HTC COSMOS ELITE

HTC COSMOS ELITE

9.0

Nová úroveň virtuálnej reality

Test

HTC je stále vo VR oblasti veľmi aktívne, vydáva nové VR headsety, rozširuje služby a snaží sa celé toto herné spektrum posúvať vpred. Snaží sa o to aj novou sériou HTC Cosmos headsetov, kde minulý rok ponúkli prvý headset a teraz ho doplnilo o nové verzie.

Konkrétne HTC Cosmos je stavaný ako modifikovateľný headset a zatiaľ čo základná Cosmos verzia je samostatná bez senzorov a ovládače sníma šiestimi kamerami, z tejto verzie spravili nižšiu Cosmos Play, ktorá sníma štyrmi kamerami, a aj vyššiu Cosmos Elite, ktorú sme teraz testovali. Tá je plnohodnotná s externými senzormi a ovládačmi z Vive. Je to prakticky náhrada za Vive Pro, ale s displejom s vyšším rozlíšením a celým headsetom. Nakoniec je tu ešte najvyššia verzia Cosmos XR pre biznis využitie.

Špecifikácie HTC Cosmos (Elite):

Displeje: 3.4",  1440 x 1700 na jedno oko (2880 x 1700 spolu)
Refresh Rate: 90 Hz
Uhol sledovania: 110 stupňov
Zvuk: Stereo headset
Vstup: Integrované mikrofóny 
Pripojenie: USB 3.0 a Display port 1.2
Senzory: G-sensor, Gyroscop
Nastavenia: IPD, nastavenie uchytenia
Ergonómia: Preklopný displej
Kompatibilita: SteamVR tracking (pri Elite)
Dosah: 3.5m x 3.5m

Oproti Vive Pro tak išlo hore rozlíšenie headsetu z 1600p na 1700p. Rozdiel nie je veľký, ale znovu je to bližšie k čistému zážitku z reality. Síce 4K by bolo už prakticky dokonalé, ale na toto sa už nedá sťažovať. Pri pohľade na displej už prakticky nevidíte diery medzi pixelmi, len malú nevýraznú mriežku, na ktorú si rýchlo zvyknete a nebudete si ju všímať. 

Samotný obraz v najvyššom rozlíšení vyzerá parádne a ostro a ak hry majú zapracované kvalitné textúry, ako napríklad Half-Life: Alyx, cítite sa takmer ako v realite. Samozrejme, výkonovo zaplniť 2880x1700 pri 90 fps nie je jednoduché, hlavne pri náročnejších hrách, ale samotné vyžitie najvyššieho rozlíšenie tu nie je zásadné a aj keď hry pôjdu mierne nižšie, nemusí to výrazne vadiť. Dôležitá je totiž práve tá mriežka a medzery medzi pixelmi, ktoré sú tu minimálne. A dôležité je aj to, ako má daná hra vyriešený antialialiasing a filtering, aby ste mali obraz vyhladený a neskákali vám tam pixely.

HTC Cosmos Elite
HTC Cosmos Elite Cosmos Elite ponúka vylepšenia oproti Vive Pro
Cosmos Elite ponúka vylepšenia oproti Vive Pro


HTC Cosmos Elite Ovládače žiaľ ostávajú rovnaké, už by to chcelo upgrade
Ovládače žiaľ ostávajú rovnaké, už by to chcelo upgrade


HTC Cosmos Elite Cosmos zvyšuje rozlíšenie, necháva kvalitnú optiku a nastaviteľné IPD
Cosmos zvyšuje rozlíšenie, necháva kvalitnú optiku a nastaviteľné IPD





Jedným z hlavných rozdielov oproti Vive je nový systém uchytenia a aj nové vylepšenia po každej stránke. Hlavne headset je teraz ľahší, neťaží výrazne na hlave, upevnenie je kvalitné, vďaka čomu si ho nemusíte neustále prestavovať a doťahovať, keď si ho dáte na hlavu. Dá sa dobre nasadiť a už drží. Rovnako, vďaka preklopiteľnému displeju si ho nemusíte stále dávať dole, keď sa chcete pozrieť napríklad na monitor, alebo skontrolovať, kde ste sa to počas VR hrania vlastne presunuli a do čoho ste práve kopli. Nie je tu síce plnohodnotné odklopenie, aby vám headset nezavadzal v pohľade, ale postačí na to, aby ste si ho neustále nemuseli skladať.

Pridané má kvalitné odklopiteľné slúchadlá na ušiach, ktoré, ak máte svoj vlastný a kvalitnejší headset, môžete dať dole a nahradiť ich headsetom. Plus Cosmos má teraz vyberateľné faceplate, ktoré prispôsobujú headset jednotlivým verziám, a teda základný Cosmos má svoju faceplate, Cosmos Elite má svoju, Cosmos Play má svoju a aj Cosmos XR má svoju špeciálnu. XR je určený na biznis a AR využitie a má ešte dve kvalitné predné kamery. Ak budete chcieť upgradnúť, nemusíte meniť celý headset, len kúpite faceplate. Samozrejme, pri prechode zo základného Cosmosu na Elite musíte ešte dokúpiť aj nové ovládače a stanice.

Headset má aj možnosť približovania a vzďaľovania šošoviek do šírky podľa vzdialenosti očí (IPD), aj keď oproti Vive chýba približovanie a vzďaľovanie displeja od očí. Je to malý downgrade oproti Vive a nemusí väčšine hráčov prekážať. Môžu sa nájsť aj takí, ktorým sa bude hrať horšie, alebo budú mať problémy so zrakom. To sú veci, ktoré sa môžu stať pri každom headset a nie každý sadne každému, ideálne je vyskúšať si ho pred kúpou, aj keď to je často dosť problematické.

Nakoniec má headset zvnútra mäkké, príjemné vypchávky, ktoré sú prilepené suchým zipsom a teda ich môžete vybrať a vyčistiť, alebo aj kúpiť nové. Príjemné vypchávky sú okrem toho všade na uchytení headsetu, a tak nič netlačí alebo je nepríjemné na nosenie.

HTC Cosmos Elite
HTC Cosmos Elite Cosmos má vymeniteľné kryty, ktoré prinášajú funkcie. Elite pridá synchrozniáciu s externými senzormi
Cosmos má vymeniteľné kryty, ktoré prinášajú funkcie. Elite pridá synchrozniáciu s externými senzormi


HTC Cosmos Elite Upevňovanie a celkovo uchytenie je riešené veľmi dobre.
Upevňovanie a celkovo uchytenie je riešené veľmi dobre.


HTC Cosmos Elite Príjemné mäkké vankúšiky.
Príjemné mäkké vankúšiky.





Samotné snímanie pri HTC Cosmos Elite funguje na rovnakých staniciach a ovládačoch, ako má HTC Vive a ak chcete prejsť vyššie, nemusíte kupovať nové ovládače a stanice, ani nič presúvať. Len zoberiete headset a stanice si necháte. Rovnako ostáva pôvodná kabeláž, a teda headset len zapichnete do Vive redukcie, ktorá sa pripája do PC cez USB a Displayport.

Keďže je to SteamVR kompatibilné, môžete použiť nielen stanice alebo ovládače z HTC Vive, alebo oboje aj z Valve Index headsetu. Možno to nie je ani taký zlý nápad, hlavne s tými Index ovládačmi. Totiž síce sú Vive ovládače presné a vcelku dobré, už je na nich badať ich vek. Majú len d-pad plochu namiesto pohodlnejšieho joypadu, nemajú senzor na detekciu približovania prstov. Ten už dnes hry využívajú a pohyby prstov v niektorých hrách už nebudú verné. Napríklad v Boneworks tak potom nevidíte, ako máte umiestnené všetky prsty, niekedy to vyzerá zvláštne.

Je škoda, že tu HTC nedalo rovno nové ovládače aj s touto snímacou funkciou. Pritom na základný Cosmos headset už také má (tu však nefujgujú). Ak by ste išli do základného Cosmosu, tie ovládače sú moderné, dizajnovo dobre spracované, aj keď samozrejme menej presné ako Vive ovládače. Snímajú ich kamery priamo z headsetu, nemusia ich vidieť vždy a môžu tam byť výpadky alebo nepresnosti. Dá sa však na to dobre zvyknúť a naučiť sa kam s nimi neísť a kde ich držať. Plus pri tejto verzii sa nemusíte zaoberať rozmiestnením senzorov. 

Totiž dva senzory musíte dať dostatočne ďaleko od seba, najlepšie tak, aby na seba videli a hlavne aby videli na vás a vaše ovládače.  Ak si však pri pohybe zakrývate stanice a nevidia dobre na vás, môže sa vyskytnúť sekanie ovládania. Každý musí mať aj svoje napájanie zo siete. 

Ak by ste chceli spraviť najvyšší upgrade na wireless VR, aj tu pri Cosmose funguje HTC Wifi adaptér, ktorý vám po napojení na batériu a zapojení PCIe karty do PC umožní pohybovať sa úplne bez káblov. Aj  keď tento upgrade vás vyjde na 300-400 eur.

HTC Cosmos Elite
HTC Cosmos Elite Za nejakých 30 eur viete kúpiť aj veľmi dobrý kufrík na Cosmos, zmestí sa do neho všetko
Za nejakých 30 eur viete kúpiť aj veľmi dobrý kufrík na Cosmos, zmestí sa do neho všetko


HTC Cosmos Elite Štyri verzie Cosmosu sa líšia prednými krytmi, každý má svoj.
Štyri verzie Cosmosu sa líšia prednými krytmi, každý má svoj.





Čo sa týka softvéru, základ je tu rovnaký ako pri Vive a teda HTC Viveport aplikácia ostáva rovnaká, ostáva SteamVR základ a aj Viveport Shop. Na ňom si primárne môžete kupovať hry, ale môžete si predplatiť aj Viveport Infinity službu, ktorá vám v rámci predplatného dá stovky hier a aplikácií, s ktorými sa naplno viete zabaviť a následne si už len budete dokupovať zaujímavé tituly, ktoré nie sú v jeho ponuke. Môžete kupovať ako na Viveporte, tak aj na Steame, keďže je to plne kompatibilné.

Jedna dôležitá informácia. Ak prechádzate z HTC Vive na HTC Cosmos, nie je to plne kompatibilné a automaticky to nepôjde. Teda keď to zapnete, nerozsvieti sa displej, aj keď v SteamVR svieti ako pripravený. Musíte si tu totiž stiahnuť celú Cosmos inštaláciu, ktorá pridá potrebné ovládače a celé sa to rozbehne. 

Z veľkých titulov sa určite oplatí teraz pozrieť Half-Life: Alyx aj parádny je aj Boneworks, ktorý je takmer ako Portal, ale vo VR a mixnutý s rôznymi možnosťami. Určite treba vyskúšať aj hudobný Beat Saber, akčný Raw Data, pôsobivý je let vtákov Eagle Flight a tento rok vyšiel aj prekvapivo hlboko prepracovaný The Walking Dead: Saints and Sinners. A ak máte radi strieĺačky, tak aj VR klasiku Arizona Sunshine.

Jedine, čím je HTC obmedzené, je to, že sa priamo nedostanete na Oculus Store a jeho exkluzívne tituly (naopak, to HTC umožňuje). Viete to však obísť cez Revive aplikáciu, ktorá z Vive alebo Cosmosu naemuluje Oculus a umožní vám spustiť hry. Na Oculuse sa oplatí pozrieť Lone Echo titul, alebo aj celú Echo sériu, Star Wars: Vader Immortal alebo Asgard’s Wrath.

 

 

Celkovo je HTC Cosmos Elite veľmi dobrý krok vpred pre HTC. Headset je oproti Vive vylepšený prakticky vo všetkých smeroch a celkovo Cosmos línia sa formuje veľmi zaujímavo, kde je stavaná na upgradoch jedného základného headsetu. Možno škoda, že ceny nie sú u nás najnižšie a základný Cosmos je za 799 eur a Cosmos Elite je za 983 eur. Sú to síce stále lepšie ceny ako pri Vive Pro alebo Valve Index, ale stále vysoké. Elite je mierne lepší kompromis.


napísal saver 29.6.2020
Páči sa mi! (+2)
9.0
HTC COSMOS ELITE
+ ľahký a príjemný na nosenie a nasadzovanie
+ odklápateľný priezor
+ ostrý displej
+ ovládače a snímacie stanice fungujú z HTC Vive a Steam Indexu
- oproti Vive chýba mechanické oddialenie displeja od očí
- pôvodné Vive ovládače by už potrebovali upgrade


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk