ASUS ROG ZEPHYRUS DUO SE GX551Q

ASUS ROG ZEPHYRUS DUO SE GX551Q

9.5

Dvojdisplejový notebook,teraz s vysokým výkonom

Nový rok nám začal v oblasti hardvéru veľmi dobre, keďže vyšli ako RTX grafiky pre notebooky, tak aj nové procesory. Firmy tak nelenili a hneď updatovali svoje zabehnuté línie notebookov a prípadne pridávajú aj nové série. Asus v tomto nezaostával a okrem iných notebookov aktualizoval aj svoj pôsobivý Asus ROG Zephyrus Duo.

Je to notebook, ktorý nemá len jeden displej, ale rovno dva, čo rozširuje jeho danosti na možnosti desktopu s dvomi monitormi. Ale nie len to. Teraz s RTX 30 grafikami a Ryzen 5000 procesormi sa prakticky desktopovému výkonu vyrovná. Síce skôr v rámci možností notebookov, ale stále s veľmi pekným výkonom.

Špecifikácia ROG Zephyrus Duo SE GX551QS-HF038T:

Procesor: AMD Ryzen 9 5900HX, 
Hlavný displej: 15,6" IPS antireflexný 1080p/300Hz, 100% sRGB
Sekundárny displej:  14,1" dotykový 1920x550
RAM: 32 GB DDR4
Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3080 16 GB
SSD: 1TB
Porty: USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 6 Wi-Fi 6 (2x2), Bluetooth 5
Zvuk: Two down-firing woofers, Two top-firing tweeters, Dolby Atmos
Rozmery: 360mm x 268mm x 21mm
Váha: 2,4 kg
Kamera: priložená v balení, pripojiteľná
Batéria: 90Wh
Nabíjačky: USB-C a plná 280W nabíjačka

Dostanete tak veľmi solídny notebook so zaujímavou ponukou, ako pre hranie, tak aj pre prácu, respektíve školu. Totiž dva displeje sú v čase konferencii a pandémie veľmi užitočné. Na jednom si zapnete obraz z kamier, na druhom robíte poznámky, alebo si púšťate prezentáciu. Samozrejme, toto je primárne herné prevedenie, ale iné práce to nevylučuje. Asus má aj Zenbook Duo verziu s dvomi displejmi, ak chcete niečo podobné primárne na prácu.

Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q
Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Notebook vyzerá veľmi dobre a aj sa veľmi dobre používa.
Notebook vyzerá veľmi dobre a aj sa veľmi dobre používa.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Keďže nie je miesto na numpad, ten je skombinovaný s touchpadom.
Keďže nie je miesto na numpad, ten je skombinovaný s touchpadom.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q 280W nabíjačka nie je veľká, ale notebook viete používať aj s priloženou USB-C nabíjačkou.
280W nabíjačka nie je veľká, ale notebook viete používať aj s priloženou USB-C nabíjačkou.





Asus dodáva notebooky s rôznymi verziami displejov a môžete si vybrať 4K 120Hz, alebo 1080p 300Hz oba IPS displeje a oba v 15-palcovej verzii. Viete si tak vybrať podľa toho, či preferujete ostrejší obraz s vernejšími farbami, alebo chcete lepší framerate. Totiž 4K má 100% AdobeRGB farieb a 1080p má 100% sRGB pásma.  Ak nie ste grafik, zrejme však rozdiel nespoznáte. Možno škoda, že 4K tu nenahradili za 1440p, čo je teraz veľmi dobrý kompromis pre notebooky.

Spodný displej nazvaný ScreenPad Plus je následne buď 3840x1100px, alebo 1920x550px. Ten je rovno dotykový a môžete tak rovno používať prst alebo pero. Viete to použiť v aplikáciách, na písanie poznámok, kreslenie, ale aj v hrách, napríklad tam viete hrať kartovky alebo stratégie, zatiaľ čo na hornom displeji budete pozerať napríklad film. Spodný displej je 60Hz a menej kvalitný, ale pre doplnkové použitia úplne stačí.

Keďže je druhý displej zaberá časť spodnej plochy, klávesnica je posunutá nižšie na miesto kde býva touchpad. Ten je pre zmenu posunutý na miesto numpadu. Keďže je však podsvietený, viete si ho prepnúť do režimu numpadu, kedy sa na ňom zobrazia číselné klávesy.  Aby vám nepadali zápästia pod hranu notebooku, Asus rovno pridáva aj podložku pod zápästia. K tomu, ak by ste chceli mať notebook v šikmej polohe, jeden z kartónov z balenia sa dá použiť ako podložka pod celý notebook. 

Samotná klávesnica ponúka plné RGB podsvietenie a klávesy majú 1,4 mm zdvih, takže veľmi dobre cítite stlačenie a ako píše, tak aj hrá sa na nej príjemne. Je však škoda, že klávesnica je orezaná o Page Up, Down, Home a End klávesy ak chcete tie, musíte si prepnúť režim na šípkach, ktoré sa na tieto klávesy zmenia.

Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q
Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Na ľavej strane nájdete power a 3,5 mm slot.
Na ľavej strane nájdete power a 3,5 mm slot.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Na pravej strane sú USB sloty.
Na pravej strane sú USB sloty.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Vzadu LAN port, HDMI a USB.
Vzadu LAN port, HDMI a USB.





Čo sa týka konštrukcie, celé je to uzavreté v pevnom plastovom tele, ktoré sa neprehýba ani nevŕzga. Displej má štandardne zadnú stranu potiahnutú hliníkom. Všetko je v štandardne vysokej kvalite. K tomu je tu použitý mechanizmus na zdvíhanie spodného displeja pri otvorení notebooku, čo umožní ako lepší výhľad na displej a aj prístup k nemu, tak zároveň zlepšuje aj chladenie.

Práve zdvihnutie displeja umožňuje notebooku veľmi efektívne a rýchlo nasávať studený vzduch a následne bokmi vypúšťať teplý. K tomu na chladenie pridávajú tekutý kov na procesor a kvalitné ventilátory. Síce kombinácia výkonného procesora a grafiky je trochu nad jeho sily, ale ak sa klávesnica zahrieva, tak len minimálne v ľavom hornom rohu. Inak si drží veľmi prijateľné teploty, tak ako celý notebook.

Teploty sa pri záťaži v hrách pohybujú okolo 80 stupňov v grafike a okolo 86 stupňov na procesore (lepšie chladenie ako pri Strixoch). Na notebook sú to prijateľné teploty s tým, že na povrch okolo klávesnice sa dostane 40-stupňová teplota, na spodku notebooku je okolo 50 stupňov. Chladenie je  na pomery notebookov tiché a 44 dB sa dá bez problémov zniesť.  Pre zaujímavosť pri bežnom systéme bez záťaže je väčšinou notebook úplne tichý.

Z portov tu nájdete LAN port, SD reader, 3,5 mm jack. Nechýbajú tri klasické USB porty, jeden USB-C na pomalé nabíjanie z prenosnej nabíjačky, naľavo je umiestnené nabíjanie cez veľkú nabíjačku. Čo je otázne umiestnenie, keďže vzadu majú miesta viac ako dosť. Na jednej strane to nevyzerá dizajnovo dobre, na druhej, ak používate myš na ľavej strane, len to zavadzia.

Z doplnkov ešte Asus pridáva aj externú kameru, ktorú si môžete buď nasadiť na vrch displeja, alebo položiť niekde vedľa notebooku, ako vám bude vyhovovať. Dnes v koronovej dobe je to dobrý doplnok. Tu, mimochodom, paradoxne všetky firmy začali kamery posledné roky rušiť z herných notebookov a teraz, keď zistili, ako sa situácia cez koronu zmenila, dávajú ich naspäť.  Aj Asus ich znovu pridá v nových ROG verziách.

Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q
Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Automatické zdvihnutie spodného displeja pekne zlepšuje ventiláciu.
Automatické zdvihnutie spodného displeja pekne zlepšuje ventiláciu.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Timespy máte 10 tisíc, čo je štandard na tieto hi-end notebooky.
Timespy máte 10 tisíc, čo je štandard na tieto hi-end notebooky.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Stress test dosiahol slušné čísla.
Stress test dosiahol slušné čísla.





Čo sa týka výkonu, spojenie Ryzen 9 a RTX 3080 je skutočne pôsobivá vec pre notebook. Síce oproti desktopovému PC je to skôr ako i5 10400 alebo Ryzen 7 3800 XT s  RTX 3060 Ti grafikou, keďže teploty tam nepustia, ale stále pekný výkon, ktorý vám zaistí ako pohodlné používanie v náročných aplikáciách, tak aj náročných hrách. 

Napríklad Cyberpunk ide na maxime s plným Ray -tracingom a kvalitným DLSS na približne 60 fps v mestskej lokalite, samozrejme, pri napájaní. Ak by ste chceli hrať bez napájania, automaticky to Nvidia oreže na 30 fps (viete optimalizácie vypnúť) , ale stále ponúkne plynulú hrateľnosť. Samozrejme, batéria vtedy vydrží len niečo cez hodinu. Ak by ste pracovali bez výraznej záťaže, rátajte s výdržou okolo 4 hodín. Je to daň za dva displeje, aj keď ak druhý práve nepotrebujete, viete si ho vypnúť. 

Z iných hier napríklad Witcher 3 beží na 130 fps, Shadow of the Tomb Raider 100 fps, Battlefield V 130 fps, Metro Exodus 70 fps, podobne aj Assassin's Creed Valhalla. V zásade aj najnáročnejšie hry idú okolo 60 fps na plných detailoch, menej náročné bez problémov cez 100 fps, multiplayerovky aj cez 150-200fps, záleží od náročnosti. Určite tu výkonom nebudete sklamaní.

Ale dokáže notebook držať záťaž? 3D Mark Stress test dosiahol na 95,7%, čo je na notebook veľmi dobré číslo, Síce 3D mark napíše pri 95%, že testom neprešlo, ale tam ide skôr o náhodu, podľa toho čo ešte notebook robí v pozadí a či ho niečo v teste nespomalí. Dôležité je, že procesor drží frekvencie ako procesora, tak GPU a nezačne vám padať framerate kvôli tomu, že by bol niektorý čip príliš horúci.

Spomaľovať vás nebude ani SSD, to je tu 1TB so slušnou 3,6 GB/s rýchlosťou pre čítanie a 3 GB pre zápis. Teda rovnaký ako teraz dávajú do všetkých ROG notebookov. Nie je to najrýchlejší disk, aký tam mohol byť, ale úplne postačujúci na hranie, keďže v týchto rýchlostiach sú rozdiely pri nahrávaní len v milisekundách.

Nakoniec ak vám ide o zvuk, pri notebookoch je ideálne používať headset, ale ak by ste chceli počúvať reproduktory, notebook nesklame, ale ani neprekvapí. O zvuk sa tu starajú štyri reproduktory, dva basové naspodku, dva výškové navrchu a to všetko aj s podporou Dolby Atmos technológie.  Na notebookové pomery je to decentná kvalita.

Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q
Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Napájanie  na boku je ako za trest.
Napájanie na boku je ako za trest.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Jedna časť balenia notebooku sa dá použiť ako podložka, zlepší aj ventiláciu.
Jedna časť balenia notebooku sa dá použiť ako podložka, zlepší aj ventiláciu.


Asus ROG Zephyrus Duo SE GX551Q Na spodnom displeji si počas hry môžete sledovať záťaž, alebo tam dať Discord, či video.
Na spodnom displeji si počas hry môžete sledovať záťaž, alebo tam dať Discord, či video.




Celkovo znovu parádny notebook, ktorému ťažko niečo vytknúť. Možno jedine cenu, ale to patrí k tomu. Opäť tu Asus ponúka dva displeje, možnosť veľmi efektívneho multitaskingu, či už v hrách, kde viete naraz mať otvorený Discord a aj hry, alebo pri konferenciách. Zároveň je výkon veľmi vysoký a prakticky bez throttlingu. 

Asus GX551QS-HF038T kúpite za € 

napísal saver 23.4.2021
Páči sa mi! (+2)
9.5
ASUS ROG ZEPHYRUS DUO SE GX551Q
+ dva displeje
+ vysoký výkon
+ relatívne tichý chod a prijateľné zahrievanie
- napájací port na ľavej strane


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19807)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk