CORSAIR K60 PRO RGB

CORSAIR K60 PRO RGB

Nové spojenectvo Corsair a Cherry

Len nedávno sme tu mali novú hernú klávesnicu od výrobcu Corsair, ktorou sa zameriaval na tých najnáročnejších hráčov a predviedol pestrú plejádu nových technológií, ktoré možno ani nepotrebujete a rozhodne sú dosť drahé, ale posúvajú herné klávesnice ešte ďalej. Teraz tu máme jeho ďalšiu novinku a aj keď je to ďalšia herná klávesnica z K rodiny, tu je zameranie prakticky opačné a rovnako tomu sekundujú aj použité technológie. Ale pozor, nemyslite si, že tu Corsair ide automaticky po najnižšej cene. Stále to je v prvom rade kvalitná herná klávesnica.

Dnes na trh prichádza novinka Corsair K60 PRO a to v štyroch verziách podľa ceny a možností. Najlacnejšia PRO verzia má len LED podsvietenie, PRO RGB ponúka RGB podsvietenie, PRO RGB SE ponúka PBT DoubleShot keycapy a magnetickú opierku zápästia a poslednou verziou je nízkoprofilová verzia, ktorá má vlastné spínače. Nám sa do rúk dostal model Corsair K60 PRO RGB, ktorý je praktiky v strede ponuky a veľmi dobre ju tak reprezentuje. Hlavne obsahuje nové nemecké Cherry MX Viola switche, ktoré si Corsair zaplatil exkluzívne a má ich ako prvý. Prvý raz si ich tak môžeme otestovať, takže ak vás aj značka nezaujíma, aspoň switche vás môžu zaujať a počkáte si, keď ich ponúkne aj niekto iný.

Viola je nový druh switchu, ktorý chce ponúknuť kvalitu za rozumnú cenu v porovnaní s inými Cherry MX. Nie je tak výrazne lacnejší, stále je to kvalitný a presný mechanický spínač, ale obsahuje nejaké hybridné riešenia, ktoré sú viac dizajnované na „value“ trh. Oproti membráne je to tak stále výraznejšie presnejšie, spoľahlivejšie a kvalitnejšie riešenie. Jeho stláčanie označujú ako crosslineárne. To znamená, že prvé 2 mm vyžadujú silu 45g, potom nasleduje aktivácia a sila potrebná na stlačenie rastie až na 75g, takže vám akoby odtiaľ kládol väčší odpor.

Corsair K60 PRO RGB

V zásade to ale znamená, že switche stačí len jemne „hladkať“ po povrchu a tie 2mm ho stlačíte. Zároveň je ale písanie pohodlné aj v prípade, keď switche stláčate až úplne dole. Tento prejav switchov je mi veľmi sympatický a keďže na klávesniciach hlavne veľa píšem, musí sa mi na nej pohodlne písať celé hodiny, čo táto klávesnica z tohto pohľadu spĺňa. Dokonca aj táto recenzia vznikla na nej. Povedal by som, že ak budú aj náhodou Viola vaše prvé mechanické switche vôbec, nebude to zlá voľba a môžu vám sadnúť. Uvidíme ešte, aká bude ich trvanlivosť, keďže sa vyrábajú inak ako predchádzajúce Cherry MX switche.

Poďme ale k samotnej klávesnici a tomu, čo ponúka. Naša recenzovaná verzia je pomerne základná, no postačujúca. Je škoda tej magnetickej opierky zápästia, ale ak ju chcete, môžete si ju dokúpiť. V balení nájdete prakticky len klávesnicu a povinnú dokumentáciu, nič navyše. Je vidno snaha stlačiť cenu dole pri zachovaní vysokej kvality a to hlavne v základnej verzii, keďže táto naša stojí 129,99€, čo je už dosť. Ma trhu tak nájdete aj lacnejšie klávesnice, a to dokonca mechanické, takže sa tu naozaj snaží Corsair vybalansovať cenu a kvalitu, aby sa dostal do nejakého zlatého stredu, takže uvidíme, či sa mu to podarilo.

Tú kvalitu chce výrobca ponúknuť jednak vo vnútornostiach, no taktiež vo vyhotovení. Je to plnohodnotná klávesnica s numerickou časťou a ABS low-profile keycapmi s detailným a samostatným RGB podsvietením pod každým klávesom s podporou 16,8 milióna farieb. Už na pohľad je to ďalšia z rodiny K klávesníc od Corsairu, vizuálne tu nájdete množstvo rovnakých vizuálnych prvkov, a čo je tiež dôležité, aj rovnaké materiály. Jednak sú to kvalitné keycapy, ktoré sú príjemné na dotyk, no taktiež je tu aj kvalitné telo. To je zo spodnej strany plastové, vrchná strana je vyhotovená z brúseného hliníka, takže je príjemne chladivá, dobre sa na ňu pozerá a pôsobí tiež odolne. Rovnako celá klávesnica pôsobí robustne.

Corsair K60 PRO RGB

Klávesnica váži 0,88kg a jej rozmery sú 441x137x35mm. Výška je aj s vysunutými nožičkami, pričom tu nájdete len jeden pár nožičiek, čo je tiež trochu škoda. Aspoň dve polohy by som dnes považoval za štandard. K PC sa pripája prostredníctvom USB 3.0 kábla a ten je dlhý 1,82m, čo je dostatok na to, aby ste ju zapojili do akejkoľvek zostavy. Kábel je len jednoduchý pogumovaný a to mi úplne nevyhovuje. Mám rád, keď sú káble opletané a pri takejto cene by tu taký kábel už naozaj mal byť.

Klávesnica podporuje full key rollover a 100% antighosting, pričom jej report rate je až 1000Hz. Neobsahuje vnútornú pamäť, takže profily dokážete ukladať len prostredníctvom aplikácie. Od herných klávesníc osobne očakávam aj nejaké tie funkcie navyše, no tu herné dedikované klávesy na makrá nenájdete. Dokonca tu nie sú ani dedikované mediálne ovládacie prvky a médiá a podsvietenie ovládate cez Fn a F klávesy. Rovnako aj zvuk a tiež uzamknutie Windows klávesu, aby ste naň behom hrania náhodou neklikali. To je trošičku málo.

Samotné podsvietenie môžete ovládať aj z predpripravených profilov bez Corsair aplikácie. Sú to však len bežné efekty a na výber ich máte celkovo 10. Môžete tiež opravovať ich rýchlosť a tiež ich rotovať. Nechýba ani resetovanie. Detailnejšie nastavenia by ste tu však hľadali márne. Všetko to ovládate cez kombináciu Fn a čísel/znakov. V porovnaní s nedávnou K100 nie je podsvietenie také detailné a vidieť tu rozdiel v kvalite, kde tá drahšia klávesnica už aj kvalitu podsvietenia posunula na vyššiu úroveň. Tu je to ako na akejkoľvek inej podobnej klávesnici. Nie je to zlé, ale keďže som mal v rukách tieto dve klávesnice naraz, rozdiel už bolo vidno.

Corsair K60 PRO RGB

Ak chcete z klávesnice dostať čo najviac, potrebujete na to softvér iCUE od Corsairu. Tá vám na PC/Macu pobeží na pozadí a umožní vám detailnejšie nastavenie klávesnice. Môžete si napríklad zakázať niektoré typické klávesové kombinácie, môžete tiež upravovať report rate, spárovať klávesnicu s Philips HUE a všeličo možné. Nechýbajú tiež možnosti detailnejšieho nastavovania osvetlenia, ktoré môže reagovať na teplotu PC komponentov, na situáciu v hre a podobne. RGB nie je o tom, aby vám to stále blikalo všetkými farbami dúhy, ale aby ste si ho dokonale prispôsobili svojim potrebám. Samotný softvér síce nepatrí medzi tie najpopulárnejšie, ale je pomerne jednoduchý a intuitívny, tak sa v ňom zorientujete hneď.

Corsair K60 PRO RGB je dobrá klávesnica pre tých, ktorí chcú kvalitné vyhotovenie a črevá za menej ako 150 eur a nepotrebujú funkcie navyše. Osobne už od klávesnice očakávam niečo iné, ale rozhodne to nie je zlý produkt. Dobre dopadla aj premiéra nových Cherry switchov Viola, ktoré si určite nájdu svoje publikum. Ak by som mal osobne klávesnici niečo vytknúť, tak cena vzhľadom na ponuku mohla byť ešte o niečo nižšia. Taká dvacka dole a bola by to parádna ponuka, ktorú z obchodu beriete aj bez rozmýšľania.


napísal matus_ace 13.10.2020
Páči sa mi! (+3)
CORSAIR K60 PRO RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk