Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

Plnenie questov, zbabelí goblini, bojoví kňazi ako agenti, zamrznutie v čase, wyverny ako mounti, winds of magic, orkský Waaagh! a mnoho ďalšieho.

pridal roberto 10.7.2015 o 13:14 pod hry
Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

HRY > NOVINKY >

Na jednej strane ľudia vyzbrojení arkebúzami, halapartňami a mečmi podporovaní delami a mágmi v zadnej línii a na opačnej strane bojiska mohutní orkovia, hordy drobných goblinov pomaľovaných bojovými znameniami i jazdci na obrích pavúkoch, vlkoch a kancoch, príležitostne posilnení o trolov, obrov a wyverny. Na oboch stranách širokého priesmyku padá rieka lávy do vyše 60 metrovej hĺbky. Na jednej strane ešte prednáša Cisár Karl Franz svoju motivačnú reč z chrbta Deathclawa a dvíha morálku svojej armády bojujúcej o Sigmarovo kladivo, pokým náčelník Grimgor Ironhide už vyzerá trochu znudene.

Toto mal možnosť vidieť žurnalista PC Gameru pri návšteve štúdia Creative Assembly, kde mu bolo predvedené demo z pripravovaného Total War: Warhammer, neočakávaného prieniku medzi sériou historických strategických hier a fantasy svetom Warhammeru. Potom sa obe armády rozbehli jedna v ústrety druhej, mladí orkovia vbehli do formácií ríšskych halapartníkov, rytieri sa stretli s jazdcami na kancoch a pavúky sa pustili do prežierania si cesty cez bojovníkov s mohutnými mečmi, zatiaľ čo gobliní vlčí jazdci sa ako ľahké jazdectvo pokúsili prekľúčkovať k masívnemu delostrelectvu, grify si vyberajú Grimgorovych čiernych orkov, stúpajú s nimi do výšin a nechávajú ich padať ako zrelé hrušky a skupinka trolov sa svojimi kyjmi s plošným útokom prebúrala až k strelcom.

Takto nejako by mala vyzerať náhrada za “historické bitky“ z doterajších Total War hier. Treba však povedať, že demo nebolo hrané ani žurnalistom ani členom štúdia. Creative Assembly ešte tak ďaleko nie je a muselo predviesť predpripravenú ukážku.

Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

Pestré boje
Keď hra vyjde, budú v nej iba 4 hrateľné frakcie – ľudské Cisárstvo, Zelenokožci, Trpaslíci a Upíri s armádami zombíkov a kostlivcov. Nízky počet frakcií by ale malo vynahradiť úsilie a starostlivosť venované každej jednej z nich a na bojisku sa to prejavilo nevídaným množstvom rôznych animácií. Svet Warhammeru je pestrejší než stredoveká Európa či Japonsko a pokým doteraz si TW hry vystačili s piatimi či šiestimi typmi kostier, teraz ich jeť 30 a každý tvor bojuje vlastným spôsobom, čo sa zasa prejavilo na počte animácií a pestrosti diania na bojisku.

Nezávislé frakcie
K štyrom veľkým a hrateľným frakciám sa pripoja menšie nezávislé frakcie. Zostávajú zahalené rúškom tajomstva ale Roxburgh pripomenul, že Warhammer hra bez Chaosu nie je naozajstná Warhammer hra. Jednotnú frakciu by sme asi čakať nemali, ale Chaos môže mať niekoľko prisluhovačov a ťahať za nitky.

Diplomacia
Jeden z kameňov úrazu mnohých TW hier má príležitosť trochu ustúpiť do úzadia a ukázať sa v inej podobe. Vládcovia tak rozdielnych frakcií spolu nekomunikujú tak jednoducho a často ako monarchovia napoleonskej éry či panovníci gréckych mestských štátov a viaceré vzťahy budú dané a nebude jednoduché ich prelomiť. Bude to možné, dvere zostávajú otvorené, ale bude to na dlhé lakte, vzťahy sa majú meniť pomaly. Niečo trochu podobné už raz viac-menej zafungovalo u Napoleon: Total War s jeho vernými spojencami Napoleona a protinapoleonskou alianciou.

Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

Mapa kampane
Strategická mapa nemôže ponúknuť nič iné ako Old World (alebo možno jeho časť, keďže niektoré frakcie majú byť dorobené pre rozšírenia, samostatné datadisky či ďalšie hry, padla zmienka o trilógii). Hra pritom nezačína v konkrétny rok ani nie je zasadená do konkrétneho obdobia. Ťahy plynú, ale nie sú to ani roky ani mesiace, žiadne ročné obdobia ani zmeny počasia, iba “zachytenie dokonalého momentu sveta Warhammer“.

Rozdiely medzi frakciami
Frakcie by mali byť veľmi rozdielne aj mimo bojového poľa, čo si Crative Assembly možno tak trochu otestovalo v Attilovi, na jeho nomádskych Húnoch, migrujúcich kmeňoch a nepružných Rimanoch. Tu sa to môže prejaviť ako rozdiel medzi Trpaslíkmi budujúcimi svoje veľkolepé, dobre chránené mestá a postupujúcimi po bohatom technologickom strome a Zelenokožcami túžiacími po boji, majúc pritom iba minimálny záujem o nejaké budovanie či ekonomiku.

Orkská stratégia sa bude točiť okolo Waaagh, teda niečoho ako orkskej krížovej výpravy, avšak bez akéhokoľvek iného dôvodu než boj samotný. Náčelníci vedúci Waaagh budú mocnieť a budú dostávať bonusy, ale v čase nečinnosti bude sila ich armády upadať. Mali by sa teda tak nejako neustále udržiavať v boji a získavať body do zásobníka umožňujúceho vyhlásiť ďalší Waaagh. Každá frakcia by mala mať podobne významnú mechaniku, ale úplne inú.

Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

Morálka
Neoddeliteľná súčasť TW hier nezostane v brutálnom svete Warhammeru nevyužitá. Útok ohyzdných (a iste aj smradľavých) príšer či veľkolepá mágia, to dokáže roztriasť kolená aj statočným bojovníkom. A pri rozdieloch medzi rasami môžu byť rozdiely ešte väčšie než predtým. Goblini sú proste goblini, sú zbabelí a pri náznaku nebezpečenstva sa rozpŕchnu ako kŕdeľ vrabcov. Naopak, elitné a disciplinované jednotky s radosťou padnú len aby udržali líniu aspoň o minútku dlhšie. A síce to nie je potvrdené, ale u nemŕtvych armád nedáva zmysel nič iné, iba absolútna imunita voči niečomu ako odvaha, zbabelosť či morálka...

Mágia
Spolu s jednotkami obrov či trolov a lietajúcimi jednotkami asi najväčšia novinka. Štúdio si vraj dáva pozor, aby mágia nezatienila všetko ostatné a aj Total War: Warhammer sa naďalej hral ako Total War. Na bojisku sú teda vidieť mocné kúzla, ale nie hádzanie jedného kúzla za druhým a mágovia i šamani budú veľmi zraniteľní a teda používaní ako podpora veľkých armád, ktoré ich dokážu skryť a ochrániť. Tiež budú závislí na zásobe many pričom sa nezabudlo na “winds of magic“ a niektoré miesta mapy kampane majú byť viac nabité mágiou než iné.

Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer

Agenti a generáli
Mágovia budú jedným z typov agentov/hrdinov, ktorých majú byť v každej frakcii tri až štyri druhy. Agenti ako Warrior Priest sa zapoja do boja ak budú prítomní v danej oblasti alebo rovno pripojení k jednej z bojujúcich armád. Vtedy sa na bojisku objavia spolu s inými jednotkami. Armádam budú veliť lordi/páni s košatejší stromom skúseností, aby sa mohli orientovať na užitočnosť v boji alebo užitočnosť v kampani. A keďže čas a starnutie nehrá rolu, bude dosť času na špecializáciu jednotlivých hrdinov a dokonca plnenie questov. Po ich splnení sa odomknú bonusy ako nový item či nový mount. Náčelník tak má možnosť presedlať z bojového vozu na wyvernu.

Bežní lordi môžu umrieť v boji, ale každá frakcia bude mať aspoň jedného legendárneho hrdinu a vodcu, akými sú spomenutí Karl Franz a Grimgor. Tí umrieť nesmú, po porážke sa teda stratia niekde v divočine ale zasa sa vrátia, aby pokračovali v kampani. Questy sa zrejme budú niesť v podobnom duchu ako v Endless Legend, nemali by narušiť sandbox a pohnú iba s jednoduchým príbehom. Ale ako by ich hráč mohol obísť, ak bude odmenou Sigmarovo kladivo v rukách Karla Franza? Scéna opísaná v úvode článku bola práve posledným bojom cisárovho questu. Až po jeho splnení sa odomkne ako “historická bitka“.

Pred Creative Assembly tentokrát stojí obrovská výzva a nezostáva nám nič iné, ako im držať palce. Hra ešte nemá dátum vydania a v boji i na obrázkoch boli doteraz predvedené iba dve zo štyroch frakcií.

Masívna dávka informácii o Total War: Warhammer





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk