DIY ARCADE MACHINE

DIY ARCADE MACHINE

Dokážete si postaviť vlastnú hernú konzolu?

Článok

Retro sa opäť vracia do módy, no za štýlovú zábavku si neraz zaplatíte nemalú sumu. Prečo si teda nevyrobiť svoj vlastný retro arkádový automat?

Hneď na začiatok musíme podotknúť, že stavba rozhodne nie je pre každého a vyžaduje si určité zručnosti a nástroje. Ak sa ale nebojíte menšej výzvy a máte dostatočnú trpezlivosť, môžete si nielen postaviť automat, ktorý presne vyhovuje vašim potrebám, ale zároveň sa naučiť množstvo nových vecí. Stavbu môžete poňať viacerými spôsobmi, od recyklácie nevyužívaného starého hardvéru, čo sa vám povaľuje doma, po prepracovaný dizajn a kvalitné nové materiály a komponenty. My sme sa vydali cestou využitia čo možno najväčšieho množstva komponentov, ktoré boli roky nevyužité, no rovnako sme pristúpili aj k materiálom. Využili sme staršie zvyšky drevotrieskových dosiek a staršie drevené stĺpiky na vytvorenie konštrukcie.

Čo všetko teda budeme na stavbu potrebovať:

  • drevotrieskovú alebo OSB dosku
  • drevený hranol
  • monitor
  • Raspberry Pi (resp. iné verzie mini pc)
  • set tlačidiel a joystickov pre arkádové automaty
  • predlžovačka a adaptér
  • spojovací materiál (skrutky, klince, lepidlá)
  • git a farby

 

DIY Arcade Machine
DIY Arcade Machine Návrh, ktorý nám slúžil ako inšpirácia
Návrh, ktorý nám slúžil ako inšpirácia


DIY Arcade Machine Rozmery a profil bočnej steny.
Rozmery a profil bočnej steny.


DIY Arcade Machine Predný a vrchný panel s rozložením tlačidiel.
Predný a vrchný panel s rozložením tlačidiel.





Ako sme už spomínali, počas stavby sme na tvorbu konštrukcie a boxu využívali zvyšky dosiek a hranolov, čo sa nám povaľovali doma. Vy si ale môžete vybrať materiál, ktorý sa vám presne hodí do vášho konceptu. Zároveň musíte myslieť aj na potrebnú veľkosť a množstvo. Plánom bolo postaviť menší automat, ktorý bude položený na stole, preto sme sa rozhodli zvoliť veľkosť podstavy 45x56cm. Samozrejme, veľkosť je potrebné prispôsobiť aj veľkosti zvoleného monitoru. My využívame starší 18-palcový monitor s pomerom strán 4:3. Odporúčame rovno na začiatku návrhu myslieť aj na uchytenie monitora. Množstvo návrhov dostupných na internete sa spolieha na VESA uchytenie, no môžete si navrhnúť aj vlastný spôsob uchytenia. Vďaka menšiemu uhlu bočnej steny môžete jednoducho navrhnúť pevnú podstavu pod spodnú hranu monitora a podoprieť monitor zo zadnej strany. Následne už stačí len zafixovať bočné strany a váš monitor bude držať na svojom mieste podobne dobre ako s využitím VESA uchytenia.

Najdôležitejšia časť je ale správne navrhnúť a vyrezať bočné strany automatu, aby boli symetrické. Môžete ale využiť jednoduchý trik a zoskrutkovať dve dosky k sebe. Počas rezania teda vyrežete naraz dva rovnaké kusy, resp. s minimálnymi rozdielmi ako keby ste ich zakresľovali a rezali zvlášť. Následne sme si vyrezali spodnú podstavu, zadnú stranu a začali s tvorbou konštrukcie. Začali sme od bočnej strany a po obvode sme pribili pomocou klincovačky narezaný hranol. Treba ale myslieť na to, či chcete čelný a vrchný panel zapustený v bočných paneloch, alebo ho prekrývať. Od toho záleží, či bude potrebné hranol konštrukcie prichytávať o hrúbku dosky nižšie, alebo zarovno s bočným panelom.

DIY Arcade Machine
DIY Arcade Machine Všetko je potrebné si dobre zamerať
Všetko je potrebné si dobre zamerať


DIY Arcade Machine Skompletizovanie základnej konštrukcie
Skompletizovanie základnej konštrukcie


DIY Arcade Machine Osadenie monitora a zameriavanie bodov pre tlačidlá
Osadenie monitora a zameriavanie bodov pre tlačidlá





Po vytvorení bočných konštrukcií si bočné strany prichytíme na spodnú podstavu a pripevníme si masívnejší hranol ako vzperu medzi stenami, ktorá zároveň slúži ako podstava pre monitor. Pôvodný návrh počítal s využitím vystúpeného boxu na reproduktory na hornej strane, no náš monitor disponoval reproduktormi, takže hornú časť sme vyriešili jednoducho. Prichytili sme teda hornú kryciu dosku a zamerali si ďalšie vzpery do vrchnej časti, ktoré budú podopierať monitor. Zvyšky hranolu sme použili na vyplnenie priestoru medzi hranami monitoru a bočnou stenou pre lepšiu fixáciu. Z posledných odrezkov sme si ešte vyrobili podporný stĺpik pre panel s tlačidlami, aby sme zabránili prípadnému prehýbaniu. Zostáva nám vyriešiť už len prekrytie čelnej časti okolo monitora. Na to sme z dôvodu váhy využili starú tenkú papierovú dosku zo starej skrinky.

Hardvér

Prišli sme do momentu, kedy bude potrebné vedieť, aký konkrétny hardvér budeme využívať na ovládanie našej arkády. Alternatív je množstvo, no v čase stavby vychádzalo cenovo najlepšie vybrať kompletný set tlačidiel a joystickov z AliExpressu (cca 30 eur aj s dopravou). Súčasťou balenia boli aj všetky potrebné káble a obvodové dosky, ktoré sa pripájajú k mini PC jednoducho pomocou USB kábla bez nutnosti nejakého spájkovania a následne sa v systéme správajú ako bežný gamepad. Budete musieť len správne namapovať tlačidlá. Dobre si zmerajte priemer tlačidiel, navrhnite si rozloženie, zakreslite si ho na dosku a môžete začať vyrezávať otvory. Využili sme na to špeciálne vrtáky do dreva, v našom prípade bolo potrebné využiť 30mm a 24mm vrták. Samozrejme, prípadné úpravy a dopasovanie otvorov. Srdce arkády bude Rasperry Pi 2 model B, ktorý disponuje USB portmi, plnohodnotným HDMI konektorom a AUX konektorom na prenos zvuku. Samozrejme, potrebujeme dostatočné úložisko, takže využívame 16 GB microSD kartu. Napájanie a napájací kábel sme vyriešili formou predlžovačky, ktorú sme prilepili lepidlom na spodnú dosku a kábel vyviedli zo zadnej steny.

DIY Arcade Machine
DIY Arcade Machine Povrch je potrebné dôkladne opracovať
Povrch je potrebné dôkladne opracovať


DIY Arcade Machine Aplikácia farieb podľa výberu. My sme si zvolili kombináciu sivej a antracitu
Aplikácia farieb podľa výberu. My sme si zvolili kombináciu sivej a antracitu


DIY Arcade Machine Zapojenie časti tlačidiel
Zapojenie časti tlačidiel





Kompletizácia

Hoci už máme väčšinu častí pripravenú, hotoví ešte zďaleka nie sme. Celý automat sme vybrúsili excentrickou brúskou a následne naň naniesli dostatočnú vrstvu gitu aby sme sa zbavili nerovností. Po vytvrdnutí sme automat opäť vybrúsili excentrickou brúskou a detaily doladili ručne jemným brúsnym papierom. Keď sme so stavom povrchu spokojní, môžeme začať nanášať farbu a necháme opäť dostatočne dlho vyschnúť.

Osadíme tlačidlá, pripojíme káble z tlačidiel do obvodových dosiek a vyberieme im najvhodnejšie umiestnenie. Následne ich prilepíme k spodnej doske, rovnako aj samotné Raspberry Pi. Na pripevnenie čelného panelu s tlačidlami sme využili skrutky namiesto klincov, a to z dôvodu ľahšej demontáže. Joysticky sa pripevňovali tiež skrutkami, no nezabudnite myslieť na hrúbku samotnej dosky, nakoľko sa prichytávajú zo spodnej strany.

Softvér

Na výber máte z niekoľko možností, no my sme sa rozhodli  využiť RecalBox. Je to vec preferencií a konkrétneho využitia vášho zariadenia. Zároveň sme boli obmedzení aj verziou nášho Raspberry Pi, nakoľko využívame starú verziu 2. Ak chcete ale použiť napr. RetroPie, v princípe skoro nič sa pre vás nezmení. Inštalácia je jednoduchá. Stiahnete si správnu verziu systému a pomocou aplikácie Rapberry Pi Imager nainštalujete systém priamo na microSD kartu. Môžete, samozrejme, využiť aj iné aplikácie. Po nainštalovaní systému zapnite zariadenie, nechajte nabehnúť systém a následne ho vypnite. Pripojte kartu naspäť k PC a do vzniknutých priečinkov môžete nakopírovať ROM súbory hier. Tie bývajú väčšinou rozdelené podľa modelov konzol, takže stačí vybrať správnu verziu, nakopírovať súbor, zapnúť zariadenie a začať hrať. My sme cielili primárne na generácie konzol z doby Nintenda NES a SNES, Sega GENESYS a pod. Máte na výber síce aj Playstation emuláciu, prípadne Nintendo 64, no na emuláciu týchto hier je lepšie využiť výkonnejší hardvér ako Raspberry Pi 2.

DIY Arcade Machine
DIY Arcade Machine O prenos a spracovanie vstupných signálov z ovládačov sa postarajú priložené obvodové dosky
O prenos a spracovanie vstupných signálov z ovládačov sa postarajú priložené obvodové dosky


DIY Arcade Machine Systém je jednoduchý a prehľadný
Systém je jednoduchý a prehľadný


DIY Arcade Machine Staršie hry sa hrajú výborne
Staršie hry sa hrajú výborne




Záver

Staršie hry fungujú parádne, množstvo hier disponuje režimom pre dvoch hráčov, takže sa zabavíte spolu s kamošmi. Zahrať si starý Mortal Kombat, Street Fighter, prípadne Sonic a Super Mario série na arkádových ovládačoch navodí peknú dávku nostalgie asi každému. Zároveň máte dobrý pocit z toho, že sa hráte na zariadení, ktoré ste si postavili sami a dali život starým komponentom, pre ktoré by ste už ťažko hľadali využitie. Ak ste doteraz so stavbou podobného zariadenia váhali, rozhodne stojí za zváženie, či sa do podobného projektu nepustiť.

Nebojte sa toho, že zariadenie nebude vyzerať dokonale, tak ako tie čo si viete kúpiť, oveľa viac oceníte, že ste si to celé vyrobili sami.


napísal tomass 14.7.2023
Páči sa mi! (+10)
DIY ARCADE MACHINE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20014)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk