SNAKEBYTE MULTI:PLAYCON

SNAKEBYTE MULTI:PLAYCON

Základná ponuka na multiplayer s priateľmi

Kniha by sa nemala posudzovať podľa obalu, ale občas to nejde. Veď sa len pozrite na tieto ovládače. Videli ste niekedy niečo tak nesympatické na prvý pohľad? A komu vôbec napadlo dať na prednú stranu smajlíka ešte aj s nosom a 4 zubmi? Na výber sú farebné a sivé variácie, no nemáte dojem, že by ste to s ktoroukoľvek vyhrali. Ak by som mal zhrnúť svoj dojem z týchto ovládačov po vybratí zo škatuľky, pripadali mi ako niečo, čo dáte do rúk svojmu dieťaťu, keď má tak 2-3 roky a chce vás napodobniť, ako hráte hry.

Našťastie výzor nie je to úplne najdôležitejšie v oblasti gamepadov a oveľa dôležitejšie sú kategórie, ako napríklad ergonómia, možnosti a cena. A tieto nás v prípade ovládačov Snakebyte Multi:Playcon opäť raz vracajú k toľko omieľanej téme. Oficiálne príslušenstvo ku konzolám je drahé a hráči, ktorí hrávajú vo väčších skupinách s priateľmi, potrebujú viac ovládačov, či už je to na športy, nejaké bojovky, párty hry, alebo čokoľvek, kde sa môže zapojiť aspoň štvorica. Obzerajú sa tak po lacnejších alternatívach, ktoré možno nemajú slúžiť ako primárne ovládače, ale v partii vždy padnú vhod. Ideálne je, aby boli oficiálne licencované a schopne vyrobené. Stačí jeden update konzoly a všetky fake ovládače môžu byť zrazu nefunkčné, takže na ne nie je vhodné sa spoliehať.

To nás privádza k menej známym, no oficiálnym značkám, kde patrí aj táto a jej dnešné ovládače. Playcony v jednom balení dostanete dva a sú (a zároveň aj nie sú) náhradou Joy-Conov na Nintende Switch. Nedokážete ich pripojiť ku konzole. Nedokážete s nimi hrať naraz ako s jedným klasickým gamepadom (ako napríklad s Joy-Conmi). Každý sa dá používať len samostatne a samozrejme ako alternatíva samostatnému Joy-Conu. Musíte tak rátať s tým, že si nezahráte hry, ktoré toto nepodporujú. Prípadne sa musíte zmieriť so zjednodušeným usporiadaním Playconov, ale to sú veci, ktoré Switch hráči určite vedia.

Snakebyte Multi:Playcon

Sivé aj farebné verzie stoja 39,99€. Pár Joy-Conov u nás stojí 70 eur, takže Snakebyte prináša slušnú úsporu. Nie je to však len tak a na mieste sú aj nejaké tie kompromisy. A ako asi čakáte, týka sa najmä „prémiových“ funkcií. Nenájdete tu tak podporu NFC, aby ste mohli k ovládačom prikladať amiibo figúrky/kartičky. Nie je tu ani IR kamera, ktorú nájdete bežne na pravom Joy-Cone. No a ovládače nepodporujú ani ovládanie pohybom. Nájdete tu vlastne len vibračné motorčeky. Ako som už spomínal, Playcony nemajú nahradiť vaše primárne ovládače, ale skôr ponúknuť ďalšie možnosti a alternatívy pri lokálnom multiplayeri.

Na rad ale prichádza dôležitá otázka: Je to dobrá alternatíva? Napríklad v oblasti ergonómie určite. Ovládače sú o niečo väčšie ako Joy-Cony, no stále drobné, aby sa jednoducho prenášali a mohli ste hrať aj na cestách. Dokonca sú o nejakých 12 gramov ťažšie ako Joy-Cony, čo je trošku divné, keďže vo vnútri Joy-Conu je toho vlastne viac. Majú však lepší tvar a aj úchopy, takže lepšie sadnú do rúk. Samozrejme, vo väčších rukách budú stále pôsobiť „stratené“, ale dá sa s nimi hrať a tvarovo sú lepšie ako Joy-Cony.

Nájdete tu klasické ovládacie prvky ako na Joy-Conoch, no s menšími úpravami. Na ľavej strane je analóg. Ten je stále drobný, ale oproti Joy-Conom je tuhší. To platí pre pohyb a aj pre stlačenie. Hrá sa s ním však pohodlne. Klobúčik má priehlbinu, takže sa vám z neho nebude šmýkať palec. Na pravej strane sú zas ABYX tlačidlá. Písmená na nich sú slabšie odlíšené prakticky len výrezom v tlačidle, mohlo by to byť aj farbou. Aj tieto sú tuhšie. V strede nájdete 4 LEDky na označenie pozície/hráča v tvare „úsmevu“. Tie sa tiež využívajú na signalizáciu pri párovaní. Trojuholníkový „nos“ je tlačidlo na párovanie a prepínanie režimov. No a každý obsahuje v strede ešte dve tlačidlá – na jednom Home a plus, na druhom sú to Capture a mínus.

Na zadnej strane má každý Playcon aj SL/SR tlačidlá, ktorú sú širšie ako tie na Joy-Con Strape, takže je to opäť o niečo lepšie pre vaše ukazováky pri hraní. Sú jemnejšie a stláčajú sa naozaj hladko po celej šírke. Medzi nimi nájdete Micro USB port na nabíjanie. To je taktiež indikované diódami na prednej strane v strede. Na spodnej strane ešte nájdete hlboko zapustené tlačidlo na reset, ktoré sa dá stlačiť ihlou či špáradlom, ak sa rozhodnete ovládače spárovať s inou konzolou.

Výrobca sa na stránke chváli jednoduchým párovaním a nemôžem povedať, že by bolo zložité, no pod jednoduchým si predstavujem to, čo ponúkajú Joy-Cony. Tu si musíte otvoriť návod a postupovať podľa niekoľkých krokov. Naozaj to nie je zložité, no možno trochu nadbytočné. Rovnako ako nutnosť resetovať nastavenia tým, že niekam pcháte ihlu. Našťastie ovládače stačí spárovať raz a potom sa už ku konzole pripájajú naozaj jednoducho. Akurát musíte isť vždy do nastavení ovládačov v konzole a dať si zmeniť poradie. Konzola si ich totiž vždy najskôr načíta ako klasické Joy-Cony, teda pre vertikálne používanie, nie horizontálne. Potom už všetko funguje normálne.

Ovládače sa ku konzole pripájajú prostredníctvom Bluetooth technológie a dosah pripojenia je až 7 metrov. V bežných obývačkách sa tak nemusíte báť, že by ste mali nejaké problémy s výpadkom signálu z ovládačov. Trošku ma sklamalo, že ovládač nefungoval po pripojení k PC cez USB kábel. Niežeby som mal doma málo ovládačov schopných pracovať na PC, ale už som si zvykol na to, že čokoľvek pripojím, to aj funguje bez ohľadu na to, z akej konzoly to pochádza. Dajú sa však k PC pripojiť cez Bluetooth, kde ich rozpozná ako ľavý a pravý Joy-Con.

Snakebyte Multi:Playcon

Balenie ovládačov je pomerne sparťanské. Je to malá škatuľka, v ktorej nájdete zabalené dva ovládače vo fólii a k nim dostanete aj pomerne krátky USB-Micro USB kábel na nabíjanie. Ak ich chcete nabíjať, pripojte ich do konzoly, alebo pokojne aj k PC, či využite nabíjačku od mobilu. Na jedno nabitie by mali vydržať až 10 hodín, čo je pomerne slušné a zvlášť pre ovládače, ktoré nebudete využívať ako primárne.

S Multi:Playcon sa hrá dobre. Nie sú to plnohodnotné gamepady, ale ak potrebujete niečo pre viac hráčov na Mario Kart, Street Fightera, Overcooked a haldu iných hier pre viacerých hráčov, toto je rozumná a lacná alternatíva k vašim základným Joy-Conom. Tie budete vždy používať primárne aj vďaka im pokročilým možnostiam, tu sú len tie základné, no na hranie to stačí. Neurazia ani výdržou a spracovaním. Vyčítať sa tu však dajú dve veci. Tou prvou je, že čo sa týka ich párovania a pripájania, nie je to úplne hladké a vždy je tam o nejaký ten krok navyše, ako by podľa mňa muselo byť. No a tou druhou je dizajn, cez ktorý sa musíte len preniesť. Našťastie sa pri hraní na ovládač nepozeráte a dôležitejšie je to, ako sadol do ruky, čo je v tomto prípade veľmi slušné.


napísal matus_ace 6.3.2020
Páči sa mi!
SNAKEBYTE MULTI:PLAYCON


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk