ASUS ROG STRIX SCAR III - G531G

ASUS ROG STRIX SCAR III - G531G

8.5

Pôsobivý Scar tretej generácie

Asus si buduje hneď niekoľko sérií herných notebookov, pričom ROG Strix Scar je jednou z najvýraznejších. Práve dostal tretiu Scar III edíciu. Znovu v upravenom dizajne a s vylepšenými parametrami. 

Asus v tejto edícii ponúka deviatu generáciu Intel i7 procesorov a pridáva RTX grafiky, kde je na výber RTX 2060 a RTX 2070, pričom ide o plné verzie, nie Max-Q. Notebooky sú v 15 a 17-palcových vyhotoveniach, pričom väčšina má 144 Hz displej, naša  G531G-AZ015T verzia má ako jediná 240 Hz displej, pre tých, ktorí chcú ešte väčšiu plynulosť.

Špecifikácie:

Procesor: Intel Core i7-9750H 
Displej: 15“ LED IPS 1920x1080, 240 Hz, antireflexný, G-SYNC 
Pamäť: 16 GB DDR4 RAM  2666 MHz
Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2070 8 GB 
HDD: SSD 512 GB + 1 TB SSHD
Zvuk: Stereo 2W s integrovaným subwooferom a Dolby Atmos podporou
Systém: Windows 10 Home 64-bit
Porty: 3 USB 3.0 / 3.1 Gen1, 1 USB 3.1 Gen2, 1 HDMI, 1 DisplayPort,  3,5 mm audio 
Funkcie: stereo 2x 3.5W
Klávesnica: chiclet RGB
Rozmery: 360 mm x 275 mm x 25 mm 
Bezpečnostná funkcia: Keystone čip
Váha: 2,4 kg
Batéria: 66 Wh

Dostanete prakticky nadupaný notebook, v ktorom v nižšej verzii Asus spája šesťjadrový i7 procesor s RTX 2070 a vo vyššej ide do osemjadrového i9 procesora. Stále bude vo vysokom výkone a keď k tomu pridáte 240 Hz displej, dostanete zaujímavú ponuku. Zaujímavým doplnkom je aj Keystone kľúč, čo je NFC čip, ktorým si môžete časť harddisku zabezpečiť a zároveň aktivovať vlastnú konfiguráciu notebooku. Je tam totiž pamäť, ktorú vám Armoury Crate aplikácia umožní nadefinovať. Vhodné ak napríklad zdieľate notebook s iným členom rodiny.

Asus ROG STRIX Scar III - G531G
Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Nová Scar 3 verzia vylepšila dizajn notebookov.
Nová Scar 3 verzia vylepšila dizajn notebookov.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Dizajnovo je notebook príjemný.
Dizajnovo je notebook príjemný.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Keystone vám umožní personalizovať notebook a odomknúť chránenú časť disku.
Keystone vám umožní personalizovať notebook a odomknúť chránenú časť disku.





Vyhotovenie notebooku kombinuje tvrdé plasty s hliníkom. Konkrétne z brúseného hliníku je vrchný kryt, ktorý má v sebe zrkadlové logo. To sa pri aktívnom podsvietení presvieti. Pekný efekt. Zvyšok notebooku je z kvalitného tvrdého plastu, pričom zadná časť je dizajnová s vystúpenými ryhami, ktoré zároveň slúžia ako vetráky, a to ako na vrchu notebooku za displejom, tak aj naspodku, kde sú hlavné vetráky.  Pozitívne je, že hlavné porty na nabíjanie a pripojenie HDMI a USB-C sú vzadu a USB porty naľavo, kde sú hneď tri vedľa seba.  Dopĺňa ich 3,5 mm jack na headset. Napravo nie sú žiadne porty, len výrez na Keystone.

Samotná časť klávesnice má karbónovú textúru, pričom okolie okolo monitora je minimálne. Jedine pod obrazovkou je hrubšie oddelenie. Kameru tu nehľadajte. Ak budete chcieť, musíte si dokúpiť externú. Nakoniec je to vec, ktorej sa herné notebooky už dlhšie zbavujú. Kto chce streamovať so svojou tvárou, dá si aj tak externú kameru, aby si ju mohol lepšie nasmerovať.

Klávesnica je už klasická chicklet bez numpadu, ale s page up,down, home a end klávesmi napravo. Ak by ste však numpad potrebovali, touchpad má funkciu prepnutia a môžete ho použiť aj ako numpad, kde sa vám presvietia číselné tlačidlá.  Samotná klávesnica má na herný notebook prekvapivo malé šípky. Síce väčšinou hráte cez WSAD, ale niektoré hry sú štandardne ovládané šípkami. Ak máte väčšie prsty, môžete tam mať problém.

Nad hlavnou klávesnicou ponuku klávesov dopĺňajú tlačidlá na nastavenie hlasitosti, vypnutie mikrofónu, nastavenie ventilátorov a tlačidlo na Armory Crate aplikáciu, v ktorej si detailne nastavujete celý notebook, ako výkon, tak chladenie a aj RGB podsvietenie.

RGB podsvietenie tu je tentoraz rozšírené. Je tu je RGB plne podsvietená klávesnica, horné logo, ale pridala sa RGB lišta okolo prednej a bočných strán notebooku. Teda notebook môžete mať doslova podsvietený. Viete si na kompletné posvietenie nastavovať efekty a zvoliť, kedy má byť zapnuté a kedy vypnuté. Z nejakého dôvodu Asus necháva štandardne podsvietenie blikať, keď notebook zavriete a je v sleep mode. Je to dosť nepríjemný efekt, ktorý je zrejme najlepšie v nastaveniach rovno vypnúť (je to dosť zahrabané).

Asus ROG STRIX Scar III - G531G
Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Na boku sú tri USB porty a 3,5 mm jack.
Na boku sú tri USB porty a 3,5 mm jack.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Monitorové porty HDMI a USB-C sú vzadu, spolu s napájaním.
Monitorové porty HDMI a USB-C sú vzadu, spolu s napájaním.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Malý výrez umožňuje vidieť LED diódy notebooku aj keď je zatvorený.
Malý výrez umožňuje vidieť LED diódy notebooku aj keď je zatvorený.





Displej reálne ponúka 250-nitové podsvietenie s 97% sRGB farebnosťou a 62% AdobeRGB škálou. Je to IPS displej a teda o farby a ani pozorovacie uhly sa nemusíte báť. Pre hranie to bude veľmi dobré a dostatočné. Možno podsvietenie mohlo byť mierne silnejšie, ale pokiaľ nebudete robiť za jasného slnka, v letel bude vhodné.

Po stránke výkonu sa nie je na čo sťažovať, či už šesťjadro i7 alebo osemjadro i9 ponúknu dostatok výkonu ako na aplikácie, tak aj hry. Možno je škoda, že maximum v grafike je RTX 2070 a nie 2080. Na druhej strane aspoň nie je Max-Q a získate tak 15% výkonu naviac (je to výkon mierne vyšší ako pri desktopovej RTX 2060). Stále možno nie ideálny výkon na využitie 240 Hz displej, ale v menej náročných multiplayerovkách alebo v hrách s nižším nastavením viete ísť nad 144 ps, kde by vás už nižšia verzia notebooku so 144 Hz obrazovkou obmedzovala. K tomu nechýba G-Sync, aby vás neobťažoval roztrhaný obraz.  Väčšinou na vysokých nastaveniach idete len niečo cez 70-100 fps. Na nižších už podľa nárokov hry. 

Konkrétne benchmarky vyzerajú nasledovne:

PC Mark - 5840 bodov
Firestrike - 19846 
Timespy - 6508
Port Royale - 3915
Skydiver - 31434

Z hier to vyzerá nasledovne:

Witcher 3 -  75 fps na ultra, ale na medium už ide cez 200 fps a na low cez 250 fps
Metro  Exodus (Kaspik) - 60 fps na low 100 fps
Control - 70 fps na low 180 fps
DOTA 2 - 120 fps na low 140 fps
Fortnite  DX12 - 90 fps na low 120 fps (na low s 30% rozlíšením 200 fps)
Battlefield V - 90 fps na Rotterdam mape, 80 fps s raytracingom. 

Z iných hier ide Apex na 120 fps, Overwatch na 130 fps, Battlefield 1 na 110 fps. GTA V na 70 fps, Shadow of the Tomb Raider na 60 fps.  Možno pri CS dosiahnete aj 240 Hz, inak ak hrávate tieto modernejšie hry, postačí vám verzia notebooku aj so 144 Hz displejom. 

Tento výkon má svoju cenu v hlučnosti, ktorá nie je na notebookové pomery extra vysoká, ale 49 dB počujete. Je to silnejšie fúkanie ventilátorov. Ich rýchlosť záleží od toho, ako daná hra zahrieva notebook, viete si to prípadne manuálne stlmiť, ak potrebujete tichší chod, ale teploty pôjdu hore. Väčšinou však zrejme hrávate s headsetom a teda nebudete to počuť. Pri štandardnom nastavení chladenia idú teploty na približne 50 stupňov v rohoch notebooku, nebude to výrazne nepríjemné.

Batéria vydrží 5-6 hodín bežnej práce na webe, v Office, pričom v hrách podľa náročnosti hodinu až dve, samozrejme, ideálne je hrať zapojený na sieť. Batéria je len núdzové riešenie.  Nabíjanie je rýchle a za hodinu a pol máte notebook nabitý.

Asus ROG STRIX Scar III - G531G
Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Touchpad si môžete prepnúť na numpad.
Touchpad si môžete prepnúť na numpad.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Podsvietenie zospodku notebooku dodáva pekný efekt.
Podsvietenie zospodku notebooku dodáva pekný efekt.


Asus ROG STRIX Scar III - G531G  Podsvietenie je umiestnené vpredu a na bokoch notebooku.
Podsvietenie je umiestnené vpredu a na bokoch notebooku.





Asus ROG STRIX Scar III pekne posúva túto hernú notebookovú sériu vpred ako dizajnom, tak mierne aj funkciami. Peknou vychytávkou je bezpečnostný kľúč a 240 Hz displej poteší, aj keď ho využijete len pri menej náročných hrách. Samotný výkon a chladenie je v prijateľnom pomere. Možno fučanie ventilátorov mohlo byť mierne tichšie, ale nie je ani extrémne vysoké.  Ak máte headset, nebude vám to prekážať. Podsvietenie okolo notebooku je pekný doplnok.

- Asus G531GW-AZ015T dostanete od  €  (na alze je za 2409 eur)

napísal saver 3.1.2020
Páči sa mi! (+1)
8.5
ASUS ROG STRIX SCAR III - G531G
+ dizajnovo pôsobivý
+ 240 Hz displej
+ Keystone
- mierne vyšší hluk ventilátorov
- 240 Hz displej využije len v menej náročných hrách

Zaradené pod: asus, notebook, Strix Scar


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk