ASUS ROG ZEPHYRUS G GA502

ASUS ROG ZEPHYRUS G GA502

7.5

Skúsite herný notebook s Ryzen procesorom?

Firmy pomaly skúšajú notebooky s Ryzen procesormi a ASUS ROG Zephyrus G GA502 je jedným z nich. Asus do vnútra dal tohtoročný Ryzen 7 procesor a pridal k nemu grafiku strednej triedy. Presnejšie spojil Ryzen 7 3750H  s GTX 1660 Ti a to celé je v peknom ROG Zephyrus obale.

Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Procesor: AMD Ryzen 7 3750H (4 jadrá, 8 threadov)  2,3 GHz  (Zen+, 12nm)
Displej: 15.6" IPS antireflexný 1920×1080
RAM: 16 GB DDR4
Grafika: GeForce GTX 1660 Ti, 6GB  Max-Q 
SSD: 512 GB
Klávesnica: podsvietená klávesnica
Porty: USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 802.11ac, 3,5 mm jack
Batéria: 4-článková batéria 76 Wh
Systém: Windows 10 Home
Váha: 2.1 kg

V G GA502 tak dostanete decentný notebook v strednej triede s pekným moderným dizajnom, v ktorom je zaujímavý hlavne nový Ryzen 7 procesor. Aj keď, napriek označeniu Ryzen 7, nie je konkurenciou i7, je skôr konkurenciou nižších notebookových i5 procesorov. Zároveň však má aj nižšiu spotrebu, čo je hlavný parameter, ktorým môže zaujať.

ASUS ROG Zephyrus G GA502
ASUS ROG Zephyrus G GA502 Dizajnovo vyzerá Asus ROG Zephyrus moderne.
Dizajnovo vyzerá Asus ROG Zephyrus moderne.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 Jediná lesklá časť je vrchný kryt, ktorý priťahuje odtlačky prstov.
Jediná lesklá časť je vrchný kryt, ktorý priťahuje odtlačky prstov.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 Notebook má príjemný vzhľad..
Notebook má príjemný vzhľad..





Samotný dizajn notebooku je v upravenom ROG Zephyrus štýle. Nie je to lesklý GX štýl vyššej série, ale viac jednoduchší, zameraný na drsnejšie a tvrdšie plastové materiály.  Znamená to vyššiu váhu, ale aj menej vŕzgania a prehýbania. Osobne sa mi tieto nižšie notebooky páčia viac. Síce to nie je také luxusné ako vo vyšších sériách, no nie je tu všetko lesklé a nezanechávate odtlačky. Teda až na vrchný kryt, ktorý tu nechali hliníkový a je priam magnetom na odtlačky.

Dôležite je, že obrazovka sa odklápa ľahko, môžete ju otvoriť bez pridŕžania notebooku. Okraje okolo displeju sú  tenké ako na bokoch, tak aj hore, keďže na vrchu nie je kamera. Presnejšie kamera nie je nikde. Asus ju už v herných notebookoch vypúšťa, aj keď k drahším verziám pridáva externú nasúvaciu kameru, ktorú prichytíte na vrch displeja. V tejto verzii kamera nie je a ak chcete streamovať alebo ju nejako inak používať, musíte si ju dokúpiť alebo použiť externú.

Obrazovka je na pohľad dobrá, ale veľkú vernosť farieb nečakajte, kedže ide o nižší Panda LM156LF-GL model panelu s 250-nintovou svietivosťou. Nie je tu 144 Hz panel z  Intel verzie notebooku. Stále je to však 120 Hz verzia, a teda plynulosť nebude chýbať. 

Klávesnicová časť notebooku je hlavne tenká, ale dostatočne hrubá na to, aby sa tam zmestil plný ethernetový port, pridaný je aj HDMI port, USB, USB-C a jack 3,5 mm na ľavej strane. Napravo to doplnili ďalšími dvomi USB portmi. Samotná klávesnica je low-profilová a ponúka mierne rozšírenú základnú klávesnicu, bez numpadu. Napravo je pás s užitočnými Delete, Home, PageUp, Down, End a FN klávesmi. Hore sú pridané tlačidlá hlasitosti, mikrofónu a Asus aplikácie, cez ktorú môžete celý PC sledovať a aj nastavovať.   Aj keď v tomto prípade si RGB podsvietenie nenastavíte, keďže klávesnica je podsvietená len jednofarebne a bielou farbou. Môžete si nastaviť len intenzitu podsvietenia v niekoľkých úrovniach.

Na spodnej strane notebooku sa nachádzajú dva malé reproduktory, ktoré sú dostatočne hlasné, aj keď veľa basov od nich nečakajte. Sú skôr pre pozeranie videí ako na hranie. Tam je, samozrejme, ideálne použiť headset. 

ASUS ROG Zephyrus G GA502
ASUS ROG Zephyrus G GA502 Klávesnica je nízkoprofilová, podsvietena bielym svetlom, nie je tu RGB.
Klávesnica je nízkoprofilová, podsvietena bielym svetlom, nie je tu RGB.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 Po zapnutí vám svieti aj zadné logo.
Po zapnutí vám svieti aj zadné logo.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 Displej nie je najkvalitnejší, ale 120 Hz bude dostatočná ponuka pre hry.
Displej nie je najkvalitnejší, ale 120 Hz bude dostatočná ponuka pre hry.





Ryzen 7 3750H je nový procesor v ponuke notebookov a je zaujímavý hlavne Zen+ architektúrou, ktorá ho lepšie zoptimalizovala oproti predchodcovi.  Nie je tu ešte nový Zen 2 z Ryzen 3000 série na desktopoch. Je  tak stále na 12 nm procese, a teda čakajte vyššie zahrievanie. Čo sa týka zahrievania, v porovnaní s i7 9850H, ktorý zahreje priestor klávesnice na 44-48 stupňov, Ryzen 3750H ho dá na 51-54 stupňov pri štandardnom chladení, ak spustíte silent režim, idete na 60 stupňov. Čo sa týka hluku pri chladení, pri silent režime ide notebook pekne potichu pod 40 dB, pri silnom chladení okolo 48 dB. Čo už počujete, aj keď to nie je veľký hluk.

Samotný výkon Ryzen 7 3750H v  Geekbench je v singlecore 4151 a multicore 14300, je to skôr úroveň  i5-9300H, respektíve je mierne pod ním.  Čo sa týka herných benchmarkov, 3D Mark tam GTX1660ti vytiahlo Time Spy na 4555 bodov, Cloud Gate na 22427. Je to približne úroveň GTX 1060 z PC. Teda prakticky všetky hry vám tu pôjdu na maxime slušne, okolo 60 fps. Napríklad:

PUBG - 60-70 fps
Just Cause 4 - 40-50 fps
Witcher 3 - 50-70 fps
Battlefield V - 70 fps
Far Cry 5 - 64 fps
Rise of the Tomb Raider - 60 fps

Je to dostatok na strednú triedu, aj keď ak by ste zainvestovali do vyššej verzie Zephyrusu i7, s GTX1660ti dáva približne o 10-15 fps naviac. Je to ako MaxQ orezaním grafiky v tejto verzii notebooku, tak aj procesorom, ktorý už náročnejšie hry spomaľuje. Fortnite alebo PUBG však nebudú mať problém.

Výhodou notebooku je výdrž batérie. Batéria pri bežnom surfovaní alebo pozeraní videí vydrží takmer 5-6 hodín, čo je pekné číslo, nie najvyššie, ale na herný notebook pozitívne. Lepšie ako 4-5 hodín pri vyšších Zephyrusoch. Znamená to, že notebook dobre využijete aj na prenos, pri cestovaní alebo v škole. Nižšia spotreba je len pri slabšej záťaži (11 W), pri záťaži v hrách však vzrastie na 58 W, je to viac ako 50 W pri intel verzii. Obe verzie tam vydržia len niečo nad hodinu hrania na batérii. Samotnú batériu nabijete za dve a pol hodiny cez 180 W nabíjačku.

ASUS ROG Zephyrus G GA502
ASUS ROG Zephyrus G GA502 Portov je dostatok, nechýba sieťový kontektor, aj keď vám môže chýbať slot na SD karty.
Portov je dostatok, nechýba sieťový kontektor, aj keď vám môže chýbať slot na SD karty.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 180 W nabíjačka vám nabije batériu za dve a pol hodiny.
180 W nabíjačka vám nabije batériu za dve a pol hodiny.


ASUS ROG Zephyrus G GA502 GTX 1660 Ti dá väčšinu hier na 60-70 fps v najvyšších nastaveniach.
GTX 1660 Ti dá väčšinu hier na 60-70 fps v najvyšších nastaveniach.





Keď to zhrnieme, Asus sa v Zephyrus G GA502 snažil ponúknuť lacnejšiu verziu do tejto série a zároveň ponúknuť niečo tým, ktorí chcú dlhšiu výdrž batérie. Možno sú však orezania až príliš veľké a cena až o toľko neklesla. Zatiaľ čo intel i7 verzia s vyšším výkonom, lepším displejom, RGB klávesnicou stojí okolo 1600 eur, pričom zoženiete aj pod 1500, táto Ryzen verzia ide za 1400 eur. Je to malý rozdiel. Zároveň sa zdá, že cenu v eurách tu Asus príliš nadsadil, keďže v dolároch je notebook za 1099 dolárov.  Aj u nás by to bola ideálna cena, keďže podobne výkonné notebooky idú práve v tejto cene.

ASUS ROG Zephyrus G GA502 tak ponúka dobrý kompromis výkonu a spotreby vo vyššej strednej triede. Batéria vydrží dlho a notebook môžete používať ako doma na hranie, tak v práci alebo v škole na zapisovanie, alebo aj pri cestovaní. Jediná škoda ceny, ale ak budete rozmýšľať na Zephyrusom a chcete väčšiu výdrž, toto môže byť váš favorit.

Cenovo Asus SUS ROG Zephyrus G GA502 ide od  € 

napísal saver 30.9.2019
Páči sa mi! (+1)
7.5
ASUS ROG ZEPHYRUS G GA502
+ dobrý pomer výkonu a výdrže batérie
+ kvalitná konštrukcia
+ dostatočný výkon aj na hranie náročnejších hier
- vyššie zahrievanie
- môže vám chýbať kamera alebo SD slot
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk