SONY BRAVIA KD-55X85L

SONY BRAVIA KD-55X85L

8.5

Pozrime sa na strednú triedu Sony televízorov

Test

Sony má v TV oblasti kvalitné OLEDy a nedávno pridala aj mini LED, ale má tam aj zaujímavé mainstream modely, ktorými mieri aj na hráčov. Na jeden z nich sa teraz pozrieme. Konkrétne to bude X85L verzia v 55-palcovej veľkosti.

Ešte predtým ako začneme, si zhrňme celú ponuku Sony. Tú má rozdelenú na tri série. Najnižšia sú základné 60Hz TV v X80L a X75WL sériách. Tie sú primárne určené pre bežné pozeranie TV. Ak však chcete niečo na hranie, tak určite berte vyššiu sériu, kde sú 120Hz modely  X85L,  X90L a X95L. Pričom prvé dva sú Full Array s LED posvietením a najvyšší X95 je s mini LED podsvietením. Ale ak chcete ísť ešte vyššie na OLED, tak tam má Sony A sériu s A90K verziami s menšími 42" a 48" obrazovkami a A80L so štandardnými veľkosťami obrazoviek a od minulého roka aj najvyšší QD OLED model A95L. Posledné písmeno vo verziách určuje ročník, tohtoročné modely sú L. Ak uvidíte K verzie, tie sú z minulého roka a napríklad spomínanú A90K sériu menšieho TV Sony obnovilo z minulého roka. 

My sa teraz pozrieme na spomínaný X85L, ktorý je základným modelom v 120Hz sérii. Oproti vyššej verzii X90 má nižší procesor, menej zón podsvietenia, ale stále má Android, všetky základné funkcie, herné funkcie ako VRR a ALLM, ako aj HDMI 2.1, nechýba herné menu alebo priama podpora PS5 konzol. Čo je dôležité, oproti minuloročnej X85K verzii už tu pribudlo lokálne stmievanie pre kvalitnejší obraz. 

Špecifikácie:

  • Obrazovka: LCD 120Hz 4K VA panel s Quantum Dot vrstvou a antireflexnou vrstvou
  • Podsvietenie: Full Array 24 zón, Direct LED, lokálne stmievanie
  • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
  • Procesor: 4K HDR Procesor X1
  • Pripojenia: DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 2× USB, CI+, USB nahrávanie, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, hlasové ovládanie
  • Hry: Podpora PlayStation 5 funkcii a herné menu
  • Systém: Google TV s plnou podporou aplikácií
  • Ovládače: 2x jeden moderný, jeden klasický
  • Zvuk X-Balanced 20W, Dolby Atmos, Dolby Audio Processing, 

Čakajte tak slušný základný herný TV, ktorý je nastavený na konkurenciu Samsung QLEDom, respektíve vyšším LG LCD verziám. Tu máte na rozdiel od ich systémov Google TV.

Sony Bravia KD-55X85L
Sony Bravia KD-55X85L  X85L je ponuka v strednej triede s kvalitným obrazom
X85L je ponuka v strednej triede s kvalitným obrazom


Sony Bravia KD-55X85L  Čakajte tenký a dizanovo slušný TV.
Čakajte tenký a dizanovo slušný TV.


Sony Bravia KD-55X85L  Ponuka pripojení je štandardná s dvomi HDMI 2.1 portmi
Ponuka pripojení je štandardná s dvomi HDMI 2.1 portmi





Konštrukcia

Sony v X85 sérii ponúka strednú kategóriu dizajnu televízorov, nemá ešte OneSlate tenký zarovnaný kovový rámik okolo obrazu, ale má rovnako tenký čierny rámik len s milimetrovým výstupkom pred obrazom.  Pridáva sa štandardná zadná stena s mriežkovým dizajnom. V nej sú tri výrezy, jeden na napájanie, ďalší na CI kartu a ostatné zľava na porty.  Nájdete tu štyri HDMI porty, z toho sú dva HDMI 2.1 pričom jeden z nich je aj ARC na prepojenie soundbaru. Pridáva sa jeden satelitný, jeden káblový, nechýba LAN, optický výstup a USB. 

Uchytenie je ako zadné na stenu, tak sú pridané kompaktné nožičky s jednoduchou inštaláciou a len ich zospodu nasuniete. Pritom nožičky majú dve pozície, jednu strednú a krajnú, podľa toho ako sa vám to páči, alebo či máte soundbar. 

Hrúbka celého TV je len 5,7 cm a teda vyzerá dobre ako položený, tak aj na stene. Pričom má plochú zadnú stenu a viete ho tak dobre nainštalovať aj na tenký stojan.

Ovládače

K TV dostanete ako je to pri Sony štandard dva ovládače, jeden moderný, jeden klasický. Moderný je wireless aj s hlasovým ovládaním, kde máte len základné tlačidlá a aplikačné tlačidlá. Aplikačných je tentoraz šesť, namiesto štyroch minulý rok. Máte tu Bravia Core, Netflix, Disney, Prime, ale už aj Youtube a Crunchyroll. Toto ovládanie sa veľmi príjemne drží a napriek tomu, že nemá kovovú povrchovú úpravu a podsvietenie ako vo vyšších modeloch, necítite, že by bolo lacné.  Starší ovládač je štandardný, čisto infra, pričom pridáva aj číselné a mediálne tlačidlá. 

Výhoda dvoch ovládačov je v tom, že ak aj jeden neviete nájsť, druhý bude niekde poruke, alebo ak by jednému došli batérie. Plus ak by ste poruke nemali žiadne ovládanie, niekoľko rýchlych úkonov viete spraviť aj tlačidlom na spodnej hrane TV.

Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L Sony Bravia KD-55X85L

Obrazovka

Samotná obrazovka je tu LCD s priamym zadným posvietením. Teda aj tu je obrazovka v strednej triede, nie je to základná obrazovka s bočným posvietením, ale ešte ani mini LED, dostanete tak dobré rovnomerné podsvietenie aj s lokálnym stmievaním, čo výrazne pomáha kontrastom a aj samotnej kvalite obrazu. Hlavne tu čakajte veľmi kvalitné farby vďaka  Triluminos Pro displeju s nanočasticami, ako aj na LCD v tejto kategórii prekvapivo dokonalú čiernu a aj nakoniec aj dobré pozorovacie uhly. 

Samotných 24 zón zadného podsvietenia nie je najviac, ale pre bežné sledovanie postačí. V rohoch obrazovky však vidieť zníženie jasu rovnako ako na niektorých miestach na spodnom okraji obrazovky.

Zároveň má displej plnú podporu 4K/120Hz a pridané je aj VRR, ktoré funguje od 40Hz do 120Hz. Pridáva sa, samozrejme, aj podpora HDR, kde je ako HDR10, tak aj dynamické Dolby Vision s 1000-nitovým podsvietením.

Tak ako všetci aj Sony sa zameriava na šetrenie energie a náležite tomu má TV snímač okolitého svetla, podľa ktorého vie znižovať jas. Nechýbajú rôzne energetické režimy, ktoré si môžete prepínať pre vyššie šetrenie energie. Je to však len 55" LED TV a teda nečakajte vysokú spotrebu, priemerne okolo 75W.


Systém

Sony už dáva do svojich TV štandardne Google TV, teda Android systém. Ten je v posledných verziách rýchly, dynamický a, samozrejme, plný aplikácií, keďže tam nájdete prakticky všetko. Sú tu všetky streamovacie filmové aplikácie, vrátane našich lokálnych, samozrejme, Youtube, pridávajú sa hudobné streaming, ale viete si stiahnuť aj priamo hry a hrať ich či už cez ovládač (ak sú jednoduché), alebo cez pripojený gamepad. Nechýbajú ani videoprehrávače alebo sociálne siete.  

Ako vždy malou nevýhodou Androidu na TV je nie úplné prepojenie TV a systému. Teda aplikácie sú samostatne, ale všetky zariadenia na portoch sú oddelené a teda nie sú na úvodnej obrazovke a musíte si ich prepínať cez vstupy. Sony má aspoň pekne vyriešené tlačidlo TV a aj ikonku v systéme, na ktoré viete namapovať jeden HDMI vstup. Tu je možno škoda, že nepridali aj ikonku na konzolu. 

Samotný TV má 4GB RAM pamäte, 4K HDR Procesor X1, vďaka čomu systém nebude spomaľovať ani mať problémy s rýchlosťou. Čakajte zároveň 16GB internej flash, kam môžete sťahovať aplikácie a aj hry. Nie je to veľa, ale na potreby TV to úplne stačí. Na filmy alebo na nahrávanie viete k TV pripojiť USB kľúč, prípadne externý disk.  

Z asistentov tu nechýba Google assistant, ale je tu aj Alexa bude na vás, čo vám lepšie sadne, ak to používate. Plus je tu aj možnosť pripojenia externej kamery pre videohovory cez rôzne aplikácie v Store.  Z malých doplnkov je tu pekná možnosť screensaveru, ktorý sa spustí, ak ste v systéme a nerobíte nič a Sony tu má aj svoju funkciu scén Living Decor, ktoré vám spustia animované scény, ak chcete len niečo oddychové do pozadia. 

Čo sa týka samotných nastavení, Android má niekoľko úrovní nastavení, kde základné je jednoduché, zobrazí sa ako spodná lišta a umožní spraviť najčastejšie úpravy a teda nastavenie typu obrazu, jasu, zvuku, výstup zvuku a podobné nastavenia na rýchle prekliknutie. Ak chcete ísť hlbšie, musíte si otvoriť hlavné menu nastavení, ktoré už ponúka všetko dôležité a hlavne nastavenia HDMI vstupov, ktoré si určite nastavte podľa typu zariadenia. 

Sony Bravia KD-55X85L
Sony Bravia KD-55X85L  Keďže je TV na Androide, rovno si zo Store môžete zahrať rôzne malé hry, ale aj stiahnuť Geforce Now a streamovať veľké hry
Keďže je TV na Androide, rovno si zo Store môžete zahrať rôzne malé hry, ale aj stiahnuť Geforce Now a streamovať veľké hry


Sony Bravia KD-55X85L  Viete hrať, samozrejme, aj cez konzolu, kde sa na obraz nedá sťažovať.
Viete hrať, samozrejme, aj cez konzolu, kde sa na obraz nedá sťažovať.


Sony Bravia KD-55X85L  TV má zabudované základné herné menu
TV má zabudované základné herné menu





Herná podpora

Sony TV sú v tejto kategórii s plnou hernou podporou a teda je tu 4K/120Hz, VRR, ALLM funkcie, plus na hry viete na Xboxoch využiť aj Dolby Vision, ale len v 4K/60Hz.  HDMI 2.1 je tu na HDMI 3 a HDMI 4 portoch, ostatné sú HDMI 2.0 pre maximum 4K/60Hz.  Ak teda máte PS5 alebo Xbox Series XS, rovno vyberte jeden z vyšších portov. Následne si v spomínaných HDMI nastaveniach vyberte vaše priority pre dané zariadenie, totiž základné nastavenie je len štandard 4K/60Hz a je dobré vybrať si buď Dolby Vision podporu pri Xboxoch, ale len ak hrávate 60fps hry, ak chcete využiť maximum tak si vyberte VRR režime, ten ako ide 120fps, tak zapína VRR pre elimináciu trhania. 

Pre PS5 tu majú dve funkcie, a to Auto HDR Tone Mapping, čo je úprava farebnosti a Auto Genre Switching, čo je prakticky ALLM, teda automatické prepínanie herného režimu.

V hernej oblasti sa pridáva aj herné menu, ktoré však ponúka len základné nastavenia, a to zapnutie VRR alebo zapnutie redukcie rozmazania pohybu, len vtedy musí byť VRR vypnuté, pridáva sa vyváženie čiernej a aj možnosť kríža na obrazovke ak hráte FPS hry.

Samotná odozva ovládania je tu slušná, Sony v tomto nie je najrýchlejšie, ale okolo 10 ms-16ms podľa frekvencie je bezproblémové a nebudete cítiť, že by ovládanie reagovalo oneskorene. Samozrejme, určite hrávajte v hernom režime, ktorý je bez post-procesingu, a teda neoneskoruje obraz ešte viac. Nakoniec TV má ALLM a teda by si mal sám zachytiť signál z konzoly, kedy je spustená hra a automaticky vás prepne do herného režimu.

K tomu postupne už do Google Store na TV prichádzajú aj cloudové aplikácie a viete si stiahnuť napríklad Geforce Now a hrať bez PC alebo konzoly. Tu uvidíme, kedy Sony pridá do ponuky aj svoj PS Plus streaming.

Zvuk

Vo zvuku tu nečakajte top kvalitu, ale 20W reproduktory ponúknu decentné ozvučenie, ktoré na bežné pozeranie a hranie úplne postačí. Samozrejme, ak chcete viac, ideálne je doplniť aj soundbar. Sony si tu aj rozdeľuje, aký soundbar je k akému jej TV ideálny a pre tento odporúča S2000 3.1 soundbar s Dolby Atmos a 250W výkonom.

Sony Bravia KD-55X85L
Sony Bravia KD-55X85L  Pri zapojení konzoly alebo PC si prepnite formát signálu. Buď na VRR, alebo ak chcete Dolby Vision podporu pri 60Hz, tak ten.
Pri zapojení konzoly alebo PC si prepnite formát signálu. Buď na VRR, alebo ak chcete Dolby Vision podporu pri 60Hz, tak ten.


Sony Bravia KD-55X85L  TV podporuje všetko, len si musíte vybrať, či chcete 120Hz, alebo Direct Vision, ten pri 120Hz podporuje len niekoľko high-endov.
TV podporuje všetko, len si musíte vybrať, či chcete 120Hz, alebo Direct Vision, ten pri 120Hz podporuje len niekoľko high-endov.


Sony Bravia KD-55X85L  Obraz a kontrasty budú veľmi dobré.
Obraz a kontrasty budú veľmi dobré.




Sony je v kvalitných TV doma a špeciálne jeho high-end trieda je veľmi pôsobivá, aj keď za ňu si priplatíte. Ak však chcete kompromis v cene, je tu stredná trieda, ktorú pre hráčov otvára práve X85L v cenovke okolo 1200 eur v 55" uhlopriečke. Dostanete za to VA 4K 120Hz panel so zadným podsvietením a lokálnym stmievaním a zároveň s veľmi kvalitnými farbami, plus, samozrejme, aj plné herné funkcie a HDMI 2.1 na dvoch portoch. Plus Android systém môže potešiť, ak chcete plnú ponuku aplikácií. Nevýhodou je jedine nerovnomerné podsvietenie, kde 24 zón niektoré časti obrazu nepodsvieti rovnomerne, špeciálne rohy.

Určite sa na TV oplatí pozrieť, ak plánujete kupovať TV v týchto cenách. Prípadne sa pozrite aj na vyšší model X90L, ktorý začína na 1699 eurách s vylepšeniami v obraze, podsvietení a aj konštrukcii. Ale ak už budete v tej cene, tam je za 1649 eur má Sony A90J OLED .


napísal saver 18.8.2023
Páči sa mi! (+1)
8.5
SONY BRAVIA KD-55X85L
+ kvalitné farby a kontrasty
+ lokálne stmievanie pre kvalitnejší obraz
+ Google TV systém
+ plná podpora herných funkcií
- nerovnomerné zadné podsvietenie
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk