MONSTER ENERGY SUPERCROSS - THE OFFICIAL VIDEOGAME 6

MONSTER ENERGY SUPERCROSS - THE OFFICIAL VIDEOGAME 6

8.0

Motokros o krok bližšie k realite

Recenzia na PS4 verziu

Motokros je pretekársky šport, ktorý nie je len o správnom ovládaní vášho motocykla, ale aj o správnom využití vašej fyzickej kondície, ktorá musí byť TOP v čase pretekov. Je jedno, akú má vaša motorka kubatúru, či prší alebo je sucho, či je trať plná štrku alebo skôr blata, vy ako pretekár sa musíte fyzicky a psychicky sústrediť na to, čo je pred vami a koordinovať pohyby nielen pri zatáčkach a medzi súpermi, ale hlavne pri skokoch. Vyhrať preteky alebo si udržať najlepšiu pozíciu v tlačenici pretekov na úzkych tratiach je pre vás ako pretekára vždy priorita číslo 1.  

O takúto realitu sa snaží aj projekt talianskeho štúdia Milestone - Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6. Milestone nie je nováčikom v oblasti motorových športov a svoje hry tvorí už od deväťdesiatych rokov. Síce málokto si pamätá jeho prvotiny, ale ja osobne som bol maniak do jeho prvej automobilovej série Screamer a na svojom Pentiu som prvé dve časti mastil hodiny. Okolo roku 2010 som zachytil sériu WRC a aj keď som prešiel každú jednu časť, ktorú autori vydali, nemôžem ich rally arkády vychvaľovať. Podľa všetkého s licencovanou hrou s menom Sebastiana Loeba nadobro opustili rally projekty a už sa sústreďujú len na motocyklové videohry. Po sérií hier cestných motocyklov a malom odskočení k „angličákom" Hot Wheels sa vracajú k motokrosovému ročníku.

Predošlé diely tejto série som nehral, takže do Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 idem s čistou hlavou bez zbytočných predsudkov. Síce už na začiatku ma mierne sklamala absencia intra zloženého z autentických živých záznamov špinavých pretekov za hluku motorov a rockového soundtracku, ale to je len moje nostalgické očakávanie. Namiesto toho som dostal dlhé nahrávanie úvodného menu, ale zato s chytľavou skladbou gitarového žánru v pozadí. Dúfam, že dlhé nahrávanie je problémom len Playstation 4 konzoly, na ktorej túto hru skúšam a najnovšie platformy či PC verzia hry majú načítavanie za pár sekúnd.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6
Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 V režime simulácie vám súperi nič nedarujú.
V režime simulácie vám súperi nič nedarujú.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Atmosféra pretekov je na dobrej úrovni.
Atmosféra pretekov je na dobrej úrovni.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Ísť vnútornou stranou zatáčky nie je vždy ideálne.
Ísť vnútornou stranou zatáčky nie je vždy ideálne.





Po načítaní vám hra ponúkne tvorbu hráča. Možno to bude pre niekoho sklamanie, ale tvorcovia neponúkajú veľa možnosti na modifikáciu fyzických atribútov vášho pretekára, ako to býva v podobných hrách v súčasnosti. Okrem výšky a veľkosti tela máte na výber niekoľko prednastavených typov tváre, s ktorými sa dokážete ešte dodatočne pohrať pomocou farieb a malých detailov. Viac možností vám pripadne pri tvorbe vášho výstroja, helmy a okuliarov. Síce zo začiatku toho nebudete mať veľa na výber, ale časom po získaní kreditov za preteky si vášho hráča viete polepmi pekne vyfarbiť. V názve hry sa vo veľkom nesie značka Monster Energy, čo znamená, že hra je v každom smere plne licencovaná. Na výber z motoriek tu nájdete 250-tky a, samozrejme, 450-tky známych značiek, ako Yamaha, Honda, KTM alebo Suzuki či Gas Gas. Pochopiteľne, aj tieto „krosky," si viete esteticky upraviť. Na záver sa rozhodnete nad víťaznou pózou a môžete nakopnúť motor.  

Prvotný tutoriál je v tejto motokros hre nutnosťou a je jedno či ste začiatočník herného žánru, alebo veterán. Keďže sa hra snaží tlačiť svoju fyziku a hrateľnosť k simulácií, ale nechce odradiť nováčikov, dostanete na výber 3 typy hrateľnosti. Prístupnejší režim pre začiatočníkov, ktorý vám veľa odpustí a nebude vás lomcovať realistickou fyzikou a A.I. nárokov počas pretekov. V náročnejšom režime okúsite viac reality, viac kompetentých oponentov, ktorí vás v pretekoch nenechajú vyhrať ľahko. Režim simulácie je tu pre hráčov, čo hľadajú neúprosné výzvy a chcú prefrčať traťami bez akejkoľvek pomoci. Medzi týmito režimami sa viete prepínať v možnostiach hry hocikedy mimo pretekov, keby sa vám zdala hrateľnosť príliš ťažká alebo naopak ľahká.

Ovládanie pomocou ovládača sa v prvých momentoch zdá ľahké, až kým neprídete do prvej zatáčky. Zrýchlenie a brzda je v tomto prípade jasná, ale otáčanie je mierne komplikované, ale má svoj význam. Ľavou páčkou ovládača sa chopíte volantu, ale pravou manipulujete s váhou vášho tela. To musíte využiť aj pri jednotlivých skokoch, keďže zlý skok a následný doskok vás môže stáť v pretekoch drahocenné sekundy alebo pád z motorky. Chvíľu si na tento štýl ovládania budete zvykať, najmä v úzkych a ostrých zákrutách a veľkých skokoch, ale po pár pádoch to dostanete do rúk.

Po tutoriáli je dobré zvládnuť aj supercross akadémiu, ktorou vás prevedie kráľ supercrossu Jeremy McGrath.  V desiatich skúškach nielenže lepšie pochopíte ovládanie vašej motorky a pretekára, ale sa vám vysvetlí, ako lepšie zvládnuť preskoky a zatáčky pomocou trikov, dosiahnuť perfektný štart a získať tak zvýhodnenie počas pretekov. Za tieto triky ste ohodnotení kreditmi aj pri pretekoch. V desiatej skúške si to rozdáte na štrku so samotným Jeremym a vedzte, že žiadnu chybu vám neodpustí.

Kariéru začínate, pochopiteľne, od najnižšej divízie a postupne sa tak vypracujete na šampióna supercrossu 450. Váš tréner zo supercross školy, Jeremy, vám hneď na začiatku vysvetlí možnosti kariéry a jej ciele. Okrem toho, že si viete dodatočne upraviť hráča a motorku, je tu možnosť zapnutia pomôcok alebo určitých výhod pri jazde. Okrem automatickej brzdy či akcelerácie vám hra pomôže pri skokoch, pri točení, pri vyvažovaní alebo vám vizuálnou úsečkou ukáže, ktoré kopce máte preskočiť, aby ste nestratili rýchlosť a balans. Po určitých výhrach si viete vylepšiť vašu jazdu a pretekára v strome zručností, ktoré sa vám rozhodne zídu pri väčších a ťažších šampionátoch. Neskôr si budete môcť vybrať sponzora a pomocou tréningov a misií od vášho trénera zinkasujete nielen veľa skúseností, ale aj financie. Menším oživením kariéry je aj rivalita, ktorá vám po odomknutí dá možnosť vytvoriť si vzťahy medzi vami a vašimi súpermi.

Konkrétna hrateľnosť na trati závisí od režimu obťažnosti, v ktorom hráte, pomôcok, ktoré máte zapnuté a dokonca aj od technického nastavenia vašej motorky. Technický model vášho stroja je vo svojom základe nastavený vyvážene, ale keď máte chuť a čas, dokážete sa s nim vyhrať a zlepšiť si tým jazdu podľa potreby. Odpruženie, váha motorky, prevodovka, citlivosť otáčania volantu sú len úlomok toho, ako sa viete s vašou „kroskou" vyhrať. Keď si zvolíte ťažšiu obťažnosť, pred samotnými pretekmi musíte absolvovať kvalifikáciu, pri ľahkej idete rovno za víťazstvom.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6
Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Keď sa vám podarí perfektný štart, získate úvodné prvenstvo a body.
Keď sa vám podarí perfektný štart, získate úvodné prvenstvo a body.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 S estetickými detailmi vašej helmy, výstroja a motorky sa viete slušne vyhrať.
S estetickými detailmi vašej helmy, výstroja a motorky sa viete slušne vyhrať.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Nie je kopec ako kopec.
Nie je kopec ako kopec.





Už hneď prvá séria pretekov vám ponúkne 3 jazdy, kde sa o prvenstvo pobijete s 22 pretekármi. Po vybratí štartovnej pozície počkáte na zelenú na semafore a jazda začína. Nejazdíte na kolá, ale na čas, ktorý keď dôjde, dopočítajú sa vám zvyšné kolá. Keď prežijete úvodnú tlačenicu a dáte prvé dva kolá trate bez chyby, ste na najlepšej ceste dokončiť alebo aj vyhrať preteky. AI možno nie je ideálna, keďže každý pretekár sa snaží ísť po svojej ceste, takže je dosť možné, že do seba budete v zákrutách narážať a blokovať sa.

Ak ste príliš ušli z trate, spadli alebo si chcete určitú pasáž zopakovať, je tu pre vás možnosť rewind, ktorá vás vráti niekoľko sekúnd v čase dozadu a vy si tak môžete opraviť to, čo sa vám nepodarilo. V pretekoch ho viete využiť 3x za sebou, ale keď urobíte triky alebo dáte cele kolo bez chýb, dobije sa vám energia do plna. Nie je vhodné robiť si skratky alebo ísť často mimo trate, za čo hrozí penalizácia s pripočítaním času a vrátenie na trať niekedy tam, kde nechcete. O prvenstvá súťažíte s reálnymi, plne licencovanými pretekármi na licencovaných tratiach zo západnej a východnej divízie. Už počas prvých pretekov získavate kredity a bodovanie, ktoré si v obchode môžete zameniť za krajšiu výbavu pre vášho hráča, vašu motorku, ako aj nálepky pre váš výstroj.

Online hranie je pre všetkých, ktorých nebaví AI hry a chcú si vyskúšať svoje zručnosti s reálnymi hráčmi v rôznych režimoch, a to dokonca aj na rôznych herných platformách. Keby vás nebavilo čakanie na online hráčov a máte parťáka hneď poruke, určite vás poteší režim duel, kde sa na jednej obrazovke pobijete o prvenstvo v pretekoch. Do toho spadá aj režim rhythm, ktorý funguje ako klasické rýchlostné preteky, v ktorých na priamočiarej trati plnej skokov musíte nájsť vlastný rytmus a nestratiť tak balans a správne doskakovať. Režim voľného výbehu priniesol do tejto časti veľkú mapu plnú rôznych povrchov, rôznorodých skokov, častí v rôznych nadmorských výškach, kde okrem skúšania motocykla a jeho nastavení zbierate niekedy ťažko dostupné bonusy. Keď sa vám výber tratí bude zdať malý a free roam mapa nedostatočná, aj v tomto ročníku nájdete editor tratí a slušný výber predmetov a možností pri tvorbe vašich vlastných okruhov.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6
Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Širšie trate budete milovať.
Širšie trate budete milovať.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 Úvodná tlačenica vás môže zväčša stáť pozíciu alebo aj pád.
Úvodná tlačenica vás môže zväčša stáť pozíciu alebo aj pád.


Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 So správnym zvládnutím trikov nestratíte rýchlosť a získate čas.
So správnym zvládnutím trikov nestratíte rýchlosť a získate čas.





Bola by asi hanba, keby súčasná AAA hra, ktorá má v názve číslo 6, mala zastaranú grafiku alebo neatraktívny vizuál. Ani na PS4 verzií to rozhodne neplatí. Síce postupné vykresľovanie trate pri pretekoch trochu zamrzí, ale neberiem to ako prešľap. Osobne som si užíval atmosféru motokros súťaží a vcelku detailných a veľkých arén, ale aj vo voľnom priestranstve. Mohol by som rozoberať detaily obecenstva a častí arény v diaľke, ale úprimne…kto si na tom zakladá? HUD vám ukazuje, všetko čo potrebujete vedieť a jeho jednotlivé elementy si v možnostiach viete upraviť podľa toho, čo potrebujete počas hrania vidieť.

Zvuk a hudba je podľa mňa na jednotku. Kvalitne nahraté ozvučenie skvele dopĺňajú atmosféru motokrosu. Čakal som typický rockový soundtrack od známych interpretov alebo kapiel, ale jednotlivé rockové inštrumentálky od menej známych autorov ma vcelku potešili, aj keď fungujú skôr ako podmaz. Škoda len, že si ich neviete svojvoľne prepínať.  

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 6 neurobí dieru do sveta hier a pretekov motocyklov, ale rozhodne je na dobrej ceste sa tam dostať. Tieto „krosky" s číslom 6 síce neprinášajú oproti starším ročníkom nič prevratné na stôl, ale sú o niečo bližšie k realite skutočného supercrossu. Licencie, atmosféra, veľký výber režimov je to, čo si fanúšikovia motokrosu užijú v novej časti série od stále sa zlepšujúceho štúdia a vydavateľa v jednom.  


napísal jinxed 27.3.2023
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
MONSTER ENERGY SUPERCROSS - THE OFFICIAL VIDEOGAME 6
+ grafika na PS4
+ 3 režimy nastavovateľnej fyziky
+ realistické ovládanie, keď máte radi
výzvy
+ chytľavý soundtrack, zvuk
+ prepracovaný režim kariéry
+ licencie pretekárov, značiek a tratí
+ atmosféra motokros pretekov
- realistické ovládanie, keď ste leniví
- posledná skúška motokros školy
- slabý výber pri tvorbe hráča
- dlhé načítavanie na PS4
- neprináša nič prevratné


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Milestone
Štýl: Racing
Dátum vydania:  marec 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19765)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk