WEEDCRAFT INC

WEEDCRAFT INC

7.0

Staňte sa súčasťou biznisu s marihuanou

Recenzia na PC verziu

Pozor na očakávania, ktoré máte od niektorých hier. A teraz nemám na mysli situáciu, keď sa na nejakú hru tešíte kvôli všadeprítomnej reklame a obrovskému hypovaniu, pričom nakoniec nedosahuje kvality, aké ste si vysnívali. Hovorím skôr o situácii, kedy si vytvoríte očakávania na základe toho, akú tému hra spracováva. Ak je napríklad nejaká hra o pestovaní marihuany, možno automaticky predpokladáte, že to bude nejaká neviazaná menšia hlúposť na krátkodobé zabavenie. Pritom to môže byť úplne naopak.

Vile Monarch a Devolver totiž so svojou novinkou Weedcraft Inc zašli podstatne ďalej ako bol kedysi High Grow, aj keď vlastne základná premisa je rovnaká – niekde v pivnici pestujete trávu. Okrem toho je tu však ešte obrovské množstvo ďalších vrstiev hrateľnosti. S touto hrou totiž prinášajú naozaj prepracovaný tycoon, aký vlastne vďaka svojmu zameraniu na trhu nemá obdobu, no zároveň naň vďaka jeho zameraniu môžu mnohí pozerať cez prsty. Pravdou ale je, že prináša až prekvapivú hĺbku v spracovaní témy a koniec koncov aj herných mechanizmov. Autori navyše odviedli slušnú prácu na tom, aby hra nereprezentovala jeden ako smerodajný. Hra teda nie je o tom, či by mala byť marihuana legalizovaná, ale o tom, čo pre spoločnosť predstavuje – s pozitívami a negatívami.

V konečnom dôsledku aj tak o všetkom rozhodujete sami. Budete pomáhať ľuďom s lekársky certifikovanou trávou, alebo budete dílerom niekde na rohu ulice a využívať závislákov pre svoj zisk? Dôležitých rozhodnutí tu rozhodne nie je málo a začínajú už v samotnom úvode, kedy sa rozhodujete, do ktorého z dvoch herných scenárov sa pustíte najskôr. Každý pred vás stavia iný príbeh a spolu s ním aj iné výzvy. Jeden z nich začína pohrebom. Ste mladíkom, ktorého práve zasiahla ťažká rana, pričom práve marihuana môže byť prostriedkom k tomu, aby ste nezostali na ulici. V druhom zas svoju postavu spoznávate za mrežami a keď sa dostanete na slobodu, tráva je jednou z možností dostať sa opäť na nohy.

Weedcraft Inc
Weedcraft Inc Na nekalé chodníčky vás môžu priviesť rôzne smutné životné situácie.
Na nekalé chodníčky vás môžu priviesť rôzne smutné životné situácie.


Weedcraft Inc Postupne sa naučíte, ako môžete rozširovať svoj biznis.
Postupne sa naučíte, ako môžete rozširovať svoj biznis.


Weedcraft Inc Náhoda tu hrá neraz väčšiu úlohu, než by sa patrilo.
Náhoda tu hrá neraz väčšiu úlohu, než by sa patrilo.





Bez ohľadu na to, ktorý zo scenárov si zvolíte, dostanete v ňom svojho sprievodcu/poradcu. Teda postavu, ktorá vás sprevádza dejom, zadáva vám postupne jednotlivé úlohy, no taktiež vám môže pomôcť indíciami a poradiť, keď neviete, čo potrebujete na splnenie aktuálnej úlohy. Pritom ako postupne dostávate novú zadania, pri mnohých z nich existuje hneď niekoľko spôsobov na ich splnenie. Opäť to je o vašej morálke, či sa rozhodnete dané situácie riešiť čisto, alebo skôr nekalou cestou.

Áno, v hre totiž môže dôjsť aj na to. Síce začínate u seba v pivnici s pár rastlinami v rozbitých kvetináčoch a pri starej žiarovke, ktorá hreje viac ako svieti. Pozbierate prvé gramy, predáte ich na rohu ulice, no to je len začiatok hry. Rovnako ako v mnohých iných tycoonoch, aj tu sa musíte stať velikánom priemyslu. Začínate teda na ulici a v pivnici, no musíte isť ďalej. Musíte si nájsť zákazníkov, zistiť čo pestovať a hlavne ako to pestovať. To vám zabezpečí peniaze a to vám umožní rásť. Môžete pritom rásť nelegálnou cestou, stále trávu predávať aj napriek postaveniu mimo zákona. No taktiež sa môže stať, že bude legalizovaná lekárska marihuana a rozhodnete sa ovládnuť túto sféru. To isté platí aj pre rekreačnú.

Záleží vždy od podmienok, ktoré vám hra naservíruje. Vždy však začínate s tým, že je tento biznis nelegálny a kvôli tomu čelíte istým hrozbám, ktoré asi dokážete predpokladať. V týchto momentoch je vaším najväčším problémom polícia, ktorá vás môže preverovať kvôli sťažnostiam susedov, či kvôli tomu, že sa z vašich okien šíri tak trochu povedomý zápach. Pomôcť si môžete lepším (a drahším) vybavením, no aj inými spôsobmi. Totiž rovnako ako v skutočnosti, aj tu majú policajti svoje vlastné chute. Niektorí sú za legalizáciu, s inými sa môžete spriateliť, no a ďalší vám dajú pokoj za „všimné“.

Základná premisa kampaní je založená na tom, že sa z nuly musíte dostať na vrchol a je teda len na vás, ako sa to stane. Hra vám pritom kladie pod nohy prekážky, no tiež príležitosti, ktoré sa musíte naučiť využiť. Presne ako v akomkoľvek inom tycoone. Darí sa vám a rastie. Ste v mínuse a idete ku dnu, až kým nenarazíte na obrazovku s nápisom „Game Over“. Máte tu ešte možnosť nejakých pôžičiek, no to je vec, ktorá so sebou okrem príležitosti prináša aj riziká. Predsa len sa nemusíte pohybovať v úplne čistom biznise.

Práve tento váš biznis nie je stále naviazaný len na jednu pivnicu a jeden roh. Expandujete, kupujete budovy, najímate si zamestnancov s rôznymi štatistikami, strácate zamestnancov, bojujete s viac či menej legálnou konkurenciou a taktiež sa presúvate na nové miesta. Miesta, kde je napríklad istá forma distribúcie legalizovaná, takže musíte hrať podľa nových pravidiel. Možno vám už nejde tak po krku polícia, no na takýchto miestach je väčším problémom konkurencia. S ňou sa môžete spriateliť, môžete tam poslať svojich zamestnancov ako špiónov (aby ukradli napríklad vzorku novej odrody), no môžete bojovať aj čestne – vyšľachtíte niečo kvalitnejšie, prípadne zákazníkov oslovíte cenou.

Zákazníci sú však rôzni, majú rôzne chute, no aj dôvody. Niektorí sú, samozrejme, závislí. Iní zas trpia nejakou chorobou, alebo majú psychické problémy. V závislosti na tom si vyžadujú aj rôzne odrody. Musíte teda nájsť správny trh na správnou mieste so správnymi zákazníkmi a správnym tovarom, ktorý im predáte. V tomto ohľade je hra veľmi zjednodušenou príručkou marketingu. Postupne sa k pestovaniu a predaju pridajú aj ďalšie činnosti, ktoré musíte zvládať. No a na druhú stranu môžete niektoré iné činnosti delegovať na zamestnancov. Musíte však počítať s tým, že im to nemusí ísť tak dobre ako vám, keď sa o to staráte „manuálne“.

Weedcraft Inc
Weedcraft Inc Aj vaša postava sa postupom času čoraz viac mení na Shaggyho.
Aj vaša postava sa postupom času čoraz viac mení na Shaggyho.


Weedcraft Inc Vzťahy tu majú svoju úlohu.
Vzťahy tu majú svoju úlohu.


Weedcraft Inc Jedno mesto vám časom bude málo.
Jedno mesto vám časom bude málo.





Staráte sa o prostredie pestovania, určujete svetlo, zmes, odrodu (ktorú neskôr môžete aj krížiť) a snažíte sa tiež vytvoriť tie najlepšie podmienky, aby ste vytvorili najlepší produkt. Musíte tak buď odhadnúť (lacnejší a časovo náročnejší postup), alebo vyskúmať ideálny pomer hnojiva a podobne. Ak podnikáte nelegálne, musíte sa postarať o to, aby ste nelákali pozornosť. Chodí k vám veľa zákazníkov, čo púta pozornosť, tak si otvorte napríklad kaviareň. Navyše sa mení aj spoločenská klíma, s čím musíte taktiež neustále pracovať. Policajti môžu mať razie, no aj naopak, legislatíva sa môže viac inšpirovať Kanadou a postupne zvoľňovať.

Aj napriek tomuto všetkému sa hre nedarí úplne vyhnúť tej nudnejšej hernej slučke, kedy sa ocitnete v zajatí neustáleho klikania na to isté po určitej dobe. Čo je obrovská škoda. Kým fanúšikovia podobných hier sú na to zvyknutí, iných to časom môže ľahšie odradiť – polejete, ostriháte, zozbierate, predáte. A podobne, prípadne sa to môže zmeniť za pokročilejšie akcie, keď sa už o tie základné starajú zamestnanci. Tá hĺbka tu stále je a to vás baví, no zároveň padáte do kolotoča, kedy robíte to isté, možno s nejakými zmenami, aj napriek tomu, že vám hra postupne kladie do cesty nové úlohy. A to už tak zábavné nie je.

Podľa mňa osobne však toto nie je najväčší nedostatok Weedcraftu. Za ten by som označil fakt, že hra na faktor náhody vsádza možno aj viac ako na svoje vlastné pravidlá. V manažérskych tituloch sa bez náhody nedá existovať. Poznáte to napríklad vo Football Manager, kde jednoducho ten zápas občas prehráte, aj keď vám inak všetko vychádza. Tu je to však trošku horšie. Niektoré eventy ako keby sa mali stať, aj keď hráte tak, aby ste sa im vyhli, lebo ich hra jednoducho aj tak vygeneruje. Napríklad za vami príde mafián, ktorý vás odplatou za finančnú odmenu ponúkne možnosť, že vám dajú policajti pokoj. A pár dní na to vám na dvere klope polícia, zatkne vašich zamestnancov a zabaví vám všetok majetok.

Weedcraft Inc
Weedcraft Inc Musíte vedieť analyzovať potreby svojich zákazníkov.
Musíte vedieť analyzovať potreby svojich zákazníkov.


Weedcraft Inc Môžete si šľachtiť vlastné odrody.
Môžete si šľachtiť vlastné odrody.


Weedcraft Inc Ak vám nejde po krku polícia, stále môže problémy napáchať konkurencia.
Ak vám nejde po krku polícia, stále môže problémy napáchať konkurencia.




Môžete síce argumentovať tým, že aj takto môže organizovaný zločin fungovať, no toto je len jeden z niekoľkých prípadov. Hra si určí nejaké pravidlá, no potom nastane moment, kedy podľa nich zrazu nehrá. Môžu to byť vzťahy (s konkurenciou, políciou, zamestnancami...), môže to byť niečo iné, kedy zrazu zistíte, že z hľadiska vašich štatistík či akcií by ste mali byť v pohode, no akosi nie ste. Hádam, že toto budú vecí, ktoré budú autori v najbližších týždňoch balansovať a pokúsia sa ich viac vyvážiť, no zatiaľ podľa mňa nefungujú ideálne.

Úplne ideálne tu nefunguje ani zvuková stránka, no to je problém, ktorý mám častejšie s hrami tohto žánru. Je to predsa len hra na niekoľko desiatok hodín, no je tu len pár fádnych melódií, ktoré sa veľmi rýchlo opočúvajú. Naopak vizuálne trafili autori hru úplne presne. Nevyzerá zle, no zároveň nepotrebuje najmodernejšie efekty a ani nič podobné. Stačí jednoduché a intuitívne rozhranie mesta a vašich jednotlivých „záložiek“. To všetko v spracovaní, ktoré sa ku hre naozaj veľmi hodí a nie je ani tak krvilačné na hardvér, takže si hru môžu užiť aj hráči so slabšími a staršími zostavami.

Od Weedcraft Inc nečakajte nejakú zábavnú oddychovku. Hra vás určite prekvapí tým, ako sa chopila pomerne náročnej témy a do akej hĺbky ju spracováva. Nechce vás rozosmiať, nie je o trápnych feťáckych vtipoch a nie je to adaptácia klipu od Afromana. Je to poctivý tycoon na desiatky hodín, no podľa mňa má dve výraznejšie chyby. Prvou je, že hra sa snaží robiť strašne veľa vecí a aj keď jej mnoho z nich vychádza, autori nedokázali úplne všetky doladiť do dlhodobo zábavnej formy. Druhou je fakt, že sa na náhodu spolieha častejšie, ako by sa patrilo, takže aj keď investujete čas a prostriedky do toho, aby ste sa napríklad vyhli istým problémom, vďaka výrazne zakomponovanej náhode vás aj tak čakajú. Aj napriek tomu si však hra zaslúži pozornosť a fanúšikom žánru má čo ponúknuť.


napísal matus_ace 2.5.2019
Páči sa mi! (+5)
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
WEEDCRAFT INC
+ zaujímavá premisa a jej hlboké spracovanie
+ cestu tvoríte vlastnými morálnymi voľbami
+ intuitívne rozhranie, ktoré neodradí ani nováčikov v žánri
+ vizuálne spracovanie hre pristane a rozbehajú ju aj staršie zostavy
+ množstvo výziev a možností zlyhania na ceste k vrcholu
- hra by mala menej stavať na náhode
- niektoré súčasti časom už nie sú zábavné, no stále ich musíte opakovať
- hudba
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: i3-4160/Athlon II X4 645 AM3; 4GB RAM, 1GB VGA; 6GB HDD
Doporučená konfigurácia: i7-6700/FX-9370; 8GB RAM; 4GB VGA; 6GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Devolver Digital / Vile Monarch
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 11. apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk