MOZA R5 BUNDLE - DIRECT DRIVE VOLANT ZA DOBRÚ CENU

MOZA R5 BUNDLE - DIRECT DRIVE VOLANT ZA DOBRÚ CENU

9.0

Najlepšie bundle pre racingových hráčov

Test

Zatiaľ čo Logitech a Thrustmaster sú doma v mainstreamových volantoch a teraz sa s novými direct drive verziami volantov snažia dostať aj medzi náročnejších hráčov, Fanatec, Simucube a Moza sú v tejto oblasti doma už dlhé roky a majú zaujímavé ponuky. Fanatec je neustále vypredaný, Simucube je drahý, ale Moza je niečo, po čom by ste sa mali pozrieť, ak sa budete chcieť posunúť s volantom do vyššej kategórie. Má širokú ponuku a aj dobré ceny.

Ak nie ste zorientovaní v tejto oblasti profesionálnych volantov, je to forma kde direct drive pohon volantu je základ a rovnako aj modulárne skladanie jednotlivých komponentov. Direct Drive motory sú potrebné pre autentickú spätnú odozvu, ktorá je základom vcítenia do hry. Ponúkajú vysokú silu a tichý chod na rozdiel od rôznych prevodových motorov, ktoré sú slabé a vrčia alebo sekajú- aby vytvorili aký-taký pocit odporu volantu. Nedokážu však sprostredkovať jemné detaily a ani silu odporu.  Motory idú u Mozy s výkonom od 5,5Nm v R5 základni, až po masívnych 21 Nm v R21 verzii.

My sme sa pozreli práve na základný motor R5, ktorý prichádza  v zaujímavom Moza R5 bundle so základnými pedálmi a volantom. Cenovo za pekných 650 eur.  Na Direct Drive volanty v kompletnom balení je to veľmi dobrá cena. 

Moza R5 bundle obsahuje:

  • MOZA DD R5  - 5,5 Nm direct drive - základňa
  • ES Steering Wheel - univerzálny volant
  • SR-P Lite Pedals - základné pedále s plynom a brzdou bez spojky
  • R5 Table Clamp - pridáva sa uchytenie na stôl

Konštrukcia a ponuka:

  • Lietadlový hliník, ručne zošívaná koža a spevnená oceľ.
  • Kvalitný a pevný motor.
  • 22 programovateľných tlačidiel na volante aj s preraďovacími páčkami.
  • Možnosť mapovania pedálových kriviek.
  • MOZA Pit House Control softvér na ovládanie.
  • Plus aplikácia na nastavovanie cez cloud.

Tu musíte vedieť, že bundle nemá v sebe tretí pedál na spojku, ktorý si ale môžete doobjednať (SR-P Lite Clutch Pedal). Ten nevyhnutne nepotrebujete, ak nešoférujete autá so spojkou. Zároveň sa da dokúpiť SR-P Lite Brake Pedal Performance Kit (za 33 eur), čo je tuhšia pružina do brzdy. Totiž brzda je v základnom stave mäkšia, čo je dobré, ak máte pedále na zemi a volant na stole. Ak však chcete reálny zážitok a máte aj jazdeckú sedačku, budete chcieť realistickejší zážitok aj s pružinou. Vtedy si ju určite dokúpte.

V bundle dostanete veľmi dobré spojenie ponuky a ceny a zároveň kompatibility so všetkými simulačnými pretekárskymi hrami, keďže seriózne tituly berú Mozu, ako štandard (nečakajte však automaticky aj podporu pri arkádových racingovkách). Čo je ešte dôležité, ak hľadáte volant pre konzoly, Moza minimálne zatiaľ podporuje len PC platformu.  Nakoniec tieto vyššie firmy primárne cielia na PC, keďže tu sa primárne hrajú simulačné racingové hry.

Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu
Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Moza R5 bundle aj s doplnkovým pedálom a s pružinou.
Moza R5 bundle aj s doplnkovým pedálom a s pružinou.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu ES volant ponúkne univerzálny štandard pre každé jazdenie.
ES volant ponúkne univerzálny štandard pre každé jazdenie.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Pedále sú štandardne dva, ale môžete si pridať aj tretí.
Pedále sú štandardne dva, ale môžete si pridať aj tretí.





Konštrukcia a pripojenie

Od Moza súčiastok čakajte veľmi kvalitné a masívne vyhotovenie. Žiadne umelé hmoty alebo labilné konštrukcie. Všetko je pevné a buď hliníkové, alebo pevné oceľové. Oceľové sú pedále, samozrejme, je to tvrdý letecký hliník a motor je z pevnej liatej ocele. Volant má základ z leteckého hliníka a obruč obšitú kožou. Ponúkne tak ako príjemný volant na dotyk, tak pevné mechanizmy, ktoré sa len tak nerozbijú.

Ak hrávate na lacnejších pedáloch, viete, že postupne sa to rozvŕzga a pedále odchádzajú. Tu sa nemusíte báť. Všetko je pevné a ak by sa aj niečo časom pokazilo, viete to vymeniť samostatne a nemusíte kupovať celú zostavu znovu. Všetko sa dá odpojiť a vymeniť. Na odpájanie volantu je elegantný quick release systém. 

Keď hovoríme o vŕzganí. Moza volant si viete pripojiť ako k jazdeckej sedačke, tak ku stolu, keďže v balení priložený ako úchyt na základňu, tak aj pedále majú veľké gumené podložky proti posúvaniu. Drží to dobre a dá sa s tým dá hrať aj takto na stole. Len tu musíte brať ohľad na silu volantu a force feedback, je dobré mať pevný stôl, aby sa vám nerozkýval. Zároveň, keďže zrejme sedíte na stoličke s kolieskami, je vhodné používať brzdový pedál bez dodatočnej pružiny. Síce je to menej realistické, ale nebudete sa stále odsúvať od stola. Ideálne je mať aspoň pevnú stoličku.

Mimochodom pri Direct Drive volantoch dávajte pozor, čím väčšia sila, tým môže byť force feedback silnejší a zlé držanie volantu alebo vysoké nastavenie môže znamenať aj zranenia. Pri 5Nm motore sa toho netreba veľmi báť, ale takých 11 Nm vám už vie polámať ruky alebo prsty, nehovoriac o 21Nm.  Na núdzové zastavenie majú tieto high-endové volanty špeciálne bezpečnostné tlačidlo, ktoré sa dá dokúpiť. Moza ho rovnako má. Samozrejme, viete si silu force feedbacku nastaviť aj softvérovo. 

Ideálne pre náročnejších jazdcov mať aspoň niečo na zafixovanie koliesok stoličky, ale optimálne rovno celé jazdecké kreslo.  Viete kúpiť malé skladacie, ktoré však nie sú veľmi pevné a nevhodné na direct drive. Radšej potom už poriadne ako Playseat alebo Nextlevel racing F-GT kokpit. K nim sa ešte dá dokúpiť ešte držiak na monitor a máte to komplet. Ja mám spomínaný Next Level F-GT, čo je veľmi dobrý a pevný oceľový kokpit, ktorý viete upraviť ako na bežné jazdenie, tak na formulové. 

 

Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenuMoza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu

 

Moza má rovno v balení aj potrebné skrutky a náradie. Zároveň pridáva káble, ktoré jednoducho pozapájate. Pedále medzi sebou pripojíte LAN káblami, rovnako aj pedále k základni volantu. Volant má v sebe aj všetky ďalšie konektory, a to na napájanie, ktoré ide z externého zdroja a USB pripojenie k PC. Je tam aj ďalší konektor na externý displej. Čo je zaujímavé, volant sa jednoducho napojí mechanizmom, ktorý ho pripojí aj na napájanie, aj keď len na poháňanie základnej elektroniky, samotná komunikácia volantu prebieha cez Bluetooth. 

Ak volant inštalujete na jazdeckú sedačku, je dobré pozrieť si dopredu, či sadne rozpätie skrutiek ako na volante, tak na pedáloch. Väčšina výrobcov predvŕta množstvo dierok, ale napríklad základňa na F-GT nesadla na všetky štyri skrutky, keďže je rozpätie 40mm a predvŕtané sú 66mm. Neviem, či nové verzie F-GT už majú aj ďalšie dierky, ale Moza má aj adapter na dokúpenie, ak by ste potrebovali. Osobne som použil dve skrutky a plne postačia. 

Po plnom zapojení má základňa vzadu malé power tlačidlo, ktoré keď stlačíte, všetko sa aktivuje a na volante sa rozsvieti otáčkový LED indikátor na vrchu volantu a aplikácia v PC si ho pripojí. Následne už môžete konfigurovať a hrať. Môžem povedať, že neboli žiadne problémy s inštaláciou alebo rozbehnutím volantu. 

Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu
Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Do brzdového pedála sa dá doplniť pružina, určite sa oplatí, ak nechcete mať príliš mäkkú brzdu.
Do brzdového pedála sa dá doplniť pružina, určite sa oplatí, ak nechcete mať príliš mäkkú brzdu.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu K základni s motorom pripojíte napájanie, USB k PC a aj LAN kábel k pedálom.
K základni s motorom pripojíte napájanie, USB k PC a aj LAN kábel k pedálom.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Aj samotné pedále prepájate LAN káblami.
Aj samotné pedále prepájate LAN káblami.





Aplikácia

S volantom prichádza aplikácia MOZA Pit House, ktorá ponúkne detailné možnosti nastavovania všetkých Moza volantov a príslušenstva. Keď ho spustíte a zapnete aj volant, automaticky sa aktivujú všetky pripojené zariadenia, teda volant, základňa a aj pedále. Aplikácia si ich rozpozná a na hlavnej obrazovke vám ich zobrazí a ukáže aj aktuálne zatáčanie volantu, stavy pedálov a prípadne ďalších zariadení.

Všetko si môžete nastavovať.  Ponúkne nastavenia maximálneho otočenia volantu, silu force feedbacku alebo detailného nastavenia aktivácie jednotlivých pedálov. Napríklad krivky pedálov si môžete nastaviť podľa vašej potreby. Pridávajú sa aj hlbšie nastavenia force feedbacku. Od samotnej sily až po vibrácie.  Aplikácia vie zachytiť a využiť doplnkové displeje a nastavuje sa tu aj LED indikátor otáčok volantu.

Toto všetko viete nastavovať ako cez PC aplikáciu, tak si to presmerovať do mobilnej aplikácie a základné veci prestavíte aj tam. Je to praktické, keďže hlavne ak máte sedačku, ťažko sa vám zároveň upravujú nastavenia prostredníctvom klávesnice. 

 

 

 

Podpora hier

Volant podporuje prakticky všetky populárne simulačné racingové hry a má ich zapracované rovno v aplikácii v game launcher časti. Rovno vám ich tam vypíše a sám si aj nájde. Sú tam  Asseto Corsa, Project Cars 2, F1 séria, Forza Horizon hry, nechýba Richard Burns Rally, Dirt Rally séria, ale ani Euro Truck Simulator. Pridáva sa Wreckfest, Mudrunner, RaceRoom, iRacing, WRC, poteší aj BeamNG.Drive. Spolu je aktuálne v zozname 25 hier. Všetky hry využijú základné funkcie volantu a niektoré hry aj zabudovaný LED pásik na otáčky.

Ak hrávate s volantom, viete, že po spustení hier si často musíte všetko nadefinovať a inak to nebude ani tu. Veľa hier nemá preddefinované profily, a tak si musíte všetky pedále a tlačidlá naťukať manuálne. Napríklad pri Forze Horizon 5, alebo BeamNG.Drive a aj F1 bolo potrebné všetko si zadefinovať. Všetky hry, ktoré som z ponuky skúšal, dobre fungovali, až na F1 2021 a 2022 hry, ktoré majú chybu pri R5 volantoch (možno aj pri iných). Síce ho hra dobre zachytí a volant plne funguje aj s indikátorom otáčok, ale po nadefinovaní si hra profil uloží ako klávesnicový. Čo je chyba, keďže následne sú v hre pri ovládaní určité odchýlky oproti tomu, ako by hra mala fungovať s natívnym volantom. S Mozou som to už komunikoval a skúšajú to opraviť.

Mimo štandardných simulácií nemá podporu napríklad Snowrunner. Je to škoda, keďže pre túto hru by sa hodil a zároveň je to zvláštne, keďže Mudrunner má podporu. Nerátajte ani s plnou podporou pri rôznych arkádových racingovkách ako NFS Unbound. Eventuálne sa podobné situácie dajú obísť cez emulátory ako vJoy, ale nie je to natívna podpora.  

Samotná podpora pri arkádových racingoch je jediné väčšie mínus volantu, keďže väčšina nemá . Je už na vás, či vám to bude vadiť. V každom prípade je škoda, že na PC stále volanty nemajú určitý jednotný štandard, ktorý by mohli hry automaticky podporovať. Potom stále pri každej hra vidíte, že niekomu s takým volantom nejde feedback,  s iným mu nejdú pedále, volant a všetko možné iné. Mohol by to Microsoft už celé zjednotiť.

Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu
Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Aplikácia ponúka ako detailné sledovanie, tak aj nastavovanie volantu
Aplikácia ponúka ako detailné sledovanie, tak aj nastavovanie volantu


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Viete si nastaviť aj indikátor na volante.
Viete si nastaviť aj indikátor na volante.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Aplikácia podporuje aj doplnkové displeje
Aplikácia podporuje aj doplnkové displeje





Ako sa hrá s Moza R5?

Osobne som teraz dlhé roky mal Logitech volanty, ktoré sú relatívne slušné na svoju cenu, ale stále sú v nižšej kategórii umelohmotných volantov s prevodmi, a teda napríklad force feedback seká, búcha a síce to má svoj špecifický pocit, prechod na Moza je ako skok z hračkárstva do luxusnej kategórie. A to ako v oblasti spracovania, tak v samotnom ovládaní. Síce je tu určitý proces zvykania na nové ovládanie, ale dá sa to dostať do rúk veľmi rýchlo. A ak jazdíte simulácie na kolá, môžete rátať s tým, že vaše časy sa následne určite zlepšia. Autá a aj trate dostanete lepšie do ruky vďaka odozve a lepšie to precítite.

V ovládaní na jednej strane veľmi dobre cítite pevnosť a stabilitu volantu, na druhej veľmi realistickú spätnú odozvu. Napríklad volant nemá žiadne mechanické maximum točenia, ale maximum či už na 90 stupňov, 360 stupňov alebo aj 900, alebo vám veľmi dobre spraví samotný force feedback. Môžete si ho v aplikácii nastaviť podľa hry, ktorú hráte a volant automaticky viac nepustí. Zároveň direct drive motor vie plynule a veľmi jemne regulovať odpor, a teda veľmi dobre cítite, keď sa kolesá otáčajú ťažšie, cítite ich odpor. Rovnako cítite, keď vás šmykne a volant stratí odpor alebo keď auto rozhádže a doslova pocítite v rukách. ako vám kolesá odtlačilo späť a vy sa musíte zaprieť, aby ste ich udržali. Niekedy kolesá aj seknú a prenesie sa vám to do volantu, čo pri veľkých silách môže byť nebezpečné pre ruky. 

Samotný feedback okrem odporu má za úlohu aj prenášať vibrácie auta a napríklad tak dokáže reprodukovať aj samotný typ povrchu cesty. Samozrejme, tu už záleží na tom, ako sa s tým autori danej hry pohrali. Dôležité je, že tieto direct drive volanty vedia 1:1 reprodukovať každý detail.

Feedback, samozrejme, z pocitu dopĺňa aj kvalita prepracovania volantu, kde je kožený povrch základ a je príjemný na dotyk a aj ovládanie. Tu pri ES Steering Wheel volante čakajte kruhový, naspodku skosený dizajn vhodný pre každý typ auta. Dobre sa drží a ovláda. Pritom ES má aj výhodu možnosti výmeny rámu volantu a napríklad ak hrávate formulové hry, viete si kúpiť formula mod.

Volant má 22 tlačidiel, kde viete nadefinovať všetko od štandardného D-Padu, A,B,X,Y tlačidiel. Je tu aj Start tlačidlo na štartovanie, Radio tlačidlo, Cam tlačidlo na zmenu kamier, Box na boxy a séria ďalších tlačidiel. Dopĺňajú to veľké hliníkové páčky za volantom na preraďovanie rýchlostí. Tie majú ťukacie switche, aby ste mali spätnú zvukovú odozvu pri preraďovaní. 

Čo sa týka pedálov, tie sú pevné a silné. Sú to základné pedále Mozy, ktoré majú plnú funkcionalitu a ponúkajú plynulú detekciu zatlačenia a veľmi rýchlo si na ne zvyknete. Môžete si upraviť ich rozloženie, pridať tretí spojkový pedál a rovnako viete nastaviť aj výšku nasadenia plôch pedálov podľa veľkosti vašich nôh. Samotné štandardné zatláčanie je príjemné a dobre ho precítite. Zároveň na brzdu je dobré pridať spomínanú pružinu, aby mala viac realistickú odozvu. Je to však už väčší odpor, a preto je dobré mať fixnú sedačku. 

 

 

 

Kúpiť R5 Bundle alebo si poskladať vlastnú zostavu?

R5 bundle je veľmi dobre cenovo nastavený direct drive volant a ak prechádzate z nižších základných volantov a chcete viac, je to veľmi dobrý skok o niekoľko kategórii vyššie, kde sa dostanete už medzi simulačné volanty.  Ponúkne veľmi dobrý základ, ktorý viete aj postupne vylepšovať. Viete dokúpiť doplnky alebo vylepšiť niektoré prvky. 

Napríklad viete dokúpiť F1 rám pre volant alebo viete kúpiť celý formulový volant GS V2 GT, alebo rovno aj formulový FSR volant s displejom. Prípadne viete vymeniť aj pedále za kvalitnejšie  SR-P pedále. Tu treba vedieť, že R5 motor má plnú kompatibilitu so všetkými novými v2 volantmi Mozy a FSR volantom a aj všetkými pedálmi.  Viete tu bez problémov vylepšovať všetko, až na motor. Tu sa snaží Moza o širokú kompatibilitu, aj keď sú tu dve výnimky, a to ak kúpite vyšší motor, základné SR-P lite pedále nie sú kompatibilné a potrebujete ich vymeniť a rovnako ak prejdete na najvyššie motory R17 alebo R21, základný volant tiež nemá kompatibilitu (R9 v2 ešte má). Takže, ak by ste zobrali R5 Bundle a upgradovali, zamerajte sa najskôr na pedále a volanty a až následne na motor.  Tu nájdete tabuľku kompatibility.

Viete dokúpiť aj doplnkové displeje alebo ručnú brzdu a iné vylepšenia. Nenájdete tu však manuálnu prevodovku. 

Ale ak chcete ísť rovno do vyššej kategórie racingu, nemusíte kupovať základné R5 bundle a viete si vyskladať vlastnú zostavu. Viete zobrať napríklad R9 motor, k tomu SR-P pedále  a napríklad CS steering wheel (pri týchto vyšších volantoch rátajte, že nie sú už všetky tlačidlá). To vás vyjde na takmer 1000 eur.

V najvyššej kategórii sú motory R16 alebo R21, ktoré sú dizajnovo zaujímavo upravené. Viete pridať RS2 V2 volant a ešte napríklad pripojíte aj doplnkový displej RM a aj najvyššie pedále CRP. Tam už idete okolo 2000 eur a vyššie.  

Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu
Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Volant si môžete primontovať na jazdeckú sedačku
Volant si môžete primontovať na jazdeckú sedačku


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Alebo prichádza aj s úchytom na stôl.
Alebo prichádza aj s úchytom na stôl.


Moza R5 bundle - direct drive volant za dobrú cenu Následne už môžete hrať.
Následne už môžete hrať.




Zhodnotenie

Celkovo je R5 Bundle veľmi dobrý základ v direct drive volantoch. Má veľmi dobrú cenu a vysokú kvalitu vyhotovenia, bezproblémovú inštaláciu. Ale hlavne veľmi dobre sa s ním hrá. Cítite ako kvalitu volantu, tak silu force feedbacku. Ťažko mu niečo vytknúť. Jedine to, že kompatibilita nie je mimo simulačných hier samozrejmá. Plus ideálne je dokúpiť si k bundle pružinu na brzdu, ktorá nie je priamo v balení. Prípadne spojkový pedál, ak ho používate. Nakoniec dokupovať môžete priebežne hocičo, čo budete potrebovať. 

R5 Bundle je síce základný volant z Moza ponuky, ale je veľmi dobrý. Ak chcete začať s kvalitnými volantmi a posunúť sa o kategóriu vyššie, bude to dobrý začiatok. 

U nás momentálne R5 bundle nemajú, ale napríklad v EU ho ponúka simufy za 659 eur. Alza má určitú Moza ponuku, ale momentálne nemá základne, viete si však dokúpiť rôzne vylepšenia a volanty.


napísal saver 13.1.2023
Páči sa mi! (+2)
9.0
MOZA R5 BUNDLE - DIRECT DRIVE VOLANT ZA DOBRÚ CENU
+ vysoká kvalita za dobrú cenu
+ bezproblémové rozbehnutie
+ realistické ovládanie a force feedback
+ rozsiahla ponuka ďalších doplnkov
- podpora volantu v nesimulačných hrách nie je štandardom
- brzdová pružina nie je priamo v bundle (pružinu si pri nákupe rovno pribaľte, ak hráte na racingovej sedačke)



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk