NARUTO: ULTIMATE NINJA STORM 4

NARUTO: ULTIMATE NINJA STORM 4

7.5

Narutov tím v akcii

Recenzia na PS4 verziu

Vo svete Naruta sa dejú veľké veci. Dlhoročná manga skončila a animé sa prehupne do ďalšej fázy, kde sa chcú autori viac sústrediť na Narutovho syna či iné príbehy. Súčasne sa Naruto konečne dostal na novšie konzoly, takže hráči môžu dúfať v lepší výkon a bohatšie bitky.

Pri deji sa natíska otázka, či autori využili šancu prerozprávať celý dejový záber v jedinej hre. Bol by to sympatický pokus, podobne ako pri One Piece: Pirate Warriors 3, kde ste zvládli základný záber za cca 10 hodín. A ak by vám bolo málo, ponorili by ste sa naspäť do mangy či animé po ďalšie detaily. Lenže pri Narutovi autori stavili zrejme na lepšiu znalosť predlohy a Story Mode tu síce zastúpený je, ale iba v podobe relatívne zbrklého 6- až 7-hodinového zážitku, ktorý načrtáva veľké bitky a poriadne scény, no nováčik bude spočiatku tápať. Navyše niektoré scény sú podané klasicky statickým štýlom, čo nepridáva na veľkoleposti a epickom vyznení príbehu. Niežeby sa animácie napokon neobjavili, ale autori boli na ne azda viac skúpi, ako by sa patrilo. Pritom keď nastúpia, sú super a volíte si japonskú i anglickú zvukovú stopu.

Na rovinu: hrať Naruta UNS 4 kvôli príbehu sa príliš neoplatí, ale pokiaľ ho budete brať ako tmel pre jeden-dva singleplayer módy, zaberie. Story Mode nasleduje takzvaný Adventure Mode, slúži ako epilóg a resumé dôležitých častí animé, ako sú prvé bitky, stret s vybranými nepriateľmi a zaberie ako vhodné repete, ale na výživný mäsitý mód je to málo. Je fajn vidieť vybrané udalosti v deji z viacerých uhlov, no dobrodružný mód už pripomína skôr rýchly bedeker. Ale určite nenudí.

Naruto: Ultimate Ninja Storm 4
Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 Niektoré grafické efekty zaberajú viac ako iné.
Niektoré grafické efekty zaberajú viac ako iné.


Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 Veľké a malé orby, spájanie úderov - nestíhate sa nudiť, ani do gamepadu búšiť.
Veľké a malé orby, spájanie úderov - nestíhate sa nudiť, ani do gamepadu búšiť.


Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 Element ohňa bol v Narutovi pravidelne využívaný a autori s ním šikovne pracujú.
Element ohňa bol v Narutovi pravidelne využívaný a autori s ním šikovne pracujú.





Viacerí hráči však idú tvrdo po hrateľnosti a ostro sledujú súbojový systém. Módy berú ako bránu do známeho sveta, kde sa budú mlátiť naplno. A v tomto smere Naruto vie, čo má doručiť: frenetické boje s dobrými možnosťami a jasným ovládaním. Recenzovaná PS4 verzia je v kombinácii s DualShockom ideálnou pozvánkou. Debut na next-gen konzolách zaručil lepšiu grafiku a autori sa pekne hrajú so strihom, kamerou a réžiou súbojov. Hráči si môžu vyberať z masívneho zoznamu postáv celej ságy a vo voľných prostrediach sa vrhnúť do mlátenia na férovku. Jadro hrateľnosti funguje.

Rýchlo zistíte, že autori povýšili základy a namiesto bežnej akcie jeden na jedného vás hodia do bojov troch na troch. Máte hlavného borca a dvoch parťákov, ktorí majú väčšie úlohy, ako iba asistovať a utŕžiť údery. Už to nie sú iba bojovníci do počtu, ale tri plnohodnotné postavy, ktoré môžete striedať počas boja. Taktickou vychytávkou je zdieľanie jediného ukazovateľa zdravia pre všetkých, takže teoreticky by ste ich ani nemuseli povolávať všetkých, keď si vytipujete jediného búchača pre celú potýčku, ale herná séria získala takto nový význam. Striedanie bojovníkov dá zmysel, ak presne poznáte ich silné stránky: jeden dáva rýchle údery, Naruto je ničivejší a ďalší môže tvoriť silné kombo. Spojenie postáv sa v súbojoch pozitívne odrazilo na dynamike i taktickom štýle.

Pohyb po bojisku je základ, lebo otvorené priestranstvá priamo núkajú priestor na rýchly presun či vysoké skoky. Treba využiť teleport, vyvolávať kolegov v správnom čase a vyrážať do protiútokov. Útočíte presne, kde chcete a neraz takto poskakuje po bojisku aj súper. Občas sa oplatí takého zložiť aj shurikenom na diaľku, vyskočiť s s ním do vzduchu a najmä šiť do neho hlava-nehlava na zemi. Špeciálne údery sa núkajú tiež, využívajú ukazovateľ chakry a čím viac bojujete, tým viac si ju všímate, lebo bez nej sa do silných súperov nepustíte. Môžete reťaziť útoky, zbierať chakra gule, no nenechajte to na náhodu, lebo chakra dôjde presne v nepríjemnom momente. Špeciálne údery môže rozšíriť pár predmetov. Aj bonusový efekt či dočasný efekt využijete na parádne pasce či výbuchy. A ak sa vám podarí padnúť príliš hlboko, pri nízkom zdraví sa vyvolá takzvaný prebudený efekt (Awakening) a dostávate super schopnosti. Síce dočasne, ale na prežitie a efektné porážanie ostatných stačia.

V systéme treba rýchlo pochopiť pohyb, striedanie a formu útokov. A ukazovatele, lebo jutsu a chakra má každý pre seba, zatiaľ čo zdravie spoločné. Experti sa učia rýchlo: ako jutsu prepájať na špeciálne údery, kedy sa všetci zapoja do supertechniky a spôsobia obrovskú škodu. Bude to neraz potrebné, lebo AI obťažnosť ľubovoľne skáče – hra v polovici nasadí ťažkého bossa, čo vás môže sfúknuť hneď a potom budete zase pár hodín prechádzať ľahšími časťami. To je tip pre vás: treba si nájsť v palete bojovníkov tých najsilnejších a nestaviť na variabilitu, skôr na ničivý efekt v Adventure i Story Mode.

Aj pri zmene na model troch na troch sa potvrdzujú vlastnosti súbojového systému. Na pohľad je dosť ľahký, stačí zvládnuť pár úderov, špeciality a útočiť naplno. Prístupný a azda príliš ľahký, nie príliš zložitý – ale rozšírenie na troch v skupine ho rozvíja. Odčítajte si pár bossov či ťažkých momentov a na koniec sa dostanete bez problémov. Až keď začnete naháňať vyššie hodnotenia alebo skúsite iné módy, ako je súboj dvoch hráčov či si zmeriate sily v online režime (je tu Survival, turnaj, aj liga a poctivý rebríček), vtedy zistíte, že taktizovanie má viac úrovní a stať sa expertom na Naruta, to si žiada dlhší čas.

Niektorým môže trošku vadiť lineárny prístup, ktorý sa vzdialil od niektorých častí série, ktoré stavili skôr na RPG elementy, vedľajšie questy či košatejšiu štruktúru. Ale to boli bonusy v odbočkách. Inak sa séria stále vracia k tomuto modelu: otvorené bojiská, pár zrejmých úloh a jasná orientácia na akciu. Aj preto autori vylepšujú existujúce mechanizmy - súboje troch na troch, striedanie hráčov a využitie celej partie v jedinom súboji, pohyb po bojisku, ktorý sa síce graficky zlepšuje, ale nemá zbytočné prvky. Kým sú súboje atraktívne a desiatky postáv neomrzia, ostáva Naruto zábavný i hrateľný.

Naruto: Ultimate Ninja Storm 4
Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 Prehľadný interface neukazuje iba ponuku úderov, ale aj celú paletu bojovníkov na výmenu.
Prehľadný interface neukazuje iba ponuku úderov, ale aj celú paletu bojovníkov na výmenu.


Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 No a takéto animácie milujeme, ale dočkáte sa ich iba cca v polovici scén.
No a takéto animácie milujeme, ale dočkáte sa ich iba cca v polovici scén.


Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 Poriadne kombá a grafické efekty - a PS4 má konečne čo robiť. Grafika išla jasne vpred.
Poriadne kombá a grafické efekty - a PS4 má konečne čo robiť. Grafika išla jasne vpred.





Lepší grafický engine využíva Namco Bandai v súbojoch, aj vybraných animáciách. Je škoda, že veľa z nich sa odohráva klasicky staticky, zatiaľ čo iné sú naplno sfilmované. Chýba istá celistvosť, ale na druhej strane máme výhodu v japonskej zvukovej stope, ktorá zvyšuje autentickosť.

Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 nás približuje ku koncu istej éry, ale využíva veľa dobrého: zábavný súbojový systém pre nováčikov i expertov, vlastný atraktívny svet plný pamätných postáv a parádnu dynamiku. Naruto je už legenda a je dobré vedieť, že latku kvality podliezť nemieni.


napísal Korec 27.4.2016
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
NARUTO: ULTIMATE NINJA STORM 4
+ chytľavý súbojový systém
+ boje troch v skupine
+ dynamika súbojov a úderov
+ desiatky hrateľných postáv
+ vybrané animácie a produkcia
- krátky príbehový mód
- niektoré scény iba statické


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Namco Bandai Games / CyberConnect2
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 5. február 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19506)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk