LOGITECH G604 LIGHTSPEED & G815 LIGHTSYNC

LOGITECH G604 LIGHTSPEED & G815 LIGHTSYNC

Ďalšia kvalita od Logitechu?

Logitech G604 Lightspeed

Firma Logitech má s myškami série 600 naozaj bohatú a aj dosť rôznorodú históriu. Len si spomeňte na ich legendárnu myš MX600 z roku 2006, ktorá pravdepodobne prešla mnohým z vás cez ruky. Vystriedala ju bezdrôtová MX610. Ticho bolo až do roku 2013, kedy vyšla vynikajúca známa MMO myš G602 s množstvom programovateľných tlačidiel rovno pod palcom. G603 pred 2 rokmi znížila počet tlačidiel, ale zachovala bezdrôtové možnosti a vnútornosti boli nabité novými technológiami Logitechu. No a teraz tu máme novinku Logitech G604 Lightspeed, ktorá na väčšinu tejto bohatej histórie nadväzuje.

V zásade je to o troch hlavných bodoch: bezdrôtovom pripojení, nových technológiách a množstve tlačidiel. To všetko sa podpísalo aj na cene tejto myšky a v obchode tak za ňu necháte bezmála stovku. To síce nie je málo, no na druhú stranu G604 rozhodne nie je zlou myškou. Závisí teda už len na tom, či vám to, čo od nej dostanete, stojí za to. Možno by ste čakali, že myška bude mať vlastný akumulátor, no ten tu chýba. Namiesto toho ju napája jedna AA batéria. Nenájdete tu teda ani žiaden USB port na napájanie. Rovnako aj samotné balenie je veľmi jednoduché a nenájdete v ňom okrem myšky prakticky nič zaujímavé.

Dizajn je veľmi jednoduchý a ukazuje, že sa prakticky v tejto sfére od čias G602 veľmi nezmenil. Je teda relatívne dlhá (130mm), ergonomická, navrhnutá výhradne pre pravákov. Pod palcom je veľká opierka, keďže tam máte hneď niekoľko tlačidiel, ktoré budete často potrebovať. Jemne textúrovaný povrch nájdete na chrbte myši a tiež po jej stranách, aby sa vám dobre držala. Je vhodná pre viac druhov úchopu. V zadnej časti je kryt, ktorý drží magneticky a pracuje sa s nim tak veľmi jednoducho a elegantne. Práve tu dáte ako batériu, tak tu skryjete aj receiver. Celková hmotnosť myšky je 135 gramov, čo nie je veľa a ani málo. Je to tak akurát.


Ako som už spomenul, myška je orientovaná na hráčov MMO a MOBA hier. Teda na hráčov, ktorým padne vhod množstvo jednoducho dostupných tlačidiel. Celkovo je ich tu až 15 programovateľných. Okrem klasických dvoch „myšítiek" tu máte 6 tlačidiel rovno pod palcom. Pod ukazovákom na kraji od ľavého tlačidla máte aj dvojicu menších tlačidiel, ktorými štandardne môžete prepínať DPI za chodu. Za ním je tlačidlo na prepínanie medzi pripojeniami a tlačidlo na prepínanie režimov kolieska. To môžete ako stlačiť priamo, ale aj do strán. Takže naozaj dostatok možností na to, aby ste si tu namapovali všetko potrebné v hrách.

Zaujímavé veci sa tu skrývajú aj vo vnútri myšky. Tá totiž obsahuje optický cenzor Hero s rozlíšením až 16000DPI, čo je viac, ako možno budete potrebovať.  Ďalej podporuje maximálne zrýchlenie viac ako 40G a maximálnu rýchlosť viac ako 400IPS. Ten je spoľahlivý a presný a je overený už v mnohých ďalších herných myškách. Taktiež myš využíva bezdrôtové technológie Bluetooth a Lightspeed, takže na jedno zariadenie môžete byť pripojení cez BT, na druhé zas cez Lightspeed. Táto technológie je aj napriek odozve 1ms energeticky úsporná a dokážete s ňou na jednej batérii fungovať až 240 hodín. S Bluetooth je to až takmer 6 mesiacov.

G604 je tak parádna herná myška nabitá zaujímavými technológiami s výdržou, ktorá vás nikdy nenechá v štichu a môžete si na ňu namapovať všetky potrebné funkcie aj pre žánre MMO alebo MOBA. Používa tiež kvalitné teflónové nožičky, vďaka ktorým po podložke ideálne kĺže. Pracovať s ňou môžete prostredníctvom Logitech G HUB softvéru, kde si naprogramujete všetko, čo potrebujete. Okrem RGB podsvietenia, ktoré tu úplne absentuje. Za podobnú cenu by ste ho tu však asi čakali. A rovnako aj zabudovaný vlastný akumulátor. Ak tu je teda nejaká chyba, je to asi to, čo by ste za takúto cenu očakávali o takto nabitej hernej myšky.

Cena Logitech G604 Lightspeed ide od  € 

 

Logitech G815 Lightsync

Ďalšou recenzovanou novinkou je nová mechanická herná klávesnica Logitech G815 Lightsync. Ak sa aspoň ako-tak orientujete v herných klávesniciach od Logitechu, podľa čísla dokážete vydedukovať, že toto je jeden z tých vyšších modelov. Tomu teda zodpovedajú nielen jej vlastnosti, ale aj jej cenovka, ktorá s au nás vyšplhala až niekde k 200€, čo je naozaj dosť, no zodpovedá to tomu, čo vám prináša. Ak ste si teda ochotní priplatiť za dizajn, vyhotovenie a vlastnosti mechanickej klávesnice, táto môže byť veľmi vhodnou voľbou pre vás.

Ako som už spomenul, G815 je mechanická herná klávesnica. Neobsahuje tak membránu, ale každý kláves tu má vlastný mechanický spínač, čo je síce drahšie riešenie, ale kvalitnejšie. Samotná klávesnica sa na trh dostala s niekoľkými rôznymi verziami spínačov a nami recenzovaná verzia obsahuje spínače GL Clicky. Ďalšie dve verzie sú GL Linear a GL Tactile. Sú to vlastné spínače Logitechu, ktoré sú však porovnateľné napríklad so známymi Cherry spínačmi. Clicky majú bielu farbu, sú trochu hlučnejšie a ponúkajú tak odozvu na stlačenie nielen taktilnú, ale aj zvukovú. Nie sú tak ideálne napríklad na nočnú prácu do spálne, ale nie je to nič strašné. Sú to nízkoprofilové spínače s celkovým pohybom stlačenia 3 mm a aktiváciou už po 1,5 mm. Aktivačná sila je 45g.

Síce to je herná klávesnica, ale s takýmito spínačmi je s ňou radosť aj pracovať. Vlastne celá táto recenzia vznikla na nej a písanie je pohodlné. Klávesy stačí len jemne stláčať, no prekliky robiť nebudete. Taktiež je ich vzájomná vzdialenosť veľmi dobrá, aj keď zas musíte počítať s omrvinkami medzi spínačmi, ak nad ňou budete jesť. Ak by ste náhodou chceli meniť keycapy, tie pôvodné odstránite naozaj jednoducho. Spodný riadok však nie je štandardizovaný, tak pozor na možnosti úprav.


Kvalitné spínače a aj keycapy len dotvárajú prémiový vzhľad a vyhotovenie. Povrch klávesnice je totiž vyhotovený zo zliatiny hliníka a magnézia, čo pôsobí nielen dobre na pohľad (a dotyk), ale pôsobí tiež veľmi odolne. Klávesnica tak budí robustný dojem a to aj napriek tomu, že nepatrí medzi najväčšie. Cítite však, že sa môžete spoľahnúť na to, že sa na nej nejaké ten nešťastný pád nepodpíše. Celkové rozmery sú 475mm x 150 mm x 22 mm pri hmotnosti málo cez 1kg. Hmotnosť je teda kvôli materiálom trošku vyššia, ale nie je to žiadna tragédia. Stále klávesnicu dokážete hodiť do tašky a zobrať na LAN párty.

Ak tu niečo kazí dojem, tak sú to naozaj lacné multimediálne a makro tlačidlá. Herná G tlačidlá na ľavej strane sú totožné s klasickými klávesmi, ale tie herné sú také lacné malé a gumené „gombíky“, ktoré vôbec nesedia so zvyškom vyhotovenia a ani s cenovkou. Nad numerickou časťou ovládate médiá spolu s výborným valcom na ovládanie hlasitosti na vrchnej hrane. Nad F klávesmi sú zas makro profily, osvetlenie a herný režim klávesnice. Do internej pamäte si dokážete uložiť dva profily podsvietenia a 3 makro profily, medzi ktorými si potom už len prepínate na tie, ktoré aktuálne vyžadujete.

Aj táto klávesnica sa upravuje cez G HUB a to vrátane RGB podsvietenia, ktoré je tu inteligentné, takže dokáže byť riadené hrou, zvukom alebo aj obrazom. Podsvietený je každý kláves individuálne, takže si ich vzhľad môžete naozaj detailne prispôsobiť. Navyše je tu veľké G logo, s ktorým taktiež dokážete pracovať v oblasti osvetlenia. Alebo ho aj vypnúť. Chválim dlhý (1,8m) opletaný kábel a tiež USB passthrough funkciu, ktorá vám umožní vytiahnuť jeden USB port ku svojim rukám na stôl. Celkovo je tak Logitech G815 skvelá klávesnica s parádnymi nízkoprofilovými spínačmi (ktoré snáď presvedčia aj ich odporcov) a vynikajúcim vyhotovením. Akurát je dosť drahá. A aj napriek svojim kvalitám sú tu špeciálne dedikované tlačidlá, ktoré rozhodne nezodpovedajú cenovke.

Cena Logitech G815 LIGHTSYNC ide od  € 

napísal matus_ace 28.10.2019
Páči sa mi!
LOGITECH G604 LIGHTSPEED & G815 LIGHTSYNC


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk