THE BANNER SAGA 2

THE BANNER SAGA 2

7.0

Severská sága pokračuje

Recenzia na PC verziu

Severská telenovela The Banner Saga pokračuje. Prvý diel sa zapísal zlatým písmom do hernej histórie a bez jeho znalosti si druhý diel hráč ťažko užije. Mená pôvodných hrdinov, názvy, spomienky na predošlé udalosti - s tým všetkým sa môžete stretnúť v pokračovaní, aj keď  je to skôr ako počúvať príbeh z rádia. Kto má rád ďaleký sever, jeho mytológiu, runy a mágiu, nech si pripraví základ v pôvodnej hre a smelo sa môže vydať do ďalšieho skúmania severských rodov a ich prežitia.

Pokračovanie by malo byť oproti pôvodnému dielu vo všetkom lepšie a všetkého by tu malo byť viac. A v podstate to platí aj o hre The Banner Saga II. Ako v každej správnej RPG si zvolíte hrdinu - buď sympatického otca rodiny, alebo jeho dcéru, lukostrelkyňu. Spolu so svojím hrdinom máte na starosti aj celý váš kmeň. Putujete po krajine a vyberáte si miesto, kde si oddýchnete, vytrénujete nových hrdinov a zas sa posuniete ďalej. Áno, aj tu stretnete obrov s dlhočiznými rohmi, kentaurov a stovky ďalších magických bytostí, ktoré nepochádzajú len z poézie severu. Čo je škoda, pretože by to bolo autentickejšie. Veď napríklad jedna hrdinka nesie meno Juno, to je známe zo starorímskej mytológie, no vám je možno známejšia jeho obdoba - Héra, čo pochádza z mytológie gréckej.

The Banner Saga 2 je príbehová RPG ako sa patrí. Možno aj trochu viac než sú hráči zvyknutí. K čítaniu textu si pokojne vezmite horúci čaj a pozorne vyberajte svoje rozhodnutia v priebehu deja. Závisí na tom prežitie vás a vašej skupiny. Je naozaj radosť lúskať príbehové oriešky. Na vašich hrdinoch vám bude vyslovene záležať, a preto zamrzí, ak vám nejaký umrie a už sa to nedá vrátiť späť. Samotná hra je veľmi dobre skĺbená kombinácia textu a ťahových súbojov. K tým sa hráč často ani nemusí dostať, záleží len a len na ňom. Niekedy je lepšie pri postupe v hre nezaútočiť a inokedy je to nevyhnutné. Každý súboj je rizikový, aj keď úprimne povedané, The Banner Saga 2 je jedna z najjednoduchších ťahových RPG, aké som kedy hral.

The Banner Saga 2
The Banner Saga 2 Kentaur to nemá jednoduché - posúďte sami..
Kentaur to nemá jednoduché - posúďte sami..


The Banner Saga 2 Prekrásne lukostrelkyne v celej svojej kráse.
Prekrásne lukostrelkyne v celej svojej kráse.


The Banner Saga 2 Dýcha z toho skvelá atmosféra. Milujeme to!
Dýcha z toho skvelá atmosféra. Milujeme to!





V súbojovom systéme pribudli nejaké prekážky a pár drobností. Prekážky sú celkom podstatná vec a menia taktiku hry. Noviniek by som však očakával viac. Stále musíte s rozvahou rozmýšľať či budete s hrdinom útočiť priamo, alebo predtým skúsite zničiť obranu nepriateľa. Niekedy je lepšie počkať a oddýchnuť si. Záleží od konkrétnych možností daného hrdinu. Samostatnou kapitolou sú kúzla a špeciálne možnosti. Tie obzvlášť v neskoršej fáze hry pri správnom použití prevážia misky váh na vašu stranu. Niektoré kúzla dodajú hrdinom bonusové body a iné sú naopak útočné. Len ich treba vedieť správne použiť, aj keď  je ich dosť. Keď dokončíte bojové kolo, niekedy v závislosti na úspechu môžete ešte utiecť alebo vykonať znovu nejaký útok. Pridáva to nové prvky do hrateľnosti. Ale pozor, môže to spraviť aj váš súper.

Súboje majú často viacero fáz a na bojisko postupne prichádza čoraz viac nepriateľov. Je preto dobré pozorne sledovať, čo sa kde deje a nestaviť všetko na jedinú kartu. Viac ráz sa mi stalo, že som prehral a to len preto, že som nerátal až s toľkými vlnami nepriateľov. Ale je to príjemné spestrenie oproti iným titulom, v ktorých je na začiatku boja pevne stanovené, kto proti komu stojí.

Aj tu vylepšujete postavu a nie jednu. Každého hrdinu si môžete vylepšovať za body, ktoré získate v priebehu hrania. Tie sa získavajú aj pomimo súbojov. Je dobré postarať sa o svojich hrdinov a najmä o svoj rod, aby neumieral od hladu. Záleží takisto na morálke. Jednoducho musíte byť dobrý vodca svojho severského kmeňa.

Budovanie atmosféry je veľmi dobre spracované. Takisto príbeh a rozprávanie príbehu by mohla závidieť nejedna RPG! Navyše je všetko krásne animované a nakreslené. Hra vám zaberie približne osem príjemných hodiniek. Ale v závere budete cítiť, že niečo nie je v poriadku. Dobrodružstvo nekončí. Druhý diel bude mať totiž ešte nasledovníka, kde by sa malo všetko ukončiť. Samozrejme, opäť sa bude prihliadať na vaše rozhodnutia. 

Výhrady voči vkusu autorov nemožno mať žiadne. Na obrázkoch hra vôbec nevyzerá tak ako v pohybe. Niektoré animácie vyslovene pozitívne prekvapia. Najmä mimo súbojov, keď sa karavána s vašimi ľuďmi či rohatými Varlami ženie po krajine. Pôsobí to nesmierne romanticky. Každé zastavenie na rôznych bodoch je spestrením, ale súčasne aj narušením audiovizuálnej harmónie. Okrem kreslenej grafiky, kde je naozaj vyšperkovaný každý detail, je na dobrej úrovni aj hudobný sprievod. Ten by som dokonca hodnotil ako jednu z najkvalitnejších súčastí titulu. Nové skladby prinášajú do hry energiu, ktorá jednotke trochu chýbala. Bojové scény sú preto dosť agresívne a ľahko sa do nich vžijete. Pri tých pokojných melódiách naopak máte chuť nič nerobiť  a len počúvať hudbu.

The Banner Saga 2 je prostredný diel v sérii, ktorý by mal byť jadrom celého príbehu. Ťažko posúdiť, či je to pravda, no každopádne sa tam udeje dosť zvratov v príbehu. Napríklad skamarátenie sa s pôvodne nie veľmi priateľskými Vranami. Na druhej strane vyvrcholenie príbehu ešte len príde a autori určite ešte nevyložili všetky karty na stôl. Nabudúce by som ale ocenil viac zmien a nového obsahu. Príbeh nie je všetko, treba sa zamerať aj na hrateľnosť. Tá, žiaľ, dosť stagnuje, čo mi na hre prekážalo najviac.

The Banner Saga 2
The Banner Saga 2 Nepriatelia vzbudzujú rešpekt.
Nepriatelia vzbudzujú rešpekt.


The Banner Saga 2 Pri putovaní si treba všímať množstvo zásob.
Pri putovaní si treba všímať množstvo zásob.


The Banner Saga 2 Asi nemá dobrú náladu...
Asi nemá dobrú náladu...






napísal Possol 17.5.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
THE BANNER SAGA 2
+ neuveriteľne dobre spracovaný príbeh
+ grafická stránka
+ hudobný sprievod
+ spracovanie hrdinov
- nutnosť poznať prvý diel
- príliš málo zmien a noviniek


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Stoic
Štýl: RPG / Taktická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk