VIVO X80 PRO - FOTOMOBIL OD VIVO

VIVO X80 PRO - FOTOMOBIL OD VIVO

9.0

Fotíte? Určite sa pozrite na tento smartfón

Pre množstvo ľudí pravdepodobne nový a neznámy výrobca zavítal na slovenský trh v plnej sile. Po predstavení niekoľkých modelov z nižších sérií Vivo predstavilo svoju novú vlajkovú loď, ktorou sa snaží presadiť popri silnej konkurencii. Má model X80 Pro šancu uspieť proti stáliciam trhu, ako je napríklad Samsung S22 Ultra alebo Apple iPhone 13 pro?

Fanúšikom smartfónov je Vivo určite dobre známe, minimálne vďaka svojmu modelu X70, ktorý potvrdil kvality a ambície značky. Hlavnou nevýhodou bola orientácia na čínsky trh, nedostupnosť na európskych trhoch a minimálna podpora pre európskych zákazníkov. Situácia sa tento rok ale mení a Vivo X80 Pro prichádza s plnou podporou aj pre európskych zákazníkov. Dizajnovo ide rozhodne o zaujímavý kúsok, pričom dominuje obrovský kamerový modul. Smartfón dáva teda už na prvý pohľad najavo, kde sú jeho hlavné kvality.

Špecifikácie:

  • Displej: 6.78" LTPO3 AMOLED, 1B colors, HDR10+, 120Hz, 1500 nit, 1440 x 3200px
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
  • OS: Android 12
  • Pamät: 8GB, 12GB / 256GB, 512GB
  • Kamera: 50 MP, f/1.3, (wide),8 MP, f/3.4, (periscope 5x zoom), 12 MP, f/1.6, 50mm (2x zoom), 48 MP, f/2.2 (ultrawide)
  • Selfie: 32 MP
  • Nabíjanie: 80W wireless 50W
  • Rozmery:  164.6 x 75.3 x 9.1 mm 
  • Váha: 215 g
  • Batéria:  4700 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Vivo na svojom balení nešetrí a ide priamo proti novým zaužívaným trendom. V balení sa teda nachádza okrem napájacieho USB-C kábla aj 80W adaptér, elegantný kryt a aj USB-C slúchadlá. 

Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo
Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Krabica svojimi rozmermi nie je rozhodne malá.
Krabica svojimi rozmermi nie je rozhodne malá.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo V balení vás čaká plná výbava.
V balení vás čaká plná výbava.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Dizajnovo elegantný mobil s obrovským kamerovým modulom.
Dizajnovo elegantný mobil s obrovským kamerovým modulom.





Už zo základnej špecifikácie môžete tušiť, že ide o pomerne rozmernejšie zariadenie. Mobil sa napriek tomu relatívne príjemne drží, pričom najväčší podiel na zhoršenom úchope spôsobuje zaoblený displej. Získate ale parádny displej s vysokým rozlíšením a adaptívnou obnovovacou frekvenciou až do 120 Hz. To oceníte či už pri hraní hier, alebo aj pri bežnom rolovaní webových stránok a presunoch v systéme, ktorý vďaka tomu pôsobí veľmi svižným dojmom.

Vizuálny zážitok zlepší aj automatické prepínanie medzi farebnými profilmi pre zabezpečenie čo najlepšieho podania farieb. Je teda pravdepodobné, že pre u mnohých používateľov pôjde o jednu z najlepších obrazoviek v domácnosti. Spolu s kvalitnými stereo reproduktormi si teda dokážete užiť či už hry, alebo filmy.

Priamo v displeji je integrovaná aj ultrazvuková čítačka odtlačkov prsta 3D Sonic max od spoločnosti Qualcomm, ktorá zaberá väčšinu šírky displeja. Svojou rýchlosťou a spoľahlivosťou ide o to najlepšie, čo aktuálne technológie dokážu ponúknuť. Nemá dokonca problémy ani s mokrým prstom.

Nový otlačok si dokážete jednoducho pridať jedným podržaním prsta bez nutnosti opätovného prikladania. Zaujímavosťou, ktorú Vivo implementovalo do svojej Funtouch nadstavby, je možnosť vybrať si dve ľubovoľné aplikácie priamo do plochy senzoru, ktoré sa okamžite otvoria po priložení prsta do vybranej oblasti. Je to drobnosť, no dokážete si na ňu veľmi rýchlo zvyknúť.

Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo
Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Čítačka odtlačkov prsta s konfigurovateľnými aplikáciami.
Čítačka odtlačkov prsta s konfigurovateľnými aplikáciami.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Zaoblený displej ponúka pekné farby, vysoké rozlíšenie a 120 Hz.
Zaoblený displej ponúka pekné farby, vysoké rozlíšenie a 120 Hz.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo 4 fotoaparáty v spolupráci s výrobcom ZEIIS.
4 fotoaparáty v spolupráci s výrobcom ZEIIS.





O výkon sa stará Snapdragon 8 Gen 1, ktorý netreba asi bližšie špecifikovať. Nakoľko ide o top model, čo môžete v Android smartfónoch dostať, tak nebudete rozhodne trpieť nedostatkom výkonu za žiadnych okolností. Vivo X80 Pro dosahuje v Antutu teste solídnych 992 883 bodov a umiestňuje sa teda v čase testu na druhej priečke.

Procesoru asistuje 12GB RAM a interné úložisko bolo na testovanom modeli 256GB. Úložisko ale nie je rozšíriteľné, takže pri kúpe musíte zvoliť dostatočnú kapacitu. Rýchlosti pri sekvenčnom čítaní dosahuje úložisko na úrovni 1897,5 MB/s, pri sekvenčnom zápise je to 1353,6 MB/s. Pri náhodnom prístupe ale rýchlosti klesajú na hranicu 283 MB/s pre čítanie a 326 MB/s pre zápis, pričom celkovo dosahuje v teste pamäte solídnych 73 553 bodov. Vivo X80 Pro disponuje aj ochranou štandardu IP68, čo znamená že je vode a prachu odolný do hĺbky 1,5m po dobu 30 minút.

 

Batériu s kapacitou 4700mAh dokážete doplna nabiť za 38 minút vďaka rýchlemu 80W nabíjaniu. Vo svojej cenovej kategórii sú ale podobné rýchlosti očakávané. Poteší ale prítomnosť rýchleho bezdrôtového nabíjania, a to až 50W pomocou rýchlonabíjačky priamo od Viva, ktorá ale nie je súčasťou balenia. Zariadenie v takomto prípade nabijete na 100% za 50 minút. Počas testovania som nemal potrebu smartfón nabíjať inak ako bezdrôtovo. S výdržou na nabitie je X80 Pro tiež relatívne dobe. Pri bežnom nenáročnom používaní nebol problém dosiahnuť výdrž dva dni. Horšie to je ale už v prípade, keď začnete hrať náročné hry. Vtedy batéria ubúda podstatne rýchlejšie. Samozrejme, nechýba možnosť aj reverzného nabíjania.

Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo
Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Vivo predstavilo zároveň bezdrôtovú rýchlonabíjačku.
Vivo predstavilo zároveň bezdrôtovú rýchlonabíjačku.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Hry nerobia mobilu žiadny problém ani na najvyšších detailoch.
Hry nerobia mobilu žiadny problém ani na najvyšších detailoch.


Vivo X80 Pro - fotomobil od Vivo Ukážka z testovania v Antutu benchmark.
Ukážka z testovania v Antutu benchmark.





Už v úvode sme spomínali, že X80 Pro sa snaží svojím dizajnom dať najavo, že ide o mobil s dôrazom na kvalitu fotografie. Výrobca sa preto spojil s dobre známou spoločnosťou ZEISS a rozhodne nejde len o marketingovú spoluprácu. ZEIIS okrem dodania optiky priniesol zaujímavé vylepšenie, a to špeciálny povlak na šošovkách, ktorý zabraňuje tvorbe odleskov a znehodnoteniu farieb pri fotení proti priamemu svetlu, respektíve slnku. Štvorica fotoaparátov teda poskytne v spolupráci s Vivo čipom aj množstvo predpripravených softvérových módov ktoré zabezpečia kvalitné fotografie aj za sťažených podmienok.

Zaujímavosťou je, že Vivo využíva v postprocesingu určitú formu Ray-Tracingu na predvypočítanie odleskov, prípadne dokáže dopočítať hĺbku ostrosti alebo dynamicky meniť clonu. Vďaka tomu vyzerajú napr. portréty skvele. Prekvapivo dobre funguje aj mód pre fotenie nočnej oblohy, kde sa aj vďaka redukcii šumu, gimbalu a nízkej clony dopracujete k aktuálne bezkonkurenčným výsledkom v segmente smartfónov. Gimbalom disponuje 12MP telephoto objektívom s dvojnásobným optickým zoomom. Vďaka gimbalu budú vyzerať aj videá plynulé a stabilné. Ten využíva hlavne Cinematic mód, ktorý nahráva video priamo vo filmovom širokouhlom formáte a s upravenými „cinematic” farbami. Opticky stabilizované sú všetky fotoaparáty, s výnimkou ultra širokého objektívu.

Fotoaparát disponuje, samozrejme, aj štandardnými módmi, ako napríklad Pro mód, spomalené video, panoráma, portrét a pod. Z hľadiska farieb máte možnosť si zvoliť z niekoľkých predpripravených volieb a ,samozrejme, možnosť zvoliť HDR alebo Zeiss natural color profil.

Pri priamom porovnaní s iPhone 13 Pro max a Samsung Galaxy S22 Ultra vynikal X80 Pro hlavne nočnými fotkami, kde konkurenciu bez váhaní porážal. Rovnako aj v nahrávaní stabilizovaného videa. Jediný problém, ktorý sme postrehli pri testovaní, bol focus pri nahrávaní cinematic videa, keď sa v scéne nachádzali dve postavy v rozličnej „hĺbke”. Softvér teda počas nakrúcania preskakoval s focusom z jednej postavy na druhú a vznikalo nepríjemné rozostrovanie a následné zaostrovanie osôb. Ide ale o softvérový problém, ktorý by mal byť v budúcnosti odstránený. Video dokážete nahrávať v 1080p a 30/60 fps, 4k a 30/60 fps alebo dokonca aj 8k a 30 fps.

Za hlavným fotoaparátom nezaostáva ani širokouhlá selfie kamera s 32MP, HDR a možnosťou nahrávať video v 1080p a 30fps alebo 4k a 30 fps. Samozrejme, funguje aj na odomkýnanie mobilu tvárou.

Ukážky fotografií si môžete pozrieť v galérii:

Vivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od VivoVivo X80 Pro - fotomobil od Vivo

Celkovo je Vivo X80 Pro veľmi vydarený smartfón a pri vstupe do segmentu vlajkových lodí na európskom trhu rozhodne šliape na päty aj drahšej konkurencii, prípadne ju v niektorých oblastiach aj prekonáva. Azda len málokto čakal taký prekvapivo dobrý smartfón a svoj nemalý podiel má na tom aj samotný ZEIIS.

So svojou cenou tesne cez tisícku to síce nie je flagship-killer, ako sme boli roky zvyknutí s príchodom „nových” značiek, no svoju cenovku si v testoch rozhodne obhájil. S vyladením softvérových nedostatkov časom pôjde o jeden z top Android smarfónov na trhu. Ak sú vašou prioritou kvalitné fotografie a video, Vivo X80 Pro stojí rozhodne za to.


napísal tomass 15.7.2022
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
9.0
VIVO X80 PRO - FOTOMOBIL OD VIVO
+ ZEISS optika
+ parádne fotoaparáty
+ Gimbal pre telefoto objektív
+ rýchle bezdrôtové nabíjanie
+ kvalitný displej
+ vysoký výkon
+ kompletné príslušenstvo v balení
- niekomu môže prekážať dizajn modulu fotoaparátov
- občasné softvérové nedostatky
- vyššia cena (pre menej známu a relatívne novú značku na našom trhu)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk