MIGHT & MAGIC HEROES VII

MIGHT & MAGIC HEROES VII

8.0

Strastiplný návrat do Ashanu v novom kabáte

Recenzia na PC verziu

Herná séria, ktorá už stihla osláviť jubilejných 20 rokov, prichádza s najnovším dielom, ktorý chce práve v duchu osláv pripomenúť hráčom, prečo táto ťahová stratégia po toľkých častiach stále funguje. Sedem je už úctyhodné číslo, no pokiaľ sa nechystáte drasticky meniť herný mechanizmus, na hre zo série Heroes of Might & Magic sa nedá nič pokaziť. Alebo snáď áno?

Už po tretíkrát sa vrháme do sveta Ashan, aby sme priniesli mier cestou dlhej a komplikovanej vojny. Aspoň to by sme od ťahovej stratégie Heroes VII očakávali, no tentoraz budeme musieť svojho koňa zabrzdiť. Žiadna epická bitka o celú ríšu sa nekoná. Po smrti cisárovnej nastane v Ashane chaos a vojvoda Ivan stojí pred veľkým rozhodnutím, aby situáciu urovnal. Predtým si však pozve šiestich radcov, ktorým napadne, že najlepšie bude poučiť sa z minulosti. A tak na vás čaká mapa so šiestimi zakreslenými príbehmi radcov.

No ale moment, moment. Všetko toto by ste mohli zažiť, keby vám vaša hra fungovala. Might & Magic Heroes VII mala taký tŕnistý launch, že niet divu, keď desiatky hráčov už po pár dňoch od vydania pýtali peniaze naspäť. Úspešné spustenie hry si vyžiadalo istú dávku trpezlivosti a keď už ste na svojom počítači vyladili všetky muchy, prišli ďalšie nemilé prekvapenia. Tu znovu narážame na tisíckrát omieľaný problém - prečo nie sú funkčné hry samozrejmosťou? Čakanie na patche a rady od vývojárov neobišli ani hráčov Might & Magic Heroes VII.

Hrateľnosť, ktorá sa behom siedmich dielov takmer nezmenila, stojí na hrdinoch, ktorí vedú armádu a dobýjajú s ňou územia. Mestá sú vaše základne, ktoré okrem rôznych stvorení poskytujú aj iné výhody pre vášho hrdinu. Na stavanie budov potrebujete zdroje, ktorých je v tejto hre sedem a väčšinou pred každou baňou stoja neutrálne príšery, ktoré treba vyhnať. Vtedy rozohráte vlastnú „partiu šachu” a pomocou taktického myslenia dávate jednotkám povely na útok a obranu. Veľkou novinkou, ktorá sa v tejto hre objavila, je možnosť útoku odzadu, čo spôsobuje oveľa väčšie škody. S týmto prídavkom sa taktika počas boja trochu mení.

Might & Magic Heroes VII
Might & Magic Heroes VII Úroveň morálky dokáže počas boja poriadne zamiešať karty.
Úroveň morálky dokáže počas boja poriadne zamiešať karty.


Might & Magic Heroes VII V hre nechýba kvalitná česká lokalizácia.
V hre nechýba kvalitná česká lokalizácia.


Might & Magic Heroes VII Základy vašej obľúbenej hry sa nezmenili.
Základy vašej obľúbenej hry sa nezmenili.





Fanúšikovia tejto hernej série však nemajú radi zmeny. Väčšinou im ku šťastiu stačia staršie diely a nové kupujú prevažne z vernosti. Vývojári z Limbic entertainment sa preto rozhodli, že je čas sa im za lojalitu odvďačiť. Najnovší diel Heroes neašpiruje na najrevolučnejšiu ťahovú stratégiu desaťročia. Jej úlohou je potešiť starých hráčov. Všetky chyby z predchádzajúceho dielu preto vymažeme a začneme odznova bez zbytočností tam, kde tretí diel exceluje.

Heroes hry sú totiž o správnom balanse medzi ťahovou stratégiou a prvkami RPG. Budovanie obrovských armád s hrdinami zaškolenými v mnohých odboroch a dobýjanie miest je formulka, ktorá ťahá túto sériu už 20 rokov. Sedmička sa pokúsila zjednodušiť čo najviac aspektov, vrátane levelovania hrdinov. Nový model kolesa schopností poskytuje väčšiu voľnosť a viac možností. Každý diel série sa pokúsil zapísať sa v histórii svojimi vlastnými inováciami, no u sedmičky je snaha práve opačná. Nemusíme predsa opravovať niečo, čo nie je pokazené.

Pri toľkej snahe nepokaziť to, čo je na Heroes hrách dobré, sa však pokazilo kadečo iné. Kamera sa s vami nebude vždy kamarátiť a občas sa budú diať nevysvetliteľné veci, ktoré vás budú nútiť hru nahrávať z uložených pozícií. Hra má veľké množstvo frustrujúcich bugov a ani majitelia výkonných PC zostáv o ne neostanú ukrátení. Hra jednoducho nebeží plynule, padá ako jesenné lístie a seká pri akomkoľvek úkone. Počas kvalitnej 15-minútovej bitky to človeka naozaj zamrzí.

Svoje sľuby však hra naozaj splnila. Väčšina inovácií je skutočne len kozmetických. Všetky inovatívne prvky z predchádzajúceho dielu, ktoré podľa mnohých poškvrnili sériu, sú preč. Na slovo „neuraziť” je kladený veľký dôraz. A taká je sedmička. Nikoho neurazí, ale možno ani neohúri. Ak niektorí hráči, ktorí sériu nepoznajú, čakali na tento diel ako na ich vstupnú bránu do sveta Might & Magic Heroes, tak ich čaká isté sklamanie. Tvorcovia sa dokonca neobťažovali ani urobiť poriadny tutoriál, aby noví hráči neostali stratení. Sedmička sa jasne snaží zavďačiť skalným hráčom a iba čiastočne ohuruje tých nových.

videorecenzia

Hráči dokonca pred vydaním siedmej časti dostali možnosť vybrať si dve hrateľné frakcie, ktoré sa objavia v hre. Obľúbení temní elfovia a sylvanskí elfovia sa preto pridávajú k mágom, barbarom, nekromantom a ľudským jednotkám. V kampani si teda vyberiete Ivanovho poradcu a pokúsite sa prerozprávať jeho príbeh. Postup nie je lineárny a v príbehoch môžete pokračovať ľubovoľne, iba Ivanova časť príbehu je uzamknutá. Nemusíte sa teda postupne prehrýzať cez misie každej jednej frakcie, ale môžete si medzi nimi prepínať podľa vášho želania.

Niektoré príbehy poradcov sú zaujímavejšie a iné menej. Pozitívne je, že scenáristi sa pokúsili nabúrať klasické fantasy stereotypy. Príbeh nekromanta nemusí byť vždy len o ničení a skaze. A príbehy lásky u mágov nemusia byť tradičné ako z Disneyho rozprávky. Postavy sú zapamätateľné a ich charaktery dobre vykreslené, a preto vás ich osudy budú skutočne zaujímať.

Aj samotné misie sa snažia vdýchnuť nový vánok do zaužívaného štandardu Heroes hier. Hra vás nebude vždy stavať samého do stredu ničoty s hŕstkou vojakov, pričom vám bude trvať herné mesiace, kým sa dopracujete k lepším jednotkám a kúzlam. V niektorých misiách vás hra jednoducho hodí do vody so silným hrdinom a stovkami jednotiek a nechá vás, aby ste sa pokúsili obrániť. Inokedy vám dá naopak pocítiť, aké to je túlať sa s hrdinom bez mesta a s malou armádou, no zároveň aj s knihou plnou mocných kúzel.

Týmto spôsobom si vyskúšate všetky aspekty hry. Cieľ nie je iba hrať s číslami, ale aj so svojím rozumom. Občas budete musieť plánovať, aké jednotky napadnete, inokedy zistíte, na čo je dobrá taktika vyčkávania. Dokonca bude nutné obrániť mesto a získať tak čas pre inú armádu na úteku. Pomôžu vám pritom mosty, ktoré sa dajú ničiť a opravovať. To je jedna z mála noviniek v Heroes VII. Prostredie je možné do istej miery ovplyvňovať a v niektorých prípadoch si tým aj pomôžete. Zničením mostov zablokujete prístup nepriateľov, zhodením sochy si vytvoríte most, prípadne dokážete zničiť priehradu, čím sa zbavíte prekážok v ceste.

Might & Magic Heroes VII
Might & Magic Heroes VII Detailné obrazovky miest sa opäť vrátili.
Detailné obrazovky miest sa opäť vrátili.


Might & Magic Heroes VII Okrem dobýjania miest vás čaká aj ich obrana.
Okrem dobýjania miest vás čaká aj ich obrana.


Might & Magic Heroes VII Kampaň je zložená z jednotlivých príbehov Ivanových radcov.
Kampaň je zložená z jednotlivých príbehov Ivanových radcov.





Obtiažnosť hry je nastaviteľná rôznymi spôsobmi. Dokážete určiť vašu aj oponentovu mieru bohatstva, silu armády a iné atribúty, ktorými doladíte vašu hru. Napriek tomu sa tu objavujú isté nevyváženosti v jednotkách. Po čase zistíte, že niektoré jednotky sú nanič a niektoré sú mimoriadne efektívne. Veľakrát vám budú stačiť stovky slabších jednotiek, ktoré nepriateľa úspešne prevalcujú aj s jeho elitnými jednotkami. To isté platí aj o kúzlach a ich úrovniach.

Aj neutrálne jednotky na mapách tejto hry sa prestanú javiť ako veľký problém. Už sa vám nemusí stať, že sa budú nekontrolovateľne množiť a ak nevystihnete správnu chvíľu, už ich neporazíte. Obtiažnosť je teda naozaj variabilná. A aby nenastal problém zo starších dielov, kedy ste sa ocitli na nesprávnom mieste v nesprávnom čase oproti obrovskej armáde nepriateľa, je tu možnosť prikúzliť si jednotky z mesta a posielať jednotky zo sveta karavánou priamo do mesta. Tieto malé zlepšováky sa snažia predísť problémom starších hier, aby ste hru len tak ľahko nevzdávali.

Najnovší diel Heroes dostal nový vizuálny kabát, ktorý sa odkláňa od akejsi naivnej rozprávkovosti a stavia na realistickosti. Vaša „šachová partia” dostáva trochu iný rozmer a po prvý raz v sérii sa naozaj vžívate do vašich figúrok. Padlé jednotky takmer spôsobujú skutočné nepohodlie. Vizuál teda pripomína tretí diel série s pravdepodobne najstriedmejšími postavami, aké len vo fantasy môžu byť.

Na druhej strane celková grafická stránka hry je veľkým sklamaním. Stále sa na hru dobre pozerá, no chýba jej žiarivosť, ktorou by uchvátila. Budovy aj zdroje sú také nevýrazné, že sa na mape strácajú. Úplne najväčším tŕňom v oku sú scény s poradcami, ktorých je kvôli narácii príbehu dosť a sledovanie ich kŕčovitých statických póz s nepodarenými textúrami začne byť po čase nepríjemné. Skvelý dabing hercov tieto scény zachraňuje iba sčasti. 2D animácie sú, našťastie, oveľa podarenejšie a pokojne mohli sprevádzať celý príbeh.

Might & Magic Heroes VII
Might & Magic Heroes VII Aj pri výbere stavieb v meste je potrebné rozmýšľať.
Aj pri výbere stavieb v meste je potrebné rozmýšľať.


Might & Magic Heroes VII Novinkou je veľmi účinný útok zo zálohy.
Novinkou je veľmi účinný útok zo zálohy.


Might & Magic Heroes VII Na postavení vašich jednotiek odteraz záleží ešte viac.
Na postavení vašich jednotiek odteraz záleží ešte viac.




Nedá sa nespomenúť opäť perfektný soundtrack od Roba Kinga a Paula Anthonyho Romera. Ich nezameniteľný štýl je doplnený novými sviežimi melódiami. Nostalgici sa potešia návratu mezzosopránistky Karin Mushegain, ktorú si určite dobre pamätajú z druhého dielu série.

Skvelým prídavkom je editor máp a, samozrejme, nechýba multiplayerový režim v online, hot seat a LAN variácii pre maximálne ôsmich hráčov. Duel vás zas preskúša v boji, keď vás brázdenie po mape nebaví.

Siedmy diel z legendárnej série je dobrým príkladom, ako predviesť to najlepšie, čo tieto hry ponúkajú. Na druhej strane si v Limbic Entertainment prístupom, ktorým sa snažia zavďačiť skalným fanúšikom a ignorujú nových, iba kopú vlastný hrob. Klincom do rakvy je množstvo bugov a nepríjemností, ktoré kazia inak dobrú hru. Ak patríte medzi skúsených hráčov tejto stratégie, tak vás určite pobaví na niekoľko desiatok hodín. No ako správnemu veteránovi vám neuniknú muchy, ktoré táto hra má.


napísal Tanya 12.10.2015
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
MIGHT & MAGIC HEROES VII
+ ukážková prehliadka všetkých pozitív série
+ zaujímavý systém postupu v kampani
+ pútavé príbehy frakcií
+ nový zaujímavý vizuálny štýl
- bugy, ktoré kazia zážitok z hrania
- nie príliš hladký launch hry
- žiadny grafický posun
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i5 3,3GHz; 4GB RAM; 1GB VGA
Doporučená konfigurácia: Core i5 2400 @ 3.1 GHz; 6GB RAM; 2GB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Limbic Entertainment
Štýl: Stratégia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk