapí ani podpora Android a iOS zariadení. Po ruke tak stačí jedna klávesnica, aby ste dokázali ovládať každý prostriedok zábavy vo svojej obývačke. Možnosti už závisia od možností daných zariadení.

A to je asi aj najväčší problém klávesnice, za ktorý však nemôže samotný Corsair. Niektoré zariadenia totiž nedokážu fungovať so všetkými funkciami klávesnice. Pripojíte ju k Shieldu či PC a môžete používať joystick v podporovaných hrách, napríklad aj v akčných. Joystick už ale nepoužijete v Smart TV. Podobne sú na rôznych zariadeniach obmedzené aj niektoré ďalšie možnosti a nie je tu ani možnosť nastaviť si prvky inak. To funguje len na PC. Príjemne ma tak potešilo, keď som mal klávesnicu pripojenú k Xbox One a mohol som si na nej zahrať Sea of Thieves, no joystick sa na mierenie nedal používať. Stačilo však pripojiť myšku a všetko išlo ako po masle. A to pritom táto klávesnica nemá oficiálnu podporu na konzole, no aj tak funguje, či už v hrách s podporou k+m ovládania, alebo v rôznych aplikáciách.

Naopak poteší pomerne slušná podpora rôznych užitočných skratiek pre rôzne nastavenia, ktoré klávesnica podporuje. Sú tu tak napríklad skratky zabudované pre Samsung TV, kde si môžete otvoriť Hub, prepínač vstupy a podobne. Taktiež Joystick plní rôzne úlohy napríklad podľa toho, či hráte, alebo sledujete médiá. V prehliadačoch môžete zas používať gestá dvoma prstami na touchpade. Vo Windowse podporuje gestá 4 prstami a môžete si ich nastavenia meniť v iCUE aplikácii. Tam tiež môžete meniť nastavenia bieleho LED podsvietenia klávesnice, nastavenia profilov, makier, kalibrácie touchpadu a v neposlednom rade aj samotnej klávesnice.

Tá je však už v základných nastaveniach veľmi dobre použiteľná a inteligentne nastavená. Napríklad svieti len vtedy, keď s ňou pracujete. To sa hodí vtedy, ak ju máte pripojenú kvôli streamovaniu filmov a seriálov, kedy po chvíľke zhasne a jej svetlo vás tak pri sledovaní neotravuje. Bez použitia podsvietenia dokáže na jedno nabitie vydržať až 40 hodín pri jednoduchom používaní (napríklad browsovanie), no pri zapnutom podsvietení sa táto doba skracuje. Ak s ňou aj hráte, je to ešte menej a dostanete sa na nejakých 10 hodín. To však nie je zlé. A to platí aj o celej K83. Nie je dokonalá. Niektoré chyby by mal výrobca vychytať, na iných treba spolupracovať s výrobcami zariadení, aby ste naprieč celou škálou zariadení vo svojej domácnosti vedeli využiť všetky možnosti takejto klávesnice. Ukazuje však cestu, že na príležitostné hranie, občasnú prácu, TV, Android konzolu, Steam link a ďalšie vám stačí jedna elegantná a šikovná klávesnica. Už len tento koncept dotiahnuť. A možno znížiť cenu.

Klávesnicu Corsair K83 dostanete od  €. 

napísal matus_ace 28.5.2019
Páči sa mi!
CORSAIR K83 WIRELESS ENTERTAINMENT KEYBOARD


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk