AKÝ RÝCHLY JE SAMSUNG 990 PRO SSD?

AKÝ RÝCHLY JE SAMSUNG 990 PRO SSD?

9.0

Rýchlosť máme, už len čakať na DirectStorage

Test

Samsung pravidelne každý rok prináša nové verzie svojich NVMe SSD diskov, ktoré ponúkajú výkon, stabilitu a prijateľnú cenu. Niet divu, že sa stali obľúbenými, a to hlavne medzi hráčmi. 990 Pro verzia teraz prichádza, aby posunula Pro sériu diskov vpred. Síce Samsung už naráža na maximum PCIe 4.0 zbernice, ale pred prechodom na PCIe 5.0 sa z nej snaží dostať čo najviac.

Čo sa týka verzií Samsung 990 Pro diskov, tie budú tri. Pričom 512GB je už minulosť, 1TB a 2TB sú teraz základ a budúci rok príde aj 4TB verzia.  Zároveň prichádzajú ako vo verzii bez chladiča, tak aj s ním.  My sme mali na test 1TB verziu bez chladiča.

Špecifikácie:

  • Typ: M.2 (2280) / PCIe Gen 4.0 x4, NVMe 2.0
  • Rozmery: 80 x 22 x 2.3 mm
  • Čipy: Samsung V-NAND 3-bit MLC
  • Čítanie: 7,450 MB/s,  1,200,000 IOPS random
  • Zápis: 6,900 MB/s, 1,550,000 IOPS random
  • Spotreba: 5,4 W priemerne, maximum 7,8 W (Burst mode)
  • Spoľahlivosť: 1,5 milióna hodín
  • Záruka: 5 rokov alebo 600 TBW

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

Samsung posledné roky neustále stúpal s rýchlosťou, aj keď najnovšia 990 verzia už s čítaním stúpla len minimálne z 6900 MB/s na 7000 MB/s. Aj keď zápis sa posunul viac, a to z 5400 MB/s na 6900MB/s.  Zároveň sa Samsung sústredil na zníženie spotreby, kde nízkonapäťový 8nm radič ušetrí takmer polovicu spotreby oproti predchádzajúcej verzii.

Presnejšie spotreba teraz klesla z 877MB na watt z minulej verzie na 1319MB na watt, čo je 50% úspora batérie na notebookoch. Pri PC vás to až tak zaujímať nemusí, ale stále platí, že menej spotreby znamená menej zahrievania a tým pádom aj stabilnejší výkon. Nižšiu spotrebu som na teplotách aj priamo videl, starší 970 disk sa zahrieval na 54 stupňov a 990 len na 45 stupňov. 

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

Čo sa týka rýchlosti, na Z690 doske to vyzeralo nasledovne. Testy išli okolo 7100MB/s, ale nie až k maximám 7450MB/s a zápis išiel okolo 6600MB/s namiesto 6900MB/s. Zrejme doska z neho nevedela vyťažiť maximum. Záleží na tom, ako má poprepájané PCI Lanes a či tam nie je ešte niečo, čo využíva priepustnosť.

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

Zároveň je ideálne mať na týchto rýchlych diskoch chladič, ktorý odvedie teplo od čipu. Vedia síce fungovať aj bez chladiča a nepokazia sa, ale automaticky si regulujú rýchlosť, aby sa už teplota nezvyšovala. Samsung na to má zapracovanú Dynamic Thermal Guard technológiu,

Keďže som mal na test disk bez chladiča, respektíve má na sebe len základnú nálepku odvádzajúcu teplo, vyskúšal som aj to, ako sa menia rýchlosti pri zahriatí. Disk štandardne držal na spomínaných 45 stupňoch, ale pri dlhšom zápise postupne stúpol na 64 stupňov. Po následnom teste rýchlosť čítania zostala rovnaká, ale rýchlosť zápisu sa znížila 3500MB/s. Je to totiž práve zápis, ktorý zahrieva čip.

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

Samsung už na toto zahrievanie myslí a má rovno balenie 990 Pro s dizajnovým červeným chladičom. Tu si môžete vybrať, ktoré zoberiete, ale nevyhnutne ak máte dosku so zabudovanými chladičmi, alebo máte notebook kde sa chladič nezmestí, kúpte verziu bez chladiča. Prípadne ak by sa vám dizajn červeného Samsung chladiča nepáčil, môžete si kúpiť, aký len chcete, ponuka je už široká. 

Disk môžete okrem PC a notebookov použiť aj v PS5, keďže disk aj prekonáva minimálne požiadavky konzoly a bude mať rýchlosť na rozdávanie. Pre PS5 je kompatibilná aj verzia s chladičom, a tak môžete rovno zobrať tú. 

Chladič má na sebe aj RGB podsvietenie, síce je len s jednou LED, ale ak budete chcieť, aby svietil, tak bude svietiť. Viete si ju nastaviť v Samsung aplikácii.

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

Samsung aplikácia

Samsung k svojim diskom pridáva aj Magician softvér, ktorý ponúka pekné funkcie k jehodiskom. Ukazuje veľkosť všetkých prenesených dát za celý život disku, sleduje teploty, viete si spraviť aj benchmark, diagnostiku, pridáva aj optimalizácie. Viete zapnúť funkciu over provisioning, ktorá si vyhradí určitú časť disku, aby sa vylepšil výkon a aj životnosť disku. 

Samsung v aplikácii pridáva aj systémové možnosti, ako bezpečné vymazanie dát alebo migráciu diskov a ak vám ide o bezpečnosť vašich dát, môžete si zapnúť enkryptovanie.  

Aký rýchly je Samsung 990 Pro SSD?

 

A kde tieto rýchlosti využijete?

Tento level rýchlosti sa dnes ťažko využíva na maximum. Sú to tony dát, ktoré tu dokáže systém načítať naraz, ale keďže ich musí aj spracovať, výhody rýchlych SSD diskov sa so zvyšujúcou rýchlosťou zmenšujú. Rozdiely medzi 2500MB/s a 7000MB/s uvidíte jedine pri potrebe kopírovania alebo čítania veľkého množstva dát naraz. 

Preto ani nie tak hry, ale skôr aplikácie dokážu využiť disk efektívne. Hlavne aplikácie napríklad pre grafikov, vývojárov, tvorcov, kde sa načítavajú veľké videá, detailné textúry a podobné veci, kde sa všetko potrebné zobrazí hneď na obrazovke. Samozrejme, ak už do načítavania musí zasahovať procesor, už sa efektivita znižuje.

 

A čo hry?

Hry, samozrejme, budú načítavať veľmi rýchlo, presnejšie najrýchlejšie ako sa aktuálne na PCIe 4.0 dá. Aj keď stále budú spomaľované len štandardným prístupom k disku cez procesor a teda bez Direct Storage (prístup na dáta rovno z grafickej karty). Naň je síce už disk oficiálne pripravený, ale ešte to nebolo spustené a prvé hry s podporou uvidíme až budúci rok. 

Momentálne je tak dosť jedno, aký NVMe disk v hrách máte, keďže rozdiely budú minimálne. Už sme videli veľa benchmarkov, ktoré ukazovali síce veľké rozdiely oproti HDD, ale minimálne medzi SSD diskami. Pre istotu som to overil a dostal som veľmi podobné výsledky.

Skúsil som niekoľko hier na HDD (133MB/s), Samsung 970 evo (2,4GB/s) disku a tomto Samsung 990 Pro (7GB/s) disku.

Nahrávanie:

  • Uncharted - jeep level - 24,55s (HDD), 22,47s (970), 22,19s (990)
  • Call of Duty MW2 - Amsterdam level - 23,45s (HDD),  6,42s (970),  6,40s (990)
  • Call of Duty MW2 - Autá level - 15,78s (HDD),  6,50s (970), 6,08s (990)

Pri Uncharted načítaval HDD disk prekvapivo podobne ako SSD, ale to je tým, že hra počas nahrávania skôr dáta spracováva, ako nahráva. Objekty s textúrami si na HDD doťahoval ešte dlhšie po spustení levelu, kde ešte postupne naskakovali na obrazovku, pri SSD nebolo vidieť dodatočné naťahovanie.

Oproti tomu pri Call of Duty pekne vidieť rozdiel medzi HDD a SSD, aj keď už medzi jednotlivými diskami je rozdiel minimálny. Je to tam pod sekundu a takto to je približne pri všetkých hrách.  

Rýchle disky sa v hrách využijú hlavne pri streamovaní textúr do prostredia počas hry, kde už teraz vidieť minimálne doskakovania, ale s príchodom DirectStorage a jeho dobrým zapracovaním by to malo byť neviditeľné. Zároveň by DirectStorage mohlo priniesť aj kvalitnejšie textúry a úspory pamäte. Či to tak bude, by sme sa mali presvedčiť už čoskoro. Minimálne Forspoken hra s podporou DirectStorage je už ohlásená a Samsung hovorí, že disk s ňou už testoval a načítavanie bolo za 1 sekundu. Aj keď nepovedal, koľko by bolo na pomalšom NVMe disku, spomenul, že na SATA disku to boli 4 sekundy (550Mb/s) a na HDD 28 sekúnd. 

 

 

Oplatí sa?

Ak chcete najvyššiu rýchlosť, so Samsung 990 Pro ste tam, kde chcete byť, všetko pôjde rýchlo a nič vás nebude spomaľovať. Samozrejme, rozdiely oproti pomalším verziám diskov budú pocitovo minimálne, ale budete pripravení na budúcnosť s DirectStorage. Ako veľmi pomôže, ešte nevieme, ale bude to cesta do budúcnosti.  Ale disk neprináša len znovu vyššiu rýchlosť, ale zároveň aj nižšiu spotrebu a zahrievanie, čo je dobrá správa pre notebooky.

Disky sa čoskoro dostanú do predaja a čo sa týka cien jednotlivých verzii, vyzerá to nasledovne:

  • Samsung 990 Pro - 1TB - 184 eur  
  • Samsung 990 Pro - 2TB - 324 eur 
  • Samsung 990 Pro s heatsinkom 1TB - 204 eur
  • Samsung 990 Pro s heatsinkom 2TB - 344 eur

 


napísal saver 4.11.2022
Páči sa mi! (+3)
9.0
AKÝ RÝCHLY JE SAMSUNG 990 PRO SSD?
+ vysoká rýchlosť aj v sekvenčných čítaniach
+ znížená spotreba a zahrievanie
+ Directstorage kompatibilný
+ záruka 5 rokov
- DirectStorage hry stále chýbajú


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk