LUCIDSOUND LS50X & LS10X

LUCIDSOUND LS50X & LS10X

Cenové rozdiely headsetov v praxi

Značka LucidSound u nás nie je veľmi známa, ale nemá zlé headsety. Ba práve naopak, navyše spolupracuje aj s konzolovými firmami a vydáva oficiálne headsety ako pre PlayStation, tak aj pre Xbox. A nám sa teraz dostali do rúk rovno dva oficiálne licencované Xboxom, pričom sú zaujímavé aj z toho pohľadu, že reprezentujú úplne opačné póly z hľadiska ceny. A kým ten prvý je určený na to, aby bol rozumnou voľbou pre väčšinu nenáročných hráčov, druhý už chce ponúknuť kvalitné audio nielen na hranie.

LucidSound LS50X

A začnime rovno tým drahším, čo je model LS50X. Ten stojí 250 dolárov, no je dostupný aj v špeciálnej bielej Snoop Dogg edícii za tri stovky, čo je asi skôr len pre fanúšikov. Vyššiu cenu už štandardnej edície dáva tušiť už balenie, ktoré pôsobí naozaj solídne, je obrovské, dokonale vystlané a, čo je najlepšie, obsahuje pevné puzdro, do ktorého si headset môžete skryť, keď ho nepoužívate. Prípadne ho využijete pri cestovaní na prenášanie headsetu. Keď už ten headset toľko stojí, takáto vec by v balení vždy mala byť. Okrem toho je ale obsah balenia pomerne štandardný, okrem obligátnej dokumentácie je tam audio kábel s 3,5mm jackom, krytka na port mikrofónu, samotný oddeliteľný mikrofón, headset, USB-C kábel na nabíjanie a USB dongle. To všetko samozrejme pohodlne skryjete v pevnom puzdre.

Od drahšieho herného headsetu očakávate vysokú kvalitu spracovania a aj prémiový dizajn, čo LS50X spĺňa. Hlavne musím vyzdvihnúť kvalitu spracovania. Rám slúchadiel je masívny a pevný. Celý headset pôsobí veľkým dojmom, takže ak hľadáte niečo nenápadnejšie, tu to nenájdete. Samozrejme medzi materiálmi nechýba kov, kovová je vnútorná konštrukcia aj ramená. Vyzerá to dobre a máte dojem, že vás to prežije. Čo sa týka materiálov, zaujme aj syntetická koža na hlavovom moste a aj náušníkoch, čo je taká klasika. Náušníky sa navyše dajú vybrať, ak ich chcete očistiť. Doplnené je to matným pevným plastom na niektorých prvkoch.

LucidSound LS50X & LS10X

Opäť, ak čakáte niečo jednoduchšie, možno subtílnejšie, čo tak nekričí svoju značku, tu to nenájdete. LS50X je síce dizajnovo pomerne jednoduchý headset, ale výrazné logá dokonca v bielom nájdete na oboch slúchadlách, na hlavovom moste je zas názov výrobcu. Naopak musím pochváliť obšitie na spodnej strane hlavového mosta, ktoré vytvára kosoštvorcové tvary. Na pohľad to vyzerá pekne a aj luxusne. Celkovo je headset primárne čierny, no nájdete tu teda aj biele a strieborné prvky. Takéto dvojtónové vyhotovenie mu veľmi sadne a vyzerá dobre.

Hráte svoju obľúbenú hru, ponoríte sa do nej na dlhé hodiny a ak hráte s headsetom, chcete, aby to po tých hodinách nebolo utrpenie. Hmotnosť headsetu 408 gramov je síce vyššia, ale aj tak som s ním dokázal hrať aj pracovať hodiny bez prestávky. Náušníky aj hlavový most sú naozaj pohodlné, nastavenie veľkosti aj náklonu je samozrejmosťou no a hlavne okrem pamäťovej peny oceníte aj chladiaci gél v náušníkoch.

K pohodliu používania prispievajú aj ovládacie prvky, ktoré sú tu vyriešené veľmi inteligentne a hneď si zvyknete. Takmer všetko dôležité je na ľavom slúchadle. Je tam port pre mikrofón, vstupy na káble, tlačidlo na zapnutie/párovanie a aj dve LED indikujúce stav (batériu, párovanie a podobne). Na pravej strane nájdete len tlačidlo na prepínanie režimov exkvalizéra. Hlasitosť ovládate otáčaním otočného ovládacieho prvku na ľavom slúchadle z vonkajšej strane. Pohodlne a jednoducho tak hlasitosť pridáte, keď chcete. Na pravej strane je podobný ovládací prvok, ale ovláda mix zvuku medzi Bluetooth pripojením a druhým audio zdrojom z donglu. Mimo tohto režimu takto prepínate skladby.

Ak teda hráte, môžete mať headset pripojený k Xboxu/PC cez wireless dongle a cez Bluetooth k telefónu pre prípad, že vám niekto zavolá. Jednoducho viete upraviť zvukový mix tak, aby ste počuli zvuk z toho zdroja, ktorý potrebujete. Stlačením tohto kolieska na pravej strane vypnete mikrofón, čo indikuje červené svetlo na jeho konci. Možnosti pripojenia dopĺňa ešte klasické káblové, ak napríklad pracujete na PC alebo aj hráte na PS5, kde stačí headset pripojiť do gamepadu. Pochváliť musím naozaj bleskové párovanie a pripájanie v oboch režimoch bezdrôtového pripojenia.

LucidSound LS50X & LS10X

Za 250 od headsetu ale určite chcete aj to, aby dobre znel. O zvuk sa starajú meniče s veľkosťou 50mm. Headset podporuje frekvenčný rozsah 20 - 20,000 Hz a SPL 97 +/-3dB. Papierovo klasika, výsledok je ale veľmi dobrý. Toto je ako stereo headset, tak dokáže ponúknuť aj virtuálny priestorový zvuk s podporou Dolby Atmos. V hrách je výsledok veľmi dobrý, zvuky je imerzívny, presný a verný. Pri priestorovom podaní vás pekne obklopuje a viete sa podľa neho aj orientovať napríklad v akcii, keď na vás niekto strieľa.

V obľúbenej hudbe si už ale všimnete aj nejaké nedostatky, ktoré na herný headset nie sú závažné a pri hrách je zvukový výsledok naozaj kvalitných, ale občas headset nepodáva výšky, ktoré by ste od neho očakávali. A ani veľmi nízke tóny mu občas nevyjdú práve najlepšie. Čo je divné, lebo väčšinou sú herné headsety práve prebasované. Zvuk je tým pádom taký neutrálny, nie zlý. So zvukovou krivkou sa môžete ešte trochu pohrať prostredníctvom prednastavených režimov ekvalizéra: Signature Sound, Bass Boost, Movie Mode, Music Mode a štandardný režim. Mikrofón je veľmi slušný, na nahrávanie profesionálnejšieho obsahu to nie je, ale spoluhráči vás budú počuť čisto a jasne.

Chvályhodná je výdrž headsetu. Výrobca na jedno nabitie udáva 20 hodín, ale pri reálnom používaní zistíte, že to prekonáva. Avšak je tu jeden aspekt, ktorý fakt pochváliť nedokážem – tesnenie zvuku. A to prakticky v oboch smeroch. Ak chcete s heasetom hrať, musíte hrať v tichšom prostredí, lebo všetky ruchy počujete. Rovnako počuť navôkol to, čo vy počúvate. Ak ste s headsetom niekde vonku a počúvate hudbu, môžete si vyslúžiť nejaký ten krivý pohľad. Tankian síce vydal skvelé EP, ale nie každý to dokáže oceniť. To je však na LS50X asi jediná výrazná chyba, ktorá môže pokaziť zážitok z počúvania a sami už musíte zhodnotiť, či sa vám headset hodí do vášho bežného prostredia.

LucidSound LS10X

LS10 je headset, ktorý sa vyrába vo verziách pre PlayStation a Xbox je dostupný za 50-60 eur. Viac menej je ale úplne jedno, po akej verzii stiahnete. Headset totiž využíva len káblové pripojenie cez 3,5mm jack, takže ho pichneme do čohokoľvek, čo má vstup na slúchadlá, či je to PC, konzola, telefón, jednoducho čokoľvek. Je to len vec licencovania. Musíte si ale uvedomiť, že v prípade tohto headsetu cena naozaj odráža možnosti a kvality. A vidíte to už na balení, ktoré je lacnejšie, v škatuli je prakticky len kartónový úložný priestor pre headset, oddeliteľný mikrofón a dokumentácia. Viac vecí by ste tu hľadali len márne.

Dizajnom vás LS10 rozhodne neoslní, aj keď je pravda, že sa môže hodiť tým hráčom, ktorí chcú niečo jednoduché, nenápadné, možno dokonca až fádne. Celý headset je tvorený jednoduchými a lacnejšie pôsobiacimi čiernymi plastmi v matnom vyhotovení. Narúčajú to akurát tak logá. Lacnejšie pôsobí aj koženka na hlavovom moste a náušníkoch, kde sa neodvážim odhadnúť trvanlivosť, ale LS50X je v tomto neporovnateľne ďalej. Pochváliť musím aspoň to, že sa náušníky dajú dať dole a s nimi dáte dole aj prekrytie samotných reproduktorov. Hodí sa to, ak chcete náušníky vyčistiť alebo aj vymeniť.

A kým materiálmi headset naozaj neočarí a možno by ste mu tipli cenu ešte o nejakých 10 eur nižšie, kvalita vyhotovenia je už lepšia. Kov v konštrukcii by síce potešil viac, ale po vysunutí slúchadiel sa zoznámite s pevnejším plastom, ktorý ju tvorí a pôsobí flexibilne, ale zároveň odolne. Samozrejme neznesie toľko, čo drahšie headsety, ale pády a nejaké menšie nehody by nemali byť problém. Kábel je na môj vkus trochu krátky (len máličko cez meter) a nie je opletaný, čo mu nepridáva na životnosti. Pohodlie pri používaní ale nie je najhoršie, skôr práve naopak. Headset je pohodlný a hlavne ľahký, keďže váži len zhruba 250 gramov. Slúchadlá sa dajú aj dobre polohovať v dvoch osiach.

Vzhľadom na povahu headsetu je pochopiteľné, že sú aj jeho ovládanie a jeho možnosti maximálne zjednodušené. Len ho pripojíte k zariadeniu podľa chute a počúvate. Nepotrebujete žiaden softvér, ale nenájdete tu ani žiadne predvoľby. Maximálne môžete tak akurát pripojiť a odpojiť boom mikrofón. Ovládanie hlasitosti je rovnaké ako na vyššie opísanom LS50X, teda na ľavom slúchadle ju ovládate otáčaním. Ak tento ovládací prvok stlačíte, vypnete mikrofón, čo aj v tomto prípade signalizuje červená dióda.

LucidSound LS50X & LS10X

Zvuk reprodukujú 50mm custom meniče, podporujú rozsah 20 - 20,000 Hz. Primárne je toto stereo headset, ale na Xboxoch dokáže ponúknuť aj surround zvuk s podporou Dolby Atmos a Windows Sonic. No a zvukovou povahou je to naozaj výhradné herný headset. Prejav mi totiž pripadá dosť prebasovaný, čo oceníte vtedy, keď okolo vás niečo vybuchuje v kampani Call of Duty alebo vytáčate motory do vysokých otáčok vo Forze. Musíte však počúvať dosť špecifické hudobné žánre, aby vám takýto zvukový profil sadol.

Na hry a v rámci tejto cenovej kategórie je zvuk postačujúci a vôbec nie zlý. Rovnako si ho užijete, keď sledujete niečo akčné s výbuchmi na Netflixe na svojom notebooku. Niežeby sa s headsetom hudba nedala počúvať, ale naozaj tu basy hrajú prvé husle. Stredný rozsah je čistý, vysoké tóny sú nevýrazné, potlačené do úzadia. Nie je to vyslovene zlé, mal som už aj headsety, s ktorými sa fakt hudba nepočúvala až tak dobre, no z lepších sa na tieto horšie prechádza ťažšie a v obľúbených skladbách si všimnete, že neznejú tak, ako by ste to od nich očakávali. Čo sa týka priestorového vnemu pri hraní, nie je to prvá liga, ale svoju úlohu v tejto cenovej kategórii odvedie headset dobre.

So svojim drahším súrodencom má LS10X spoločnú jednu vec – to tesnenie ruchov je veľmi zlé. Opäť počujete všetko z vonkajška, ak ste v rušnom prostredí. A opäť prostredie počuje to, čo počúvate vy, ak máte vyššiu hlasitosť. A to nie sú veľmi pozitívne prvky. Naopak mikrofón je podobne slušný, v rámci chatu vás budú spoluhráči počuť čisto a bez veľkých skreslený. Navyše má headset aj druhý mikrofón, ktorý môžete použiť, keď máte odpojený boom mic. Ten je slabší, ale na telefonáty stačí.

Nemôžem povedať, že by ma LucidSound LS10X v niečom nesklamal. Ide hlavne o tie materiály, kde by ste povedali, že je ešte o pár eur lacnejší. Ale všetko ostatné zodpovedá cene, takže v jej rámci dostanete slušný zvuk, veľmi dobré pohodlie pri používaní a aj schopný mikrofón. Ak máte obmedzený rozpočet, tento headset by mohol patriť do vášho užšieho zoznamu na výber.


napísal matus_ace 21.5.2021
Páči sa mi! (+1)
LUCIDSOUND LS50X & LS10X


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk