LOGITECH G535 LIGHTSPEED

LOGITECH G535 LIGHTSPEED

G headset s kompromismi

Mám doma aj kvalitnejšie headsety a slúchadlá, ale vždy, keď mi príde nejaká novinka od Logitechu, teším sa. Za rozumné peniaze vedia ponúknuť zaujímavý výsledok, niekde síce s kompromismi, ale vždy ma zaujíma, ako nakoniec firma dotiahne ten celkovo kvalitný dojem. Teraz tu je novinka Logitech G535 Lightspeed, s ktorou firma rozširuje svoje portfólio a vypĺňa medzeru niekde v strede hernej ponuky. V porovnaní so známym G335 odstriháva kábel, v porovnaní s vyšším G733 zase uberá nejaké veci. Výsledok je ale opäť raz slušný.

A hlavne už na prvý pohľad vidíte, kam tento headset spadá. Jeho vizuálna identita je zrejmá, pekne zasadne do rodiny Logitech G headsetov a vlastne sa dizajnovo ani veľmi nelíši od dvoch vyššie uvedených kusov. Čaká vás tak rovnaký dizajn s rovnakými hranami a prvkami. Hlavový most je rozdelený na dva čierne plastové pásy, slúchadlá sú pomerne veľké a dobre padnú na uši. Je to trochu dynamickejší výzor ako v porovnaní s headsetmi niektorých iných značiek, ale výstrednosti tu nenájdete, takže to stále vyzerá pomerne jednoducho, elegantne a dobre.

Balenie je typický Logitech, takže našťastie už žiadne plasty, všetko je elegantne balené v kartóne, má tam svoje miesto a je prekryté fóliou, aby sa to pri transporte balení nepoškodilo. Headset u nás stojí nejakých 130 eur, nie je síce najlacnejší, ale stále sa radí do kategórie skôr k tým lacnejším. Aj preto toho v balení veľa nečakajte. Okrem headsetu už len LIGHTSPEED USB receiver, USB C kábel na nabíjanie a dokumentáciu. Logitech nálepka nesmie chýbať. V zásade ale viac nepotrebujete a nejaké vrecko či puzdro v tejto kategórii neponúka snáď nikto.

Logitech G535 Lightspeed

Pohodlie tu má Logitech zvládnuté veľmi dobre, keďže prakticky stále opakuje ten istý koncept headsetu. Dalo by sa to síce aj lepšie, ale v zásade sa niet na čo sťažovať. Veľkosť si viete jednoducho nastaviť posunutím slúchadiel. Držanie na hlave zase upraviť zmenou pozície hlavového pásu z gumy. Nie je to síce ako hlavový most s pamäťovou penou, ale stačí. Slúchadlá sa tiež jemnú nakláňajú do strán, ak to potrebujete. Veľmi pohodliu pomáha aj nízka hmotnosť len 236 gramov, pri ktorej ho na hlave ani necítite. Je menší a ľahší ako G733 Náušníky s pamäťovou penou na ušiach netlačia. Ich povrch je látkový, viete ich jednoducho zložiť, vyčistiť a zase nasunúť späť, čo je obrovská výhoda oproti niektorým konkurentom.

Logitech sa vždy snaží o čo najjednoduchšie ovládanie a inak to nie je ani tu. Chcete zapnúť mikrofón? Jednoducho ho sklopíte. V slúchadlách sa vám akurát ozve zvuk, ktorý potvrdí, že je mikrofón zapnutý. Vyklopením hore ho zas vypnete. Na ľavom slúchadlu vzadu nájdete tlačidlo na zapnutie a koliesko na ovládanie hlasitosti. Na spodnej strane tohto slúchadla je zase USB C port na nabíjanie. Až takto jednoduché to je.

Ak chcete zo slúchadiel dostať niečo viac, umožní vám to softvér Logitech G Hub, ktorý slúži na správu všetkých Logitech herných periférií. Vďaka nemu dostanete do rúk o niečo viac kontroly, ale nič zásadné. Budete sa môcť prepínať medzi nastaveniami ekvalizéra, dokážete monitorovať batériu a podobne. Nič, bez čoho by ste nevedeli žiť, ale môžete si headset trochu viac nastaviť. Dobre však funguje aj bez softvéru. Stačí zasunúť receiver do PC alebo PlayStation konzoly a môžete sa rovno pustiť do hrania.

Logitech G535 Lightspeed

Možno ste sa už dovtípili, že čo sa týka možností pripojenia, G535 nebude tak univerzálny ako niektorí konkurenti. Klasické káblové pripojenie tu nie je, Bluetooth taktiež nie (takže žiadne pripojenie k mobilom a podobne) a zostáva len bezdrôtové Lightspeed pripojenie, čo je technológia od Logitechu. Tá sa stará o bleskovo rýchle pripojenie bez oneskorenia a funguje veľmi dobre. v tomto prípade má dosah 12 metrov, aj keď to sa líši v závislosti od prostredia. Výdrž batérie nie je najhoršia, ale zase ani najlepšia. Každopádne 33 hodín na jedno nabitie neurazí a headset nebudete musieť nabíjať nejako často.

Tradične som vám ešte dlžný čísla a špecifikácie, tak poďme na to. Logitech tu využíva vlastné 40mm meniče s rozsahom 20Hz-20KHz, impedanciou 36 Ohmov a citlivosťou 87.5 dB SPL/mW. Mohlo to byť aj lepšie, ale opäť to nie sú čísla, ktoré by urazili. V tejto kategórii je to často štandard. O nahrávanie zvuku sa stará kardioidný boom mikrofón s rozsahom frekvencie 100Hz-10KHz. Opäť teda čísla, ktoré sa nijako nevymykajú zo štandardu v tejto oblasti.

Na herný headset má G535 možno až prekvapivo neutrálny a relatívne dobre vyvážený zvuk, ktorý sa bez úprav hodí na hranie, pozeranie a aj počúvanie. Samozrejme, nejaké kompromisy tu sú, ale v zásade ponúka veľmi slušný stereo zvuk. V hrách a filmoch možno chýba údernosť, nižšie frekvencie nie sú tak výrazné, výbuchy vami neotrasú. Čo je divné, väčšinou bývajú herné headsety skôr prebassované. Na počúvanie hudby pre bežného človeka je to tiež fajn, popové žánre tam znejú fajn, ale ak si pustíte nejakého Oldfielda v kvalitnej nahrávke, už si možno všimnete, že niektoré detaily, na ktoré ste zvyknutí, trochu zanikajú. Stredné polohy sú tie, kde sa headset cíti najpohodlnejšie. Výšky sú presné, aj keď by som tiež povedal, že ich rozsah je trochu nedotiahnutý.

Logitech G535 Lightspeed

Mikrofón je pre mňa osobne trochu sklamaním v niektorých oblastiach. Nejde ani tak o nahrávky vášho hlasu, keďže ten zaznamenáva pomerne dobre. váš hlas zostáva znieť prirodzene, čisto a neskreslene. Dobre zachováva aj hlasitosť. Ale (pravdepodobne kvôli povahe samotného typu mikrofónu) veľmi zle izoluje okolité ruchy. Prakticky ich neizoluje takmer vôbec. Ak hráte a niekto pri vás pozerá televízor, rozpráva sa a podobne, všetko sa to prenesie aj do vašej hlasovej komunikácie. A to nie je úplne výsledok, aký chcete s mikrofónom dosiahnuť. Pozitívom ale je aspoň to, že mikrofón vie ruchy oddeliť od hlasu a ten je aj tak stále zreteľný.

Veľkým negatívom je izolácia zvuku. Headset má síce uzatvorenú konštrukciu, ale vonkajšie ruchy budete počuť dosť zreteľne. Toto je pravdepodobne oblasť, v ktorej headset prepadol úplne najviac. Nemusí ísť pritom len o kosačku za oknom alebo niečo také. Opäť stačí, že sa niekto vedľa vás rozpráva. Rovnako to ale platí aj smerom von. Ak máte headset nastavený na vyššiu hlasitosť (nemusí byť ani maximum), ľudia okolo vás dostanú pomerne jasnú príležitosť oceniť váš hudobný vkus. A to dokonca aj v hlučnejších prostrediach, keď popri tom v miestnosti hrá televízor alebo sedíte v kancelárii.

Vlastne som to celé zhrnul v úvode. Logitech G535 Lightspeed je viac-menej typický Logitech headset v tom zmysle, že opäť prináša kvalitu v pomere ceny a hodnoty, ktorú za ňu dostanete – dobrý zvuk, veľmi dobré pohodlie, nízku hmotnosť a slušné vyhotovenie s dobrými materiálmi. Akurát sú tu aj nejaké tie kompromisy. Cena ale nie je vysoká, a tak tie ústupky Logitechu možno prepáčite. Zlá voľba to rozhodne nie je, ale v približne tejto cene by som si osobne z aktuálnych headsetov asi radšej vybral nedávny LucidSound LS100X.


napísal matus_ace 10.10.2022
Páči sa mi!
LOGITECH G535 LIGHTSPEED


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk