PLAYSTATION PULSE 3D WIRELESS HEADSET - MIDNIGHT BLACK

PLAYSTATION PULSE 3D WIRELESS HEADSET - MIDNIGHT BLACK

Nový oficiálny headset od Sony

Už je to viac ako rok, čo sme sa dočkali vydania novej generácie konzol, ale je nutné povedať, že táto generácia má naozaj veľmi pomalý nástup. Osobne som si za tie pomaly tri dekády hrania prešiel mnohými konzolami, priamo na launch som kupoval kopu konzol a kopu hier, no takto pomalý nástup som teda ešte nezažil. Skutočných nextgen hier je málo, rovnako je však málo aj konzol, takže je pochopiteľné, že Sony a ani Microsoft nevsadili všetko na nextgen kartu. Takže aj príslušenstvo k novým konzolám prichádza len sporadicky. Od začiatku bolo jasné, že PlayStation 5 dostane aj iné farebné varianty krytov a príslušenstva, ale napríklad na čierny headset sme si museli počkať až do novembra. Oplatilo sa?

PlayStation PULSE 3D Wireless Headset je novinka, ktorá nadväzuje na Gold headsety známe z PS4 éry, ktoré ste určite mnohí z vás mali a možno aj máte dodnes. Vidieť to na dizajne a určite aj technológie s mnohé spoločné. Pulse ale oproti svojmu predchodcovi prichádza s jednou zásadnou novinkou a to je priestorový zvuk, ktorý si s headsetom užijete vďaka PS5 technológii Tempest 3D AudioTech v podporovaných hrách. Ale nemusíte sa báť, že by headset fungoval len s PS5. Dokážete ho totiž použiť s PS4, PC alebo Macom. Keďže má navyše 3,5mm port, tak stačí kábel a pripojíte ho prakticky k čomukoľvek. Avšak, pochopiteľne, už bez Tempest podpory.

Pulse headset prichádza v pomerne jednoduchom a pomerne veľkom balení, ktoré jednak naznačuje, že toto nie je tá úplne najvyššia cenová priečka, no na druhú stranu musím naozaj veľmi pochváliť, že sa Sony zbavuje plastov. V balení ich nájdete minimum, všetko tu je kartónové, takže zdravšie voči prírode. Samotný headset je v balení chránený takouto kartónovou konštrukciou, z ktorej ho jednoducho vyberiete a už ho môžete pripájať ku konzole a začať používať.

PlayStation PULSE 3D Wireless Headset - Midnight Black

Musím uznať, že v tejto novej čiernej farbe je headset naozaj pekný, pričom sa stále hodí k základnej verzii konzoly PS5. Tá síce obsahuje čierne prvky v lesklej a headset je matný, ale stále to veľmi slušne ladí. O to viac, ak máte konzolu na viditeľnom mieste „na stojáka“ a headset si po vypnutí nasadíte na ňu tak, že má slúchadlá na jej stranách. Len tá povrchová úprava čierneho plastu nie je práve ideálna a dosť na nej vidno fľaky, odtlačky, nečistoty. Hlavne, ak máte napríklad spotené alebo trochu mastné prsty, všetko na ňom zostane. Na druhú stranu materiál pôsobí odolne. Nedá sa povedať, že by som už s headsetom trieskal o zem, ale plasty pôsobia pevne, zároveň flexibilne, aby ste napríklad halvový most len tak nezlomili.

Dizajn je relatívne obyčajný, takže je headset menej nápadný. Dokonca tu nenájdete ani nejaké výrazné logá. Najvýraznejším prvkom sú naozaj veľké náušníky. Na pravom slúchadle nie je nič, čo je možno aj trochu škoda, lebo tým pádom sú všetky ovládacie prvky a aj porty na ľavom slúchadle, kde je toho už trochu veľa. Je nejaký dôvod, prečo ostatní výrobcovia prvky delia medzi slúchadlami. Takto na tom ľavom máte indikačnú LED diódu, duálny mikrofón, tlačidlo na zapnutie/vypnutie, 3,5mm vstup, USB-C port na nabíjanie, tlačidlo na vypnutie mikrofónu, prepínač Monitor funkcie, ovládanie hlasitosti a ešte aj ovládanie zvukového mixu. Navyše je tu aj kontrola stavu batérie, ktorá vyžaduje súčasné stlačenie dvoch tlačidiel.

Je absolútne skvelé, že má headset toľko funkcií, ktoré viete ovládať bez nejakého dedikovaného softvéru a len jeho vlastnými ovládacími funkciami. Avšak už nie je skvelé, že sú všetky nakope, lebo sa v nich nedokážete zorientovať, keď potrebujete. Headset používam už nejakú dobu a stále neviem naslepo len nahmataním nájsť vždy na prvý pokus to, čo práve potrebujem. Headset asi bežne nechcete ovládať tak, že ho vždy musíte dať dole z hlavy, aby ste sa najskôr pozreli na ovládacie prvky. Navyše, keď niektoré sa posúvajú, iné zas stláčajú. Osobne by som ovládanie navrhol inak. Chválim ale zase dvojicu výborne skrytých mikrofónov. Nie je tu žiadne rameno na boom mikrofón.

Ďalšia vec, ktorú musím pochváliť, je slušne pohodlie pri používaní. A to aj napriek tomu, že tu nie sú nastaviteľné prvky, neviete si úplne upraviť veľkosť či sklon slúchadiel, všetko je tu napevno a pod hlavovým mostom sa headset upravuje akurát hlavovým pásom, čo je veľmi jednoduché riešenie. Ale ak nemáte nejaké veľmi špecifické potreby na tvar a veľkosť, budete spokojní. Headset dobre sadne a hlavne je ľahký. Len 300 gramov na hlave ani necítite, či hráte len pár chvíľ alebo pár hodín. Náušníky sú veľké a pohodlné, obklopia vaše uši a príjemne na nich sedia. Aj keď je pravda, že by mohli byť trošku hrubšie, čo by ešte zlepšilo pohodlie pri používaní headsetu.

Headset však má aj výraznejšie nevýhody a jednou z tých vážnejších je úplne biedna izolácia zvuku obomi smermi. Ak napríklad hráte, sledujete film alebo počúvate hudbu a polovička kúsok od vás pracuje, budete jej tú prácu spestrovať tým, čo hrá vám, keďže to je dosť zreteľne počuť aj mimo headsetu. Rovnako však počujete aj vy to, čo sa deje okolo – ruchy z kuchyne, dialógy v telke a podobne. Doma je to ešte v pohode, ale headset veľmi neodporúčam na cestovanie, napríklad na sledovanie filmov vo vlaku a podobne, kde budete vy otravovať cudzích a oni budú otravovať vás.

Sony tu využíva vlastné 40mm meniče a papierové parametre vôbec nie sú zlé a už vôbec nie v tejto cenovej hladine. A to je dôležitá vec, na ktoré je nutné sa pozerať. Headset nemá zvuk, z ktorého by som padol na zadok. Basy sú nepresvedčivé (aj keď nie vyslovené slabé či zlé), výšky neznejú až tak dobre. Ak počúvate skladby, ktoré majú komplexnejšie strunové pasáže, môžu sa tam jednotlivé nástroje zlievať. Na počúvanie obľúbených skladieb by som ho teda veľmi neodporučil. Stredy sú ale spracované veľmi slušne a na hranie a sledovanie akčných blockbusterov headset poslúži veľmi dobre. V rámci svojej ceny sa konkurenciou nenechá zahanbiť a je slušným riešením.

PlayStation PULSE 3D Wireless Headset - Midnight Black

Priestorové podanie je taktiež slušné. Počul som aj lepšie, ale na drahších a lepších headsetoch. Takéto podanie za stovku funguje dobre, testoval som ho v niekoľkých hrách a pri akcii viete dobre určiť, odkiaľ na vás niekto útočí, z ktorej strany prichádzajú dialógy a podobne. Napríklad Call of Duty, aj keď som sa do hrania musel naozaj nútiť, má výborne spracovaný zvukový mix a celá zvuková kulisa hry sa s headsetom pekne predviedla – výbuchy, streľba, krik postáv.

Čo sa už nepredviedlo, to je mikrofón. Naozaj chválim zapracovanie, kedy vám z hlavy netrčí žiadne rameno s mikrofónom. Tu sú dva a sú zapracované do ľavého slúchadla, ani si ich nevšimnete. Akurát to podanie vášho hlasu bude len veľmi priemerné. Zažil som aj horšie a dokonca aj na headsetoch s rovnakou cenou, no taktiež lepšie. Hlas je síce čistý a jasný, nepočuť praskanie alebo podobné prvky. Len je celý akýsi tlmený a tichý. Ako keby ste do mikrofónu rozprávali cez niečo a nie priamo. Ale to je relatívne bežný nedostatok tohto typu mikrofónov.

PlayStation PULSE 3D headset je silnou voľbou pre PS5 hráčov, lebo dizajnovo skvele sadne ku konzole a v novej čiernej aj vyzerá veľmi dobre, pričom 12 hodinová výdrž na jedno nabitie nie je úplne najhoršia. Je ľahký, pohodlný, obsahuje naozaj veľa funkcií a na PS5 si s ním môžete užiť kvalitný virtuálny priestorový zvuk, navyše ani nestojí veľa. Má však svoje nedostatky. Niektoré sú len kozmetické, iné sú priamo dizajnové (napríklad všetky ovládacie prvky a porty na jednom mieste) a niektoré len vyplývajú z toho, že sa technológia drží istej cenovej hranice. Stále je to však dobrá voľba, kvôli ktorej nemusíte siahnuť hlboko do vrecka.


napísal matus_ace 27.12.2021
Páči sa mi! (+1)
PLAYSTATION PULSE 3D WIRELESS HEADSET - MIDNIGHT BLACK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19890)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk