SLOVENSKÁ WONDER WOMAN MÁ RADA COSPLAY AJ VIDEOHRY

SLOVENSKÁ WONDER WOMAN MÁ RADA COSPLAY AJ VIDEOHRY

S Mrs.Physiotherapist nielen o jej kostýmoch

Cosplay je fenoménom modernej doby. Nadšenci, ktorí používajú rôzne kostýmy a snažia sa čo najvernejšie stelesniť filmových, komiksových, anime a herných hrdinov, nám dokážu takouto formou sprostredkovať  nevšedné  momenty s našimi idolmi.  Dobre sa vynímajú na fotografiách a sú žiadanou atrakciou pre návštevníkov šou a udalostí spojených so zábavným priemyslom. „Kostýmová hra“ sa postupne udomácňuje aj u nás a popri zahraničných cosplayeroch sa už začínajú presadzovať aj predstavitelia z Čiech a Slovenska. Medzi tých, ktorí rozhodne dokážu zaujať, patrí aj Miriam, známa ako slovenská Wonder Woman, vystupujúca pod prezývkou Mrs.Physiotherapist, ktorú vám, prirodzene, ukážeme v rôznych podobách a súčasne vám o nej niečo prezradíme.

 

Miriam, ako si sa dostala ku cosplayu? Čím sa to začalo a ako dlho sa tejto aktivite venuješ?

Začalo to na vysokej škole asi v roku 2017, keď mal prísť do kín film Wonder Woman a chcela som mať taký kostým, rozmýšľala som ako si ho vyrobiť. Pozerala som rôzne videá, ale nakoniec som sa na to neodvážila a hľadala som nejakú cosplayerku, ktorá by mi taký kostým na mieru vyrobila. Našla som ju a keď som videla, ako ho vyrába, neprišlo mi to až také zložité, a tak som sa pustila do tvorby cosplayu aj ja. Najskôr som začala s výrobou látkových kostýmov a aj to bola pre mňa výzva, lebo v živote som neskúšala šiť na šijacom stroji a naučila som sa to sama. A až tento rok 2021 som sa odvážila vyrobiť svoj prvý armor cosplay a pomaly sa učím pracovať s cosplay penami. Musím povedať, že zatiaľ mi všetko vychádza. :D

Kostýmy si vyrábam prevažne sama, niekedy mi pomôže priateľ, ale párkrát som využila služby jedného známeho, ktorý má 3D tlačiareň, keďže niektoré časti si neviem vyrobiť na mieru sama.

Ako dlho trvá výroba kostýmu  a čo všetko je teda k tomu potrebné, ak by si niekto taký kostým chcel tiež vyrobiť?

Ak by chcel niekto začať vyrábať cosplay z látky, na to mu stačí šijací stroj prípadne aj vyšívací. Samozrejme,  aj potrebné látky a komponenty na šitie. S výrobou armoru je to trošku zložitejšie. Najčastejšie sa na výrobu používajú EVA foam a najlepšie je mať nejakú svoju dielničku, pretože často sa pracuje s rôznymi brúskami, lepidlami, riedidlami a farbami. Často využívam aj rôzne bežné predmety z domácnosti na prerábanie doplnkov. Hlavne treba mať na to veľkú trpezlivosť.



Väčšina postáv, ktoré stvárňuješ, je z oblasti komiksu, respektíve filmových adaptácií komiksových hrdinov. Prečo ťa najviac zaujala práve táto sféra?  Ktoré komiksové postavy sú tvoje najobľúbenejšie a prečo?

Odmalička som bola „ovplyvňovaná“ starším bratom 😃 či už vo videohrách, alebo v komiksoch. Ako malá som odoberala komiks Káčera Donalda a potom som spoznala Marvel a DC. Komiksy od DC čítam dodnes a mám doma peknú zbierku. Viac mi sedí temné prostredie a charaktery postáv v DC comics, preto ich mám radšej. No musím uznať, že Marvel robí lepšie filmy, ale všetko ostatné (komiksy, seriály, kreslené filmy) má lepšie DC comics. Moja najobľúbenejšia postava z DC je Wonder Woman a z Marvel Loki. Na oboch postavách sa mi páči ich charakter. Wonder Woman- amazonka, bojovníčka za ženské práva a Loki- boh faloše, ktorý sa dokáže zo všetkého dostať 😃

 

Sme predovšetkým herný portál a tak nás, prirodzene, obzvlášť zaujíma tvoj vzťah k videohrám a postavám z nich. I keď sa k nim môžu zaradiť aj spomínaní komiksoví hrdinovia, keďže tieto sféry sú dosť prepojené. Počul som, že k hrám máš blízko, takže sa ťa rovno spýtam, ako často hrávaš? Na akých platformách a aké sú tvoje obľúbené žánre a konkrétne tituly?

Už ako malá som sledovala staršieho brata, ako hral videohry na PC a vždy som sa mu chcela vyrovnať. Začínala som s hrami, ako Diablo 1, Mortal Kombat, Heroes 2, Heroes 3, Might and Magic 7 a 8, AoE a iné. Veľmi dlhú dobu som hrávala Diablo 2, dokázala som to hrať od rána do noci, 😃 prešla som ho niekoľkokrát za všetky postavy a všetky obťažnosti. Na strednej škole som začala s Word of Warcraft a Diablo 3, čo ma držalo až do vysokej školy a hrala by som až dodnes,  ale musela som sa presťahovať. Keďže som mala k dispozícii len notebook, ktorý mi takéto hry neutiahne, moja hráčska kariéra sa skončila. Ale chcem sa k hrám vrátiť. Práve vyberám nejaké PC a v blízkej dobe ho plánujem kúpiť.

Najradšej mám RPG hry. Mám aj PS4, ale zapnem si na ňom len výnimočne Diablo 3, Crasha, Injustice 2 alebo Mortal Kombat. Vyrastala som na PC a ostávam mu verná.

Veľmi sa už teším na Diablo 4 a remake Diablo 2 (keďže Diablo 2 je moja srdcovka), na oba tituly mám už spravenú predobjednávku, čiže do ich vydania už chcem mať nové PC doma. :D

Aké herné postavy si doteraz stvárnila? A do ktorých by si sa v budúcnosti ešte chcela „prevteliť“?

Z herných postáv som spravila zatiaľ iba Kitanu z MK a Laru Croft. Wonder Woman, Poison Ivy a Harley Quinn  mám síce z filmovej predlohy ale vystupujú aj v Injustice 2. Viac som sa sústredila na ten komiksový cosplay, ale plánujem spraviť niečo z Diabla, 😃 čarodejku alebo amazonku.


Zúčastnila si sa na nejakej súťaži v tejto oblasti doma, prípadne aj vo svete?

Dlhú dobu som hrala úlohu pozorovateľa na cosplay súťažiach a moja prvá bola minulý rok, kde som stvárňovala Elektru z komiksu a vyhrala som krásne 2. miesto. Myslím, že na moju prvú súťaž to nebolo vôbec zlé. Do sveta sa zatiaľ nechystám na súťaž, ale na cony by som rada šla, keď už to situácia dovolí.

Sleduješ svetovú scénu a svoju konkurenciu? Máš nejaký vzor alebo inšpiráciu medzi cosplayermi  na Slovensku / v Čechách či v zahraničí?

Sledujem veľa slovenských, českých aj svetových cosplayerov, ale neberiem ich ako konkurenciu, obdivujem prácu každého jedného cosplayera a inšpirujem sa nimi. Môj najväčší vzor je však Maul a Kamui cosplay.

 

Ako je to teraz s tebou a tvojím hobby, keď sa nekonajú akcie?  Prezentuješ sa nejako inak alebo si dočasne zavesila toto hobby na klinec?

Prezentujem sa najviac na Instagrame, tam si môžu ľudia pozrieť moju tvorbu a som aktívna každý deň. Snažím sa komunikovať či už s fanúšikmi, alebo s cosplayermi. Stále pracujem na nových kostýmoch a dávam na Instagram fotky aj z mojej tvorby. Momentálne mám rozpracované asi 4 cosplaye (Wonder Woman- Asterias armor z filmu Wonder Woman 1984, Black Widow, Starlight zo seriálu The Boyz a Scarlet Witch zo seriálu Wanda Vision).

Myslíš, že cosplayerom môžu pomôcť skúsenosti s modelingom či herectvom? Skúšala si niekedy tradičný modeling? 

Skúšala som iba fotomodeling, na móla som nemala potrebnú výšku. No vždy to bolo len v rámci SR a CZ. Mala som možnosť vycestovať párkrát do Thajska, ale vždy som odmietla, pretože vzdelanie a škola boli pre mňa prvoradé. Ale určite cosplayer, ktorý má už za sebou pár pózovaní pred objektívom alebo pred kamerou, je viac sebavedomý a cíti sa v tom ako doma.


Baví ťa viac pózovanie pred fotoaparátom alebo živé vystúpenia? A prečo?

Baví ma viac to, keď v kostýme vyjdem medzi ľudí a vidím ich reakcie. A najviac ma poteší, keď sa ľuďom cosplay páči a chcú sa so mnou odfotiť.

Je zjavné, že ťa  cosplay teší a napĺňa, ale živí ťa celkom iné povolanie, ktorému predchádzalo štúdium. Môžeš nám o tom povedať trochu viac? Prípadne priblížiť ďalšie tvoje aktivity a plány?

Pracujem ako fyzioterapeut v súkromnom zariadení. Toto povolanie som si vybrala, pretože ma to odmalička ťahalo k zdravotníkom a mám veľmi rada pohyb. Momentálne tento rok končím magisterský stupeň vysokej školy a o mesiac ma čakajú štátnice. Plánujem si dať na čas so školou pauzu a možno o rok si zase doplním vzdelanie doktorantským štúdiom alebo špecializáciou v mojom odbore.  Čo sa týka aktivít, ako som už spomínala, mám veľmi rada pohyb a neviem si predstaviť život bez toho. Najradšej cvičím s vlastnou váhou a od jari až do jesene jazdím veľa na bicykli a kolieskových korčuliach.

 



A na záver, čo by si odporúčala záujemcom, ktorí chcú začať s cosplayom?

Zozačiatku to chce veľmi veľa trpezlivosti a investícií do vybavenia ale určite to stojí za ten pocit, keď si potom oblečú svoj dokončený kostým a ucítia tú silu 😃

Ďakujem za rozhovor.


Cosplay aktivity Miriam - Mrs.Physiotherapist môžete sledovať na Instagrame.


napísal uni 16.4.2021
Páči sa mi! (+8)
SLOVENSKÁ WONDER WOMAN MÁ RADA COSPLAY AJ VIDEOHRY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17928)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk