SAMSUNG FREESTYLE PROJEKTOR

SAMSUNG FREESTYLE PROJEKTOR

8.5

Netradičný lifestylový projektor

Test

Samsung znovu rozširuje ponuku svojich netradičných TV zariadení a tentoraz priniesol multifunkčný lifestylový projektor nazvaný Freestyle. Doplní ním tak televízor Serif vyzerajúci ako maliarske plátno, otáčací multimediálny televízor Sero,  The Frame v podobe obrazu alebo outdoorový Terrace televízor. Vidieť, že firma skúša zaujať aj tých, ktorí chcú niečo iné ako bežný televízor. 

Samsung s Freestylom teraz vstupuje do oblasti menších prenosných projektorov. Síce už dlhšie má ponuku v high-end oblasti s laserovým projektorom The Premiere, no teraz to skúša v menšom a cenovo prijateľnejšom pásme. 900 eur je síce stále dosť, ale môže vám to stáť za to. Je to niečo iné ako ostatné projektory.  Presnejšie ponúka:

  • Projektor: DLP LED, HDR10
  • Rozlíšenie: 1920×1080
  • Veľkosť obrazu: od 30" do 100" pri 2,7 metroch
  • Svietivosť: 230 ANSI Lumen / 550 LED Lumen
  • Životnosť 20000 hodín
  • Ovládanie: ovládač, mobil
  • Hluk: 30 dB (malý ventilátor)
  • Kontrast: 300:1
  • Pripojenie: micro HDMI 2.0, USB-C na napájanie, Bluetooth, WiFi
  • Zvuk: 5W reproduktor s 360 stupňovým zvukom, Dolby Digital, mikrofón
  • Systém: Tizen - Podpora aplikácii Apple Airplay 2, Apple TV, Netflix, HBO GO, YouTube
  • Spotreba: 50W 
  • Rozmery: 104,2 × 172,8 × 95,2 mm
  • Váha: 800g

Freestyle tak ponúkne malý, jednoducho prenosný projektor, ktorý vyzerá aj dizajnovo zaujímavo a pripomína svetlomet. To umožňuje jeho ľubovoľné natáčanie a smerovanie. Zároveň nie je jednoúčelový a určený len na projekciu filmov, hier, ale okrem obrazu ho Samsung cieli aj na zábavu a napríklad na projekciu nápisov na party, možnosti streamovania hudby, alebo vďaka priloženému polopriesvitnému krytu sa dá využiť aj ako dekoračné svetlo. 

K tomu je cieľom aj jednoduchá prenosnosť, preto je v balení len malý zdroj podobný mobilnej nabíjačke a keďže je pripojiteľný cez USB-C, môžete jednoducho pridať k projektoru aj externú batériu. Zatiaľ v podobe powerbanky, ale Samsung už pripravuje vlastnú externú batériu na jún. Zatiaľ priniesol puzdro na jednoduchý bezpečný presun (aj keď sa do neho nezmestí nabíjačka a ovládač) a aj farebné ochranné kryty, ak by ste nechceli biely freestyle.

Samsung Freestyle projektor
Samsung Freestyle projektor Projektor prichádza s ovládačom a zdrojom. Viete si dokúpiť ďalšie doplnky, ako napríklad puzdro na presun.
Projektor prichádza s ovládačom a zdrojom. Viete si dokúpiť ďalšie doplnky, ako napríklad puzdro na presun.


Samsung Freestyle projektor Čakajte malé rozmery a pekný a praktický dizajn.
Čakajte malé rozmery a pekný a praktický dizajn.


Samsung Freestyle projektor LED lampa ponúkne 1080p rozlíšenie a 60Hz pri 230 ANSI Lumenoch.
LED lampa ponúkne 1080p rozlíšenie a 60Hz pri 230 ANSI Lumenoch.





Samotný dizajn Freestylu je v podobe svetlometu, kde je kruhový dizajn postavený na držiaku, vďaka ktorému môžete projektor smerovať v 180 - stupňovom uhle. Vyzerá to dobre a štýlovo, nakoniec presne o to Samsungu aj išlo.

Vzhľadom na dizajn Samsung nepridával veľa portov a je tu len USB-C na napájanie a na vstup pridal micro HDMI. Teda je tu len malý HDMI port a napríklad na pripojenie konzoly alebo PC musíte zohnať náležitý kábel alebo redukciu. Tu ale pozor, porty sú veľmi blízko seba a ak by ste išli do redukcie, ktorá by bola širšia alebo zahnutá, nemusí sa tam zmestiť. Je škoda, že tu nie je port na SD kartu alebo pripojenie na externý disk, ale Samsung to viac orientoval na streamovanie a prepojenie s mobilom vám to vyrieši. 

Porty sú na bočnej strane, a tak pri otáčaní zariadenia nezavadzajú, ale preto je ich aj málo. Samsung ich nemohol dať na zadnú stranu, keďže tam má plány na expanzie. Konkrétne sa tam bude dať zapojiť batériová expanzia, alebo ako jeden trailer ukázal, aj doplnok so závitom žiarovky, vďaka čomu sa dá projektor zapojiť do stropnej lampy alebo stolnej lampy a zobrazovať obraz napríklad na stole.

Zaujímavým doplnkom, ktorý je v balení, je polopriestivný kryt na šošovku. Krytom môžete ako chrániť šošovku pred prachom, tak sa používa na rozptyl svetla. Teda ak si nastavíte Ambient režim a niektorý zo špeciálnych záberov a zakryjete šošovku, bude vám svetlo rozptyľovať a môže ponúknuť jemné a zaujímavé osvetlenie. Treba ale rátať s tým, že to vypaľuje LED. 20000 hodín používania je síce dostatok, ale samotné svetlo nie je nejako výrazné. Osobne by som na osvetlenie použil radšej štandardné svetlo a projektor nechal na filmy a hry.

Ak púšťať Ambient režim, tak radšej štandardne projekčný, kde máte podobné témy ako na Samsung TV a viete si navoliť napríklad hodiny, rôzne relaxačné témy, ale keďže ide o projektor, zaujímavý je napríklad oheň alebo okno s animáciami za ním, plus veľmi dobré sú rôzne neónové nápisy na vylepšenie atmosféry na party.

Projektor prichádza aj s ovládačom, ktorým môžete zapínať projektor, navigovať v menu a robiť štandardné prvky. Je to zmenšená verzia klasického TV ovládača, bez vymeniteľných batérii a len s nabíjaním cez USB-C. Má základné tlačidlá a rýchle tlačidlá na Netflix, Web alebo Disney+. Aj keď ovládač nevyhnutne nemusíte používať, môžete všetko ovládať aj cez mobil cez Smart Things aplikáciu Samsungu v mobile, kde niektoré veci idú jednoduchšie a je tu aj exkluzívna možnosť kalibrácie zariadenia. Tá však ide len na Samsung Galaxy S, Flip a Fold a iPhone mobiloch s Face Id. Je to škoda. Kalibráciu nevyhnutne nepotrebujete, keďže obraz sa nastavuje aj sám, ale kalibrácia dokáže ešte viac a vie prispôsobiť obraz aj farbe pozadia a napríklad ak máte stenu inej farby ako bielu, bude sa snažiť prispôsobiť, aby farby boli v štandardných odtieňoch. 

Čo mne osobne Freestyle robil nie úplne ideálne, bolo automatické zameranie, ktoré síce pekne zaostrilo obraz, upravilo ho automaticky na sklon steny, čo je veľmi dobrá funkcia, ale väčšinou tam bolo malé vychýlenie obrazu a nebol úplne vodorovný. Musel som to manuálne doladiť.

Samsung Freestyle projektor
Samsung Freestyle projektor Projektor má okolo seba reproduktor a vzadu pripojenie na ďalšie doplnky a vetranie.
Projektor má okolo seba reproduktor a vzadu pripojenie na ďalšie doplnky a vetranie.


Samsung Freestyle projektor Freestyle viete používať aj s powerbankou.
Freestyle viete používať aj s powerbankou.


Samsung Freestyle projektor Portov je poskromne je tu len napájanie cez USB-C a micro HDMI.
Portov je poskromne je tu len napájanie cez USB-C a micro HDMI.





Samotná inštalácia projektora je jednoduchá, stačí položiť, zapnúť a fungujete. Menu sa tu zobrazí rovnaké ako na nových Samsung TV bežiace na Tizen systéme. Menu je oproti predchádzajúcim rokom upravené, je tu automaticky ponúkaný obsah a zvýraznené možnosti vstupov. 

Môžete si tak zvoliť buď HDMI vstup, alebo rôzne aplikácie, ako Netflix, Youtube, Prime Video, Spotify. Zároveň je systém priam určený na streamovanie a viete sa ním pripojiť k TV (minimálne to funguje so Samsung TV) a napríklad tak obraz z TV streamovať do inej miestnosti alebo von. Viete sa napojiť aj na mobil alebo štandardne poslať Youtube video z počítača do projektora. Nechýba ani DEX podpora alebo pripojenie k celému PC, aj keď tam potrebujete Miracast v PC.  Čo mi však chýbalo v systéme, bola Steam link aplikácia, ktorá odtiaľ z nejakého dôvodu z ponuky zmizla. Nemôžete tak jednoducho streamovať hry z PC.

Zároveň čo sa týka výkonu, Samsung zapracoval len pomalší čip a menu tak niekedy laguje. Nie je to nevyhnutne problém, keďže v menu trávite len minimum času pri používaní zariadenia, ale aj tak na túto cenu mohol byť výkonnejší čip. Video ukazuje ako rýchlosť menu, tak aj väčšinu možností systému:

Kvalita obrazu je slušná a síce má projektor len 250 ANSI certifikovaných lumenov, so zastretými žalúziami ponúka dobrý obraz aj cez deň. Vonku určite cez deň projekciu ani neriešte, ale podvečer a v noci žiari poriadne. Napríklad si tak veľmi pekne si viete v lete vonku prestreamovať film alebo aj šport a spraviť si vlastné letné kino. Prípadne ho viete používať aj ako hudobné zariadenie, či už na streamovanie Spotify priamo v projektore,  alebo z mobilu do projektora. 

Samotný výkon zvuku je 5W RMS, čo je celkom dostatok, ak používate doma, alebo ste vonku priamo pri ňom. Ale ak chcete viac, viete si cez wireless pripojiť či už headsety, alebo napríklad veľký Bluetooth reproduktor, nakoniec funguje to podobne ako pri mobiloch.

Samsung Freestyle projektor
Samsung Freestyle projektor Cez deň pri zakrytých žalúziách je obraz plne dostatočný.
Cez deň pri zakrytých žalúziách je obraz plne dostatočný.


Samsung Freestyle projektor Projekcia v izbe na stenu môže ponúknuť novú dimenziu zážitku.
Projekcia v izbe na stenu môže ponúknuť novú dimenziu zážitku.


Samsung Freestyle projektor Vonku viete podvečer premietať už celkom bez problémov.
Vonku viete podvečer premietať už celkom bez problémov.





Na projektor nemusíte len streamovať, viete si k nemu pripojiť či už externý settop box, PC alebo konzolu cez HDMI. Presnejšie cez spomínané micro HDMI. Veľmi dobre sa mi k tomu hodil Xbox Series S, ktorý je rovnako prenosný a síce na batérii len tak nepôjde, ak beriete na dovolenku alebo na chatu, je to praktické a spratné spojenie. Veľmi dobre sa dá použiť aj so Switchom, ak chcete zážitok na väčšom obraze.

Mimochodom, obraz tu ponúka 1920x1080 pri 60Hz, teda rozlíšenie postačujúce na bežné hranie. Aj keď pri veľkom obraze už vidieť pixely, hlavne v hrách. Možno škoda, že tu nie je rovno 4K rozlíšenie, veľmi dobre by dokázalo zlepšiť obraz. A to nielen priamo pre rozlíšenie, ale aj preto, že projektor si obraz spracúva a upravuje podľa plochy, čo má za následok ďalšie zníženie kvality obrazu. Pri videách a filmoch to nevadí, ale pri hrách s textami už vidíte zníženie kvality.  Ak chcete čo najostrejší obraz, tak je ideálne vypnúť automatickú úpravu obrazu a umiestniť projektor kolmo na stenu.  Toto zlepšuje aj oneskorenie obrazu a na hranie je to ideálne.

Čo sa týka spotreby, mne vychádzala na 40W. Je to pekne nízke číslo a vďaka nemu viete veľmi dobre napájať projektor aj z externej batérie. Samsung svoju ešte len dodá, ale napríklad čo som mal teraz pribalený Anker PowerCore III Elite s 87W, tak s ním vydrží projektor niečo približne dve hodiny. Teda na jeden film. Ak by ste kupovali powerbanku, rátajte s tým, že musí byť kompatibilná, a teda ponúka dostatočný výkon. Samsung má k tomu aj zoznam.

Samsung Freestyle projektor
Samsung Freestyle projektor Spojenie malého projektora s malou konzolou je veľmi dobré na chatu alebo dovolenku.
Spojenie malého projektora s malou konzolou je veľmi dobré na chatu alebo dovolenku.


Samsung Freestyle projektor Von viete premietať aj na veľkú stenu a spraviť si letné kino.
Von viete premietať aj na veľkú stenu a spraviť si letné kino.


Samsung Freestyle projektor Párty nápisy sú zaujímavým doplnkom.
Párty nápisy sú zaujímavým doplnkom.




Samsung Freestyle je veľmi zaujímavý projektor, v ktorom sa snaží Samsung ponúknuť niečo viac a posunúť projektory viac do lifestylu. Chce ponúknuť trendové zariadenie, ktoré viete použiť ako doma na rôzne možnosti, tak vonku a aj jednoducho ho zobrať na cesty alebo na párty. Zároveň sa snažil o jednoduché pripojenie alebo prenos obrazu z iných zariadení. Viete si tak obraz z TV v jednej miestnosti presunúť do inej, alebo aj von, viete zdieľať mobil, nechýbajú filmové a hudobné aplikácie.  Plus na rozdiel od všetkých ostatných projektorov sa veľmi ľahko natáča a s automatickou úpravou obrazu.

Základ je veľmi dobrý, dizajn sa podaril, multifunkčnosť tiež, ale je to prvý pokus a sú vidieť veci, na ktorých sa dá popracovať. Ako napríklad pridanie rýchlejšieho procesora, portu na USB disk, eventuálne na vyššom rozlíšení, kde 4K by bolo hlavne na hranie parádne. Svietivosť nie je najvyššia a ideálna je na večerné sledovanie vonku, ale vnútri postačí aj cez deň.

Samsung Freestyle kúpite za 900 eur. Farebný ochranný kryt viete kúpiť za 40 eur


napísal saver 9.5.2022
Páči sa mi!
8.5
SAMSUNG FREESTYLE PROJEKTOR
+ štýlový a premyslený dizajn
+ previazanie s TV alebo mobilmi
+ praktické a jednoduché smerovanie v 180 stupňoch
+ pripravené na doplnky
- automatické nastavovanie obrazu nie je vždy ideálne
- za tú cenu mohlo byť aj 4K rozlíšenie a rýchlejší procesor
- Steam link chýba medzi aplikáciami


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19844)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk