ALIENWARE KLÁVESNICE AW310K, AW410K A AW510K

ALIENWARE KLÁVESNICE AW310K, AW410K A AW510K

Čo ponúkajú herné klávesnice od Alienware?

Dell vo svojej hernej podznačke Alienware okrem PC desktopov a notebookov expanduje aj v headsetoch, myšiach a klávesniciach a práve na klávesnice sa teraz pozrieme bližšie. Konkrétne na sériu aktuálnych klávesníc určených pre hráčov v rôznych úrovniach vybavenia.

Máme tu tri modely z AW série a konkrétne nižšiu AW310K, kompromisnú AW410K a najvyššiu AW510K. Nedá sa povedať, že by niektorá bola výrazne horšia alebo lepšia z hľadiska používania, každá má len inú ponuku doplnkov. Všetky spája podsvietenie, mechanické klávesy a aj to, že prichádzajú bez podložky na zápästia. Majú do strán výklopné nožičky, a to na dve úrovne, ako aj masívne gumené výstupky proti šmýkaniu. Rozdiely medzi verziami sú hlavne v ponuke switchov, typoch klávesov a mediálnych klávesoch.

Zároveň všetky sú káblové, pričom je zaujímavé, že sa Alienware rozhodlo ísť do USB hubov, a teda každá klávesnica má dvojitý kábel s dvomi USB portmi. Jeden napája klávesnicu a druhý je len na napojenie doplnkového USB portu v klávesnici. Ten sa dá využiť či už na USB kľúč, dodatočný SSD alebo HDD, alebo aj na pripojenie mobilu. Zároveň to však kábel pripájajúci klávesnicu robí hrubým a menej ohybným.

Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K
Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Trojica klávesníc od Alienware.
Trojica klávesníc od Alienware.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Každá je mechanická, líšia sa hlavne v klávesoch a podsvietení.
Každá je mechanická, líšia sa hlavne v klávesoch a podsvietení.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Klávesnice majú káble s dvomi USB, pričom jeden USB port je následne prenesený do klávesnice.
Klávesnice majú káble s dvomi USB, pričom jeden USB port je následne prenesený do klávesnice.





Alienware AW310K

310 je nižšia verzia klávesnice, v ktorej išlo Alienware po cene, respektíve po tých, čo nepotrebujú farebné podsvietenie klávesnice a prináša tu čisto biele podsvietenie. Pridáva k tomu kvalitné Cherry MX Red switche. Teda tiché lineárne switche veľmi dobré na hranie, ale aj písanie. Je to spojené so štandardným vyšším zdvihom klávesov, pri ktorých stlačení jediné čo budete počuť, bude ťuknutie o plast.  Klávesy majú výdrž 50 miliónov kliknutí, každý je samostatne podsvietený.

Klávesnica má plnú ponuku klávesov, ku ktorým pridáva základné mediálne klávesy, a to klávesy na zvuk a stlmenie zvuku. Nie je tu valček a doplnkové play, pause a stop klávesy sú funkčné na F9 až F12. Čo sa týka rýchlosti, čakajte 1000Hz pooling. 

AW310 kúpite za 77 eur, je to trochu viac ako by mala v tejto výbave stáť.

Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K
Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K AW310 má základné jednofarebné biele podsvietenie a red switche.
AW310 má základné jednofarebné biele podsvietenie a red switche.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Klávesy sú vyššie a mediálne klávesy ponúkajú tri základné funkcie.
Klávesy sú vyššie a mediálne klávesy ponúkajú tri základné funkcie.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Všetky klávesnice majú nožičky s dvomi nastaveniami.
Všetky klávesnice majú nožičky s dvomi nastaveniami.





Alienware AW410K

410 je vyššia verzia, ktorá ponúka už plne RGB podsvietenie, vyšší zdvih klávesov. Čo však mení, sú switche, ktoré sú tu teraz Cherry MX brown. Tie sú rovnako tiché ako Red, aj keď oproti Red verziám nie sú lineárne, ale majú aj jemnú spätnú odozvu pri stlačení. Je to hlavne o zvyku, môže to byť pre vás príjemnejšie alebo prirodzenejšie ako len čisté lineárne stláčanie.

Ak máte radi vyššie klávesy a plné podsvietenie, toto môže byť dobrá voľba. Podsvietenie je tu relatívne dobré, aj keď Alienware nenastavilo práve najlepšie RGB svetlá a hoci podsvietenie je intenzívne, niektoré odtiene farieb nenamixujete dostatočne dobre. Napríklad oranžová a žltá sa príliš podobajú na zelenú.  Nedosiahnete až také dobré kontrasty, ale zrejme to nie je veľký problém..

AW410 kúpite od 107 eur, oplatí sa viac ako 310 verzia, vzhľadom na plné RGB.

Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K
Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K AW410K má už plné RGB podsvietenie
AW410K má už plné RGB podsvietenie


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Klávesy sú vyššie podobne ako pri AW310.
Klávesy sú vyššie podobne ako pri AW310.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Ponúka tiché brown switche s jemnou odozvou.
Ponúka tiché brown switche s jemnou odozvou.





Alienware  AW510K

Najvyššia klávesnica je iná ako predchádzajúce dve, je totiž low-profilová. Teda má nižšie klávesy, čo spolu s red low-profile switchmi zaisťuje úplne tichý chod bez dodatočného klepania klávesov o plast. Ponúkne veľmi príjemné písanie a aj hranie. 

Klávesnica má plnú ponuku klávesov, nechýba numpad, pričom nad numpadom ponúka veľký valček na hlasitosť a samostatne oddelené je mute tlačidlo. Valček je veľmi dobrá vec na pohodlné zvyšovanie alebo znižovanie hlasitosti. Niektoré klávesnice majú valček aj s akceleráciou, kde čím viac krútite, tým rýchlejšie sa mení hlasitosť, tu je fixná a každé malé pootočenie pridá alebo uberie 4 percentá. Je to dobre nastavené.

Z dodatočných funkcii ponúka klávesnica aj funkčné sekundárne možnosti na F klávesoch, a to zníženie a zvýšenie osvetlenia, zablokovanie Windows klávesov, zmenu profilov a aj play, stop, pause. 

AW510 kúpite od 116 eur, čo je primeraná cena na túto ponuku. Klávesnica je ako v čiernej, tak aj bielej farbe, ak by ste takú preferovali. Pričom biela má však prednú časť s logom čiernu. 

Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K
Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K AW510K ponúka plné podsvietenie a red switche.
AW510K ponúka plné podsvietenie a red switche.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K Na rozdiel od ostatných má táto verzia valček na zvuk.
Na rozdiel od ostatných má táto verzia valček na zvuk.


Alienware klávesnice AW310K, AW410K a AW510K AW510 má nízkoprofilové klávesy
AW510 má nízkoprofilové klávesy




Alienware má na svoje zariadenia aj svoju aplikáciu Alienware Command Center, ktorá vám klávesnice alebo iné vybavenie tejto značky automaticky zachytí, automaticky updatuje a umožní aj nastaviť. Zariadenia tu majú prepojené nasvietenie medzi klávesmi, ale môžete si ho nastaviť aj ľubovoľne sami, či už len podsvietite klávesov vlastnými farbami, alebo si vyberiete niektoré svetelné efekty. V aplikácii si pre zmenu podsvietenia môžete vyberať po jednom alebo po preddefinovaných celkoch, ktoré nie sú ideálne rozvrhnuté. Všeobecne by sa zišlo na používateľskej prívetivosti aplikácie popracovať.

Je tam však výhoda v tom, že aplikácia nemusí byť spustená a klávesnica si svoje nastavenie zapamätá. Stačí si ju spustiť, keď chcete niečo zmeniť a uložiť si nastavenia do profilov.  Aplikácia ponúka aj nastavenie šetrenia energie po určitom čase nepoužívania, ako aj súhrn hier, pre ktoré si viete vytvoriť nastavenia a vybrať tému podsvietenia.

Celkovo Alienware so svojou ponukou prekvapila. Síce je škoda, že neponúka aj podložku pod zápästia, ale inak sú to veľmi slušné  klávesnice, špeciálne AW510 môže konkurovať top ponuke. Má kvalitné klávesy, dobrú konštrukciu, síce hrubší kábel, ale nie je to výrazný problém. 


napísal saver 29.12.2021
Páči sa mi!
ALIENWARE KLÁVESNICE AW310K, AW410K A AW510K
+ kvalitné mechanické klávesnice
+ dobrá konštrukcia s kovovým horným krytom
- chýba podložka pod zápästia
- hrubší napájací kábel pre dodatočný USB port v klávesnici


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk