MSI OPTIX MAG301RF - ULTRAWIDE PRE ESPORTS HRÁČOV

MSI OPTIX MAG301RF - ULTRAWIDE PRE ESPORTS HRÁČOV

8.0

1080p Ultrawide pri 200Hz

Test

MSI tento rok prinieslo novú sériu monitorov, ktorá zahŕňa ako klasické 16:9, tak aj ultrawide 21:9, prinášajú rôzne rozlíšenia, ale hlavne vysoké obnovovacie frekvencie, čo je už základ pri herných monitoroch. Nevyhýba sa tomu ani MSI Optix MAG301RF. 

Monitor ponúkne 21:9 ultrawide alternatívu k štandardnému 16:9 1080p monitoru. Váš obraz a aj zážitok sa tak rozšíri. Samozrejme, vo vysokej kvalite a s vysokou obnovovacou frekvenciou. Prináša IPS displej, kvalitné farby a aj 200 Hz pre 200 fps hranie. Viac už ukazujú špecifikácie.

Špecifikácie:

Displej: 29,5” - Rapid IPS - 2560 x 1080 WFHD 
Refreh: 200 Hz
Odozva: 1ms GTG
Dynamický refresh: GSYNC Compatible
Farby: DCI-P3 : 85% / sRGB: 105%,
Počet farieb: 1.07B (8bits + FRC)
HDR podpora: HDR Ready pri 300 nitoch
Podsvietenie: Mystic Light
Úprava natočenia: Tilt -5°~20°,  Swivel  -45° ~ 45°
Výška:  0 ~ 130 mm
Vstupy: 1x DP(1.2a), 2x HDMI (2.0b), 1x USB Type-C (DisplayPort Alternate), 2x USB 2.0 Type A, 1x USB 2.0 Type B

Dostanete tak široký monitor, pričom stále je rovný, a teda vhodný ako na prácu, tak aj hranie. Viete si pôsobivo zahrať hry, ale aj pracovať či už s dokumentmi alebo grafikou bez toho, aby vám prekážalo zahnutie.  Ak by ste však zahnutie chceli, tak model MAG301CR2 je presne pre vás. Je to podobná verzia, ale so zahnutím, tam IPS panel vystrieda VA panel, ktorý sa pri zahnutých monitoroch primárne používa.

MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov
MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov MSI MAG301 prichádza v decentnom dizajne bez výrazných farebných prvkov.
MSI MAG301 prichádza v decentnom dizajne bez výrazných farebných prvkov.


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Pridáva plne polohovateľný stojan
Pridáva plne polohovateľný stojan


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Vzadu nájdete Mystic Light podsvietenie.
Vzadu nájdete Mystic Light podsvietenie.





Dizajn a pripojenia

Monitor je tmavošedý, decentný, bez prídavných farieb. Jediný farebný doplnok je červený joystick na ovládanie menu vzadu na monitore, plus, samozrejme, RGB podsvietenie vzadu. To si budete môcť zapnúť alebo nastaviť podľa vašej potreby. Konkrétne podsvietenie je tu v podobe šikmého pásika krížom cez monitor, ktoré je kompatibilné s Mystic Light podsvietením a môžete ho tak ovládať MSI aplikáciami a synchronizovať so zvyšnými vašimi zariadeniami.

Stojan je v tejto verzii štvorcový, dobre stabilný a nie veľmi hrubý. Zároveň je plne nastaviteľný. Viete si nastaviť výšku do 13 centimetrov a obrazovku môžete natáčať do každého smeru, pričom do strán je to o 45 stupňov, hore a dole od -5 do 20 stupňov. S natočením tak nebudete mať problém. Plus obrazovka má veľmi tenké okraje, MSI to rovno navrhuje na spojenie troch monitorov, ktoré viete pekne prepojiť a hrať tak napríklad racingovky alebo letecký simulátor, prípadne aj FPS multiplayerovky.

Porty sú štandardne skryté vzadu pod vysunutou lištou a ponúknu jeden Displayport 1.2a, dva 2x HDMI 2.0b, jeden USB-C ako alternatívu k displayportu a tri štandardne USB porty, dva Type A a jeden Type B na prepojenie s PC. Tu rátajte, že len cez displayport, respektíve USB-C pôjde monitor na plných 200Hz.  Pri prepojení cez HDMI budete obmedzený na 180Hz. K monitoru viete pripojiť aj konzoly a využiť monitor na hranie 120fps hier, aj keď rozlíšenie bude, samozrejme, obmedzené na 16:9 a 1080p. Pre konzoly má aj podporu HDMI-CEC, kde sa monitor zapne spolu s konzolou.

Čo sa týka veľkosti a porovnania so štandardnými monitormi, pri 29,5 - palcovej ultrawide uhlopriečke rátajte s veľkosťou monitora ako pri štandardnom 24 - palcovom 16:9 monitore, len rozšírenom do strán. Znamená to, že 1080p rozlíšenie sa tu celkom hodí, nebude príliš viditeľné a obraz bude dostatočne ostrý. Zároveň váš pohľad bude rozšírený. 

Samotnej kvalite obrazu v tejto triede nie je veľmi čo vytknúť, je to IPS, má dobré pozorovacie uhly, podsvietenie 300 nitov je dostatočné a farby sú veľmi dobré. SRGB 105% je pre hranie dostatočné. Aj keď 300 nitov je dostatočné pre bežný obraz, hoci pre HDR, ktoré monitor podporuje, je to málo. Nakoniec preto je aj napísaná HDR ready podpora. Môžete si ju zapnúť, ale najlepšie si ju užijete večer. Samotná rýchlosť je 1ms a teda dostatočne rýchle na 200 fps bez rozmazávania.

MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov
MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Menu sa pohodlne ovláda malým joystickom.
Menu sa pohodlne ovláda malým joystickom.


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Samotné menu je bohaté a nastavíte tam prakticky všetko.
Samotné menu je bohaté a nastavíte tam prakticky všetko.


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Viete si aj orezať displej pre staršie hry na 16:9.
Viete si aj orezať displej pre staršie hry na 16:9.





Menu

V čom je MSI veľmi dobré je zapracovanie menu do monitora, ktoré je vďaka zadnému joysticku veľmi dobre ovládateľné.  Sú tu všetky základné funkcie a aj hlbšie, ktoré bývajú len v aplikáciách. Viete si nastavovať monitor pre jednotlivé herné režimy, FPS, stratégie, asistenčný krížik alebo aj Night Vision, kde vám monitor rozjasní tmavé farby, aby ste napríklad v temných hrách lepšie videli. Nechýba definovanie zameriavacieho krížika.

Samozrejme, aplikácia nechýba, cez MSI Gaming ODS viete definovať nastavenia ešte hlbšie, pre jednotlivé hry, ale aj pre jednotlivé aplikácie. Viete si napríklad aj upraviť pozíciu zameriavacieho krížika, nastavovať rýchlosť odozvy, vylepšenia obrazu, ale aj alarm clock, a je tu aj špecialitka, a to Night Vision. Tento mód vám umožní zvýrazniť tmavé časti obrazovky, pričom svetlé nezosvetlí až príliš. Hlavne v temných hrách to môže pomôcť. 

Zaujímavosťou je aj makro tlačidlo na monitore, ktoré sa nachádza na ľavej strane dole, a ktoré si môžete nadefinovať na rôzne funkcie. Štandardne vám spustí MSI aplikáciu, ale viete si to upraviť podľa potreby. 

Aký výkon potrebujete?

Ak budete chcieť monitor využiť naplno, rátajte s tým, že je tam 2560x1080 rozlíšenie, čo je o tretinu viac pixelov ako klasické 1080p, a teda už tam potrebujete lepšiu grafiku, a ak budete chcieť aj vysoký framerate, už sa pozerajte po hi- end grafike. Samozrejme, vysoký framerate nad tých 144 fps je už skôr pre bežné hry luxus, ale pri multiplayerovkách, a teda v esports hrách, vám môže pomôcť k lepšiemu kill death ratio.

Rátajte s tým, že napríklad s RTX 3060 Ti dosiahnete pri väčšine náročnejších hier na maxime okolo 60-100 fps, menej náročné ako Forza a multiplayerovky pôjdu nad 100 fps. Najlepšie pásma 144fps až 200fps využijete aspoň s RTX 3080 grafikou.  Záleží však na tom, či preferujete vysoké detaily, alebo vysoký framerate. Znížením detailov sa na vysoké snímkovanie dostanete aj na nižších kartách.

Čo je ešte dôležité, pre hranie je zapracovanie G-sync compatible funkcie, ktoré umožňuje odstraňovať trhanie a pri frekvenciách od 48Hz po 165Hz. Ak teda chcete, aby to fungovalo spoľahlivo, nastavte si obmedzenia framerate.

MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov
MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Forza vyzerá na 21:9 pôsobivejšie
Forza vyzerá na 21:9 pôsobivejšie


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Na desktope viete dobre používať aj dve okná naraz bez stiesnenia.
Na desktope viete dobre používať aj dve okná naraz bez stiesnenia.


MSI Optix MAG301RF - ultrawide pre esports hráčov Pre čo najlepšie využitie 21:9 pri 200Hz je dobré mať výkonnú grafiku
Pre čo najlepšie využitie 21:9 pri 200Hz je dobré mať výkonnú grafiku





Celkovo ak chcete rýchly ultrawide monitor, rozšírené 1080p rozlíšenie a nepotrebujete ísť do veľkých uhlopriečok, pozrite sa aj po MSI. Ponúka relatívne kvalitný obraz vo svojej strednej triede, dobré farby aj keď len štandardnú intenzitu obrazu, kde má síce HDR, ale s touto intenzitou nebude výrazné. V 300 - eurovej kategórii je to však celkovo slušná ponuka.

- MSI Gaming Optix MAG301RF kúpite od  €. 

napísal saver 25.6.2021
Páči sa mi!
8.0
MSI OPTIX MAG301RF - ULTRAWIDE PRE ESPORTS HRÁČOV
+ slušný obraz na ultrawide IPS displeji
+ 2560 x 108 / 200Hz
+ decentný nekričiaci dizajn
+ dobre spracované menu s hlbokými možnosťami
+ USB-C pripojenie
- len slabšie HDR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (2)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20405)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk