ČO PONÚKNE GAMESCRUNCH DIGITAL 2021?

ČO PONÚKNE GAMESCRUNCH DIGITAL 2021?

Martin Stašš o hernom festivale a jeho evolúcii

Interview

Žijeme v ťažkej dobe, ktorá mnohé zmenila a ovplyvnila aj podujatia, na ktorých sa stretávalo množstvo ľudí. Niektorí organizátori si však našli spôsob ako zostať v kontakte s komunitou a ponúkajú online alternatívu. Zaťažkávacou skúškou prechádza aj herný festival Gamescrunch, ktorý sa 24.apríla 2021 už druhý raz odohrá v digitálnej forme. CEO Leveland Studios a CEO Gamescrunch Martin Stašš nám ochotne odpovedal na otázky a hlavne priblížil náplň aktuálneho ročníka a jeho lákadlá. 

 

Predstavte nám Gamescrunch a priblížte, na čo sa toto podujatie orientuje.

Gamescrunch je medzinárodný festival videohier, ktorý je určený širokej verejnosti, teda hráčom, ale aj herným vývojárom a nadšencom hier a herného priemyslu a technológií.

Kto je organizátorom herného festivalu a ako sa zrodila myšlienka zorganizovať Gamecrunch?

Festival vznikol spojením viacerých skvelých myšlienok, ktoré sme chceli zrealizovať už dlhšiu dobu. Veľmi sa nám páčila atmosféra zahraničných akcií, ktoré majú dlhoročnú tradíciu a rozhodli sme sa priniesť vlastné nápady v spojení so skvelou atmosférou aj na Slovensko.

Bohužiaľ nás zasiahla pandémia a preto sme fyzický festival nemohli zorganizovať. No dúfame, že sa to čo najskôr zmení a my budeme môcť naše nápady pretaviť do akcie aj vo fyzickej podobe.

Za organizáciou festivalu stojí 7-členný Gamescrunch tím, ktorý rieši všetko od prvotnej komunikácie s návštevníkmi, cez grafiku, webdizajn, dizajn a programovanie softvéru, až po kompletnú réžiu. Práca nás baví a dávame do toho všetko, no hlavne svoj voľný čas.

Pandémia už minulý rok zmenila Gamescrunch na digitálny event, tak ako prakticky všetky podujatia. Má to aj pozitívne stránky?  Aké boli ohlasy na prvý digitálny ročník?

Pandémia nás síce ovplyvnila, no nemyslím si, že úplne negatívne. Je síce škoda, že sa nemôžeme stretnúť fyzicky, pretože predsa len nedokážeme digitálnou akciou plne napodobniť fyzickú, no myslíme si, že sa tomu dokážeme aspoň priblížiť. Pozitívnych stránok by sa dalo vymenovať niekoľko, pretože s každým ročníkom zbierame skúsenosti, vieme, čo môžeme zlepšiť a ako spraviť digitálnu akciu prístupnejšiu a zároveň zaujímavejšiu pre našich divákov.

Prvý ročník prebehol v omnoho menšom obsadení a trval kratšie. Bol viac menej zameraný na domácu hernú scénu a väčšina účastníkov bola zo Slovenska. Celkovo ale diváci vnímali akciu veľmi pozitívne, čo nás veľmi potešilo a zároveň nás povzbudilo do ďalších ročníkov.

Čo ponúkne Gamescrunch Digital 2021?


V čom bude tento ročník iný ako ten predošlý? Urobili ste nejaké zmeny na základe skúseností s prvým digitálnym podujatím? Čo ponúknu virtuálne stránky Indie Expo, ktoré budú mať svoju premiéru?

Už teraz môžeme s istotou povedať, že tento ročník bude dvojnásobne väčší. Prihlásilo sa nám veľmi veľa účastníkov a hlavne zaujímavých speakerov, ktorí pracujú na svetových projektoch ako je Space Engineers, či dokonca na VFX na Marvel filmoch alebo na tituloch, ktoré úspešne zvládli Kickstarter.

Na zmenách pracujeme každým ročníkom a snažíme sa divákom priniesť čo najlepšiu kvalitu. Minulý ročník sa nám vyskytli viaceré technické problémy, ktoré sme už v tomto ročníku vyriešili.

Pridali sme novinky, hlavne na náš Discord server, kde sa budú môcť diváci okrem chatovania porozprávať aj cez mikrofón, či zdieľať hru, ktorú hrajú. Tiež je novinkou Indie Expo, ktoré som, pravdupovediac, v takej forme nezaregistroval. Bude to viac ako 15 stánkov Indie a väčších hier, ktoré budú mať virtuálny stánok v podobe voice a text channelu na našom Discorde. Všetci registrovaní účastníci sa v nich budú môcť zastaviť a rozprávať priamo s autorom takmer tak, ako na fyzickej akcii.

Čo je najťažšie na zorganizovaní takéhoto eventu? Vidíme, že ste veľmi aktívni na Discorde. Kde na to beriete čas a energiu?

Asi najnáročnejšia vec na celej organizácii je osloviť čo najviac divákov. Robíme to hlavne pre nich a čím viac návštevníkov, tým viac môžeme pracovať na komplexnejšom a zaujímavejšom programe. Snažíme sa automatizovať a vymýšľať rôzne „zlepšováky”, ktoré by nám prácu zjednodušili.

Gamescrunch vznikol hlavne pre to, že nás to všetkých baví a každý si v tíme nájde to svoje. Robíme to s nadšením a učíme sa nové veci, skúšame nové technológie a to je pre nás skvelý posun v pred. A keďže je to herná akcia, je to pre nás aj zábava.

Aké  tituly a témy sa objavia a akých zaujímavých speakerov budeme počuť tento rok?

Speakeri budú aj tento rok zaujímaví a návštevníci si nájdu širokú škálu prednášok z rôznych smerov. Dozviete sa priamo celý proces vzniku hry, od začiatku až po milióny predaných kópií, ako v prípade Space Engineers, možnosti štúdia herného vývoja, prípadne 10 rád, ktoré by ste radi vedeli predtým, než začnete ako indie vývojár.

Prednášky budú aj o pokročilejších metódach, napríklad rôznych tooloch do herných enginov, či prepojenie filmového a herného priemyslu. Nevynecháme ani slovenskú produkciu hudby do hier, reklám a filmov, či herné právo.

Vďaka našim partnerom Warhorse, Keen Software House, Mashinky, Sector, Visiongame, SGDA a iným, bude program ešte bohatší, pretože týchto ľudí budete môcť stretnúť priamo na akcii.


Kde všade bude možné sledovať  online Gamescunch a za akých podmienok? Keďže používate Discord, budú môcť záujemcovia priamo komunikovať s vývojármi alebo speakermi cez túto, prípadne inú sociálnu sieť?


Gamescrunch Digital 2021 bude špeciálny, pretože sa bude odohrávať na dvoch miestach, a to na našom webe, kde bude livestream, prípadne bude odkaz na video na stránkach partnerov a tiež na našom Discorde.

Celá akcia prebehne live, takže bude možnosť priamo klásť otázky našim speakrom či vystavujúcim. Vstup je podmienený iba registráciou, ktorá je zdarma a následnou verifikáciou lístka na našom Discorde. Systém je vytvorený tak, aby bol čo najjednoduchší a zároveň poskytol návštevníkom čo najviac možností a čo najväčší komfort.

Registrácia lístkov povinná nie je, k livestreamu sa dostanete aj bez nej, no ak si chcete akciu užiť naplno a pozrieť si aj stánky, určite odporúčame free registráciu. Celá akcia bude pre všetkých zdarma.

A čo súťaže s možnosťou získať nejaké reklamné predmety, hry a merchandize?

Počas celej akcie máme vyhlásenú súťaž o najlepšiu hru na akcii a budete môcť zahlasovať za najzaujímavejší Indie Expo stánok. Tiež budú prebiehať súťaže o STEAM kľúče na známe hry, či Merch Kingdom Come: Deliverance.


Ako sa vám z hľadiska prezentácie a ponuky javí slovenská herná tvorba. Lepší sa to u nás?

Aj keď sa to možno nezdá, slovenská herná tvorba je stále na začiatku a myslím si, že sa to postupne zväčšuje. Začínajú vznikať nové štúdia, nové hry a spolupráce a začínajú sa otvárať aj odbory na stredných a vysokých školách, kde sa dá priamo dostať k vývoju.

Určite je na prezentácii čo zlepšovať a aj náš festival Gamescrunch vznikol za účelom podpory najmä slovenskej hernej tvorby a podpory herného priemyslu.

Čo ponúkne Gamescrunch Digital 2021?


Keď sa ustáli situácia vo svete, zrejme sa opäť vrátite k fyzickej forme podujatia.  Uvažujete však o tom, že budete aj naďalej využívať aj digitálne aktivity, ktoré sa osvedčia?


Všetko závisí od našich divákov. Určite by sme radi namierili aj ďalej do zahraničia a priniesli sem svetových herných vývojárov a štúdia. Digitálne aktivity sa zdajú ako skvelá vec, pretože spájajú ľudí z celého sveta bez nutnosti cestovania, či často vysokých nákladov na prepravu. Radi by sme ostali aj pri digitálnych akciách, ktoré by sme chceli robiť každý rok. A pre tých, ktorí by chceli ešte niečo naviac, určite spravíme fyzickú akciu, ktorá má úplne odlišnú atmosféru.

Na čo ste na tohtoročnom festivale najviac hrdí? Čo by ste vyzdvihli a prečo by si ľudia toto podujatie nemali nechať ujsť?

Určite je takých vecí veľa. Pustili sme sa do vývoja vlastnej platformy či softvéru, ktorý nám pomáha so streamovaním, či správou divákov, na ktorej beží registrácia, či z ktorej vám príde mail s kódom.

Tiež je skvelá súčasť Discord Bot, no najmä sme zlepšili techniku a dúfame, že každým ďalším ročníkom a podporou našich aktivít, či už darmi, alebo účasťou a partnerstvami, budeme môcť priniesť lepší a kvalitnejší obsah pre divákov.

Určite by si to diváci nemali nechať ujsť, pretože je to jedinečná príležitosť stať sa súčasťou našej komunity, stretnúť nových a zaujímavých ľudí, naučiť sa niečo nové a niečo nové aj zistiť o slovenskom a českom hernom priemysle.

Ďakujem za rozhovor.

 

Viac informácií o  Gamescrunch 2021 nájdete na stránke podujatia, bezplatný lístok si môžete registrovať tu. O festivale sa dozviete aj na sociálnych sieťach Discord, FacebookInstagram, Twitter, Twitch, LinkedIn a videá nájdete na YouTube.


napísal uni 20.4.2021
Páči sa mi! (+2)
ČO PONÚKNE GAMESCRUNCH DIGITAL 2021?


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19854)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk