RAZER MORAY

RAZER MORAY

Prekvapivo dobrý Razer do ucha

Test

Priznám sa, že nie som veľký fanúšik tohto typu slúchadiel. Nemám problémy so slúchadlami do uší, ale tento typ, kedy si ich zozadu omotáte okolo ucha a potom zavŕtate do sluchových kanálikov, mi fakt nevyhovuje. Bolia ma z toho uši a po dlhšom používaní aj hlava. Viem, asi budem ojedinelý prípad, ale jednoducho mám s tým takýto problém. Aj tak som už ale niekoľko podobných typov slúchadiel recenzoval a teraz tu je ďalší - Razer Moray. To sú presne takéto štuple, ktorých konštrukcia je tvarovaná tak, že vám zapadnú do ucha vtedy, keď si ich obmotáte zozadu.

Pritom musím dodať, že je to trochu škoda. Veľmi sa mi totiž páči zvukový prejav týchto slúchadiel. K tomu sa ale ešte dostanem. Prvou vecou je stanoviť si, že toto sú naozaj len slúchadlá, toto nie je headset. Tieto štuple tak nemajú zabudovaný mikrofón, nie je ani nikde na kábli, nie je tu možnosť pripojiť ho alebo niečo podobné. To, samozrejme, nemusí byť problém, niekto nepotrebuje pri hraní hovoriť s ostatnými, možno hrávate len večer a nechcete budiť deti. Pričom sa takéto slúchadlá skvele hodia aj k telefónu a počúvaniu na cestách, prípadne aj Switchu. Lenže potom tu máme cenovku 155 eur a to už pôsobí trochu dosť.

Možno sú to ale Razer obháji prémiovým vyhotovením a obsahom balenia, takže čo tu vlastne máme? Slúchadlá prichádzajú v malom a veľmi elegantnom balení, kde sú pekne vyvedené tak, aby sa rovno po otvorení predviedli. To ale nie je veľmi dôležité. Dôležitejšie je, že okrem slúchadiel v balení dostanete aj koženkové pevné puzdro so zipsom, v ktorom môžete slúchadlá prenášať. Vyzerá veľmi dobre a vyhotovenie nie je najhoršie. Takýto vec navyše poteší a hneď to pôsobí trochu prémiovejšie. Nájdete tu aj malú karabínu, ak by ste chceli puzdro nosiť napríklad na opasku.


No a hlavne tu nájdete niekoľko vymeniteľných štupľov, aby ste si mohli prispôsobiť komfort pri používaní slúchadiel. Konkrétne tu nájdete dva typy štupľov a to silikónové a penové. Oba druhy sú v balení dostupné v troch veľkostiach, takže si môžete vybrať taký materiál a aj veľkosť, aby vám slúchadlá do ucha zapadli čo najpohodlnejšie. A to je už veľmi pekné príslušenstvo v balení. Akurát teda proces výmeny štupľov nie je práve jednoduchý a vyžaduje si to trochu zručnosti. Čakal by som niečo trošku intuitívnejšie, ale zase na druhej strane, nebudete ich meniť každý deň.

Samotné slúchadlá sú vyhotovené pomerne dobre, pokryté sú lesklým čiernym plastom, na ktorý sa chytajú odtlačky aj prach, takže ich budete musieť tu a tam prejsť handričkou, aby nevyzerali zle. Dizajn je minimalistický, ale veľmi podarený. Kvitujem, že aj keď je to Razer, zbytočne do tej čiernej nepridali zelené prvky. Aj logo Razer na slúchadlách je len nenápadné a strieborné. Zelený prvok je len pod nasunutým štupľom, takže ho prakticky nevidno. Kábel vedie do každého slúchadla samostatne a dajú sa dokonca odpojiť, ak potrebujete. S dĺžkou 1,6m je kábel dostatočne dlhý, akurát sa mi veľmi nepáči, ako je preletený. Na druhú stranu kvitujem konektor v tvare L.

Musím tiež pochváliť nízku hmotnosť len 30 gramov, takže ak nie ste ako ja, že vám takýto typ slúchadiel prekáža, ani ich nebudete cítiť. Môžete s nimi hrať, ísť si zabehať von, pracovať s nimi v kancelárii, tá nízka hmotnosť je super a pomáha pohodliu. Pri využití vonku či v kancelárii však narazíte na iný nedostatok týchto slúchadiel a to je pasívne redukovanie ruchov. Dosť totiž prepúšťajú zvuk z okolia a budete tak počuť autá na ceste, hlasy v pozadí, jednoducho všetky ruchy okolo vás. Slúchadlá zase kvôli svojej konštrukcii nepúšťajú veľa zvuku von. Počuť len vyššie tóny a aj to len v prípade, že počúvate na maximálnej hlasitosti a niekto je kúsok od vás.

Moray sú slúchadlá vybavené hybridným systémom duálnych meničov. Takže v tých malých slúchadlách sú vlastne dva meniče, ktoré sú vyladené na rozdielne druhy zvuku. V praxi to znamená, že je tu jeden dynamický menič na stredné a nízke frekvencie a druhý balanced armature menič pre vysoké frekvencie. Z čísiel nejako extrémne na zadok nespadnete a je to taký štandard. Frekvenčný rozsah je 20 Hz – 24 kHz, impedancia 32 Ω (at 1 kHz) a citlivosť 106 dB. Existujú štupľové slúchadlá, ktoré toto prekonávajú, ale zase sú aj drahšie. Navyše tu nájdete THX certifikáciu.

Aký je ale zvukový prejav pri reálnom používaní? Musím povedať, že veľmi príjemný a to hlavne na počúvanie hlasov a aj hudby. Respektíve závisí od toho, akú hudbu počúvate. Hlasy počujete čisto, bez skreslení. A to ako hlasy iných, tak aj svoj. Bol som až prekvapený, ako dobrú reprodukciu hlasu slúchadlá ponúkajú. Disponujú však trochu nevýraznými basmi. To je síce prekvapivé, keďže sú to herné slúchadlá (a tie sú zväčša prebasované), ale pri tej hudbe to nemusí byť na škodu. Stredy a výšky sú spracované dosť dobre, takže hudbu si užijete. Filmy už asi o niečo menej (hlavne teda akčné). Aj basy sú tu skôr vyššie, nie citeľne nízke tóny. Vysoké tóny sú tiež trochu utlmené, ale nič, čo by bolo nejako strašné. Zvuk má tak celkovo teplejšie vyznenie.

Keďže toto sú stereo slúchadlá, nečakajte žiadne priestorové podanie zvuku. Na druhej strane musím uznať, že stereo podanie tu funguje veľmi dobre a to v hudbe, hrách aj filmoch. Kanály sú pekne rozdelené, dokážete vnímať aj nejaký dojem vzdialenosti napríklad pri hrách. A nie je to len tak, že je niečo tichšie, ale naozaj sa zdá, že je to ďalej. Môže za to jednak presnosť tónov na relatívne celom spektre, ale tiež vyladenie samotných meničov. Kroky, streľba, hlasy a ďalšie prvky sú tak umiestnené veľmi dobre, zvuky sa navyše neprekrývajú, ale viete ich odlíšiť aj súčasne v rámci jedného kanála.


Bol som úprimne prekvapený, aký kvalitný zvuk prinášajú slúchadlá Razer Moray. A aj ako presne sú dizajnované duálne meniče, ktoré vynikajú hlavne v stredoch, ale aj vysoké a nízke tóny nie sú najhoršie. Prenosnosť je vďaka pribalenému baleniu dobrá, rovnako aj komfort vďaka nízkej hmotnosti a niekoľkým súpravám náhradných štupľov. Musím pochváliť aj dizajn, ktorý je jednoduchý a elegantný. Kvalita vyhotovenia tiež pôsobí dobre, ale to je niečo, čo dokáže overiť až čas. Ale slúchadlá majú aj svoje nedostatky. Potlačenie okolitých ruchov tu prakticky nie je. O herných slúchadlách sa veľmi nemôžeme baviť, keďže tu nie je mikrofón, ale pri streamovaní napríklad poslúžia výborne. No a potom je tu ešte tá cena, ktorá je asi najvyšším negatívom. Pri takejto vysokej cene budete viac zvažovať, či sa vám takéto slúchadlá vôbec oplatia a či nenájdete aj niečo lepšie.


napísal matus_ace 31.1.2024
Páči sa mi! (+1)
RAZER MORAY


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk