AKÉ PROBLÉMY PRENASLEDOVALI KONTROVERZNÝ MARIHUANOVÝ TYCOON?

AKÉ PROBLÉMY PRENASLEDOVALI KONTROVERZNÝ MARIHUANOVÝ TYCOON?

Netradičná hra s netradičnými problémami

Interview

Za hrami sa skrývajú rôzne príbehy. Niektoré sa stali okamžitým úspechom, o iné zas museli ich autori roky bojovať, no sú tu aj také, ktoré museli čeliť možno až neuveriteľne zbytočným problémom už len kvôli téme, ktorej sa dotýkali. Práve toto je príbeh aj tycoonu Weedcraft Inc. od varšavského štúdia Vile Monarch, ktorý sa zaoberá témou pestovania a predávania marihuany a vyšiel pod hlavičkou Devolveru. Viac o problémoch, ktorým museli autori čeliť, nám porozprával Kuba Pałyska, vedúci dizajnového oddelenia v štúdiu.

Hra sa zaoberá naozaj náročnou témou. Prečo ste sa rozhodli vytvoriť práve tycoon o pestovaní marihuany?

Je to veľmi zaujímavá téma a je ešte o to zaujímavejšia, ak sa nad tým zamyslíte ako nad biznisom a nezaoberáte sa tým len ako užívaním nelegálnej drogy. Pretože v mnohých častiach sveta ani nie je nelegálna a hlavne v USA je každý rok legalizovaná v čoraz väčšom množstve štátov.

Ako ste skúmali rôzne aspekty tohto biznisu, vrátane ekonómie, zdravotných problémov, pestovania a podobne?

Spravili sme naozaj široký prieskum tejto témy, boli sme v kontakte s právnikmi špecializujúcimi sa na marihuanový priemysel, taktiež sme sa bavili s pestovateľmi. Jeden z našich scenáristov cestoval po USA a rozprával sa s ľuďmi, ktorí marihuanu pestujú v rôznych podmienkach. Rozprával sa napríklad s legálnymi marihuanovými magnátmi v niektorých štátoch, ale aj s ľuďmi, ktorí mali ilegálny biznis v Texase či Kalifornii. Naozaj to bol skutočne široký prieskum. Taktiež sme študovali literatúru, ktorá je práve o tomto priemysle a aj o tejto rastline.

V USA sme sa naučili veľa zaujímavých vecí o konopy. Najzaujímavejšie boli právne paradoxy týkajúce sa tejto rastliny. Napríklad, ak fajčíte joint v štáte, kde to je povolené, a prejdete cez ulicu do ďalšieho štátu, kde je to tiež povolené, aby ste si zapálili s priateľom, už vás môžu zatknúť na niekoľko rokov, pretože ste už porušili federálny zákon o pašovaní drogy ilegálnej na federálnej úrovni medzi štátmi. Aj keď je droga v týchto dvoch štátoch legálna, čo je naozaj zaujímavý paradox. Bavili sme sa aj s pestovateľom v Kalifornii, ktorý nám povedal, že jeho biznis bol morálne čistejší, keď obchodoval s gangstrami ako teraz, keď obchoduje s magnátmi tohto priemyslu. Je úplne šialené, že to, či je droga niekde legálna alebo ilegálna môže byť úplne odlišné od morálnej perspektívy. Vo Weedcraft Inc. sme tak zapracovali ideu, že môžete byť morálni či nemorálni a zároveň legálni či nelegálni.

Počas nášho prieskumu sme sa tiež bavili s ľuďmi, ktorí drogu pašovali do štátov, kde bola nelegálna, no kvôli ľuďom, ktorí trpeli, keďže je to v mnohých prípadoch medicínska rastlina v prípade niektorých neurologických ochorení či rakoviny. Aj keď teda robili nelegálnu činnosť, môžeme sa baviť o jej morálnosti. Na druhej strane môže byť nejaký magnát, ktorý sa zbaví všetkej konkurencie legálnou cestou, ale môže to mať nemorálne dôsledky.

Aké problémy prenasledovali kontroverzný marihuanový tycoon?

Ktorým hlavným problémom ste s hrou museli čeliť?

Prvá vec je, že nám Facebook zablokoval reklamu. Dlho hra nemala žiadnu reklamu a zlepšilo sa to až po nejakom čase, keď si situáciu všimli médiá. Devolver tiež upozornil na to, že je to hra o veci, ktorý je síce niekde nelegálna, ale inde je zas legálna, pričom nemajú problém s reklamami na hry o masovom zabíjaní. Prečo je teda zrazu problémom rastlina? Až po tejto situácii a niekoľkých týždňoch reklamu odblokovali a povedali, že to bola len chyba.

Druhý problém bol, že YouTube demonetizoval videá s hrou, takže ľudia, ktorí ich tam zverejnili, nedostali žiadne peniaze z reklamy. Viete si tak predstaviť, že to bolo ťažké. Youtuberi z týchto videí žijú, zarába im to, no nemajú dôvod o hre robiť video, keď z neho nič nebudú mať. A pokiaľ viem, toto rozhodnutie YouTube stále platí. Majú pravidlo, že nepropagujú drogy, ale môžu byť zverejnené edukačné alebo umelecké materiály týkajúce sa marihuany. Myslíme si, že hra spĺňa obe podmienky, takže ich stanovisko je veľmi nefér voči tvorcom obsahu, lebo ich materiál sa nezaoberá marihuanou ako takou. Úmyselne v našej hre neukazujeme, ako ľudia fajčia trávu. Hovoríme, že to je náročná téma. Nie je to hra o fajčení, nie je to nejaký zábavný produkt o tom, ako si Whiz Khalifa alebo niekto balí joint. Je to o naozaj zaujímavom priemysle. Je to tiež hra o právnych paradoxoch, o čoraz populárnejšej téme medzi verejnosťou a aj o lekárskom použití rastliny.

Mali sme ale aj viac špecifické problémy, kedy napríklad streamer musel stiahnuť svoje video o hre kvôli sťažnosti jedného zo svojich hlavných sponzorov. Nielenže YouTube demonetizoval videá, ale ak teda aj niekto video spravil, jeho sponzor nechcel byť spájaný s touto témou. Sme sklamaní z toho, že je hra považovaná za kontroverznú. Zobrazuje priemysel, ktorý je v mnohých častiach sveta legálny. Nevyzývame k užívaniu látky. Dokonca ani nezobrazujeme to, že by ju protagonisti užívali. Nehovoriac o tom, že nezobrazuje žiadne násilie, pričom hry založené na ňom nemajú ani polovicu tých problémov, čo sme mali my.

Ako ste riešili tieto problémy?

Myslíme si, že hra je sama o sebe pomerne virálna. Samozrejme sme si mysleli, že to bude lepšie s youtubermi a podobne, ale napríklad na Twitchi je trochu viditeľná. Navyše je hra dobrá, takže keď sú na Steame či inde výpredaje, hráči ju kupujú, lebo je to kvalitný tycoon.

Aké problémy prenasledovali kontroverzný marihuanový tycoon?

Museli ste už počas vývoja odstrániť či upraviť nejaké aspekty hry, lebo je táto téma považovaná za kontroverznú?

Vlastne ani nie, ale zobrazujeme v hre chorých ľudí a niektorí si mysleli, že môže byť pre ľudí ťažké vidieť postavy v takomto stave. Nechceme nikoho uraziť, rozhodne sme to nemali v úmysle. Medzi nami a našimi testermi sa neobjavili žiadne hlasy o tom, že by to mohol byť problém. V tejto hre dokonca chorým ľuďom pomáhate a je to dôležitá súčasť využitia tejto rastliny. V hre si sami môžete vybrať cestu, že budete marihuanu predávať len na lekárske účely v štáte, kde je toto použitie legálne. Pre niektorých ale mohlo byť náročné vidieť ľudí v takomto stave, takže sú ich obrázky v hre pozitívnejšie.

Aké sú vaše ďalšie plány s hrou?

Už sme zadarmo vydali Heat Wave DLC a rozhodne sme s hrou neskončili. Teraz posledne vyšlo zadarmo aj Freedom DLC, ktoré hru rozširuje o novú zaujímavú hrateľnosť.

Čo by ste na záver poradili iným vývojárom, ktorí pracujú na hrách s kontroverznými témami?

Musíte počítať s tým, že môže byť náročné propagovať hru. Niektoré kontroverzné hry tento problém nemajú, napríklad Hatred. Je kontroverzná a mne osobne sa nepáči idea spraviť hru o tom, čo sa deje v Hatred. Dostalo sa jej nejakého mediálneho pokrytia, no pokiaľ viem, nebol to nejaký veľký boom. Hovorilo sa o nej, ale niektorí youtuberi o nej nechceli robiť videá. YouTube, Twitch a podobné platformy sú veľkou časťou marketingu hry. Druhá vec je skôr etická. Buďte úprimní o téme hry. Nerobte hru kontroverznú len preto, že môže byť kontroverzná. Spravte hru, ktorá dokáže ukázať pravdu, ktorá dokáže popísať svet, v ktorom žijeme. Nie hru, ktorá je kontroverzná len kvôli tomu, aby taká bola.

Ďakujem za rozhovor.


napísal matus_ace 27.12.2019
Páči sa mi! (+7)
AKÉ PROBLÉMY PRENASLEDOVALI KONTROVERZNÝ MARIHUANOVÝ TYCOON?


PC

Vývoj: Devolver Digital / Vile Monarch
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 11. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk