VIEWSONIC ELITE XG270QG

VIEWSONIC ELITE XG270QG

8.5

Kompletný a elegantný hráčsky balíček

Test

Priznám sa, že dobrovoľnej výmene hardvérovej výbavy sa zväčša vyhýbam, nakoľko zvyknem techniku využívať až do bodu jej fatálneho rozpadu. Keď sa mi však naskytla príležitosť otestovať elegantný herný monitor od spoločnosti ViewSonic a porovnať tak viac ako päťročnú generačnú medzeru medzi mojím spoľahlivým BenQ a novším Viewsonic modelom, nezaváhal som. Viewsonic ELITE XG270QG je ideálnym balíčkom pre akéhokoľvek hráča a chýb tu nájdete skutočne len veľmi málo.

Tento 27" LCD IPS fešák disponuje veľmi jasným displejom s rozlíšením Quad HD, teda 2560×1440 pixelov s typickým pomerom strán 16:9 a priamo pre hráčov stvorenou, obnovovacou frekvenciou 165Hz. Vyššia frekvencia však nie je jediným dôvodom, prečo si monitor berie prívlastok herného displeja. Kvalitný IPS panel je totižto doplnený 1ms odozvou bez badateľného ghostingu a nájdete tu aj pribalenú podporu Nvidia G-Sync. 10-bitová farebná hĺbka dodá sýte a výrazné farby, ktorým ďalej napomáhajú technológie ako IPS Nano Color a Elite RGB. Kompletný výpis špecifikácií vyzerá nasledovne:

  • Panel: IPS, 27 palcov, 16:9
  • Rozlíšenie: Quad HD 2560×1440
  • Povrch displeja: matný
  • Refresh rate: 165 Hz
  • Odozva: 1ms
  • Farebná hĺbka: 10-bit
  • Svietivosť: 350 cd/m²
  • Farebnosť: 133% RGB
  • Prichytenie: stojan (pivotom, nastaviteľná výška) / VESA 100x100
  • Kontrast: 1000:1
  • Synchronizácia: G-sync kompatibilné
  • Porty: 1x DisplayPort 1.2, 1x HDMI 1.4, 1x 3,5mm Audio jack 
  • Farba: čierna
  • Funkcie navyše: reproduktory, Flicker-free, filter modrého svetla
  • Váha: 7,7 kg
ViewSonic Elite XG270QG
ViewSonic Elite XG270QG Balenie nijako extra nevyniká, no zaujímavého obsahu je tu dosť.
Balenie nijako extra nevyniká, no zaujímavého obsahu je tu dosť.


ViewSonic Elite XG270QG 27 displej je skutočne nádherný a čítať na ňom Sector bola radosť :)
27 displej je skutočne nádherný a čítať na ňom Sector bola radosť :)


ViewSonic Elite XG270QG Ambientné osvetlenie tu síce je, ale pre využitie plného potenciálu budete potrebovať aj aplikáciu.
Ambientné osvetlenie tu síce je, ale pre využitie plného potenciálu budete potrebovať aj aplikáciu.





To najhlavnejšie pri výbere akejkoľvek novej hardvérovej výbavy sú vždy jednotlivé, vyššie uvedené špecifikácie a ich porovnanie vzhľadom na konkurenciu. Poďme teda na to z druhého konca a pozrime spočiatku na dizajn a kvalitu spracovania. Tento 7,7 kg monitor sa totižto so svojím telom nemá rozhodne za čo hanbiť, nakoľko materiály ako tvrdý plast na zadom paneli či celokovový stojan rozhodne niečo vydržia. Napriek tomu, že základňa pôsobí veľmi úzko je dostatočne stabilná, a tak sa vám ani pri výraznej klávesovej agresii monitor otriasať nebude. Dizajn s ostrými hranami dokonale zapadá do štúdia akéhosi Low Poly grafického dizajnéra a vďaka svojej simplifikovanosti nebude narúšať priestor ani vášho vysnívaného minimalistického setupu.

Materiály sú teda veľmi kvalitné a celý tento zážitok prehlbuje napríklad aj pohodlné a intuitívne prvé zostavenie. Všetko sa totiž do seba iba elegantne zacvakne a namiesto skrutkovača vám postačí iba sila vašich prstov. V kovovom stojane sa nachádza jeden nenápadný hexagónový otvor pre pohodlné zavedenie káblov. Pri pokuse o ich zapojenie budete však určite súperiť s ochrannou krytkou, ktorá vám svojím veľmi krehko-vyzerajúcim spracovaním rozhodne zvýši tlak, nakoľko budete mať pri akejkoľvek manipulácii strach, že ju zlomíte. Z dostupných portov, ktoré na zadnej strane monitora nájdete, nesmie chýbať DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, 3x USB 3.2 Gen 1 a 3,5 mm audio výstup pre slúchadlá. Ak však preferujete zvuk priamo z monitora, vstavané reproduktory majú kvalitu aj hlasitosť celkom uspokojujúcu.

Okrem ostrých hrán nájdete na monitore aj pre hráčsku komunitu typické RGB LED ambientné osvetlenie, ktoré nie je nijako zvlášť výrazné, ale večer vám vykúzli atmosféru. Dva LED pásy sa nachádzajú zospodu dolnej hrany monitora a jeden LED šesťuholník zdobí zasa zadný panel. Nakoľko LED nesvietia nijako výrazne, po prvom zostavení a odklade na stôl na zadný hexagón aj zabudnete. Setup menu zabudované priamo v monitore vám umožní prepínanie medzi troma LED módmi, a to harmonicky meniacimi sa farbami dúhy, pulzujúcou modrou alebo statickou modrou. Okrem farebnej rulety mi však prišli všetky výrazne modré módy až príliš rušiace, a preto som zostal pri stojan osvetľujúcej dúhe. Ak si však stiahnete dostupný ViewSonic softvér, môžete sa s farbami a módmi pohrať aj detailnejšie.

ViewSonic Elite XG270QG
ViewSonic Elite XG270QG Chcete súkromie? Pomôžu vám k tomu priskrutkovateľné kryty.
Chcete súkromie? Pomôžu vám k tomu priskrutkovateľné kryty.


ViewSonic Elite XG270QG Nastavení je veru požehnane.
Nastavení je veru požehnane.


ViewSonic Elite XG270QG Všetky porty pekne pokope a pivot by sme mali tiež.
Všetky porty pekne pokope a pivot by sme mali tiež.





27-palcová uhlopriečka matného displeja s tenkými hranami pokĺže po kovovom stojane s pivotom a nastaviteľnou výškou jedna radosť a vďaka možnosti rotácie displeja o 90° do oboch strán, si obrazovku prispôsobí podľa potrieb skutočne ktokoľvek. Z premysleného a hráčmi obľúbeného dizajnu rozhodne treba spomenúť držiak na slúchadlá, ktorý vysuniete ako anténu spoza ľavej strany panelu alebo držadlo na stojane, pre ľahšie prenášanie monitora. Zdola spodnej časti sa rovno medzi LED pásmi nachádzajú tri tlačidlá a dva gumové úchyty pre kábel či už vašej myši, klávesnice, alebo dokonca slúchadiel.

Tri plastové tlačidlá umiestnené rovno pod logom Elite, slúžia pre navigáciu po softvéri obrazovky. Stredné tlačidlo tvorí veľmi intuitívny joystick, ktorým viete prechádzať nielen nastavenia rozlíšenia, obnovovacej frekvencie, jasu, sýtosti farieb, zmeny LED výberu portov, ale môžete aj tvoriť vlastné herné módy alebo prechádzať už prednastavené. Celé menu je veľmi prehľadné a intuitívne, avšak jednou z najpodstatnejších možností zmeny, ktorú som do dnešného dňa nenašiel, je práve zmena rozlíšenia... Ľavé tlačidlo slúži pre zapnutie filtra modrého svetla a aj ako univerzálne tlačidlo Cancel, no a pravé tlačidlo využijete zase na zapnutie a vypnutie obrazovky.

Pozrime sa detailnejšie na displej. Je skutočne nádherný, a to najmä vďaka dobrej svietivosti a 10bit farbám, ktoré v kombinácii s ostatnými technológiami poskytnú na tomto IPS paneli skutočnú očnú rozkoš. Poviem vám, že pozerať na tomto displeji filmy, seriály, piplať sa v editore fotiek či strihať videá je skutočná radosť. Farby sú brilantné a sýte z ktoréhokoľvek zorného uhla, čierna je skutočne tmavo čierna a color banding som si všimol iba vo veľmi tmavých scénach a aj to iba počas hrania na konzole.

1ms odozva je v kombinácii so 165Hz zraku lahodiacou skutočnosťou, a to najmä pri hraní akéhokoľvek akčného titulu. Rozhodne sa však plynulosť nestratí ani pri obyčajnom rolovaní internetom a pri pokuse o prechod na obyčajnú 60Hz obrazovku veru zaplačete. Z krabice vás privíta 144 prednastavených Hertzov avšak v menu ponúkne sekcia overclocking možnosť prestavenia na 165Hz. Údaje ako: jas 350cd/m2 a kontrast 1000:1 na papieri veľa nepovedia, no z osobnej skúsenosti vám viem povedať, že na displej sa pozerá výborne, a to dokonca aj keď priamo naň svieti. Osobne som nebol na vysokú svietivosť zvyknutý, a preto mám v podstate neustále zapnutý filter modrého svetla a jas nastavený na minimálnu hodnotu. Určite však poteší aj fakt, že monitor je flicker-free, teda žiadne preblikávanie obrazu tu nenájdete.

ViewSonic Elite XG270QG
ViewSonic Elite XG270QG K čomu je ten 165Hz monitor, keď si úžasný Bloodborne zahráte iba na zamknutých 30FPS?
K čomu je ten 165Hz monitor, keď si úžasný Bloodborne zahráte iba na zamknutých 30FPS?


ViewSonic Elite XG270QG LED pásiky na hráčskom monitore nesmú chýbať!
LED pásiky na hráčskom monitore nesmú chýbať!


ViewSonic Elite XG270QG Pivot vám z monitora spraví ideálne médium aj na prezeranie nekonečných kódov.
Pivot vám z monitora spraví ideálne médium aj na prezeranie nekonečných kódov.





Osobne som s hodnotami fps nemal problém pri nijakom titule, predsa len sa bavíme iba o Quad HD, čo na konci dňa znamenalo, že napríklad taký Elden Ring som si na PS5, žiaľ, vyskúšal iba vo Full HD rozlíšení. Moja staručká GTX 970 však bezproblémovo utiahla dva monitory a pri novších tituloch sa ani pri vyšších detailoch problémy neobjavili. Monitor síce nemá HDR, avšak väčšinu času budete natoľko unesení jeho farbami so 133% RGB a obnovovacou frekvenciou, že takúto absenciu si ani len nepovšimnete. V skratke sa teda na monitore vynikajúco konzumuje akýkoľvek video(herný) obsah.

Čo sa balenia týka, obsahuje starú známu klasiku, a teda okrem samotného monitoru so stojanom tu nájdete jeden kábel pre display port, power cable (dokonca aj jeho anglickú verziu) aj so zdrojom. Okrem toho sa v balení nachádzajú aj dve tienidlá, na každú stranu monitora jedno. Tie sa, žiaľ, už musia priskrutkovať iba s využitím nástroja. Matný monitor je však dostatočne jasný, a preto si viem praktické využitie predstaviť len ako ochranu voči odhaleniu pri lokálnej kooperácii.

Monitoru Viewsonic ELITE XG270QG jeho Elite a Gaming označenia skutočne sedia, nakoľko elitne zvláda dodať pozitíva jednoznačne prevyšujúce negatíva. Nakoľko už nejde o najnovší stroj, pretrvávajúca 560€ cenovka je dosť závratná. Rozsiahla škála aj v roku 2022 relevantných špecifikácií, všeobecne kvalitné materiály a komponenty sa však v kombinácii s drobnými detailmi zameranými práve na hráčov rozhodne nestratia.

Monitor Viewsonic ELITE XG270QG v jeho 27" 165Hz Quad HD verzii nájdete na Alze za 580€.


napísal Taiven 11.5.2022
Páči sa mi! (+2)
8.5
VIEWSONIC ELITE XG270QG
+ 165Hz s 1ms odozvou
+ farebne úchvatný Quad HD IPS panel
+ žiadny ghosting a minimálny color banding
+IPS Nano Color a Elite RGB technológie
+ kvalitné spracovanie a atraktívny dizajn
+ LED pásiky na spodnej lište
+ Blue light filter a flicker-free obraz
+ množstvo drobností stvorených priamo pre hráčov
+ kvalitný pivot a nastaviteľná výška
- absencia HDR
- zbytočné zadné LED osvetlenie
- cena od vydania výrazne nepoklesla
- absencia USB-C portov




Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk