MISSING: AN INTERACTIVE THRILLER - EPISODE 1

MISSING: AN INTERACTIVE THRILLER - EPISODE 1

6.0

Moderná detektívka v retro spracovaní

Recenzia na PC verziu

Píše sa rok 2015, keď každého zaujíma, čo v skutočnosti znamená next-gen, keď realistickosť v hrách dosahuje nové vrcholy a priemerná herná doba predstavuje niekoľko desiatok hodín. A potom je tu kanadské štúdio Zandel Media, ktoré z múzea dejín videohier vytiahlo zaprášený exponát z 90. rokov, konkrétne žáner FMV. Títo vývojári dostali nápad a povedali si, že práve teraz je vhodná doba oživiť full motion videá, ktoré boli hitom pred dvadsiatimi rokmi.

Zabudnite na Texa Murphyho, detektívka 21. storočia musí vyzerať skôr ako C.S.I a mať napätie ako v Saw. Missing: An Interactive Thriller vám už v názve jasne hovorí, čo za svoje peniaze dostanete. V krátkom interaktívnom videu budete pomáhať unesenému mužovi ujsť zo záhadného bludiska niekde v suteréne neznámej budovy. A aby napätie detektívneho seriálu gradovalo, Missing vám bude dávkované po jednotlivých epizódach.

Túto scénu ste už predtým niekde videli. Ste spútaní v tmavej miestnosti a odkazy na stenách hovoria, že ak sa posnažíte, možno sa dostanete von. Filmová séria Saw sa priam natíska ako možná inšpirácia pre hru. Odkaz na dverách, ktorý hovorí: „Hraj sa so mnou,” akoby napísal sám Jigsaw. Motiváciou pre spútaného muža menom David je okrem záchrany vlastného života aj rodina. Únosca musí muža dobre poznať, pretože útočí na jeho slabé miesta. Skôr, než nájdete páchateľa, sa však musíte porozhliadnuť, čo by vám pomohlo v úniku.

Missing: An Interactive Thriller - Episode 1
Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Nezdá sa vám tento príbeh povedomý?
Nezdá sa vám tento príbeh povedomý?


Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Hádanky nie sú príliš náročné.
Hádanky nie sú príliš náročné.


Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Občas treba všetky kusy hádanky nájsť v priestore.
Občas treba všetky kusy hádanky nájsť v priestore.





Hra na vás ide pomaly a jasne. Zober kľúč a uvoľni si putá - nie je to nič zložité. Pred vami je klasický adventúrny postup klikania, zbierania predmetov do inventára a ich používanie. Novinkou je niekoľko quick-time eventov, z ktorých však nepadnete na zadok. Na riešení hádaniek stojí celá hra a, našťastie, sú dostatočne pútavé, aby ste ich chceli vyriešiť.

Všetky hádanky sú na príjemnej priemernej úrovni. Niektoré ste už predtým videli, iné vyžadujú trochu hľadania súvislostí či objavovanie skrytých predmetov. Vždy, keď vám bude nejaký predmet chýbať, je pravdepodobné, že ste ho predtým iba prehliadli. Celé prostredie je totiž nafotené a žiadny predmet nevyčnieva. Prechody medzi predelovými scénami a statickým obrazom nebijú do očí a sú úplne plynulé.

Priestory, v ktorých sa hra odohráva, veľmi nesršia nápadom a pôsobia, akoby boli natáčané v niekoľkých suterénoch, ktoré k sebe nepatria. Celkovo sa budete pohybovať v asi piatich lokalitách. Aby ste sa však nenudili iba pri záberoch na ošarpané steny, na malý moment sa naskytne pohľad aj na exteriér. Vtedy prichádza na scénu detektív, ktorý, podľa všetkého, nezvestného muža hľadá. Čas medzi udalosťami v suteréne a vyšetrovaním detektíva je neznámy.

Herecké výkony sú obstojné, neuvidíte žiadnu Meryl Streep, ale dve hlavné postavy svoje úlohy hrajú hodnoverne. Nebyť trochu otrepaného scenára, dalo by sa im všetko uveriť. Dojem z interaktívneho filmu ešte viac umocňuje spracovanie, ktoré je viac filmové ako herné. Avšak prináša so sebou aj jednu výhodu - na zážitok v 1080p a 60fps nepotrebujete nadupané železo a hru si tak užijú aj hráči so staršími a slabšími PC.

Epizodickosť Missing je síce logický krok, ktorý podporí napätie herného zážitku, no zároveň je to od tvorcov dosť trúfalé. Na to, aby motivácia hráčov kupovať si jednotlivé epizódy neopadávala, je nutné podať im skutočný trhák už v prvej epizóde a následne cliffhangery dávkovať v každom ďalšom pokračovaní. V tomto prípade však hra ponúka primálo na to, aby donútila hráčov sypať peniaze aj nabudúce.

Herná doba okolo 30 minút až jednej hodiny je za súčasnú cenu 4 eurá trochu drahý špás. Aj tá by sa však dala vývojárom odpustiť, ak by nám naservírovali hru plnú zimomriaviek. Missing je však veľmi priemerná hra, ktorá prichádza v dobe, keď si mladšia generácia už nepamätá jej korene, ale na druhej strane si tá staršia rada zaspomína. Možno si hráči počkajú na druhú epizódu už len zo zvedavosti, či jej obsah prevýši hodnotu tej prvej. Tak ako u všetkých epizodických hier, aj u Missing iba čas ukáže, či si túto hru zapamätáme alebo sa stratí v mori kvalitnejších titulov.

Missing: An Interactive Thriller - Episode 1
Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Pomáhať budete nielen obeti, ale aj detektívovi.
Pomáhať budete nielen obeti, ale aj detektívovi.


Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Quick-time eventy neobišli ani túto hru.
Quick-time eventy neobišli ani túto hru.


Missing: An Interactive Thriller - Episode 1 Herecké výkony patria medzi silnejšie stránky hry.
Herecké výkony patria medzi silnejšie stránky hry.






napísal Tanya 17.9.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
MISSING: AN INTERACTIVE THRILLER - EPISODE 1
+ vcelku zábavný herný zážitok
+ výborne nastavená obtiažnosť hádaniek
- krátka herná doba
- vysoká cena iba za jednú epizódu
- nedostatok originality
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Quad Q6600, 2 GB RAM, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Zandel Media
Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk