STEELSERIES APEX 3

STEELSERIES APEX 3

6.5

Chcete štýlovú hernú membránovku?

Ak ste menej náročný užívateľ a stačí vám jednoduchá herná klávesnica bez mechanických spínačov, Apex 3 vám môže vyhovieť. Apex 3 dopĺňa novú Apex 5 klávesnicu, o ktorej sme si písali minule a ktorá prichádza prakticky v rovnakom dizajne, ale s inými technológiami. 

Apex 3 je jednoduchá herná klávesnica so základnými možnosťami a membránovými klávesmi, ale stále v kvalitnom vyhotovení. Zároveň Steelseries sľubuje životnosť 20 miliónov stlačení, čo je najdôležitejšia vec pri membránových klávesniciach. Prakticky rovnakú živnosť ako uvádza pri vyššej Apex 5 s hybridnými switchmi. 

Špecifikácie

  • IP32 vodeodolnosť 
  • 10-zónové RGB podsvietenie, ktoré reaguje na hry a Discord
  • tiché klávesy navrhnuté na 20 miliónov stlačení
  • magnetická podložka pod zápästia
  • multimediálne ovládanie na nastavenie hlasitosti 
  • USB pripojenie

Nakoniec samotná klávesnica je presne v rovnakom dizajne ako Apex 5, ale bez OLED displeja. Ten nahradili len malé svetielka na lock klávesy. Nechýba ani kovový valček na upravovanie hlasitosti zvuku.  Samotné telo je tu však na rozdiel od Apex 5 umelohmotné a nie kovové, ale stále pevné, a to aj s možnosťou skrátenia kábla v predpripravených drážkach. Rovnako tam nájdete pevné, vysúvateľné a pogumované nožičky. 

Steelseries Apex 3
Steelseries Apex 3 Herná membránovka - Apex 3.
Herná membránovka - Apex 3.


Steelseries Apex 3 V balení prichádza aj s kvalitnou podložkou pod zápästia.
V balení prichádza aj s kvalitnou podložkou pod zápästia.


Steelseries Apex 3 Podsvietenie je kvalitné aj keď len 10-zónové.
Podsvietenie je kvalitné aj keď len 10-zónové.





Rovnako ako jeho bohatší brat Apex 5 aj Apex 3 ponúka základnú ponuku klávesov aj s numpadom, ale nenájdete tu  žiadne samostatné makro alebo doplnkové klávesy.  Makrá sú tu priradené na Inset, Home, Page Up, Page Down, End a Delete, kde si ich môžete nadefinovať a na F9 až F12 je priradená zmena podsvietenia a jas.  Tieto veci môžete základne upravovať priamo cez klávesnicu.  Ak však chcete hlbšie upravovanie, treba použiť Steelseries Engine aplikáciu, kde si viete jednoducho nadefinovať makrá a aj možnosti podsvietenia.

Táto klávesnica totiž na rozdiel od Apex 5 nemá každý kláves podsvietený ale má len zónové podsvietenie, konkrétne rozdelené na 10 zón zoradených vedľa seba. Môžete ich zafarbiť na jednu farbu alebo dúhovo, alebo si tam pustiť rôzne efekty. Ale vie reagovať aj na aplikácie a hry. Aj keď, samozrejme, v rámci svojich základných možností.

Vizuálny efekt tu Steelseries umocnilo použitím rozptylovej gumenej podložky, ktorá vytvára pudingový efekt svetla. Teda vyzerá dobre a pekne sa prelieva z jednej farby do druhej aspoň v rámci možnosti s desiatimi zónami. 

Steelseries Apex 3
Steelseries Apex 3 Switche sú membránové, pokryté priesvitnou podložkou, má výhodu, že je aj vodeodolná.
Switche sú membránové, pokryté priesvitnou podložkou, má výhodu, že je aj vodeodolná.


Steelseries Apex 3 Gumená podložka vytvára pekný efekt rozptylu svetla.
Gumená podložka vytvára pekný efekt rozptylu svetla.


Steelseries Apex 3 Porovnanie Apex 3 a Apex 5, dizajn majú rovnaký.
Porovnanie Apex 3 a Apex 5, dizajn majú rovnaký.





Je možno škoda, že v Steelseries použili klasické membránové switche, ale je to kompromis, pretože chceli ponúknuť prémiové spracovanie klávesnice aj menej náročným hráčom. Kovové spracovanie a kvalitnú podložku pod zápästia totiž nemá hociktorá klávesnica.  Membránové switche samé osebe nie sú zlé, majú príjemné a tiché stláčanie a vďaka gumenej podložke aj prirodzený návrat.

Problém je v tom, že membrány sa časom ničia a praskajú a podložky strácajú svoju pružnosť. To je aj dôvod, prečo hráči prechádzajú na mechanické alebo aspoň hybridné klávesnice. Ide to však už do peňazí a ak tie nechcete obetovať na klávesnicu, ostávajú vám lacnejšie membrány. Tie väčšinou vydržia rok až dva a vzhľadom na cenu vám často nie je tak ľúto, keď už odídu. Mechanické vydržia aj 4-5 rokov, ale len ak sa nič nepokazí. Môže sa vám totiž pokaziť jeden switch už po polroku a ak ho neviete nahradiť, môžete meniť celú klávesnicu. Takže tiež žiadna výhra. Najlepšie sú klávesnice, na ktorých si viete vymeniť aj celé switche.

Konkrétne tu sľubuje Steelseries 20 miliónov stlačení na každý kláves, čo je možno na čisté membrány až prehnané. Musíte to len skúsiť, minimálne dva roky by klávesy mali vydržať, ak nie, dva roky je aj záruka.  Minimálne je bonus základná vodeodolnosť iP32, a teda aj keď si klávesnicu polejete, gumená fólia zabráni kvapaline dostať sa až k elektrickým kontaktom. 

Steelseries Apex 3
Steelseries Apex 3 Koliesko na zvuk je príjemný prídavok.
Koliesko na zvuk je príjemný prídavok.


Steelseries Apex 3 Pamäťové klávesy sú nad šípkami, funkčné na F9 až F12.
Pamäťové klávesy sú nad šípkami, funkčné na F9 až F12.


Steelseries Apex 3 Spodná konštrukcia je kvalitná, môžete si presmerovať kábel na jednu alebo druhú stranu.
Spodná konštrukcia je kvalitná, môžete si presmerovať kábel na jednu alebo druhú stranu.





Ak chcete hernú klávesnicu a nevyhnutne nepotrebujete mechanické klávesy,  Apex 3 vám to ponúka. Má moderný dizajn, zónové RGB posvietenie, kvalitnú podložku pod zápästia. Neposkytuje zážitok ako pri vyššej triede, ale vo svojej kategórii nesklame. 

Možno je škoda, že daná trieda neodzrkadľuje cenu. Cenovka je tu 79 eur, čo je viac, ako by sme čakali na membránovú klávesnicu so základným podsvietením. Steelseries malo ísť ešte nižšie, aby oslovilo viac užívateľov, keďže tento produkt je už na úrovni cien kvalitných hybridných klávesníc alebo lacnejších mechanických.  


napísal saver 17.4.2020
Páči sa mi! (+1)
6.5
STEELSERIES APEX 3
+ tiché klávesy
+ príjemná podložka pod zápästia
+ moderný dizajn
- membránové switche
- len 10-zónové podsvietenie
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk