LBX: LITTLE BATTLERS EXPERIENCE

LBX: LITTLE BATTLERS EXPERIENCE

7.5

Chytľavé súboje robotov

Recenzia na 3DS verziu

Keď sa Level 5 pustí do nového projektu a začne predstavovať mechanizmy a hrdinov, je to vždy veľká udalosť. Takto sa urodil Professor Layton, Inazuma Eleven, Ni no Kuni či posledný megahit Yokai Watch (o rok konečne v Európe). Každý svet má potenciál pretaviť sa do niekoľkých častí a živiť kvalitnú sériu. Popritom sa urodí aj pekný anime TV seriál, výdatná manga a o podporu je postarané. Cesta hier Level 5 na západ trvá roky. Dva sú solídne minimum, tri skôr štandard pri nových tituloch. Ale keď sem začnú prúdiť, máme šancu dočkať sa aj ďalších.

LBX je kombinácia viacerých titulov a inšpiráciu možno nájsť pri Pokémonoch, spomínanej Inazume a predsa tu nájdete kopu vlastných chytľavých elementov. Od pôsobivého intra a prísľubu, že budete zbierať robotov, ich súčiastky a bojovať s nimi proti ostatným, živíte nádej na malých Transformerov. Príbeh ako vystrihnutý z TV seriálu (nečudo, že animé sa dočkala viac ako 100 epizód) sleduje život Vana Yamana, chlapca vyrastajúceho iba s matkou (tatko-vedec zmizol, čo je hneď zauzlenie deja na začiatku). Je to odvážny borec s dobrou partiou, ktorý strašne túži po vlastnom LBX robotovi, čo je populárna hračka medzi mladými – každý má vlastného robota, čo dokáže bojovať v malých arénach proti inému. Mierne futuristické Tokio žije touto záľubou, hoci v minulosti spôsobila pár incidentov, takže boje sú limitované na miniarény a nie reálny svet. I keď tajná organizácia v pozadí má plány, do diania sa zapojí aj mocný tajuplný LBX (a zhodou okolností ho dostane Van od neznámej ženy) a po pár hodinách sa už vrháte na záchranu sveta a nie iba ďalšie tínendžérske dobrodružstvo na predmestí. Spád deja je solídny a najmä jednotlivé postavy i zloduch sú celkom dobre vykreslené.

LBX: Little Battlers eXperience

Prvé dve hodiny sú tradične napchané minútami špičkových animácií.
LBX: Little Battlers eXperience

Tajomný kufrík azda ukrýva to, po čom Van sníva...
LBX: Little Battlers eXperience

Eee, jasné, a týchto fešákov niekto kontroluje či si bojujú sami?

Kto pozná Inazumu, bude rýchlo domestikovaný. Hrateľné pasáže, medzi ktorými sledujete nádherne strihané animácie i dlhočizné dialógové pasáže, sa dajú rozdeliť na dve časti. Civilná slúži na potulky mestom, komunikáciu s NPC i partiou, hľadanie truhlíc, návštevu obchodov a plnenie úloh. Bojová časť vás presunie do malých arén, kde sa zúčastňujete súbojov podľa jasne stanovených pravidiel. Ten pomer pohybu a boja je vhodne zvolený, aby ste mali dostatok času hľadať nové súčiastky robotov či si len tak vydýchnuť v civilných častiach. Svetová mapka krásne delí aj veľké Tokio na sympatické segmenty typu váš domov, pľac pozdĺž rieky či nákupné centrum s dvomi tuctami postáv. Spočiatku nie je ľahké sa zorientovať, no venujte hre dve-tri hodinky a máte zmapované prvé časti bez problémov.

Mesto pritom ponúka dosť možností. Nejeden hráč sa dobrovoľné stratí v ponukách súčiastok alebo opakovaných súbojoch s postavičkami stojacimi na uliciach. Vyzývajú vás na náhodné meranie síl či sami ich vyhľadávate podľa ikonky: modrí sú dobrí na pokec, no oranžovožltí sa pýtajú na súboj. Je na vás, koho si zoberiete do partie, lebo netreba bojovať sólo, ale využívať aj vlastnosti kamarátov alebo sa na nich občas spoľahnúť v tuhších súbojoch či férovkách, kde jeden robot nestačí.

Vedľajšie úlohy vás často pošlú na naháňačku za vzácnymi predmetmi a ako to už v RPG býva, keď sa raz pustíte do zháňania vecí, ste nahraní. LBX ponúka niekoľko tisíc častí pre robotov a len čo si otvoríte menu prvý raz, uvidíte kolónku customize či zloženie robota (hlava, trup, končatiny, atď.), pochopíte, že varírovať sa dá do rána a ešte raz do večera – a stále nebudete mať ideálneho bojovníka. Jeden z najchytľavejších elementov Level 5 hier je práve úporná naháňačka za tým najlepším: v Inazume išlo o futbalových hráčov, v LBX o súčiastky pre cteného robota.

Súboje tvoria dobrú polovicu hry a autori ich prostredníctvom servírujú opäť jednu návykovú záležitosť. Odohrajú sa vždy v stanovenej aréne rozličného dizajnu a uplatňujú sa aj vopred stanovené pravidlá. Bojovať bude jeden robot proti jednému na jeden život, 1 verzus 1 s tromi životmi, prípadne treba vyhrať tri súboje z piatich. Dočkáte sa aj úprav typu sólo robot (váš) proti dvom či trom protivníkom či poriadne tuhým bossom. (Áno, neduh Level 5 titulov v podobe nevyrovnanej obtiažnosti hrozí aj v tomto titule.) Bojovať však budete aj v skupine, takže budú traja roboti na vašej strane nasadení proti ostatným. Pravidlá sú jasné: voľný pohyb po bojisku vďaka real-time štýlu, nasadenie rozličných zbraní na blízko (meče, kopije) i na diaľku (strelné zbrane).

Môžete tu skákať, schovávať sa za prekážky, využívať terénne nerovnosti a freneticky mlátiť ostatných. Limitovať vás bude iba počet HP (ak ste na 0, súboj končí) a takzvaný tension gauge, ktorý chaos aspoň čiastočne spomalí. Je to alternatíva staminy – ak padne, uštedríte iba úder za 1 HP (čo je nič) a musíte sa regenerovať, aby ste bojovali opäť v plnom nasadení. Vďaka tomu sa boj delí na isté segmenty a zvyšok času je taktika, kedy zaútočiť. No v reálnom čase a neraz s tromi robotmi proti trom, čo na bojisku vyvolá celkom slušnú melu: roboti skáču, pália po sebe, ešte sa aj naháňajú za powerupmi. Pritom súboje nemusia trvať niekedy ani 15 sekúnd, keď sa do oponenta poriadne opriete...

Variabilita súbojov je ďalej rozšírená o špeciálne útoky. Ukazovateľ sa postupne nabíja a šetríte ich zväčša na kľúčové momenty alebo koniec súbojov. Šikovnejšie je používanie predmetov, tie sa dajú aj namapovať na vybrané tlačidlá. Robotov treba po súbojoch opravovať, k čomu slúžia rôzne repair a medical kity, veľa času trávite aj zhodnotením získaných súčastí a inštaláciou. Kľúčové sú atribúty: rýchlosť na pohyb, obrana, aby ste vydržali protiútoky a voľba správnych zbraní. Osobne sa mi osvedčili kopije, lebo majú dlhý dosah a uštedria rýchlo aj viac úderov po sebe. Niekto môže voliť strelné zbrane, ale nabíjanie žerie čas.

LBX: Little Battlers eXperience

Robustné menu skrýva toľko položiek, že aj dva displeje majú čo robiť pri zobrazení.
LBX: Little Battlers eXperience

Mestská mapka sa krásne zaplňuje čoraz zaujímavejšími destináciami. Domov a herňa sú pasé...
LBX: Little Battlers eXperience

V zápale boja sa treba naučiť ovládať všetko: zmenu cieľa, použité predmety, špeciálne údery.

Súbojový systém však predstavuje tú najväčšiu devízu LBX a je výborne prepracovaný. Bojovať treba všade: v príbehu, vedľajších misiách i náhodne a zväčša máte chuť púšťať sa do nových arén. Hoci nie sú vizuálne úplne strhujúce, grafika 3DS je solídna. Navrch má v civilných častiach, v arénach si berie istú daň za vykreslenie terénu, viacerých robotov i efekty. Anglický dabing je dobrý, na pomery sérií Level 5 tradičný: málinko entuziastické hlasy vás spoľahlivo zobudia, ak by ste si zdriemli nad 3DS.

Zaujímavý svet, postavy, štruktúra, práca s robotmi a najmä súboje. LBX vidíme prvý raz, ale snáď nie naposledy, lebo ponúka dobre vybalansovanú chvíľkovú zábavu s prepracovaným systémom tak, ako ho zvládajú iba Japonci. Nový svet, iné súboje, desiatky hodín grindovania, to máme radi.


napísal Korec 29.10.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
LBX: LITTLE BATTLERS EXPERIENCE
+ prepracovaný nápad a hrateľnosť
+ chytľavý súbojový systém
+ futuristický svet, hrdinovia, príbeh
+ tisícky predmetov a ich kombinovanie
+ štruktúra hry a celkových misií
- po čase rovnaké arény
- príliš veľa času trávite v menu


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Level 5
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk