SPACE ENGINEERS

SPACE ENGINEERS

Ako sa stavia vo vesmíre?

Dojmy

Nezávislé štúdio Keen Software House má za sebou už dve pomerne úspešné hry, ktoré vyšli ešte v roku 2012. Českí vývojári sa rýchlo adaptovali a prišli s ďalším zaujímavým projektom - Space Engineers. Momentálne ale nepracujú iba na tomto titule, ale aj na stredovekej odbočke Medieval Engineers. Obe hry teda majú pomerne veľa spoločného: sandbox a inžinierov, no my sa dnes budeme venovať len jednej z nich. Svetlo sveta ako prví z tejto dvojice uzreli práve vesmírni inžinieri, ktorí dorazili na servery Steam Early Access ešte v roku 2013 a zaviedli hráčov ku hviezdam. Čo vás tam čaká?

Autori z pochopiteľných dôvodov využili cestu predbežného prístupu, ktorý im môže počas vývoja (v prípade úspechu) priniesť aj nejaké tie peniaze, vďaka čomu teda môžu vo vývoji pokračovať aj naďalej. A kedže sa o inžinieroch píše aj po takej dlhej dobe, je zrejmé, že sa prvé úspechy už dostavili. Počas niekoľkých mesiacov strávených na Steame získali ocenenie za najlepšiu indie hru roka 2013, na prvé výročie dosiahli jeden milión predaných kópií a nakoniec to dotiahli až na pulty kamenných obchodov. Aj keď stále iba v rozpracovanej verzii.

Vesmírni inžinieri si tak očividne získali priazeň veľkej skupiny hráčov, ktorá si kvality titulu nevie vynachváliť. Autori hru aj po vyše roku a pol stále zdokonaľujú, pridávajú nové funkcie a odstraňujú chyby. Prezradíme vám, aké možnosti inžinieri momentálne ponúkajú a prečo sú stále v Early Access.

Space Engineers
Space Engineers Pre vyťaženie vzácnych surovín budete musieť ísť občas do poriadnej hĺbky.
Pre vyťaženie vzácnych surovín budete musieť ísť občas do poriadnej hĺbky.


Space Engineers Na výber máte zo siedmich možných scenárov.
Na výber máte zo siedmich možných scenárov.


Space Engineers Každý kov má iné zafarbenie.
Každý kov má iné zafarbenie.





Houston, máme problém! Zobudil som sa uprostred vesmíru, naša loď bola pravdepodobne zničená a v okolí nevidím žiadne známky života.

V hre Space Engineers sa presuniete do chladného vesmíru, v ktorom ste zostali úplne sami. Teda, záleží od toho, akým štýlom sa hru rozhodnete hrať, no k tomu sa dostaneme neskôr. Každopádne, vašou hlavnou úlohou je prežiť, a to čo najdlhšie. Každý jeden predmet, na ktorý v hre narazíte, je zložený z nejakých konkrétnych materiálov a súčiastok. Aby ste však priamo vy mohli začať niečo stavať, jednotlivé materiály/súčiastky si potrebujete vyrobiť. Space Engineers vám ale nič neuľahčuje, a teda k postaveniu hocičoho musíte ísť až k úplným základom – k jednotlivým surovinám. Či už ide o počítače, nepriestrelné sklá, výstuže alebo motory, na všetko musíte mať k dispozícií už spracované suroviny, ako zlato, striebro, kremík, železo a mnoho ďalších. Tie však v takomto stave nerastú len tak na stromoch a musíte si ich v prvom rade vyťažiť z asteroidov. Takto vyťažené suroviny následne vhodíte do továrne, ktorá vám z nich spraví čistý kov na ďalšie spracovanie. Výhodou je, že ak niečo postavíte, môžete to spätne rozobrať na jednotlivé súčiastky.

Space Engineers obsahuje toľko možností, až sa vám z nich zo začiatku zatočí hlava. Po prvom spustení budete takmer určite stratení a ku všetkému sa budete musieť krok po kroku dopracovať. Space Engineers vás totiž obmedzuje iba výberom súčiastok – a to, čo z nich dokážete postaviť, závisí len od vašej fantázie. Zvlášť, keď sú autori otvorení módom, a dokonca iba prednedávnom vypustili zdrojové kódy hry, ktoré moderom výrazne pomôžu pri vytváraní ešte kvalitnejších vylepšení.

Po prvom spustení Space Engineers máte na výber z troch režimov. Prvým je rýchla hra, druhý je vlastný svet a nakoniec príbehové úrovne. Rýchlu hru, myslím, netreba bližšie opisovať, kedže jej názov hovorí za všetko - bez nejakých podrobnejších nastavení sa jedným kliknutím dostanete do hry. Vlastný svet však ponúka niekoľko typov úrovní, ktoré sú rozdelené najmä podľa obtiažnosti. Svoju púť tak môžete začať skutočne bez ničoho a všetko si budete musieť postaviť od nuly. Prípadne ak si zvolíte o niečo ľahšiu obtiažnosť, k dispozícii máte aspoň jednu vesmírnu loď či základňu. Každopádne, aby ste sa vôbec naučili všetky princípy hry, zo začiatku odporúčam siahnuť po tej najjednoduchšej obtiažnosti. V takom prípade už totiž začínate so všetkými dôležitými nástrojmi, ako je napríklad už spomínaná základňa, budova na spracovávanie vyťažených surovín, ale aj s rýpadlom na ťaženie či zváračkou na konštruovanie. Následne sa tak môžete zameriavať výhradne na zdokonalovanie týchto nástrojov, stavanie nových alebo sa prípadne presuniete na lepšie miesto, ktoré ponúka viac surovín nutných pre život.

Space Engineers
Space Engineers Ak si nedáte pozor, môžete sa veľmi ľahko stratiť.
Ak si nedáte pozor, môžete sa veľmi ľahko stratiť.


Space Engineers Na stavbu jedine s poriadnou zváračkou.
Na stavbu jedine s poriadnou zváračkou.


Space Engineers Prvý stret s nepriateľom.
Prvý stret s nepriateľom.





Okrem kovov potrebných pre stavbu si totiž musíte dávať pozor na to, či máte dostatok kyslíka a energie. Bez týchto dvoch vecí, pochopiteľne, nie je možné vo vesmíre prežiť, takže nech už robíte čokoľvek, musíte sa v prvom rade postarať o tieto životne dôležité suroviny. Pre výrobu kyslíka musíte zájsť k blízkym asteroidom a vyťažiť ľad, pre generátor energie je zas potrebný urán. Samozrejme, hra ponúka aj možnosť postaviť si solárne panely a využívať tak energiu zo slnka, no tá nikdy neponúkne dostatok energie pre celú základňu, prípadne loď, takže skôr slúži iba ako doplnkový zdroj energie.

Tretím a posledným režimom pre jedného hráča sú príbehové misie. V nich dostanete vždy nejakú úlohu, ktorú musíte splniť. Hneď v prvej z nich vašu loď zasiahne roj asteroidov a zničí jeden z hlavných motorov. Vašou úlohou je túto závadu opraviť. Bohužiaľ, pri hraní misie som narazil na jednu vážnejšiu chybu. Potom, ako som dokončil opravu, som sa dostal do prestrelky s nepriateľskou loďou, no keď som sa pokúsil o streľbu, hra mi z neznámeho dôvodu spadla a uložená pozícia z tejto misie zostala poškodená. Je však nutné spomenúť, že táto časť hry je ešte v pomerne ranom štádiu vývoja, kedže bola pridaná len nedávno. Pri každej z úrovní si navyše môžete upravovať prostredie vesmíru, ako napríklad intenzitu rojov asteroidov a nehostinnosť prostredia. Pritom berte do úvahy, že náraz čo i len jedného asteroidu vie narobiť poriadnu škodu a spôsobí škrt cez rozpočet. Niekoľko hodín práce tak môže byť zničených behom sekundy.

Multiplayer v Space Engineers momentálne podporuje kreatívny a aj survival režim s maximálne šestnástimi hráčmi, pričom môžete hrať proti sebe a aj spoločne v kooperácií. Hostiteľ má pred vytváraním hry plnú kontrolu nad svetom, presne tak, ako v offline režime. No a nechýba ani podpora pre dedikované servery, čo určite ocenia tí, ktorí online strávia najviac času. 

Space Engineers
Space Engineers Po poslednom boji sú škody skutočne rozsiahle.
Po poslednom boji sú škody skutočne rozsiahle.


Space Engineers Pri poslednom ťažení bol poškodený jeden z vrtákov, ktorý je nutné opraviť.
Pri poslednom ťažení bol poškodený jeden z vrtákov, ktorý je nutné opraviť.


Space Engineers Počas načítania vás hra motivuje citátmi.
Počas načítania vás hra motivuje citátmi.





V každom z dostupných režimov si môžete zvoliť, či chcete hrať v survival alebo kreatívnom móde. Základné rozdiely medzi nimi spočívajú v tom, že survival režim je viac realistický, môžete tu zomrieť a dostupné zdroje sú obmedzené. Nech si už ale vyberiete ktorýkoľvek z nich, pripravte sa na to, že ak vás hra zaujme, strávite pri nej skutočne obrovské množstvo času. Kedže, ako už bolo spomenuté, stavba všetkého sa začína výletom na okolité asteroidy, pokračuje spracovaním vyťažených surovín, výrobou súčiastok a až nakoniec stavbou toho, čo ste si vopred naplánovali. Tým pádom aj taká stavba na pohľad jednoduchej konštrukcie môže zabrať niekoľko hodín. Všetko si, samozrejme, môžete značne urýchliť poloautomatizáciou a stavbou veľkých ťažobných strojov a zváračiek. Základom týchto mašín sú však veľkokapacitné nákladné kontajnery, do ktorých by ste si vyťažený materiál alebo už vyrobené súčiastky mali uložiť, aby ste sa nemuseli neustále vracať na vašu základňu. Ušetríte si tak veľké množstvo času.

Autori sa ani po niekoľkých rokoch vývoja stále nedopracovali k tomu, aby s hrou opustili Early Access program. Či je ale na tom niečo zlé, záleží iba na uhle pohľadu. Hráči si hru môžu kúpiť tak či tak a už v súčasnom stave ponúka desiatky, možno až stovky hodín zábavy. Veľká podpora od komunity je taktiež dobrým znamením. Vyzerá to tak, že Space Engineers má pred sebou svetlú budúcnosť, a to hru ešte čaká vydanie na Xbox One, kde si určite získa ďalšiu veľkú základňu fanúšikov.


napísal play3man 2.6.2015
Páči sa mi!
SPACE ENGINEERS


PC
Slovenské hry

Vývoj: Keen Software House
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 23. október 2013

Dátum vydania: 28. február 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk